Dilema nasoala la servici
Buna, fetelor !
Am aflat adica mi s-a confirmat astazi ceva de la servici si as dori parerea voastra practica si realista.
De o luna sunt in prenatal, urmeaza sa nasc la inceputul lui noiembrie. Cind am plecat in prenantal i-am promis sefului meu direct ca mai trec pe la birou, zis si facut. In ziua respectiva am stat de la 8h30 la 16h00 ca sa ajut la definitivarea diverselor treburi (dupa el, ar fi fost fericit sa mai ramin la birou sa-l ajut, dar aveam o teribila durere de spate si am plecat repejor acasa ca nu mai puteam si i-am zis sa apeleze la colega de birou.
In ziua aia minunata mi-a dat sa fac ceva, iar din acel ceva am dedus ca shefutzul meu va parasi Romania as soon as possible (n-am schitat nici gest, nici cuvint pe tema asta ca stiu ca plecarile expatilor sunt chestii delicate, care desi se anunta zvonistic, au loc abia dupa cel putin 3 luni dupa ce apar primele banuieli cum c-ar fi asa).
Azi draguta de colega de birou care a preluat jumate din treaba mea mi-a confirmat ca mister x pleaca, inca nu se stie unde si la ce data. Ea e "disperata" insa ca munca suplimentara cu care seful meu a cadorisit-o ii fac zilele grele la birou, ca e greu de ea si ca prefera sa gasim (adica eu si cu ea) o tipa care sa-mi tina locul pina ma intorc la birou.
Din nefericire pentru bebe ce va sa vina, eu am decis sa ma intorc la birou in jur de 1 februarie.
Dilema mea e urmatoarea : are rost sa incurajez elanul colegei de birou (proaspata mamica care vad ca o doare in ... de situatia naspa in care ma aflu) si sa gaseasca un inlocuitor pentru cit stau eu in postanatal (de solutia de a intra in CIC nu se pune problema in cazul meu)???
Eu n-am chef ca la 1 februarie 2005 sa gasesc la biroul meu o pupapza care sa fi avut timpul necesar sa se "acomodeze" cu "gasca" si mai ales cu noul sef, astfel incit subsemnata sa fie un pic "maturata" la coada ierarhiei sau mai rau sa i se sugereze prin mai stiu eu ce discutii cum ca e mai bine sa-si ia CIC !!!
Seful meu probabil ca a stiut din timp cum ca va pleca, mie nu mi-a zis nici pis, insa tind sa cred ca s-a incapatinat sa refuze sa-si ia o inlocuitoare stiind ca asta ma va afecta pe mine, in sensul ca la venirea noului sef, exista o probabilitate ca el din comoditate sau alte motive sa o pastreze pe inlocuitoare in defavoarea amaritei de mamici care a facut pustiul de "bine" sa lipseasca de la birou 4 luni ca vrea si ea un copil !!!
Frustrarea mea e maxima, nu stiu ce ati inteles din povestea mea, dar as dori sa-mi raspundeti la 2 intrebari:
1. ce atitudine sa abordez fata de seful meu ca sa-mi usurez revenirea la birou ;i ca sa sa-l fac sa inteleaga ca minimul de bun-simt cere totusi sa ma anunte si pe mine ca pleaca si ca urmeaza sa am un sef nou cind ma intorc la birou ?
2. cum s-o conving pe desteapta care a dat de greu din cauza lipsei mele de la birou sa se potoleasca cu ideile marete prin care ma "ajuta" sa dispar din locul unde am stat deja ani buni din viata !!
Nu spun ca draguta colega ma suna aproape zilnic si incerc sa o ajut cum pot ca sa-i fie mai usor sa se descurce si cu seful meu si cu al ei, adica sa nu intelegeti ca o las balta, dar ea e genul super tensionata si stresata de viata si ajunge la chestii extreme negindind ca face rau altora degeaba. De fapt ea n-are cadere sa-i gaseasca sefului meu o asistenta temporara daca el n-are chef de asta, adica nu ea decide daca asa ceva e util sau nu, insa cum o stiu va trage niste sfori ca asta sa se intimple si sa scape ea de corvoada (e drept si recunosc tranzitia de la un sef la altul e teribila mai ales daca e vorba de straini care vin si pleaca din Rom. cu familii...), iar ea oricum are treburile ei, dar nu da in brinci cu ele totusi.
Multumesc pentru suport, rabdare si orice sugestie !
Deja am insomnii gindindu-ma ca de la o nastere pe care mi-am dorit-o atit de mult, ajung prin "ne-mila" unor colegi ingrati sa-mi caut alt loc de munca !
Numai bine,
julyjuly
Raspunsuri
osolita spune:
Draga julyjuly, incearca sa-ti raspunzi la intrebarea: eu ce-as fi facut daca eram proaspata mamica si colega mea de birou ar fi intrat in prenatal, eu urmand sa preiau sarcinile colegei mele, adica munca dubla, stres in plus, cu siguranta ore suplimentare, venit seara tarziu acasa cand copilul deja doarme?
Nu stiu daca asta e ceea ce vroiai sa auzi dar trebuie sa te pui si in situatia ei. Din proprie exeperienta iti spun ca atunci cand imi pleaca colega de birou in concediu si trebuie sa-i fac si munca ei e un chin pentru mine, plec dimineata si vin seara tarziu, cateodata renunt sa mananc la pranz sa-mi ajunga timpul mai mult. Si probabil intr-o situatie asemanatoare e si colega ta numai ca la ea va dura 4 luni.
Asa ca eu zic sa vorbesti cu ea, sa-i spui ca o intelegi dar sa-i impartasesti si temerile tale si sa gasiti o solutie favorabila amandorura: rugati o alta colega, eventual 2 colege sa o ajute pe colega ta ramasa singura. In felul asta esti sigura ca nu ti-e jobul in primejdie.
Iti doresc toate cele bune si o nastere usoara!
gandacelu spune:
iubita, nu am inteles de ce nu poti intra in CIC?
conform legii, nu cred ca iti poate aduce pe cineva in loc, nu au dreptul, postul e al tau!
sau n-am inteles eu?!
oake spune:
Pai gandacelule, nu e chiar asa simplu. Dupa lege ei trebuie sa-ti pastreze postul aia 2 ani de zile de CIC, dar nimeni nu garanteaza ca 2 luni dupa ce te-ai intors din CIC nu il restructureaza si te pun pe liber.
Pe de alta parte, daca postul tau e unul cheie in firma, cum banuiesc ca e cel al lui july, nimeni nu le poate pretinde ca timp de 2 ani sa nu aduca un inlocuitor care sa preia sarcinile lui july.
SI pe o cu totul alta parte
... july, osolita are dreptate. Pune-te putin si in situatia colegei tale, care inteleg ca si ea e proaspata mamica si probabil nu f. dispusa sa sacrifice timp de 4 luni din timpul pe care l-ar petrece cu bebelacul ei. Ia gandeste-te daca atunci cand incepi serviciul si bebe al tau are 3 luni si intra ea in prenatal iar tu trebuie sa mai stai 2-3 ore in plus ca sa-i faci si treaba ei?
Situatia e complicata si eu zic ca cel mai bine ar fi sa vorbesti si cu seful tau si cu ea si sa gasiti o solutie.
Eu asa am facut cand am ramas insarcinata, pt. ca eram constienta ca firma nu se "conduce" singura si ca cineva trebuie sa-mi preia atributiile atat timp cat eu sunt in concediu. Si in urma discutiilor cu patronii, toata lumea a iesit bine. Deci se poate.
Multi pupici pt. mamici si pt. pitici
Oake si Bebitza
http://community.webshots.com/user/bebitza_vlad
gandacelu spune:
dar poate sta totusi in CIC macar 6 luni, mi se pare greu totusi sa revina la 3 luni duoa nastere, la asta ma refeream;(
julyjuly spune:
Mersi fetelor pentru mesaje.
1. nu vreau sa ramin cu bebe mai mult de 4 luni ca financiar sunt angajata in credite si cu 6 milioane pe luna in cazul meu e moarte sigura...
2. eu o inteleg pe colega mea, dar fetita ei are un an deja, sotul ei se intoarce acasa de la servici la ora 17h00, iar copilul sta bine mersi cu tati. colega mea nu face ca mine excese si stiu sigur ca la 18h30 a roit-o de la birou ca ea se respecta, nu ca mine care daca ma intorc parca vad cu cu bebe de 3 luni si tot o sa ma prinde ora 20h00 la firma..mai ales ca o sa am un sef nou !!!
3. ce m-a enervat azi-noapte e ca am realizat cit de sovini si nesimtit pot fi unii sefi ! Pe al meu il doare in cot de situatia mea, daca n-o sa-l trag eu deoparte sa-l intreb "cu mine cum ramine", el sigur pleaca si ma lasa sa ma autoprezint noului boss... cam nasol si cind am mai auzit-o pe colega mea ca se vaita, am inceput sa dau din colt in colt.
4. azi e soare afara si deja m-am calmat, ce va fi, va fi, daca vine o tipa noua, asta e, dar e penibil sa te intorci la birou si sa vezi la el un om pe care nu-l cunosti (in situatia mea este imposibil sa gasim pe cineva din firma sa-mi ia locul), iar ca sef sa fie un alt om nou care se va simti un pic frustrat ca nu am fost alaturi de el cind a inceput sa se instaleze in Romania.
pupici la toate,
july
julyjuly
Sabina spune:
eu zic sa te gandesti si la bebe al tau.Pai daca pleci la servici cum il alaptezi 6 luni exclusiv? Degeaba zici ca pompe etc.,stressul scade laptele.
Dupa ce ai sa nasti ai sa fii atat de ravasita( nu e de speriat, e normal, e vorba de alt ritm de viata pe care nu-l cunosti, nu ai cum sa-l cunosti)incat nu pot sa cred ca o sa-ti mai pese de slujba
Eu am facut-o pe Sofia in anul 5, pe 11 sept., deci peste 3 sapt. incepea scoala.Nu m-am dus decat in noiembrie ,la mijloc, cu alergat intre 2 alaptari( am alaptat 20 de luni!)si a fost prost ca in loc sa ma concentrz pe copil ma gandeam ca trebuie sa merg ;a scoala.Din cauza asta n-a crescut decat 600 de grame in prima luna.
Ceea ce vreau sa spun e ca a fost gresit sa pun alte lucruri in prim plan, trebuia sa ma gandesc doar la copil.
Asa ca sfatul meu este sa stai macar 3 luni in CIC, daca din febr. pana in mai sunt doar 3 luni nu cred ca o sa mori cu ratele alea.
Si mai e ceva, din spusele tale inteleg ca esti om cheie in firma, sigur nu te vor da afara.
Eu zic sa vorbesti cu seful.
Si gandeste-te, copilul in prim plan!!!!Si daca alaptezi nu dai bani pe lapte praf, biberoane, etc, rezulta bani in plus pt. credite.
Bafta!
Sabina si
Sofia Galagia
osolita spune:
July, am o alta intrebare: cum ati procedat cand a nascut colega ta? Ai inlocuit-o tu pe ea? Daca da, atunci poti s-o rogi sa incerce sa faca ea totul singura, daca nu, nu mi s-ar parea ca e o colega rea in cazul in care nu accepta.
Mi se pare totusi ca exagerezi cand afirmi ca:
quote:
Originally posted by julyjuly
fetita ei are un an deja, sotul ei se intoarce acasa de la servici la ora 17h00, iar copilul sta bine mersi cu tati.
faptul ca fetita ei are deja un an nu are nici o importanta, colega ta e si asa plecata de dimineata pana seara, are si ea dreptul sa se bucure de copilul ei.
quote:
Originally posted by julyjuly
3. ce m-a enervat azi-noapte e ca am realizat cit de sovini si nesimtit pot fi unii sefi ! Pe al meu il doare in cot de situatia mea, daca n-o sa-l trag eu deoparte sa-l intreb "cu mine cum ramine", el sigur pleaca si ma lasa sa ma autoprezint noului boss... cam nasol si cind am mai auzit-o pe colega mea ca se vaita, am inceput sa dau din colt in colt.
Cu afirmatia asta mi se pare iar ca exagerezi, nu poti pretinde unui om sa-si faca planurile in functie de planurile tale, poate sefului tau i s-a ivit acum ocazia sa plece, nu stiu cati si-ar amana decizia pe motivul ca o colega intra in concediu de maternitate si ar fi bine daca ar pleca dupa ce se intorce colega respectiva la serviciu.
Iar in ceea ce priveste faptul ca nu v-a anuntat ca pleaca, mi se pare firesc, pana nu esti sigur ca pleci, nu o spui in gura mare pentru ca s-ar putea sa se intample sa nu mai pleci si sa-ti periclitezi job-ul.
N-am vrut sa par insensibila la problemele tale, eu asa vad insa situatia.
claudiachirila spune:
Dupa cate se pare pentru tine nu e chiar prioritar copilul tau. Nu cred ca decizia de a te intoarce la serviciu dupa 4 luni o poti lua acum. Dar ar fi bine sa ai o discutie cu seful tau. Oricum tu stii ce e mai bine. Si oricum ai facut o alegere: vrei un bebe. Ar fi bine sa te mai gandesti.
Sper sa le rezolvi pe toate cum vrei tu.
iselin spune:
Sa jucam cu cartile pe fata. Cand urma sa nasc bebele eram intr-o situatie asemanatoare tie, dar altfel ierarhic.
Sa nu pui nimic inaintea copilului.Nimic nu e mai important.
Ca sa fii acoperita sa faci cerere pentru toate drepturile ce ti se cuvin.Nu sti cine te loveste pe la spate.
Si cu banii o sa te descurci, are grija Doamne-Doamne de toate.
Am fost la job pana in ultima zi, adica am plecat la ora 23.00 de la job si a doua zi la 8.00 eram la spital.Prostie!Inconstienta!
Nu mi-a ridicat nimeni statuie, ba chiar am fost oarecum vinovata ca mi-am gasit sa nasc cand se depuneau raportarile in Germania.
Intelegerea cu seful din strainatate a fost ca dupa ce nasc, stau cateva luni cu bebele(5), apoi ma intorc acolo.ok!
Nasc. Duc certificatele medicale.Intre timp telefoane mereu, care chiar ma deranjau.Asa cum spunea cineva mai sus:intri intr-o alta organizare a vietii.Nu e ca si cum ti-ai cumparat un DVD, sau un catel. Nu poti sa pleci cand vrei si sa vii cand poti!!!
Pe locul meu nu a venit nimeni, caci trebuiau schimbate actele juridice din tara ale firmei.Prea complicat.Dar a venit o persoana sa ``ajute``la o parte din munca mea pe colega cere trebuia sa preia atributiile.Faza cea mai inspirata a fost cand am facut cererea de CIC, care dupa cum fusese intelegerea era doar formala, pentru Inspectoratul de Munca.
Dupa cateva saptamani de la nastere mi-am dat seama ca trebuie sa stau cu copilul macar 6-7 luni de zile.Nu are importanta daca m-a ajutat cineva.Oricum e prea putin.
4 luni acasa cu bebe.Legatura cu cei de la job a existat.Sotul meu, inspirat, mi-a spus ca trebuie sa traga cineva de ``osul meu`` in lipsa mea.Asa s-a intamplat: intre timp mai aparuse o persoana cu aceleasi atributii. Deci doua persoane insarcinate oficial cu acelasi lucru: eu si persoana cealalta.Lucrurile au fost clare.Intre timp nici banii pentru CIC nu au mai venit, deci au devenit si mai clare.
A fost o brusca trezire la realitate.
Dar Cineva Sus are grija de tot.
c`est la vie! Ulterior drumul meu a fost altul.Nu esti angajat pe viata nicaieri decat daca este exclusiv capitalul tau.
E doar o poveste.Reala.Fii fericita pentru tine, pentru bebe, pentru familia ta. Social-profesional te poti implica in foarte multe lucruri, dar cu contract, altfel de contract, nu pe viata!
julyjuly spune:
Draga osolita,
Colega mea de birou pe cind a ramas insarcinata si si-a luat concediu de maternitate lucra pe alt post, avea o echipa de citeva fete in subordine si una din fetele alea i-a preluat potul deci a fost super linistita, nu ca mine care stiu ca acum nu e nimeni care sa preia responsabilitatile, daca se va gasi cineva nu eu voi si cea care sa-i predea atributiile, ci colega de birou. Seful meu a decis din start sa nu vina nimeni in locul meu, cred ca si din ratiuni financiare, cind a aflat ca nasc la inceputul lui noiembrie, a facut un spirit de gluma si a zis, "aha, asta inseamna ca in decembrie va puteti intoarce la birou." :(((
altcineva spunea ca nu-mi pasa de bebe, ma rog am intrat in prenatal destul de devreme la sfirsitul lui septembrie, desi poate nasc la mijloc de noiembrie, asta pentru ca mi-am dat seama ca stresul de la birou isi pune amprenta asupra mea si a lui bebe. Iar in mare parte stresul provenea de la vaicarelile colegei mele care vazind ca se apropie momentul in care va ramine singura cu 2 sefi, incepuse sa ma streseze ca ce se face ea cu atita munca. E vorba de munca de secretara, asistenta, ma rog, nimic complicat sau teribil de greu si astea nu sunt lucruri noi pentru ea. I-am zis ca ma face sa ma simt prost dar cind am intrebat-o daca prefera sa vorbesc cu seful meu sa aducem cpe cineva, a zis nu, de frica sa nu cada prost in ochii lui, pai eu ce pot sa fac mai mult decit sa o ajut de acasa cu ce are de facut in plus ?
Stiu ca sunt inconstienta cind zic ca ma intorc la servici dupa ce bebe are 3 luni, dar la fel de sigur stiu ca daca ramin 6 luni acasa cu el, ce am incercat sa fac ca sa-mi imbunatatesc pozitia in firma in 4,5 ani de munca se duce de ripa. Poate ca nu, dar conjunctura in care seful pleaca si vine altul nou e proasta pentru mine.
E greu de luat astfel de decizii, insa probabil cind o sa apara bebe, voi vedea altfel lucrurile si poate ca se vor limpezi mai usor si in capul meu...
julyjuly