Sus, in Scandinavia! (18)
Raspunsuri - Pagina 7
AlbaIulia spune:
Pe miine fetele frumoase ca-i aproape 5 si merg acasa
http://community.webshots.com/user/albaiulia101
Adela99 spune:
glögg ii zice cu stafide si migdale... si turta dulce sau cum sa-i zic (pepparkakor)... da' ce te stii tu la produsele suedeze
lilanda spune:
Pupi Alba ca zapada, sau nu inca???!
Bey m-ati enerfat cu dill-ul ca vaz ca e controversa totala la gustul lui...ma duc vineri sa-l caut si io la supermarket, da' pot sa pun pariu ca sigur nu gasesc, ca doar ce, sint prosti danejii sa le vinda dill-ul sudejilor!!!
pozulici
doruletz spune:
Hai ca am mai citit si mesajele din urma (ce sa fac daca ajung tarziu pe aici). Salmida, e adevarat, Kurt era doar cam gras la inceput dar dupa vreo cativa ani ajunge si diabetic. Eu nu am citit in ordine cronologica romanele ci asa cum am apucat adica incepand cu alea mai noi (Mortii de la Sfantu Ion, A cincea femeie). Abia acum mi le-am luat si pe alea mai vechi (Cainii de la Riga etc). E intradevar simpatic stilul iar Kurt e diferit de super-eroul politistelor clasice.
merci Adela pentru recomandare, am gasit (pe net) doar 2 carti in franceza de Anne Holt, "Fericiti cei carora le e sete" si "Zeita oarba", o sa le iau la citit in curand (cu care sa incep?)
Rayu si Olivier,unde ati disparut, v-ati retras intr-un colturi mai intime?
imagini
Adela99 spune:
lilanda, io cred ca si ei au tot felul de sill printre care in mod sigur si dillsill ... incearca si tu mai multe sorturi ... da' iti spun io mai bine il prepari tu ... daca gasesc retetele vi le scriu
Adela99 spune:
doruletz, daca vrei sa le citesti in ordine cronologica incepe cu "Zeita oarba" ... altfel io as incepe cu cealalta da' nu ma baga in seama
rayu, copilu' nu doarme inca? da' barbatu?
doruletz spune:
quote:
Originally posted by Adela99
glögg ii zice cu stafide si migdale... si turta dulce sau cum sa-i zic (pepparkakor)... da' ce te stii tu la produsele suedeze
aaa, merci, asta era, si se bea cald si cu prajiturele. .Am fost acu' vreo cativa ani vreo 10 zile la stockholm de sarbatori... Ca nu voiam sa stam acasa si am gasit super oferta de sarbatori la Stockholm asa ca ne-am dus acolo. E adevarat ca eram numai noi in ditamai hotelu' de lux, cine naiba mai venea sa faca sarbatorile in centru' Stockholmului?! La hotel, fiind singuri p'acolo, ne indopau cu glogg d'asta si cu biscuiti toata ziulica!! Mie mi-a placut tare mult la Stockholm, mai ales ca era zapada (ceea ce aici n-ai sa vezi!) asa ca era ca in povesti cu toate lumanarelele alea la ferestre (cum le spune?) . Am mancat toate dill-urile posibile (pana la urma care e pestele "dill" sau "sill"??) , am fost la Skansen si am vazut renii si elanii -erau vii si treji si am umblat hai hui prin oras pâna ne-au inghetzat toate cele!
Ca dovada ca ii pastrez o frumoasa amintitre, uite ca imi cumpar si acuma dill sill -uri de cate ori trec pe la Ikea !
imagini
doruletz spune:
Merci Adela, o sa incep cu cealalta in cazu' asta ca nu tin la ordinea cronologica
sunt curioasa cum se face dill sill-ul habar n-aveam ca poate fi preparat in casa?! ce fel de peste trebuie?
imagini
Adela99 spune:
doruletz, am gasit si retetele ... lilanda, daca nu gasesti la ICA...ia de-aici
la peste ii zice sill si e hering
deci:
io am cumparat o cutie mare cu sill (heringi) de 5 kg (in apa cu sare)si am facut in felul urmator
- pus la desarat dupa care la 1,3 kg sill am adaugat 1,5 l apa, 5 dl otet concentrat de 12%, 6 linguri sare (care o fi fost poanta cu desaratul? ) 10-15 boabe de piper alb (io n-am avut, am pus negru) si marar (dupa gust)
asta ar fi cum s-ar zice baza ... lasi silul cam 24 ore, te mai uiti la el, trebuie sa se albeasca, il mai invarti, intorci din cand in cand, se tine in frigider (io l-am tinut pe balcon, ca vorba ta e cam frig pe aici)
dupa care am facut o portie de sill cu usturoi si una cu mustar
Sill cu usturoi
la 5 kg de sill, 2 dl maioneza, 3 dl de smantana, 3 catei de usturoi (curatati si pisati - ce zici ce indicatii pretioase iti dau ),patrunjel, marar (io am sarit peste el); intai amesteci toate inafara de sill, dupa care adaugi sill-ul si il lasi la rece inca o zi
Sill cu mustar
0,3 kg sill, 2 dl hovmästarsås (care ii da tot farmecu’; aici gasesti de-a gata... da uite si reteta: 3linguri mustar, 2 linguri skånsk mustar ...stii tu scania ...iei si tu din ala care e mai mare-nu fin, 3 linguri zahar, 0,75 dl otet rosu (eh, na...otet), 3 dl ulei, dill (adica marar )sare, piper si un pic de zeama de lamaie) pana aici a fost reteta pt hovmästarsås
1 dl creme fraiche, marar (din nou), 1 lingura de otet (alb de data asta), sare si piper
amestecate ca la ala cu usturoi , o zi la rece
io zic ca merita sa incercati
doruletz spune:
mmm suna bine reteta Adela, o sa incerc si io. Desi pe aici gasesc mai rar marar (asta da rima ), cred ca frantzuzii nu prea il folosesc la "cuisina" lor. merci
ia uite ca am gasit un articol in presa româna despre Regina Danemarcei si garda ei
http://www.expres.ro/social/?news_id=171362
imagini