Un sfat, va rog,.....

Un sfat, va rog,..... | Autor: Leditia

Link direct la acest mesaj

Nici nu stiu cum sa incep..
La firma unde lucreaza sotul,desi de la inceput i-a zis ca are o persoana in intretinere nu i-au dat nici un leu.Apoi ca a insistat i-a zis ca nu stia(manageru resurse umane)si ca trebuie sa faca o cerere speciala.A facut cererea si din martie 2004 figurez ca persoana in intretinere insa tot nu i-a dat nici un leu un plus.Am mai scris despre asta cu ceva timp in urma..
I-a cerut stat de plata(ca nu i-a dat niciodata,de fapt nu da la nimeni) si o declaratie cum ca nu i-a platit acei bani.Insa ea nu vrea sa-i dea asta.
Singurele foi pe care i le-a dat au fost acele declaratii de venit pt fisc-pe anul 2003 pt ca atunci venise la firma asta..si isi schimbase locul de munca..
Ea cu ceva timp i-a zis ca i se scade din impozit ca banii o sa-i ia de la fisc.Dar in conditiile in care ea nu-mi da nimic la mana cum o sa-i iau de la fisc?
Ce pot face sa-mi recuperez acei bani?Stiu ca trebuia sa-mi dea nu stiu ce hartie/declaratie..si cu aceea sa merg la circa financiara..Dar daca ea nu vrea ce ma sfatuiti sa fac?
M-am saturat de aceasta persoana indolenta si la cate probleme ne-a facut de-a lungul timpului si nu stiu ce sa mai fac si unde sa ma adresez pt aceasta problema.
Cui trebuie sa ma adresez?Ce trebuie sa fac?
Stie cineva legea exact in acesta problema sa ma duc vorba aia cu legea in mana si sa-i dau cu ea in cap?Ma poate ajuta cineva?
Scuze ca m-am intins atat..multumesc.

Judecand prea mult oamenii,uiti sa iubesti!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Pai pare destul de in regula. Ce bani vrei sa primesti? Faptul ca esti declarata in intretinere nu inseamna ca ia bani mai multi. Posibil ca da posibil ca nu. Daca are salariul mic sau relativ mic nu ajuta prea mult ca are persoane in intretinere. Un an mai tarziu asa cum vi s-a spus e posibil sa primeasca din diferenta de impozit de la Adm. Fin. daca va reiesi din calcul ca ar avea de primit. Nu e o garantie. Repet din ceea ce ai scris totul pare Ok. Nu prea am inteles ce anume ai vrea sa faci sau sa afli.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Leditia spune:

Nu are salariul mic,iar suma nu e deloc nesemnificativa,cel putin pt mine.Stiu ca banii pe 2004 ii iei deabia in 2005,daca ai de luat.Insa daca cei de acolo n-au nici o hartie cum or sa stie?
La fostele firme unde a lucrat sotul meu,asta fiind al treilea loc de munca,ii se dadeau bani in plus la salariu daca avea persoana in intretinere.La tatal meu se face la fel.La alti prieteni la fel.Iar aici nu e vorba de 2 lei ci de mai mult.Ea face asa de mult timp,iar de ex e un prieten care lucreaza acolo,acum pleca,si in 3 ani de cand lucreaza n-a vazut un leu in plus pt ca are fetita in intretinere,nici de la firma nici de la fisc.Deci?Si el are salariul destul de bun.Deci e totul in regula?El a renuntat ca a zis ca nu se lupta cu morile de vant...
Deci?Asa e corect?Mi s-a calculat cat ar trebui sa ia lunar conform salariului,iar pt 1 an nu e deloc o suma mica..nici pt o luna.Nu inteleg,daca e dreptul meu?De ce nu se da?
Sotul meu vrea sa plece de la firma asta,si daca anul asta la sfarsit n-o sa primesc de la fisc,pe motiv ca ei nu stiau..eu ce o sa fac?
Ma revolta chestia asta mai ales pt ca nu-i singurul din firma aia care pateste asa.
Ma rog..daca-i asa e normal,zau ca nu mai stiu ce sa zic..

Mergi la inceput

Are fisa fiscala de la firma pt 2003? Ar trebui. Ce scrie pe ea? Ceea ce scrie acolo estre relevant. Deci?

Marius Pernes

Mergi la inceput

Ok. Marius cum zici tu.
Eu pe 2003(din luna in care a inceput sa lucreze aici) nu am fost trecuta in intretinere pt ca "a uitat"aia.Deci pe acele fise,pe care le-am dus la fisc nu figurez ca trecuta in intretinere(cele de la firma asta,pt ca pe cele de la fosta firma unde lucrase pana atunci,figuram,putin ce-i drept,dar figura perioada).Iar el a lucrat din sept 2003 aici..La vechea firma unde lucrase pana in sept anul acela,am fost trecuta in intretinere f.putin pt ca am lucrat si eu si normal ca m-a scos.Chiar am primit acum de la fisc niste bani.Insa la firma asta m-a trecut deabia in martie 2004..ea asa zice,ca m-a trecut.Eu nu-s sigura din moment ce nu-i nici stat de plata,nici nimic.S-o cred pe cuvant?
Ma rog..asta e..m-am saturat sa-mi consum nervii cu chestia asta.
Nici nu stiu ce sa mai zic..asta e..
Multumesc oricum pt raspunsuri.

Mergi la inceput

Stai un pic pai cum ia banii? Fara sa semneze, fluturas ceva? E obligatoriu.

Marius Pernes

Mergi la inceput

Banii ii ia intr-un plic in care mai gaseste si un biletel..unde-i scrie salariul(net,cel ce-l ia in mana) si sporul de noapte..orele calculate de ea pt sporul de noapte,care oricum nu se afla trecut in cartea de munca,in contractul de munca..Insa acel biletel n-are nici o importanta pt ca nu scrie firma sau mai stiu eu..doar zilele lucrate din acea luna si orele de noapte,de fapt e un biletel sa vada oamenii sporul de noapte,cum e calculat,care oricum e calculat gresit,dar ma rog..De ex pe fisa care o lua de la vechiul job,scria firma,taxele platite luna aia,si salariul..avans sau lichidare..La fel e si la tata,fratele meu,prieteni..el nimic..Pur si simplu ii da un plic cu numele lui pe el.
Aaa si nu semneaza nimic..
Si eu am lucrat,cu contract doar in doua locuri si luam fisa si semnam..tocmai de aia n-am incredere in ea ca m-ar fi trecut in intretinere..Adica de ce refuza sa-i dea un stat de plata?Care oricum ar trebui sa-i dea..Si de ce refuza sa-i dea atunci declaratie cum ca firma nu i-a platit acei bani si ca i s-a scazut din impozit..Pt ca nici una ,nici alta nu vrea sa-i dea..
Numai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana l spune:

ma bag si eu un pic ca musca in lapte... pe vremea cind eu nu lucram credeam ca firma ii da sotului meu bani in plus ca ma are pe mine in intretinere. pe urma am inteles ca din venitul brut realizat se scade o deducere (ce-i aia suplimentara si de baza ca aici nu stiu)si din suma ramasa se aplica cotele de CAS, pensie, impozit etc. cam asa ceva am inteles noi.ar fi ideal sa dea ceva bani, dar nu cred ca se poate.

Marius,in legatura cu primitul banilor fara stat de plata sau semnatura, nu trebuie sa te miri. se poarta in multe firme aceasta politica.

mamica lui Andrei

Mergi la inceput

Ana,daca la alte firme se poate de ce aici nu?Tata ia bani pt ca o are in intretinere pe mama,cumnata-miu ca are sotia si copilul..Din deducerea de baza se face nu stiu cat la %..
Bun..sa zicem ca se scade din impozit si-o sa-i iau de la fisc..bun..dar cum sa-i iau,daca aia nu stiu?Daca eu nu stiu daca-s sau nu trecuta,din moment ce mai bine de jumate de an nu m-a trecut desi spusese sotul de la inceput,pt ca eu eram studenta..si chipurile a uitat,n-a stiut..ma rog..iar apoi m-a trecut,asa zice ea,din martie 2004..insa eu de unde sa stiu ca asa o fi?Daca sotul pleaca..apoi eu ce-o sa fac daca o sa vad la sfarsitul anului ca de fapt n-a fost cum a zis ea..
Pupici cu lipici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Piua! Stiu eu!

1. In cazul in care un angajat primeste salariul pe card sau in banca, nu este nevoie sa semneze ca a primit banii, firma are dovada ca i-a platit. Deci nu e obligatoriu sa semnezi statul de plata sau fluturas sau altceva.

2. Daca o persoana a fost sau nu trecuta in intretinerea unui angajat se vede foarte usor si simplu in fisa fiscala - pe care fiecare firma este obligata sa o intocmeasca si sa o inmaneze angajatului ori la sfarsitul anului (mai precis max 28 febr anul urm) ori la plecarea din firma; daca doriti detalii despre unde si cum se vede, va stau la dispozitie; prin urmare, firma nu are nici o alta obligatie de a da o "hartie", "declaratie" sau mai stiu eu ce ca a trecut sau nu in intretinere un membru de familie.

3. Daca un angajat nu a beneficiat de deducere suplimentara (pentru un membru de familie pe care il are in intretinere) la firma care ii plateste salariul, poate obtine aceste deduceri de la administratia financiara, la sfarsitul anului, astfel: angajatul solicita firmei sa nu ii regularizeze fisa fiscala; depune la adm fin o declaratie privind impozitul pe venitul global; la aceasta declaratie anexeaza COPII (nu originalele!!!) de la toate fisele fiscale primite de la toti angajatorii la care a lucrat in cursul anului si acte cu care dovedeste ca are dreptul sa beneficieze de deducere suplimentara pentru persoane in intretinere, deducere de care, eventual, de-a lungul anului nu a beneficiat, dintr-un motiv sau altul.

4. ESENTA PROBLEMEI: in cazul unei firme care negociaza cu angajatii sai un salariu NET lunar, fair play este ca firma sa dea, iar angajatii sa nu astepte mai mult decat - acest salariu net negociat, iar de diferenta rezultata din acordarea de deduceri suplimentare sa beneficieze firma. Este mai mult de povestit si explicat, dar sunt convinsa ca aceasta este situatia in problema descrisa aici. Parerea mea este ca nu trebuie sa se simta nimeni frustrat, asa a fost iintelegerea la angajare. In plus, pe angajat nu-l retine nimeni si nimic sa solicite angajatorului sa nu-i regularizeze fisa fiscala (eventual sa declare ca a avut si alte venituri care se globalizeaza) si sa solicite fiscului acordarea deducerii suplimentare - n-ar avea decat de castigat!

Sper ca m-am exprimat clar - daca nu, astept intrebarile voastre!

PS ANA, modul de calcul pe care l-ai descris nu este tocmai corect, dar nu despre asta e vorba aici.

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Rozi

Piua! Stiu eu!

1. In cazul in care un angajat primeste salariul pe card sau in banca, nu este nevoie sa semneze ca a primit banii, firma are dovada ca i-a platit. Deci nu e obligatoriu sa semnezi statul de plata sau fluturas sau altceva.

2. Daca o persoana a fost sau nu trecuta in intretinerea unui angajat se vede foarte usor si simplu in fisa fiscala - pe care fiecare firma este obligata sa o intocmeasca si sa o inmaneze angajatului ori la sfarsitul anului (mai precis max 28 febr anul urm) ori la plecarea din firma; daca doriti detalii despre unde si cum se vede, va stau la dispozitie; prin urmare, firma nu are nici o alta obligatie de a da o "hartie", "declaratie" sau mai stiu eu ce ca a trecut sau nu in intretinere un membru de familie.

3. Daca un angajat nu a beneficiat de deducere suplimentara (pentru un membru de familie pe care il are in intretinere) la firma care ii plateste salariul, poate obtine aceste deduceri de la administratia financiara, la sfarsitul anului, astfel: angajatul solicita firmei sa nu ii regularizeze fisa fiscala; depune la adm fin o declaratie privind impozitul pe venitul global; la aceasta declaratie anexeaza COPII (nu originalele!!!) de la toate fisele fiscale primite de la toti angajatorii la care a lucrat in cursul anului si acte cu care dovedeste ca are dreptul sa beneficieze de deducere suplimentara pentru persoane in intretinere, deducere de care, eventual, de-a lungul anului nu a beneficiat, dintr-un motiv sau altul.

4. ESENTA PROBLEMEI: in cazul unei firme care negociaza cu angajatii sai un salariu NET lunar, fair play este ca firma sa dea, iar angajatii sa nu astepte mai mult decat - acest salariu net negociat, iar de diferenta rezultata din acordarea de deduceri suplimentare sa beneficieze firma. Este mai mult de povestit si explicat, dar sunt convinsa ca aceasta este situatia in problema descrisa aici. Parerea mea este ca nu trebuie sa se simta nimeni frustrat, asa a fost iintelegerea la angajare. In plus, pe angajat nu-l retine nimeni si nimic sa solicite angajatorului sa nu-i regularizeze fisa fiscala (eventual sa declare ca a avut si alte venituri care se globalizeaza) si sa solicite fiscului acordarea deducerii suplimentare - n-ar avea decat de castigat!

Sper ca m-am exprimat clar - daca nu, astept intrebarile voastre!

PS ANA, modul de calcul pe care l-ai descris nu este tocmai corect, dar nu despre asta e vorba aici.

Victoras (24.08.2004)

Eu aia nu inteleg..cum adica sa benefieze firma?Ce fair-play e ala?Adica daca cand se angajeaza sotu la o firma lucrez,iar apoi renunt la servici ori imi pierd jobul,si ma trece in intretinere,cum adica sa beneficieze firma de acea deducere?Explica-mi si mie te rog,ca poate-s eu mai grea de cap..
Banii am spus ii lua normal,in plic..nu pe card.Din martie o sa-i ia pe card.
Insa problema e ca eu nu stiu sigur daca m-a trecut sau nu,daca o sa iau acei bani de la fisc.Scuza-ma te rog,dar la salariile care sunt,la faptu ca i-a scazut salariu brut si degeaba a scazut impozitu..etc.etc..zau ca n-am chef sa benefieze firma de acei bani.E dreptul meu nu al lor!
In mare am inteles ce-ai zis,stiu ca trebuie sa duc acele fise fiscale,declaratii de venit,sau cum le-o zice..insa nu asta ma interesa..asta stiam!Daca o sa vad ca n-am fost trecuta ?Cum pot sa demonstrez eu contrariul?Daca n-am nimic la mana?
Poate am eu o problema si nu stiu sa ma exprim virtual asa bine..
Numai bine si multumesc de raspunsuri.
PS:Eu stiu ca firma e obligata sa-ti dea stat de plata.Iar eu n-am o problema cu firma ci cu acea persoana..7 luni "uita"apoi nu vrea sa-mi dea stat de plata,apoi nici sa-mi zica ce si cum..Doar ca o sa-si ia,sotul, acei bani de la fisc..
Ma rog..asa o fi,vedem la sfarsit de an,sau cand o lua fisele alea de la ei..pt ca acele declaratii de venit se dau doar daca isi schimba jobul in cazul lui(stiu si celelalte situatii,dar nu e cazul la el).Daca nu l-ar schimba cum ar lua acea deducere de la fisc?Ca nu-i da fisa fiscala decat daca isi schimba jobul.

Mergi la inceput