Credite. La ce banca mai avantajos?
Buna,
As dori sa aflu cit multe detalii in privinta creditelor ipotecare sau eventual creditul personal.
Fetele ce au luat credit sau sunt in curs de a obtine un credit puteti sa imi dati citeva lamuriri?
Ce as vrea sa aflu?
De exemplu la un credit de 10 000 sau 15 000 euro cit ajungeti pina la urma? Fiindca mie mi se pare enorm la o dobinda de 9.5 % pe an. De exemplu la 10 000 euro inseamna o dobinda de 950 euro pe an! Adica in 10 ani dati cel putin 7000 in plus pe linga cei 10 000? Asta daca socotim ca dobinda se va calcula tot timpul la suma ramasa.
Are cineva facuta dobinda totala la o suma aproximativa de 10 sau 15 000 euro?
Se poate lichida mai devreme creditul? In ce conditii?
Noi am vrea sa luam un credit ipotecar sau personal pentru a incepe ridicarea casei, in jur de 15 000 euro pentru 15 sau 20 de ani(depinde cit ne permite veniturile), dar am vrea sa il lichidam dupa citiva ani (in maxim 5 ani) cind ne terminam casa si vindem apartamentul.
Astept raspunsurile voastre
Dia &printesele Caroline(14 iulie 2002) Stephanie(9 martie 2004)
Raspunsuri
Freia spune:
Raiffeisen (cred ca nu am scris corect), BCR, Tiriac.
Te duci la ei, discut cu ofitezerul de credite, iti face graficul si vezi cati bani ai avea de returnat in 15 sau 20 depinde de perioada aleasa de voi. Mare atentie la Dobanda si Comision de Administrare. Atentie mare pt ca, daca nu intrebi ce valoare au te trezesti ca iti apare in contract , tu semnezi si uite asa mai ai de plata inca niste bani de care nu prea stiai.
Daca returnezi inainte de termen toata suma (plus dobanda ) nu primesti nici un beneficiu (reducere)
Au fost niste discutii la un mooment dat intre BNR si banci sa apara pt astfel de situatii un bonus. Nu a fost nimic definitivat inca.
Freia si
Alexa
http://community.webshots.com/user/freia_ro
http://community.webshots.com/user/freia_ro_capsunika
terry spune:
nu stiu pe cineva sa fi facut credit la ei, dar teoretic suna binenu am decat informatia din lectura site-ului. regret, dar mai multe amanunte nu cunosc.www.mts-leasing.ro" target="_blank">info aici
teo1970 spune:
dupa stiinta mea (am prospectat piata pt. un credit ipotecar pt. achizitionare teren + credit de nevoi personale), cele mai mici dobinzi le practica bancile austriece: Raiffeisen, HVB si Volksbank.
acuma, dintre ele, cea mai mica dobinda la creditul ipotecar o are Volksbank, 8,5% la imprumuturile in valuta, cu un avans de 25% (f. bum in conditiile in care alte banci cer 30%) si fara giranti (cu ipoteca pe bunul cumparat: imobil/teren + ipoteca pe un alt bun), suma ratelor creditelor sa nu depaseasca 35% din venitul net pe familie.
nu stiu daca se dau credite pt. construirea de case, dar ai putea face un credit de nevoi personale (dupa cite stiu eu suma max. e de 10,000 euro) pe 2-4 ani (nu stiu daca se poate pe mai mult de 4 ani), fara girant, ipoteca etc. (doar pe baza salariului); trebuie doar sa te incadrezi ca si venit pe familie (rata sa nu fie mai mare de 35%)
exista banci pt. care suma creditelor (in cazul in care ai mai multe) sa nu depaseasca 50% din venitul familiei (de ex. ABN Amro Bank) - deci e mai convenabil daca aveti venit mai mic,; dobinda este de 10% pe an la creditul de nevoi personale.
despre MTS Leasing - am vorbit si eu cu ei; actioneaza in sistem de leasing - pt. achizitionarea de imobile, aparatura medicala si masini; deci tu nu esti proprietarul bunului decit in momentul incheierii achitarii ratelor catre MTS.

teo1970 spune:
Dia,
nu cred ca trebuie sa te gindesti prea mult, in functie de dobinda, cit platesti tu pe an in plus bancii, ca o sa innebunesti !
mai bine gindeste-te ca fara acest imprumut, ar trebui sa stai sa astepti 10-15-20 ani ca sa poti stringe banii respectivi si sa-ti poti face casa!
in fond, asta este o afacere, nu cred ca trebuie sa injuram banca pt. dobinzile practicate ci sa zicem mersi ca aceasta posibilitate exista si ne faciliteaza realizarea unei dorinte; e normal sa platim in plus pentru acest ajutor.
cit despre conditiile oferite de bancile din Ro ... nu zic ca sunt bune, dar asta e, take it or leave it!
daca vrei, poti face chiar 2 credite de nevoi personale, la 2 banci diferite, dar al 2-lea credit trebuie facut la o banca mai permisiva, care accepta ca suma ratelor sa fie de 50% din venit

teo1970 spune:
quote:
Initial creeata de dia_codat
Buna,
Are cineva facuta dobinda totala la o suma aproximativa de 10 sau 15 000 euro?
nu , si nici nu gindesc asa (cit le dau alora in plus) ci cit platesc lunar: eu de ex. la un imprumut de 10,000 pe 4 ani la ABN Amro Bank platesc 190 euro/ luna.
Se poate lichida mai devreme creditul? In ce conditii?
da, difera de la banca la banca; se plateste o penalizare (de 1% de ex. la Volksbank) pe suma pe care o inapoiezi in avans (totala sau partiala)
lavi02 spune:
Vezi ca intotdeauna la creditul pt nevoi personale este dobanda mai mare decat la creditul ipotecar (pt locuinte). (La aceeasi banca).
Eu zic ca trebuie sa calculezi si cat ai de platit in plus. Si sa fiti constienti de asta. Si neaparat sa intrebi ofiterul de credite ce cheltuieli mai sunt: comision de administrare, asigurare, etc.
Uite-te pe net la principalele banci si la cere la care ti se pare avantajos mergi si vorbeste cu ei. Numai asa poti afla totul, ei nu publica toate informatiile pe site. Si degeaba iti spunem noi, pentru ca se schimba conditiile mereu. Succes!
teo1970 spune:
quote:
Originally posted by lavi02
Eu zic ca trebuie sa calculezi si cat ai de platit in plus. Si sa fiti constienti de asta. Si neaparat sa intrebi ofiterul de credite ce cheltuieli mai sunt: comision de administrare, asigurare, etc.
in general, cind ai nevoie de sume mari de bani, nu te imprumuta nimeni pe termen lung (5-10-15 ani) fara nici o dobinda.
cind ai ajuns sa te imprumuti la banca, nu cred ca mai are vreun sens sa-ti faci singe rau calculind cit cistiga banca din imprumutul pe care ti-l acorda tie; important este ca si tu cistigi primind imediat niste bani pe care, de altfel, nu stii daca i-ai putea stringe si oricum ar veni prea tirziu.
cel mai bun lucru este sa intelegi ce inseamna un astfel de credit si sa alegi de pe piata oferta cea mai buna pt. tine la momentul respectiv.
tata lu Toma spune:
Pentru a stabili unde e mai avantajos trebuie sa iei in calcul toate cheltuielile legate de acordarea creditului.
Pe langa dobanda trebuie sa stii exact : comisionul de acordare, tipul/pretul asigurarii/asigurarilor pe care trebuie sa le faci, taxe diverse (evaluarea casei, inscrierea in registrul nustiucare, cheltuielile legate de tipul contului/cardului pe care il vei avea la banca respectiva, etc, etc,etc.
In unele cazuri dobanda e mai mica dar cheltuielile sunt mai mari si s-ar putea sa platesti de fapt, in final, mai mult.
Deci ochii mari si mintea limpede pentru cantarirea ofertelor
vlad - dator vandut
Candy spune:
Eu am fost foarte multumita de creditul luat de la BRD. Am luat un credit de consum (nu te intreaba ce faci cu banii, nu ai nevoie de garantii), dar dobanda e mare - 32%. La ipotecar sau pentru bunuri de folosinta indelungata dobanda e mult mai mica.
Oricum, se misca f. repede, intr-o zi am avut banii in mana si dupa cateva luni am putut sa platesc 3 rate+cea curenta ptr. a mi se recalcula rata lunara. Nu m-au penalizat, dimpotriva, suma finala e mai mica pentru ca a scazut dobanda.
La ei sistemul e cam asa: prima rata e formata din dobanda maxima (la tota suma)+rata minima. Apoi, scade dobanda si creste rata lunara efectiva, dar tu tot atatia bani platesti, conform unui grafic de rambursare pe care ti-l dau ei.