Alocatia din Romania

Alocatia din Romania | Autor: Christel

Link direct la acest mesaj

Vreau sa va intreb daca noi avem dreptul la alocatia pentru copil din Romania.Noi suntem veniti aici cu viza greencard de 3 ani, deci nu suntem stabiliti aici definitiv.Copilul ia alocatie aici. In 2003 i-am facut fetitei dosarul pentru alocatie, stiind ca are dreptul si la alocatia din tara( nu-i o suma mare, dar pusa in cont in cativa ani tot se strang ceva),asadar i-am facut dosarul dar bani nu am luat pentru ca trebuia spuneau ei intai sa iti aduca postasul cateva luni, dupa care poti deschide un cont unde sa-ti vireze ei. Dar noi nu am stat asa mult in tara, asa ca de atunci nu am mai facut nimic. Acum de curand am trimis pe cineva sa vada ce se mai intampla cu dosarul si functionara a luat-o la intrebari, ca daca suntem plecati nu putem lua alocatia, asa ca a plecat fata si tot nelamuriti suntem. Avem sau nu dreptul la alocatie, ca acum ar trebui sa fac dosarul si pentru al doilea copil si nu stiu daca sa mai pierd vremea sau nu.
Deci intrebarea mea este avem sau nu dreptul la alocatie? Daca vorbesc cu ele ce lege trebuie sa invoc? Sau ce sa le spun?
Ati mai fost intr-o situatie asemanatoare?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Chiar nu stie nimeni? Marius,Liviu unde sunteti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pako spune:

Eu stiu asa...Esti cetatean roman, ai dreptul la alocatie....Lucrezi in de si platesti taxele lor, ai dreptul si aici la alocatie.
Luna trecuta am fost in tara si ne-am interesat, dar din pacate nu aveam la noi certificatul de nastere in original(tr. neaparat originalul ca sa-ti puna o stampila pe el cum ca, copilul primeste alocatie)... Alocatia se primeste din urma pana la un an de zile.
Atat stiu eu.....

Felicia si Andreea (17.07)

http://community.webshots.com/album/225204808Mzceef

Mergi la inceput

Da Pako, asa stiam si noi si noi am facut tot dosarul, ne-au pus si stampila aceea pe certificat,asa ca ramasese doar sa vina postasul sa ne aduca alocatia acasa pentru cateva luni, dar probabil ca negasindu-ne, nu stiu ce s-a mai intamplat. Ramane cand o sa mergem noi la vara sa vedem ce vom face desi pe doi ani o sa se piarda sa inteleg, sau daca avem deja facut dosarul o sa -i primim pe toti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pako spune:

Mie mi-au spus ca banii pot sa-i iau pe un an de zile in urma...cred ca 2 ani...e mult.
Daca nu merge chestia cu transferul banilor in cont(bun de stiut), puteti face o imputernicire la notar cum ca banii sa-i primeasca alta persoana.

Felicia si Andreea (17.07)

http://community.webshots.com/album/225204808Mzceef

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

aceesi situatie sunt si eu.
am nascut pe 12 septembrie 2004 si trebuia sa plec la inceputul lui decembrie. asa ca am facut imputernicire la notar, prima luna imi ia alocatia de la oficiu, ca postasul oricum nu gaseste pe nimeni si apoi imi face cont.
mi-a pus stampila pe certificat in original..insa daca s-ar fi nascut in de nu stiu daca mai puteam.
eu am lucrat in ro si sunt in CIC.
in de am depus acetele pt ca aici lucreaza sotul.
sper sa nu ma trezesc ca imi imputa acesti bani plus penalitati..ca dupa ce sunt putini...
stie cineva cum e legal?
Diadi

Mergi la inceput

Diadi, tu ai nascut in Rom.? Ai facut imputernicirea in tara sau aici, ca asa ma gandeam si eu sa fac o imputernicire aici pt. cineva din Rom. sa se ocupe de toate dar nu stiu daca se poate sa fac imputernicirea de aici.
Si eu am lucrat in Rom si sunt acum in CIC nr. 2 chiar; iar in privinta legalitatii stai linistita ca este totul legal, copilul are drept la alocatia din Rom pt ca este cetatean roman, iar aici are drept la alocatie pt ca sotul tau lucreaza aici si plateste toate taxele statului german.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

Christel, sa iti traiasca bebelusii.
presupun ca distanta dintre nasteri nu e mai mare de 2 ani.
si chiar nu ai avut probleme la servici sa treci dintr-un CIC in altul?
eu am nascut in bucuresti si am facut imputernicirea tot acolo. m-a costat vreo 8-9 euro.
Insa, poti sa faci imputernicire pt. cine vrei aici la consulat la bonn sau la munchen te costa 45 euro si iti trebuiesc niste date din buletinul persoanei pe care vrei sa o imputernicesti.
referitor la alocatie eu am scris(adica notarul) inclusiv numarul oficiul postal si faptul ca vreau sa imi deschida cont pt. alocatie
Ultima data cand am fost la primarie , la sectorul 6, dar cred ca peste tot e la fel, mi-au spus ca imi pot lua banii pt. alocatie pe ultimul an calendaristic. adica daca eu vreu sa nu pierd nici un ban trebuie sa depun actele in max 10 luni de la nastere si 2 luni dureaza prelucrarea lor. in total 1 an.

Diadi

Mergi la inceput

DidiAlex, intre fetite este o diferenta de 2 ani si patru luni si
mi-am luat concediu medical o luna jum. dupa ce am terminat CIC1 si apoi am intrat in prenatal( de la 7 luni), deci nu am avut probleme, dar probleme sunt la luarea banilor pt ca ma tot amana, eu nefiind in tara nu prea am ce sa fac si tot imi zic ca mi-i da la vara ca ce eu am nevoie de bani?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da aveti dreptul la alocatie (defapt copilul are dreptul la alocatie - parintii sunt doar imputerniciti). Trebuie rezolvata aceasta alocatie la serviciul social (primarie) de care apartineti. Procedura este simpla se termina intr-o singura zi. NU are importanta daca domiciliaza si in alta parte sau este plecata persoana in Honolulu acest drept este al copilului minor cetatean roman prin legea romaneasca. Atat. Ei ca procedural la inceput vine postatsul si apoi se poate face plata prin cont e o alta problema dar tine doar de convenienta. Daca se doreste de la bun inceput se poate face plata pe cont bancar, decizia este a celui imputernicit. Mai mult decat atat, exista solutii financiare (una din ele este lansata de Bankpost) prin care alocatia este primita direct intr-un cont de asigurare privat deschis in Bankpost cu toate avantajele acestei oferte ( a se studia oferta la aceasta banca, nu cunosc detalii dar exista). De asemenea in cazul in care se doreste ridicare in numerar (sau incasarea dupa caz) se poate imputernici (procura notariala) o persoana (mama, tata, socrul soacra, vecinul etc etc.) care sa incaseze(ridice) acesti bani in numele copilului (parintilor) acestia fiind plecati fizic(nu are importanta ca sunt plecati sau unde). Cam asta ar fi.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sfarsitoarea spune:

Eu asa am patit:
Am nascut in Romania si am primit 5 luni de zile alocatie. In clipa in care m-am dus in Germania, m-am inscris sa iau alocatie acolo. Pentru asta mi-au cerut o declaratie de la Primaria Bucuresti , tradusa si legalizata cum ca am renuntat la alocatia din Romania. Numai cand am adus hartia asta am primit alocatie aici, in Germania.
Poate s-au schimbat reglile intre timp.

Sanatate

Mergi la inceput