Diferite retete de baclava.Ma puteti ajuta?
Acuam citeva zile am vazut la televizor o reteta de baclava dar din pacate nu am vazut de la inceput.Stiu doar ca "umplutura" era facuta nu numai din nuci.Cred ca erau si alune sau ceva de genul asta.
Am vazut la Dulciuri doua retete de baclava dar mai stie altcineva alte retete?
Va multumesc.
LindaG
Raspunsuri
aura 1974 spune:
Poti folosi foi de placinta eu insa le fac acasa.
Deci intind 60 de foi de placinta , 20 le pun in tava dupa care pun un strat de alune, nuci si fistic macinate, le acopar cu alte 20 foi de placinta. Acum alt strat de umplutura si ultimul rind de foi. Le tai in romburi dupa care fierb un pachet de margarina si il torn peste ele le bag la cuptor la temp. de 180ºc. Odata facute le torn deasupra siropul facut de zahar, apa si lamiie. Se lasa un timp pina se insiropeaza bine.Se poate utiliza si miere de albine.cuerpo sano , mente sana
joe spune:
Nu am la indemana reteta - care e "originala" ii spun eu - ca o am chiar de la o turcoaica batrana din Constanta care mi-a fost un fel de dadaca - dar stiu sigur asa:
- amestecul - nuci cu zahar - dupa gust (nucile puse putin la cuptor inainte si apoi pisate bine). Mie alunele nu imi plac oricum in cocaturi - iar cand se pune fistic - asta nu mai e baclava - e sarailie.
- siropul - la o masura zahar - 2 de apa - se poate pune si putin zahar vanilat - se fierbe bine pana se leaga putin - la sfarsit - se pune lamaie taiata felii - si se mai lasa sa dea un clocot! NU se pune lamaia de la inceput!Asa iese numai bun - nu sa te lesine - ci dulce-acrisor!
Siropul fierbinte se pune peste baclavalele reci.
Acum eu de mult nu mai fac foile ca in reteta - folosesc foi de cumparat - dar le pastrez forma la baclavale - adica se face un patrat din foi - se pune amestecul de nuca cu zahar in colturi - se aduc colturile spre centru si se taie pe diagonala. Deci ies ca niste trigoane - asa se pun in tava - si de la copt se desfac frumos foile.
an-k spune:
foaie de placinta(poti sa o faci rulata sau ca p placinta normala-are acelasi gust)
COMPOZITIE
nuca amestecata cu alune piste(eu pun putin lapte si zahar dupa gust), astia la patiserie nu pun(indulcesc cu sosul de zahar si miere)
eu fac rulouri subtiri cu foaie in care pun compozitia asez pe tava unsa si bag la cuptor pana se coace foaia(nucile si alunele se strivesc mai bine putin rumenite la cuptor inainte de folosire)
SOSUL
se caramelizeaza zahar se adauga apa putina miere(sa fie mai dulce daca nu ai pus zahar in compozitie), coaja rasa de lamaie si de portocala- poti sa pui si rom sau vanilie dupa gust- eu fac sosul din ochi
se toarna sosul fierbinte peste baclavaua abia scoasa de la cuptor
p.s cand am facut la bunica mea (si cu foaie facuta de mine)ai mei nu si-au dat seama ca e facuta in casa... e buna buna
anca DNP21martie
Milia spune:
quote:
Originally posted by joe
Nu am la indemana reteta - care e "originala" ii spun eu - ca o am chiar de la o turcoaica batrana din Constanta care mi-a fost un fel de dadaca.
Joe, daca-ti faci pomana sa ne scrii si noua reteta... patria-ti va fi recunoscatoare. Mai ales ca e reteta "originala"...
quote:
Originally posted by joe
Acum eu de mult nu mai fac foile ca in reteta - folosesc foi de cumparat - dar le pastrez forma la baclavale - adica se face un patrat din foi - se pune amestecul de nuca cu zahar in colturi - se aduc colturile spre centru si se taie pe diagonala. Deci ies ca niste trigoane - asa se pun in tava - si de la copt se desfac frumos foile.
Si te rog mai detaliaza o data partea cu asezarea foilor, ca parca n-am inteles asa bine. Adica se pun straturi de foi, unse fiecare, si pe fiecare se pune umplutura doar in colturi, dupa care se impaturesc asa cum ai scris? Dar umplutura din colturi se distribuie egal pe urma? Sau chestia asta se face cu fiecare foaie separat!?!
LindaG spune:
Va multumesc mult fetelor.In fine,cea pe care am vazut-o eu la TV este asemanatoare cu cea pe care a scris-o aura1974.Fistic,alune si nuci erau.Oricum o sa le incerc pe toate ca ma gindesc ca toate ies bune.
LindaG
joe spune:
Eu v-o dau - da´sa nu ma trezesc cu reclamatii!
Deci - pentru aluat:
- 1 cana de iaurt
- 4 oua
- 1 kg faina
- 1 ceasca ulei
- 2 cesti smantana
- un praf de sare
Se framanta bine si se lasa putin la rece aluatul.
Se fac pe urma bile de marimea unei nuci - din care se fac foile - cu cat mai subtiri, cu atat mai bine.
Se pun 3 foi una peste alta - fiecare in parte unsa cu ulei - si se aduna marginile - de iese un patrat mare! In colturile fiecarui patrat se pune amestecul de nuca si zahar - colturile se aduc spre interior si se taie. Baclavalele se pun in tava cu partea de jos in sus (ca acolo au fost taiate toate foile - si asa se vor desface frumos la copt).
La intins foile mai intra aprox. 1 kg faina si 1 l ulei.
Din cantitatile de mai sus - ies aprox 100 baclavale.
Siropul se face cum am mai zis - 1 parte zahar, 2 de apa - lamaile taiate felii la sfarsit (altfel dau un fel de amareala) - se mai lasa sa dea un clocot 2 dupa ce s-au pus lamaile - si siropul fierbinte se pune peste baclavalele reci (le insiropeaza mai bine asa).
Ca sa verificati consistenta siropului - scoateti putin pe o farfuriuta si incercati intre degete - trebuie sa fie lipicios.
Cum am spus - eu nu mai fac de mult foile singura - in Romania foloseam foi subtiri de placinta - puse conf. retetei de mai sus cate 3, unsa fiecare cu ulei - iar aici - folosesc Bläterteig - din alea congelate - tipp pentru fetele din Germania - din alea de la Salto imi ies la o foaie 6 baclavale, daca iau Bläterteig de la Penny - imi plac mai mult - ies 4 la o foaie!
Cam asta e! Aaa - sa nu uitati sa gustati nuca cu zahar folosita la umplut - sa fie suficient de dulce.
Milia spune:
Multumesc, joe! Abia astept sa o incerc! Si eu fac baclava, dar vreau sa incerc si reteta "originala"!
aura 1974 spune:
quote:Linda , e o reteta originala ti-o spun eu ca sint jumatate turcoaica jumatate romanca iar la mine in casa nu lipsea.Mai ales de sarbatori.
Originally posted by LindaG
Va multumesc mult fetelor.In fine,cea pe care am vazut-o eu la TV este asemanatoare cu cea pe care a scris-o aura1974.Fistic,alune si nuci erau.Oricum o sa le incerc pe toate ca ma gindesc ca toate ies bune.
LindaG
cuerpo sano , mente sana
joanna spune:
Eu stiu de la prietenele mele grecoaice ca siropul se fierbe 7 minute pe ceas si nu mai mult.
Pofta buna la baclavale cu cafea!
Joanna
Caroline spune:
quote:
Originally posted by joe
...adica se face un patrat din foi - se pune amestecul de nuca cu zahar in colturi
deci pun umplutura in cele 4 coltzuri
quote:
Originally posted by joe
- se aduc colturile spre centru si se taie pe diagonala. Deci ies ca niste trigoane - asa se pun in tava - si de la copt se desfac frumos foile.
rulez cele 4 coltzuri spre centru... e ok... dar cum le tai pe diagonala? care diagonala? cele 2 diagonale?
Patratul initzial cat de mare sa fie?
Multzumesc pentru explicatzii
Caro
Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.
(Radu Gyr)