Fetele din USA, poftiti la o barfa! (30)
Raspunsuri - Pagina 4
ocebine spune:
Cleo ai raspuns super!!!
Trebuie cautate (cu ajutorul celor de la liceu) mai multe surse de burse pentru ca pot fii combinate. Bani exista dar trebuie sa-i cauti. Bursele academice pot fii luate din diferite surse si 1000 aici 1000 acolo se aduna. Copilul trebuie sa aiba note bune, scorurile la teste sint o foarte mare parte in decizia de acordare a unei burse. (Apropo saptamina trecuta am aflat ca nu mai poti sa dai de cite ori vrei - dai doar de 2 ori si iti ia scorul mai mare de la verbal si mate, iar daca dai a 3 oara iti face media la toate). Mai conteaza si activitatile extrascolare.
Eu una m-am gindit (ultra-ultra prematur in cazul meu) ca daca au doar rezultate asa-si-asa vor ramine in New York (sint destule scoli bune aici) si doar daca au rezultate exceptionale vor pleca prin alte parti (cu timiditate si groaza ma gindesc la plecari catre Boston sau Washington - coasta de Vest imi este exclusa). Deocamadata diferenta intre ai mei este de 3 ani scolari deci ma gindesc la vreo 7 ani de platit scoli
La pensie mi-am luat gindul complet asa ca 401k la greu si la mine si la sot iar el mai are si optiunea sa cumpere stock in compania in care e el la discount. Portfoliul este variat (nu toate proverbialele oua in acelasi cos) si mai contribuim si la un Roth IRA anual. Mai nou am deschis si un cont de savings la ING (reclama cu portocala) si mai imi da si acolo un mizerabil 2%.
Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick+Dulce.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex+telefon.jpg
Andrada spune:
Multumesc fetele, bune informatii.
Asa am aflat si eu Cleo (taman ieri vorbeam cu sefu) ca pina ajungem noi batrine cu briul de lina se duc pe pustii si SS si medicare.
Nasol cu ING Anamaria, pai nu e mai bine la IRA?
Va trebui sa ne punem si noi la punct cu toate cele....
Bravo fetele v-ati facut temele excelent!!!
Sper si eu ca fiu-meu sa fie mai american decit a putut fii maica-sa
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele
ocebine spune:
ING-ul il tin pe post de "emergency fund". Cel putin de cind am casa (ceva mai mult de 5 ani) nu a existat an in care sa nu am nevoie de o suma buna pentru variate chestii: acoperis (curenta situatie), usa, boiler, tank de petrol, fel de fel de WC, chiuvete si uite asa nu se mai termina.....
Din IRA nu pot sa scot cind imi vine pe chelie asa mai bine tin ceva banii la ING Direct si mai scoate un infim interes.
Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick+Dulce.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex+telefon.jpg
Bic spune:
MN si Amuleta, multumesc mult pt. raspunsuri.
Amuleta, o sa tin minte ce mi-ai scris, dar sper sa nu mai am nevoie in curind sa apelez la sfaturile tale.
Am reusit sa ma duc azi la doctor si mi-a prescris intr-adevar antibiotice. Sper sa-mi treaca mai repede.
Multumesc inca o data.
Bic
Andrada spune:
Aha am retinut ideea. Cumva ING-ul asta e ceva intre banca si IRA.
O sa citesc mai multe.
Merci Anamaria,
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele
josefine spune:
eu sunt studenta si va pot da ceva informatii, desi nu prea pertinente, ca e numai cazul meu. am ajuns aici in clasa a 12-a, am dat testele, am aplicat pentru fafsa si un NY excellence scholarship si am asteptat raspunsul de la universitate. De la fafsa am primit niste grant-uri, cel mai important ar fi tap-ul. restul..imprumuturi. vai de buzunarul familiei:)
un site bun de scholarship-uri este fastweb. mai trebuie interesat daca facultatea care accepta studentul nu are burse specifice. eu am aflat de abia aici ca sunt tot felul de burse de la alumni. din ce am observat eu, o intrare sigura la un colegiu de talia iby-league e o bursa renumita. pentru NY ar fi NY times scholarship, de vreo 30k$. succes..si daca puteti sa puneti niste bani deoparte e foarte bine.
o studenta la buget:)
ruxij spune:
Cine poate explica mai clar despre desfiintarea SSI and Medicare? M-am ingrozit, noi nu avem nika pe nicaieri pentru pensii nu tu 401 nu tu nika. Ce o sa faca aia ca noi? O sa moara pe marginea santului?
ruxij
lai spune:
Ivy League schools - nu stiu daca e la fel la toate, dar cel putin cele de care stiu eu - nu ofera burse academice, insa ofera burse de nevoie, financial aid. Cel putin unele dintre ele au need-blind policy, adica atunci cand citesc aplicatiile nu se uita la finante, se uita abia dupa ce au hotarat sa te admita si se angajeaza sa suplineasca restul tot cat mai ai nevoie (fac ei calculele cat ar fi asta, asa cum a explicat Cleo ca fac cei de la FAFSA). Sigur ca se poate ca ei sa hotarasca ca parintii trebuie sa plateasca suma X, iar parintii sa considere ca nu isi permit suma X. Peste suma X iti dau loans, job in campus, si grant money (nerambursabil). Cel putin la una dintre ele au decis de curand sa elimine imprumuturile, deci iti dau direct grant money.
MIT nu este in Ivy League (dar este de acelasi calibru). Din ce stiu de la cunostinte care au facut acolo (venind insa direct din Romania) au primit aproape full financial aid, adica o contributie minima li se cerea parintilor, restul grant money, job in campus pt. banii de buzunar, iar de loans nu stiu sigur, da' in general la studentii internationali mai putin cu imprumuturi.
In afara de cei f. bogati carora le-au platit parintii integral, cam toti americanii pe care ii cunosc eu au avut (au) de platit imprumuturi dupa colegiu.
Lai
josefine spune:
si tu chiar crezi treaba cu citirea aplicatiei inainte de a vedea situatia financiara a aplicantului? sa imi fie cu iertare, dar eu ma indoiesc puternic de asta. harvard, de ex, are 25% de locuri rezervate bogatasilor. inca de la inceput te intreaba daca vei aplica pentru financial aid ori ba, scrie pe aplicatie. pe prima pagina. prin urmare, cei care vor citi aplicatiile, vor vedea ca subsemnatul X a aplicat pentru financial aid. selectia se face apoi pe merite, pe interese, pe rase. au tot felul de criterii, trebuie doar sa ai noroc sa cazi in poll-ul cel bun. degeaba zic ei ca sunt obiectivi, facultatile mari au nevoie de bani, de studenti care sa fie capabili sa plateasca integral, sau aproape, ca sa isi finanteze ei programele de cercetare, ca sa tina universitatea sa mearga. ei trambiteaza ca nu ii intereseaza aspectul, numai copiii talentati vor intra, numai aia cu scoruri, da' e mai mult un joc de noroc.
iar pentru studentii internationali, cei din romania pe care ii cunosc eu, toti au obtinut burse integrale, fiind olimpici. si unde mai pui ca au primit si scrisoarea de acceptare inainte cu o luna de termenul oficial. si mai zic ca procesul asta e just. mai bine un examen de admitere, bazat pe capacitatile reale ale studentului, nu pe rezultatele unui test care masoara capacitatea de mobilizarea, intuitia si mai putin stiinta. iar aplicatia in sine poate sa fie completata de oricine. exista un site facut de cei care au terminat universitatea harvard ce slefuieste eseul facut de "multitalentatul" student. si daca multitalentatul student nu se pricepe la eseuri, il pot ajuta sa scrie. oricum, serviciul lor e ireprosabil, l-am folosit sa mi se corecteze eseurile pentru niste programe (numai de-as fi stiut inainte sa aplic la facultate).
da, exista un procentaj mic de studenti care au burse integrale. mai exista o majoritate covarsitoare care se scalda in imprumuturi si ies la sfarsitul celor patru ani cu zeci de mii de dolari datorie. dar, deh, au avut parte de o educatie aleasa.
exista burse de tot felul, si academice, si sportive, si pentru cei roscati, si pentru cei cu un ochi de o culoare si un ochi de o alta culoare..daca studentul nostru este o enciclopedie ambulanta si le stie pe toate, are acces la informatie, atunci e un caz fericit.
josefine spune:
ce intelegi tu prin burse academice? acelea care iti dau bani ca ai note bune? ca esti un copil multilateral dezvoltat si care poate sa faca dovada scrisa ca e va fi un "asset" pentru universitate? eu am plecat cu ochii in lacrimi de la interviul cu tipa de la harvard, caci intrebarile pe care mi le puneau erau de o prostie patentata. de ex,
-"unde au facut parintii tai facultatea?arata-mi pe harta."
-"cum e cu curentul electric"; eu fiind declarata ca vreau sa studiez fizica
-"si cum, atatea materii studiati pe semestru in romania?"
-"si ce premii ai obtinut la olimpiada?"
scria clar in aplicatia mea si pe fisa ei toata istoria mea..
apoi, au urmat sfaturile:
-"tu mai trebuie sa faci un an pregatitor la nu stiu ce academie pentru cei care visau "mare", da' sa stii ca trebuie sa platesti 40k$ pe an. dar intrarea ti-e asigurata"
si ca sa spun si cum a ajuns ea acolo, pe bursa sportiva..isi urmaresc interesul si singurul combustibil pe care il au e banul.
tot o studenta:)