Listeria !!!
Raspunsuri - Pagina 5
rrox3 spune:
Trebuie in primul rand sa-i multumesc DC-ului ca exista si dupa aceea voua. Asa am aflat si eu despre listeria. Pana ieri habar nu aveam ca exista si asa ceva. Si acum sunt la a doua sarcina, locuiesc in Bucuresti siam facut o gramada de analize la ambele sarcini, am mai citit si vreo doua carti. Acum am 25 de saptamani si ma voi duce sa-mi fac si analiza asta. Sper sa fie negativa. Nu inteleg cum medicii nu ti-o recomanda?! In fond am facut analize pentru depistarea hepatitelor b ci c, SIDA, rubeola, toxoplasmoza, sifilis, clamdya si alte nebunii, dar de listeria nu mi-a pomenit nimeni.
Apar pur si simplu la Cantacuzino dimineata si spun ca vreau analiza asta sau imi trebuie o programare sau o trimitere?
Multumesc.
Roxana, Mariuca (5 ani si jumatate) si bebe din burtica 25 saptamani
Miguelle spune:
Poti s-o faci nu numai la Cantacuzino, ci si la Babes (pe Mihai Bravu), si la Sanador (in Piata Alba Iulia) -despre laboratoarele astea stiu sigur, si e cat se poate de probabil sa mai faca si altele analiza pt listeria (Diagnosis, poate CMU). Eu am mers pur si simplu, la orice ora din zi (la Sanador si la Babes)si am solicitat-o. Costa 500.000 sau 600.000lei.
Miguelle spune:
Am impresia ca nici nu se stiu prea multe despre listeria, e o descoperire relativ recenta. Majoritatea cartilor despre sarcina nici nu pomenesc listeria si ce poate ea sa faca. In afara de recomandarea unei igiene deosebite in privinta alimentelor, si de fierbere sau preparare la cald a prod. animale pentru prevenirea infectarii, nu prea se spun multe .
roxana c. spune:
Miguelle,imi pare rau, dar trebuie sa te contrazic.Am o carte"Mama si copilul"de prin anii 80.Acolo scrie despre "factori care influienteaza negativ dezvoltarea produsului de conceptie".Si,pe scurt,scrie ca efectul acestor noxe in primele 3luni de sarcina se numesc embriopatii(infectii virale-rubeola,poliomielita,gripa, herpesul,hepatita,rujeola,varicela;noxe chimice-medicamente;razele Roengen;tulburari hormonale la mama-disfunctie tiroidiana, diabet),iar dupa 3 luni de sarcina se numesc fetopatii si acestea sunt:-infectii(sifilis,toxoplasmoza,LISTERIOZA).Deci de atunci se stia despre listerioza,numai ca probabil erau mai rare cazurile sau nu se dadea importanta prea mare.Cand am facut eu analizele,in 96-97,pt. listeria se facea numai la Cantacuzino,tot contra cost,indiferent daca veneai cu trimitere sau nu,si tin minte ca dadeam 25000.
Oricum,in Romania ii cam doare-n cot pe toti de urmari(ma refer la sistemul sanitar),spun"ei,si...mai faci unul si gata!"Nu vedeti ce lipsa de informatie este?De unde sa stii tu,ca pacient,daca o multime de doctori habar n-au cu ce se mananca listeria!!!Si exemple,daca vreti,va dau cu carul, cel putin in Ploiesti...poate Bucurestiul sta mai bine la capitolul asta,dar n-as baga mana-n foc!
Si oricum,conteaza mult si ce ti-e scris,sa nu ma credeti nebuna,v-am mai scris ca sunt credincioasa numai la nevoie,spre rusinea mea,dar rugati-va si la Dumnezeu!
Witchie spune:
Analize pentru listeria se fac si la Medsana.
Nu stiu cat de recent au descoperit boala asta, cert este ca am auzit de multe mamici care au tratat Listeria in timpul sarcinii si copiii lor au fost absolut OK. Nu va speriati si nu luati in tragic, daca aveti cea mai mica banuiala ca ginecologul vostru e dobitoc schimbati-l pur si simplu sau cereti o a doua opinie. Mie la prima ecografie morfofetala mi-a spus ecografistul ca nu imi creste copilul, ca e prea mic si ca nu stie de ce, ca semne clinice nu vede... Am plecat plangand pe strada... Pana la urmatoarea echo nu am fost om! si la urmatoarea mi-a zis acelasi tip: vai, fetita dvs e perfecta! Acum suntem pe ultima suta de metri si totul pare sa fie bine dar inca ma gandesc la spaima pe care am tras-o. Unii dintre acesti "profesionisti" ar trebui sa dea socoteala pentru ce le fac femeilor care vin la ei cu incredere...
Concluzie: Fruntea sus, listeria se trateaza!
Anda, 38+ saptamani, dr. Radoi, Municipal
crinuta spune:
In vara am facut prima data analiza si a iesit negativ.
Apoi am repetat-o la alt lab, si de 3 ori mi-a iesit 1/160 ( ceea ce inseamna echivoc, nicidecum pozitiv, si nu necesita tratament), iar inainte de nastere cu vreo cateva saptamani mi-a iesit la acelasi laborator negativ.
Ceea ce vreau eu sa stiu este daca listeria, ca si toxoplasmoza de altfel se pot transmite si prin alaptare, nu de alta dar sa stiu daca si acum trebuie sa fiu atenta la ce mananc sau nu.
Crinuta si micutul Rayan
acusor spune:
Am si eu o nedumerire. Sunt si eu insarcinata in luna a 2 si dr. ginecolog mi-a dat sa fac analiza pt Listeria. Nedumerirea mea consta in faptul ca nu stiu unde sa ma duc sa fac analizele. Pe site-ul Institutului Cantacuzino scrie ca "determinare anticorpi anti Listeria" costa 85.000. Pe site-ul de la Medsana costa 800.000.
De ce diferenta asta asa de mare? Cantacuzino mi se pare un institut de renume. Ce se face la Medsana si nu se face la Cantacuzino?
luli spune:
Acusor, buna intrebare. Sincer eu una nu stiu sa-ti raspund. Am cerut si eu sa fac aceasta analiza la medicul de familie si s-a uitat crucis la mine. "Ce-ti trebuie? nu am voie sa-ti dau trimitere pentru asa ceva si nici nu stiu unde sa o faci!" - eu fiind din Galati.
M-a lamurit bustean!
A... si mi-a mai spus ca astea-s fitze.
Imi venea sa-i trag una intre obloane, asa eram de nervoasa.
Luli
Viitoare mamica.
Delia spune:
Fetelor, lamuriti-ma si pe mine: la 1/160 sunt pozitiva in sensul ca am avut candva infectia sau o am acum si trebuie sa repet analiza ca sa tin boala sub observatie?
Va multumesc mult!
Delia si
Codrin
Miguelle spune:
Delia, la 1:160 trebuie sa repeti analiza. Daca sta pe loc, a fost o infectie mai demult si ai anticorpi. Daca creste, boala e la debut si trebuie tratata.