Clarificari privind CIC - 2004 (3)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Flavia_Hurducas spune:

Buna!
Am si eu trei intrebari:
1. cele 126 de zile de concediu postnatal si prenatal trebuie luate toate? Dr. meu de familie a spus ca da, dar daca nu este obligatoriu eu le-as lua numai pe cele 42 care sunt obligatorii dupa nastere plus 30 inainte de nastere. In cazul acesta mai beneficiez de indemnizatie?
2.Este vorba de 126 zile lucratoare sau calenderistice?
3. Ce se retine din concediul pre si postnatal (din salariul brut?)

Flavia 12+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabix spune:

marius, te rog lamureste-ma si pe mine!
sotul meu a fost transferat cu serviciul in bucuresti si in iulie vreau sa plec si eu la capitala. probabil ca imi va lua ceva timp pana imi voi gasi un serviciu acolo. daca raman insarcinata in perioada asta de cautari (cand nu voi avea un contract de munca) ce pot face pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? pot sa platesc o asigurarile sociale separat? si catre cine? si ce suma trebuie platita? vechime neintrerupta in munca am pana acum 10 ani.
multumesc/gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmentoot spune:

Am si eu o problema poate sa imi raspunda cineva? Sint gravida in luna a doua. De anul trecut din aprilie si pina in aprilie anul curent am lucrat la o firma aceasta platind asigurarile. Din luna mai anul curent nu mai am cum sa lucrez la aceasta firma. Daca imi platesc asigurarile in continuare la casa de pensii pot beneficia de concediul pre natal, post natal si in continuare de indemnizatia de crestere a copilului pina la virsta de 2 ani? Daca da, ce acte imi mai sint necesare la casa de asigurari pensii in afara de contractul incheiat cu ei ca sa beneficiez de aceste drepturi? Sau ce trebuie sa fac dupa incheierea unui contract cu ei? Sau nu pot beneficia de aceste drepturi decit daca sint angajata? Va rog sa imi dati un raspuns cit mai clar. Multumesc .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

simonaeus:
-nu se retine nimic

gilbertliana:
-raspunsul este negativ fiind necesare 10 luni cotizate (platite) anterior datei nasterii copilului. Perioada de studentie daca se obtine si licenta este perioada asimilata se va fructifica pentru obtinerea dreptului de pensie pt limita de varsta.

Flavia_Hurducas:
-1. Nu sunt obligatorii decat 42 de zile din cele 126 cat este maxim admis de lege iar aceste 42 de zile sunt obligatorii postanatal. Beneficiati de CIC doar ca veti avea minim 10 luni din ultimele 12 asigurate si cotizate anterior datei nasterii copilului.
2. 126 de zile calendaristice
3. nimic

gabix:
- da poti sa iti faci contract de asigurare privata (individual) cu, Casa de asigurari sociale. Costul este in functie de suma asigurata. Daca vei avea intrerupere mai mare de 2 luni (fara contract de munca) in anul anterior nasterii copilului nu vei mai beneficia de CIC cu exceptia contractului individual.

carmentoot:
- variante posibile sunt doar:
a. sa va intocmiti un dosar si contract de asigurare privat la Casa de asigurari sociale. Trebuie platite cotizatiile (primele de asigurare). Pt aceasta va trebui sa mergeti acolo ca sa vedeti in mod concret care sunt cerintele.
b. sa va gasiti un loc de munca in continuare

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

continuare la:
www.desprecopii.com/FORUM/topic.asp?TOPIC_ID=47534" target="_blank">partea a IV-a

Mergi la inceput