Diferite retete de baclava.Ma puteti ajuta?
Raspunsuri - Pagina 2
Milia spune:
quote:
Originally posted by Carolinequote:
Originally posted by joe
...adica se face un patrat din foi - se pune amestecul de nuca cu zahar in colturi
deci pun umplutura in cele 4 coltzuriquote:
Originally posted by joe
- se aduc colturile spre centru si se taie pe diagonala. Deci ies ca niste trigoane - asa se pun in tava - si de la copt se desfac frumos foile.
rulez cele 4 coltzuri spre centru... e ok... dar cum le tai pe diagonala? care diagonala? cele 2 diagonale?
Patratul initzial cat de mare sa fie?
Multzumesc pentru explicatzii
Caro, nici eu n-am inteles bine la inceput. Dar nu cred ca foile se ruleaza, ci se impaturesc (sa arate ca un plic). Ca atunci cand faceam solnita la scoala dintr-un patrat de hartie, iti amintesti? Deci 3 foi de placinta unse, suprapuse. Pe fiecare se pune umplutura in colturi si apoi se indoaie fiecare colt (cele 3 foi) spre centru, rezulta tot un patrat, cu diagonalele formate de foile indoite. Pe aceste diagonale se taie cu cutitul, dar numai cele trei foi de dedesubt, caci cele de deasupra sunt marginile foii de placinta, deci nu ai ce taia.
Cand se pun in tava, se pun cu partea taiata dedesubt, ca sa se desfaca frumos la copt. Sper ca am inteles bine.
Eu altceva nu inteleg. Daca foile sunt unse, umplutura nu se lipeste de foaie? Se mai "imprastie" pe toata foaia? Cred ca se pune umplutura pe tot coltul, pe toata portiunea care se indoaie a fiecarei foi, si atunci e umplutura in toata baclavaua: foile cu umplutura vin dedesubt, iar cele de deasupra (dupa cum am zis mai sus, cele de dedesubt ajung la partea superioara), fara umplutura. De aia se si desfac asa frumos, presupun. Daca mai trece joe pe aici sa ma corecteze daca mi s-au incurcat circuitele.
Eu pana acum faceam siropul numai cu miere. Nu puneam nici o picatura de zahar. Mierea ii da asa, o aroma speciala... Si nu amestecam nici nuca cu zahar. Iesea destul de dulce de la sirop. In schimb, prin nuca amestecam scortisoara din belsug. Nu va spun ce buna e... chiar daca nu e reteta originala... Luam doua pachete de foi, ca sa iasa baclavaua mai inalta. Si o faceam simplu: foaie, foaie, foaie (unse fiecare, desigur), apoi mai multe straturi alternative de foi si umplutura, si deasupra iar trei foi. Si apoi o taiam patrate sau romburi (cruda, inainte de a o baga la cuptor). Cand o scoteam din cuptor, fierbinte, turnam siropul rece. Se facea mai repede asa, cum eu sunt mereu in criza de timp...
Pofta buna la baclavale!
joe spune:
Milia - cu foile e exact cum ai explicat!
iar umplutura se pune doar in colturi (cand indoi colturile, ramane acolo inauntru) -- si baclavaua iese ca un trigon - cu foile de sus putin desfacute - ca niste petale!
Eu ii spun "originala" la reteta asta ca e singura pe care o am de la o turcoaica sadea - si o facea tot neamul ei (si nu erau putini) - si din tot ce am incercat - asta mi-a placut cel mai mult.
Nu ies dulci sa te lesine, siropul e dulce acrisor (eu mananc si lamaia aia - ca iese tare buna) - si ... sunt pe gustul meu!
DaŽuite ca la scortisoara nu ma gandisem sa pun - insa incerc data viitoare la cateva balclavale - sa vad ce iese!
Caroline spune:
Milia, joe, eu tot nu intzeleg... Am incercat cu o hartie...uite am un patrat. Pun umplutura in cele 4 coltzuri - le pliez spre centru. Obtzin un nou patrat. Daca incercsa repliez ca la solnitza,intorcand patratul si pliindu-i noile coltzuri, umplutura imi da pe afara, ca de data asta coltzurile sunt goale, iar umplutura s-a deplasat prin plierea initziala spre centru.
Poate nu-i exact ca la solnitza... incearcatzi acum cu un patrat si explicatzi-mi din nou....please
Chiar daca nu intorc patratul pe partea cealalta, ar urma sa pliez tot coltzurile ramase goale si tot cu umplutura pe-afara as ramane Zau, nu radetzi, sau radetzi dar explincatzi-mi si mie ce si cum, step by step
joe spune:
Caroline, nici o grija - cred ca si eu daca nu as fi vazut cum se face as fi fost cam puzzled!
Deci ai o hartie (si iti imaginezi ca alea ar fi foile, care pot fi si rotunde). Acum hartia (foile) sunt doar unse cu ulei - si aduci marginile spre centru pana iti iese un patrat.
In colturile patratului asta pui umplutura - dupa care colturile le aduci spre centru - si obtii intr-adevar alt patrat. Si asta e!!!
La asta doar tai foile pe diagonala (facute acum dupa ce ai adus colturile spre interior) - si baclavalele le pui cu susul in jos in tava - ca jos sunt taiate toate foile ca sa se poate desface.
E mai bine acum?
she_wolf spune:
Mi-ati facut o poftaaaa!!!
Am vazut in Bucuresti si baclava cu ciocolata. N-am mancat, probabil ca se pune peste ea sos de ciocolata in loc de sirop cu zahar sau miere. Sunt curioasa daca asta este o reteta originala sau o inventie romaneasca. Ce stiti?
Claudia si Cristi (16.12.2002)
Caroline spune:
Multzumesc joe ca ai avut rabdare cu mine....
Da, acum am intzeles... am sa incerc chiar maine, ca am promis familiei, placinta de dovleac, si daca tot umblu la foi, am sa fac si o baclava.... si eu am sa privesc doar...sper... cu sunt la regim
Mii si milioane de multzumiri!
Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)
adriana_mihnea spune:
Carooo, pe aici erai?? Bine ca ai precizat ca esti la cura...Ca papai na-na!
Ce sa mai zic si de Clauditza...
Adriana si Mihnea Stefan (11.11.03)
Pozele noastre 1
Pozele noastre 2
she_wolf spune:
quote:
Originally posted by adriana_mihnea
Ce sa mai zic si de Clauditza...
hihihi...noroc ca n-am de unde sa cumpar, ca de facut...pe langa faptul ca mi-e lene, n-are nimeni voie in casa asta s-o pape (eu si sotiorul la regim, iar Cristi cred ca este prea mic pt. asta).
Claudia si Cristi (16.12.2002)
Achamot spune:
Foile se ung cu ulei, umplutura e din nuci macinate amestecate cu zahar, scortioara, cuisoare. Se dau ,,pe uscat" la cuptor. Cind e rumenita baclavaua se scoate. Se adauga siropul rece peste baclavaua fierbinte. Fara scortisoara si cuisoare nu e baclava.Daca va impinge pacatul sa nu fierbeti bine siropul, aveti toate sansele sa va ,,dereglati" stomacul...
O,Tempora!O,mores!