Restituirea impozitului pt. CIC 2003
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_man.png)
HoriaTo spune:
Marius, te rog mult ajuta-ma. Sotia mea a incheiat in 2003 un contract de asigurare suplimentar conform Legii 19/2000 ea fiind si angajata cu carte de munca. Datorita faptului ca la firma nu au inteles motivele pentru care trebuie sa I se restituie impozitul retinut veniturilor provenite din contractul de asigurare, am facut o cerere la Adm. Financiara a sectorului 6 pentru a cere lamuriri. Cei de la Adm. Financiara au raspuns:
“Indemnizatiile de maternitate si pentru concediul de ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, obtinute de persoanele care au incheiat contracte de asigurare in conditiile art. 5 alin. (2) din legea 19/2000 privind sistemul de pensii si alte drepturi asiguratorii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt venituri din salarii sau assimilate salariilor, astfel cum sunt prevazute la art. 22 si art. 23 din h.g. nr. 54/2003 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.G. nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Nelamurirea mea care e : se incadreaza sotia mea in Art. 5 alin. (2) ? Sincer sa fiu am citit articolul respective dar nu am inteles mare lucru. Multumesc mult !
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
dan` spune:
Marius,Vad ca in ultima vreme nu s-a mai discutat nimic aici pe aceasta tema.
Eu facut catre firma crere pentru recalculare impozit pe 2003 si contabilul nu vrea sa faca fisa rectificativa pe motiva ca nu are suport legal.
Contabilul imi arata punctul a al ordonantei 7/2003 (parca sau 9 ) in care scrie ca indemnizatia de maternitate se impoziteaza.
ce demersuri ati mai facut voi ?
Multumiri
Dan
Braila
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
quote:
Originally posted by HoriaTo
Marius, te rog mult ajuta-ma. Sotia mea a incheiat in 2003 un contract de asigurare suplimentar conform Legii 19/2000 ea fiind si angajata cu carte de munca. Datorita faptului ca la firma nu au inteles motivele pentru care trebuie sa I se restituie impozitul retinut veniturilor provenite din contractul de asigurare, am facut o cerere la Adm. Financiara a sectorului 6 pentru a cere lamuriri. Cei de la Adm. Financiara au raspuns:
“Indemnizatiile de maternitate si pentru concediul de ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, obtinute de persoanele care au incheiat contracte de asigurare in conditiile art. 5 alin. (2) din legea 19/2000 privind sistemul de pensii si alte drepturi asiguratorii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt venituri din salarii sau assimilate salariilor, astfel cum sunt prevazute la art. 22 si art. 23 din h.g. nr. 54/2003 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.G. nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Nelamurirea mea care e : se incadreaza sotia mea in Art. 5 alin. (2) ? Sincer sa fiu am citit articolul respective dar nu am inteles mare lucru. Multumesc mult !
Da au ramas in urma, asta e. Se incadreaza. Contrcatele suplimentare sunt contracte de asigurare private iar primele de asigurare respectiv despagubirile nu intra sub incidenta fiscala fiind scutite de impozite si taxe.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
marius spune:
quote:
Originally posted by dan`
Marius,Vad ca in ultima vreme nu s-a mai discutat nimic aici pe aceasta tema.
Eu facut catre firma crere pentru recalculare impozit pe 2003 si contabilul nu vrea sa faca fisa rectificativa pe motiva ca nu are suport legal.
Contabilul imi arata punctul a al ordonantei 7/2003 (parca sau 9 ) in care scrie ca indemnizatia de maternitate se impoziteaza.
ce demersuri ati mai facut voi ?
Multumiri
Dan
Braila
Dane,
daca se discuta de indemnizatia aferenta contractului de munca atunci aceea este impozabila daca insa se discuta de indemnizatia aferenta contractului individual suplimentar nu este impozabila. In cazul tau nu stiu despre care este vorba.
Marius Pernes
![](images/user_man.png)
dan` spune:
Marius,
AM contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii in data de 30 ian 2003 pentru un venit asigurat de 20 mil.
Deci , dupa parerea mea se incadreaza la contracte suplimentare ( pe linga contractul de munca)
Nu am reusit sa ii ofer contabilului temeiul legal ( lege , ordonanta etc. )
Degeaba i-am aratat ce am luat de aici de pe forum. Nu am reusit sa il conving sa imi faca fisa rectificativa pentru lunile iulie - dec 2003.
Ba , mai mult mi-a zis ca a intrebat la Adm. financiara si ca de acolo i-au spus ca se impozita ( indemnizatia ) si asa ramine.
Deci am facut ( dupa modelul de aici de pe forum ) o cerere pentru fisa fiscala rectificativa si am depus-o la firma. Contabilul a zis ca o da mai departe la Adm. financiara si asteapta raspuns.
Cam asta e.
Multumesc
DAn
marius spune:
Bun am inteles, asa este partea de contract individual nu este impozabil.
Pentru anul 2003 era in vigoare ordonanta 7/19.07.2001 articolul 5 punctul d). redat mai jos:
ORDONANTA nr. 7 din 19 iulie 2001 - (*actualizata*)
privind impozitul pe venit
(actualizata pana la data de 23 iulie 2003*)
Emitent : GUVERNUL
[....]
ART. 5
Nu sunt venituri impozabile si nu se impoziteaza, potrivit prezentei ordonante, urmatoarele:
a).
[...]
d) sumele incasate din asigurari de orice fel reprezentand despagubiri, sume asigurate, precum si excedentul rezultat din fructificarea rezervelor constituite din primele platite de asigurati;
Ordonanta de mai sus a fost abrogata de legea 571/22.12.2003 privind codul fiscal care a intrat in vigiare de la 1 ianuarie 2004 dar care si el la randul lui reitereaza neimpozabilitatea fiscala a acestor sume ba chiar mai mult cuprinde ca fiind neimpozabile si indemnizatiile aferente contractelor de munca care conform ordonantei 7 mai susmentionata erau venituri impozabile la acelasi articol dar la punctul a.
Aceasta este baza legala.
Marius Pernes
![](images/user_man.png)
dan` spune:
Marius,
Trebuie sa il lamuresc pe contabil ca nu se aplica punctul a al acestei ordonante in care scrie ca indemnizatiile de maternitate se impoziteaza.
Nu am gasit nicaieri scris intr-o lege ca aceste venituri se incadreaza la punctul d) si nu la a)
Dan
marius spune:
Mai Dane,
Ca sa fie venituri de natura salariala trebuie sa fie efectul unui act juridic de tip contract de munca. Orice venit de natura salariala rezulta doar si numai doar daca juridic este efectul unui contract de munca sau asociat acestuia.
Asigurarile sunt de multe tipuri. Unele dintre ele sunt si ca si rezultat al unui contract de munca. MAjoritatea insa nu sunt. Un exemplu este asigurarea privata la orice asigurator (ING, ASIROM si asa mai departe) care sunt contracte de asigurare nu de munca nu au nimic comun cu munca nici cu salariile si asa mai departe. Si statul roman are o astfel de posibilitate de asigurare privata. Nu este nici cea mai mica legatura cu contractele de munca, nu presupune sa fii salariat, sau somer sau patron. Platesti primele de asigurare conform contractului privat si esti asigurat conform prevederilor cuprinse in acel contract de asigurare. Identic ca si la ING sau Asirom etc. etc. Atata doar ca in loc de ING se numeste Casa Nationala de Asigurari Sociale. Ehh... si de aceea se specifica in mod clar in lege ca pentru despagubirile primite prin CNAS sau orice alt asigurator ING sau ASIROM statul roman nu pretinde impozit despagubirile fiind nefiscale pentru simplul motiv ca reprezinta o despagubire pentru un neajuns (pt acel risc ce a fost asigurat in cazul in care se va produce si care s-a si produs) ca si cum ti-ai fi rupt o mana sau un picior sau orice altceva. Este identic. Ai priceput? Copiaza textul asta si da-i-l contabilului ala de doi bani ca deja imi pierd eu rabdarea.
Cu scuzele de rigoare!
Marius Pernes
![](images/user_man.png)
dan` spune:
Marius,
Am primit de la Finante raspuns ca indemnizatia DE maternitate este considerata venit din salarii si se impoziteaza.( pe 2003 )
Asa ca 'scumpul " de contabil nu imi face nici o fisa.
Ce parere ai ?
Pe unde sa mai scriu sa vad care e treaba?