--> --> -->

Fetele din USA, poftiti la birfa (27)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

quote:
Originally posted by Nedda

Buna ziua tuturor "americanilor"! Daniela si papusa Lara

Aproape ca uitasem. Pentru mine complimentul "m-am americanizat" e de fapt o jignire. Incerc sa tin traditiile romanesti, stilul de a gandi, sarcasmul, umorul si mai tot bagajul de cultura romaneasca pe care l-am adus cu mine. Cand mi se arunca in fata cuvantul "americanca," mai ales de la un roman, e ca si cum mi s-ar spune pe scurt: ai uitat de unde ai plecat....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciuf spune:

Fetelor, vin si eu cu pareri despre America. Cert e ca-mi place ca locuiesc aici, dar daca oamenii ar fi un pic mai apropiati sufleteste de mine, credeti-ma ca mi-ar mai trece si dorul de tara.
Incerc sa-mi fac prietene americane si nu reusesc. Am in minte relatiile de acasa ce le aveam.
Sunt sunata decat sa mergem la o cafea, la Mall si atat. No, nu e ca acasa sa am cui sa-i spun oful. Iar daca spun ceva-ceva, sa ma ia cu uimiri din acelea exagerate: wow, geez, I'm sorry, blah-blah-blah. Nu am nevoie de aceste falsitati, am nevoie sa simt ca persoana e alaturi de mine cu tot sufletul.
Sau sa fiu sunata doar cand ar fi nevoie de mine.
Si pe aici toti schiteaza acel zambet, dar parca m-am cadorisit si eu cu el, sa fiu sincera.
Nu pot apela la ei sa ma ajute cu copilul, decat contracost. Eh, eu nu am facut asa. Tot timpul am mers pe principiu ca sa-mi fie altul dator mie, decat lui. Si am ajutat pe toti ca sa las loc de Buna ziua. No, eu cand am nevoie de un ajutor, nu-l primesc decat daca platesc.
Pai acasa aveai la cine apela. Era un vecin, o ruda (ca aici putini sunt care sa fie ajutati de parinti cu cresterea copiilor). Orice ajutor se plateste.
Ref. la prietenii romani, avem destui si cu unii ne intelegm foarte bine. Cu altii ne vedem decat la chefuri, cat sa avem o viata sociala. Urasc sa-i aud vorbind de palatele lor de case de milioane de dolari, de ce masini scumpe si-au luat, ca ala si-a luat ceva scump la putin timp de cand a venit aici, si multe altele.
Imi place ca salariul este confidential, ca in felul asta esti scutit de multe ganduri, vorbe.
Sustin ca nu fac diferentieri de popoare. Acum lucrez cu o designera pentru amenajari exterioare si tipa imi spunea ca clientii ei nu vor mexicani sa le lucreze in gradini. Dar de ce nu? De ce sa nu castige si ei un ban cinstit. Fiecare popor are lichelele lui, de ce sa generalizam?
Un prieten de-al nostru american, mi-a zis-o odata. Poate o sa ma repet. Ca de ce vreau sa-mi chem parintii sa ma ajute la pus parchet, gresie in casa, cand pot sa angajez niste amarati de americani??? Am ramas masca cand am auzit. Sau ca de ce sa se aduca din afara forte de munca ca sa munceasca la ei in tara, cand ei au atatia fara joburi. Si taman el e cel care ne-a aranjat venirea aici.
Cel putin, la noi in oras, la constructiile de drumuri lucreaza numai mexicani. Rar vad fete albe. Sa munceasca americanii lor.

Numai bine,
Ciuf si Luca
http://community.webshots.com/user/ciufa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Helauuu.. nu-s eu pretina Neddei ba chiar ne-am certat din cand in cand.; da are fata ghilimutze mei!
Haideti sa nu ne luam una de alta plizzzzzz

Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nedda spune:

Sanca draga, presupun ca stii ce sunt acelea ghilimele!! Te rog sa retii ca eu nu ti-am aruncat in fata nimic si dinspre partea mea poti sa tii tot bagajul de cultura romaneasca cat de strans sau cat de bine vrei tu! Si eu sunt romanca dar probabil nu atat de sensibila ca tine la apelativul "american". N-am avut intentia sa te jignesc folosindu-l ci a fost o incercare de adresare prietenoasa tuturor romanilor care traiesc in tara asta si discuta diverse pe acest topic. (Apropo, probabil ai fost prea suparata sa raspunzi la "buna ziua" pe care l-am adresat in aceeasi propozitie.)
In fine, nu vreau sa ma cert cu tine dar ultimul tau mesaj chiar m-a facut sa cred ca e adevarat ca romanii din strainatate vor sa para deosebiti de restul lumii, ca sa nu zic mai destepti decat restul lumii, ca tocmai despre asta discutati voi pe-aici.
Iti doresc sanatate si succes in educarea puilor tai avand la baza solidele principii romanesti si te rog sa devenim prietene. Primesti?

Daniela si papusa Lara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nedda spune:

Pai da, draga AC! Mi se pare mie sau Sanca "a sarit" acum la fel cum te-ai pripit tu in cearta cu pricina? Dar mie imi sunteti dragi toate ca d'aia scriu si citesc pe forumul nostru si nu prea pun la suflet orice necaz. Eu cred cu tarie ca chiar daca nu putem fi prieteni cu totii, parteneri civilizati de discutie putem fi cu siguranta!

Daniela si papusa Lara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

Daniela, nu o lua ca un atac. Nu am vrut sa dau cu parul si nici sa ma iau de tine. Gandindu-ma mai bine, nici nu avea cum sa iasa altfel, asa ca scuze, nu a fost intentionat. Sincera sa fiu este prima oara cand iti vad numele, si nu am vrut sa ma inhat in coversatie cu unghiile afara.
Doar o opinie a reactiei mele cand mi se face acel compliment.....
Sant de acord cu tine, ca romanii din afara le place sa fie deosebiti de restul lumii. Odata, cand sotul meu ne-a pus la un loc cu mexicanii mi-a sarit tandara. Dar la urma urmei, daca ma gandesc bine santem ca natie mai buni decat mexicanii? De ce este asa de usor si temptant sa trecem repede la stereotipuri.
Dar nu vreau sa ma americanizez. Mi-au trebuit ani de zile sa ma accept ca romanca. . .

Numai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Loleu scriu de vreo ora la mesajul asta cu intreruperi si voi ati si schimbat subiectul:)) da' il pun oricum

Eu, de fapt, nici nu stiu pe cine sa numesc "americani", eu vad atata amestecatura de obiceiuri si de culori ale pielii ca eticheta "americanii fac si dreg" mi se pare falsa. Pe strada mea in dreapta mea sunt polonezi, in stanga mea sunt macedoneni, iar in stanga lor sunt indieni...si strada e lunga.
Cum sa nu existe masti pe fata si superficialitate cand sunt atatea natii fiecare cu obiceiuri si mentalitati diferite? Ca si ideea de politically corect, trebuie sa impaci 300 de milioane de oameni sa convietuiasca impreuna. Poate e prea global dar eu asa vad lucrurile. Bine a zis syracuse mai sus cu prosperitatea si individualismul.

Exemplu: cand vecinii din dreapta au cumparat casa, au renovat una-alta si am facut cunostinta cu ei cand am dat cu ochii de ei pe afara. Noi avem un F-150 si sotamiu (invatat ca in familia lui uriasa de romani-ardeleni) le-a zis ca daca au nevoie de ceva de carat sa-i spuna ca ii ajuta. Ei s-au uitat foarte incurcati la el, au zambit politicos, au multumit dar cred ca in sinea lor li s-a parut ciudata ideea: normal, se puteau duce la u-haul sau alta firma de inchiriat daca aveau nevoie. Daca ar fi fost romani poate ca nu li s-ar fi parut ciudata ideea ca la noi exista obiceiul de a apela la unul sau altul frecvent. Nu zic ca unul sau altul din obicee e mai bun sau mai rau ci doar ca gandim diferit.

Alt exemplu de mod diferit de gandire:
Ne-am pus cable tv si internet pe cablu iarna, cand s-a incalzit au venit sa ingroape cablul, noi eram afara si incarcam masina cu tufele vechi ce le scosesem din landscaping, sotamiu matura si eu ca sa nu zica ca chiar nu fac nimic am pus mana pe topor si am taiat tufele mai mari ca sa le caram mai usor. La care faza unul din oamenii de la cable, mustacind zice "that's spouse abuse". Era clar gluma, am ras da' mie nu mi-ar fi dat prin cap ca se poate interpreta asa.
Nu ma deranjeaza zambetul superficial, la urma urmei sunt strangers pentru mine ar fi anormal sa fie acrituri.
Primul exemplu de genul acritura mi s-a intamplat asta-vara in Florida si m-a luat pe nepregatite: eram cu sotamiu intr-un magazin mai mititel si era cam inghesuiala, eu firesc incaltata cu slapi si trece o pustoaica de fo' 12-13 in fuga si ma calca cu adidasii exact pe degetele mele goale. Am crezut ca inebunesc de durere, m-am tinut de rastelul de haine ca mi s-au inmuiat picioarele. Am injurat printre dinti si ce credeti ca-i spune taica-su: sweetie, nu mai fugi asa ca nu vezi ca i-ai deranjat doamnei unghiile lacuite. Dupa durerea crunta, am trecut in stare de soc ca nu ma asteptam si n-am fost in stare sa zic nimic.
Dupa faza asta mi-am zis ca trebuie sa ma astept la orice aici.

ps: ce bine ca nu va certati ca asta era singurul topic unde n-au existat animozitati de 27 de volume incoace

Oana_B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Ce bine ca am dat toti mina cu mina cei cu inima romana!!
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciuf spune:

Nedda, mie nu mi s-a parut ca Sanca s-a legat de apelativul folosit de tine in sensul pe care l-ai descris (nu ai salutat-o numai pe ea). Doar ca si-a amintit de inca un aspect care nu-i place aici.
Numai bine,
Ciuf si Luca
http://community.webshots.com/user/ciufa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Cifulet,

daca-ai vedea cum sunt europenii... e cu mult mai rau.. cel putin nordicii aolica s-o pisica.

Desi mereu pe drumuri eu am o prietena americanca. Are doua fetitze. Cand s-a nascut galusca, sotul ei lucrand la neonatologie la acelasi spital a venit in timpul programului, ne-a asteptat cand am plecat din spital singurei. Ea ne-a sunat zilnic cateva saptamani, s-a oferit sa faca cumparaturi. Apoi am facut doua mastite si ea si inca o tipa ceva mai distanta.. s-au lasat sunate si noaptea dupa sfaturi...
Mergem la ei cu ei.. ne-au dus acte la NYC. Nu zic ca mereu ne cadorisesc de suntem pe post de protejatii lor. Sunt calzi si foarte apropiati... si sunt si altii care sunt draguti si saritori cu mult peste standardul olandez de caldura umana. Si pot apela macar cat de cat la ei. Sa fiu sincera in Olanda traiasca romanii, un prieten turc, unul polonez, o frantuzoaica.. si tot asa cate un element emigrat si pierdut in ceata locala care venea si pleca repede.

Nu stiu ce sa zic Ciuf de parinti..deh... Si in Europa privesc ciudat ajutorul parintilor, te suspecteaza cred ca-i platesti sa te ajute si ca le favorizezi munca la negru.. Zauu.. parca nu pot crede ca o fac benevol pentru tine.

Cat despre angajarea strainilor si emigrantilor.... in Europa e aproape pe fata e considerat normal sa protejezi populatia locala contra emigrantilor. Iar rasismul... uite in Olanda erau arabi si turci olandezi pe strada garla...in universitate arabii si turcii erau veniti de la ei de acasa nu olandezi.. si asta acum. Cand am venit eu universitatea mea era alba ca albiturile bunicii si zero femei permanente si nu secretare. Acum sunt ca au sarit cu legea ca daca n-au nu stiu cat procent de personal permanent feminin le fac jumatate fondurile...

Nu vad Statele cu ochelari roz.. dar in Olanda mi-au trebuit ani si ani sa-mi fac cunostinte apropiate cat de cat dintre locali.

Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput