Clarificari privind CIC - 2004 (3)
Raspunsuri - Pagina 12
ana l spune:
Florin 71 a scris:"nevasta mea a nascut in o8.2004, dar poate beneficia de CIC deoarece a lucrat in perioada anterioara nasterii cu 1/2 norma"
De aici inteleg ca CIC se acorda si celor care au lucrat cu 1/2 si au cotizat deci, tot cu suma echivalenta a 1/2 norma? Este corect? eu am avut o surpriza neplacuta, cind au descoperit ca pe o luna anterioara aveam lucrate 1/2 norma(defapt contabilul uitase sa treaca in acte ca eu cealalta jumate de norma fusesem in concediu de odihna- am mai scris despre asta, s-a rezolvat, dar mi-au spus ca nu am drept la CIC) si asta mi-au spus-o cei de la CP, nicidecum un contabil de firma.
Care este realitatea, ca eu nu mai pricep nimic.
mamica lui Andrei
Cristaches spune:
eu tocmai am primit indemnizatia si e tot de 6500000. am vorbit cu cea care face salariile si mi-a zis ca asa stie de la casa lor de pensii. i-am dat linkuri cu anunturile de la cnpas si tot pe a ei o tine. cica mai vorbim. pai pana cand asa?
intrebarea e : stiti cumva ce se poate face in cazul asta. adica stiu ca pana la urma va vedea ca eu am dreptate, dar se poate da retroactiv?
ideea e ca am nascut anu trecut si stiu care imi sunt drepturile. dar nu stiu cum s-o fac sa inteleaga
Rozi spune:
Perioada lucrata cu jumatate de norma reprezinta jumatate din stagiu de cotizare. 10 luni lucrate astfel = 5 luni stagiu, insuficient.
Victoras (24.08.2004)
irina.c. spune:
Nenorocita de secretara si pretins-contabila de la scoala noastra mi-a dat pe ianuarie tot 6480000,desi ii spusesem de luna trecuta ca s-a marit(va amintiti discuutia,ca am postat-o aici).M-am enervat,o intreb si imi spune ca ea asteapta hartie de la nu stiu ce foruri superioare ca sa imi dea mai mult.Buuun.Neagra de nervi ajung acasa si sun la inspectoratul general ,la salarizare si expun problema.Duduia de acolo se enerveaza ca madam Ioana(secretara) nu stie sa citeasca codul fiscal si imi zice sa-i transmit sa sune de urgenta la ei,ca sa ia nota de calculul corect.Sun la coana Ioana si mai are si tupeul sa-mi reproseze ca "de ce faci tu asta","ca banii oricum o sa ti-i dau abia luna viitoare"(sic!),"ca ce mare diferenta de bani".Mi-a sarit rau mustarul si i-am facut un scandal la telefon.
O alta perla de la cucoana sus-mentionata este ca CIC-ul SE IMPOZITEAZA DE ANUL ASTA,deci o sa mi-l impoziteze luna viitoare.Stiu ca se impoziteaza concediul de risc maternal.Se impoziteaza si CIC-ul??????Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
ana l spune:
nu se impoziteaza CIC, ci concediul pt copilul bolnav, concediul de risc maternal, si mai sunt citeva, dar stiu ca am mai citit despre asta pe forum, dar nu-mi amintesc unde.
Rozi, asa stiam si eu, dar cind am citit postarea lui Florin, am crezut ca au gresit cei de la CP.
mamica lui Andrei
crenick spune:
Am si eu o intrebare.O prietena a avut contract de munca din 2001 pana in 1 august 2003la o firma cu contract de munca,face o intrerupere pana la 1 decembrie 2003 si se reangajeaza la o alta firma .Naste la sfarsitul lunii iulie2004,deci are o intrerupere de 4 luni in care nu are platite asigurarile.Poate beneficia in acest caz de CIC??In acest timp ea face si studii superioare.Va multumesc si astept raspuns.Crenick
Briantis spune:
Lamuriti-ma si pe mine va rog !Am lucrat 6 ani si 4 luni cu norma intreaga pana la sfarsitul lui aprilie 2004,apoi n-am mai lucrat pana la 1 ian. 2005 ,iar din aceasta data am fost angajata cu contract pe perioada determinata .In octombrie ne-a fost incredintat spre adoptie Andi ,dar nu am terminat inca cu actele de adoptie ,deci copilul nu e inca pe numele nostru .Andi e nascut in martie 2004.Intrebarea mea e urmatoarea : am dreptul la CIC si daca da cine ar trebui sa mi-l plateasca ?
Multumesc.
aissa spune:
Briantis, ca Andi nu e pe numele tau nu conteaza. Pe perioada incredintarii in vederea adoptiei (ca si in cazul plasamentului, dar nu e cazul) avem dreptul la CIC.
Problema ta este de stagiu. Trebuie sa ai 10 luni de stagiu in ultimele 12 luni anterioare solicitarii acestui drept.
Cristina si Alexandra(30.09.2004)
Briantis spune:
Aissa ,esti sigura ca e vorba de 10 luni de cotizare anterior solicitarii CIC si nu de 10 luni anterioare nasterii copilului ? Pentru ca in cazul in care esti sigura -e clar ca nu pot sta acasa cu copilul.
Multumesc.