Cum scap de igrasia produsa de termopan?
De cand am pus termopan la toate geamurile si balcoane nu mai pot locui la mine in casa. Am constant umezeala pe undeva, nu mai vorbesc de geamuri ude sau pereti, dar mi-au mucegait de nenumarate ori hainele in sifonier.
Cu peretii, am inteles ca se poate pune rigips, cu toate ca la felul cum e apartamentul meu ar trebui sa ma mut pentru o perioada si sa il reconstruiesc, de fapt. Ceea ce momentann cu cele 2 fete micute nu se poate. Asa ca incerc sa improvizez. Bineinteles ca tot timpul aerisesc, sau macar incerc, pentru ca la iarna nu o sa pot sa mai tin tot timpul geamurile deschise. Nu le mai fac fetelor baie in casa. Am dat cu tot felul de solutii pe pereti. Deocamdata cu peretii se pare ca a functionat, dar ramane de vazut pentru cat timp...
Totusi, pentru chestia cu hainele nu am gasit nici o solutie. Constant imi mucegaisec pe bune. Dulapurile sunt pe hol. Am dat si gauri in ele pentru aerisire. Am cautat solutii care absorb umezeala la produse chimice si nu am gasit. Cunoasteti ceva care m-ar putea ajuta? In afara de solutia cu mutatul, ca pe asta n-am cum s-o fac cel putin pina la primavara.
Astept solutii salvatoare.
, mama Craitei si Crinei
Raspunsuri
joxy spune:
Igrasia este provocata de condens. Condensul se produce pe/in partea cea mai rece a apartamentului.
Solutia ? ... zonele reci trebuie sa dispara, ori incalzindu-se apartamentul sau, cel mai indicat, izolarea peretilor exteriori (reci).
Prin montarea de termopan, fara izolarea peretilor aferenti, se schimba echilibrul termic din casa (ceea ce teoretic nu trebuia sa se intample daca blocurile/casele erau construite bine)
Cu respect,
Florin
Choose life
marius spune:
Din punctul meu de vedere tu ai umezeala excesiva in casa in primul rand. Atunci cand pana si in dulapuri apare umezeala undeva este o sura de umezeala continua(aburi, aer cald cu aburi, tevi sparte, robinmete care curg si asa mai departe). Termopanele izoleaza intradevar foarte bine dar excesul de apa nu provine de acolo. Dupa mine ar trebui sa:
1. Identifici de unde vine atata umezeala in casa de undeva provine apa aceea in aer.
2. Cu rigips nu rezolvi mare lucru pt ca sub rigips se va aduna atat apa cat si mucegaiul, rigispul doar va acoperi ca si imagine peretele dupa care se va umezi si el.
3. Pt a nu mai fi peretii reci trebuiesc izolati termic, ideal ar fi in exterior insa probabil la tine nu se va putea deci se izoleaza interior termic cu polistiren expandat mai gros care se lipeste cu adeziv special pt polistiren deasupra se aplica o plasa de fibra de sticla speciala pt asa ceva apoi se spacluieste si se aplifa un mortar fin dupa care se zugraveste normal.
4. Daca ar fi dupa mine de exemplu eu as aplica un invelis de BCA subtire prima data care se aplica pe peretele exterior cu mortar, apoi polistiren expandat apoi spacluire cu adeziv pt polistiren, apoi tencuiala fina (tinci) si apoi o zugraveala dupa bunul plac (lavabil sau alta solutie).
Folosind o astfel de solutie contructiva termoizolatoare efectul este cert, peretii nu mai sunt reci si implicit apa din aer nu mai condenseaza pe ei.
Nu uita insa ca din punctul meu de vedere tu ai (si) o problema in casa cu aburii, tevi sparte, robineti care curg sau se preling, ghene cu apa la subsol aburii ajungand prin aerisire in apartament si asa mai departe.
craita spune:
Multumesc Florin si Marius. Aveti dreptate. Am tot incercat sa nu fac aburi in casa (cu baia fetelor, mancare, etc) dar dupa cum am spus dulapurile sunt pe hol (nu au nici un perete afara). La ce nu m-am gandit, si poate ai dreptate Marius, este ca pe hol se afla si o camara cu o aerisire comuna tuturor apartamentelor (o coloana). Nu m-am gandit o secunda la ea. Nici nu m-a deranjat pana acum. Adica nu am considerat-o functionala... Poate este... O sa vad. Oricum, daca nu descopar ce este, cred ca arunc toate hainele si ma arunc si eu dupa ele ca tare m-am saturat.
Oricum, chiar daca nu termopanul in sine este vinovat,logic, ar trebui totusi cei care pun sa te si sfatuiasca in prealabil, sa studieze tot apartamentul, pentru ca altfel mai mult iti faci de lucru. Iar cu copii mici este tot ce-ti trebuie... In loc sa reusesti sa le faci un mediu sanatos, obtii reversul...
Cred ca ar trebui niste reguli stabilite. Dar la noi...
, mama Craitei si Crinei
Lorelai182003 spune:
Ia uite-te la glaful de la geamuri. E facut din ipsos? Pt ca daca este din ipsos poate fi una dintre probleme(pe lange cele date mai sus). Ipsosul atrage umezeala foarte mult! Si eu am patit aceeasi problema la termopanele mele si am scos ipsosul si am pus adeziv de faianta si acum nu mai face condens.
Adrian,Alinasi sotul Adi
Poznele noastre
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=17457" target="_blank">Nasterea Ingerasului
prettysunshine spune:
Craita,spune-mi te rog cu ce solutie ai rezolvat cu peretii,ca si eu am un perete care da afara si are tendinta de face mucegai in timpul iernii intr-un colt.
• Nu-i suficient sa-i iubim pe cei buni, trebuie sa-i iubim si pe cei rai, caci numai prin dragoste poate fi alungata rautatea din ei.(Henryk Sienkiewicz)
marius spune:
Adezivul pt faianta are avantajul de a fi un mortar plastic de aici efectul benefic termoizoant insa daca se merge pe solutia mortarelor exista mortare termoizolante care inlocuiesc varianta de polistiren expandat (extrudat) cu adezivul corespunzatoir descris mai sus.
vlada spune:
quote:
Originally posted by rosa sinensis
Craita,spune-mi te rog cu ce solutie ai rezolvat cu peretii,ca si eu am un perete care da afara si are tendinta de face mucegai in timpul iernii intr-un colt.
• Nu-i suficient sa-i iubim pe cei buni, trebuie sa-i iubim si pe cei rai, caci numai prin dragoste poate fi alungata rautatea din ei.(Henryk Sienkiewicz)
Noi am izolat pe interior cu rigips si vata minerala. Suntem f. multumiti.
Andreea si Vlad
http://community.webshots.com/user/vladstefan2.
boo lina spune:
Craita, eu nu prea inteleg...inainte sa pui termopan nu aveai umezeala? Si ferestrele au stratul acela de aer izolator intre ele, nu? Te intreb pentru ca eu, de exemplu am balconul de la sufragerie inchis cu tamplarie de aluminiu, dar geamul este simplu si umezeala e f mare spre deosebire de restul casei unde am intr-adevar termopan.
craita spune:
rosa sinensis, nu stiu exact ce solutie, un fel de smoala alba, seamana de fapt cu cimentul alb, dupa ce este aplicata, dar eu nu ma pricep, am chemat o echipa care lucrase la niste prieteni si pentru prima data am dat peste niste mesteri atat de operativi ca nici nu am apucat sa le pun prea multe intrebari. Eu sunt foarte curioasa din fire si in general trebuie sa inteleg despre ce este vorba, indiferent daca sunt sau nu de meserie, pentru ca asa mi se pare firesc... Dar de data asta au fost mai rapizi decat mine.
boo line, geamul este cu bariera termica, nu simplu. Se pare ca problemele au fost si sunt mai multe. Vara trecuta cand am facut lucrarea, eram insarcinata, cu gemeni, la pat, deci nu am putut sa supraveghez lucrarea, iar sotul meu nici atat. Zidaria a fost prima problema (au lasat locurile unde fusesera introduse penele goale, intra aerul,nu acoperisera cu spuma total, eu aveam centrala, deci era cald inauntru, frig afara, normal ca se facea condens). Dar firma care a facut lucrarea a recunoscut care este problema doar in primavara, cand oricum eu aveam toti peretii cu diverse grade de igrasie. Au remediat ce s-a putut, am varuit, dar totusi era clar ca fara o izolatie a peretilor exteriori voi avea probleme mai mari sau mai mici in iarna asta. Nu am avut unde sa mut fetele si am facut acea izolatie de compromis. O sa va mai spun ce se mai intampla. Oricum, treaba cu rufele din sifonier mi se mai totusi inexplicabila, pentru ca asta s-a intamplat si pe perioada verii, cand toate geamurile erau deschise, am facut gauri in peretii sifonierelor ca sa circule aerul... Poate e de vina acea aerisire de pe hol, nu stiu, ca nu pare sa functioneze... Probabil ca si materialul termopan a fost de slaba calitate, pentru ca am inteles ca ar trebui mai multe bariere termice, nu stiu... Ce stiu este ca mai mult mi-am facut de lucru. Inainte uscam toata iarna rufele pe calorifer in casa ca aveam o masina de spalat mai veche si nu aveam problemele de acum...
, mama Craitei si Crinei
alexa spune:
quote:
Originally posted by vladaquote:
Originally posted by rosa sinensis
Noi am izolat pe interior cu rigips si vata minerala. Suntem f. multumiti.
Andreea si Vlad
http://community.webshots.com/user/vladstefan2.
Noi am izolat peretii cu poliestiren, era mai bine daca ii izolam cu vata minerala si rigips? Care este diferenta?