Fetele din USA, poftiti la birfa (27)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

ML de curind am inceput un sistem cu stelutze pe merit. Daca face prostii vine o gaura neagra si le inghite. Cind stringe un anumit numar de stelutze are voie la o jucarie favorita. Asta in principiu. In realitate eu cedez ma usor la jucarii decit el. Si NU MAI ARE VOIE HOTWHEELS! Am zis!
Il invit sa ne ajute sa punem masa, sau sa stringem jucariile dar deocamdata nu fortzez. L-as duce la sport la lectii de muzica in iarna asta dar sa vedem daca gasim convenabile ca ora si daca se descurca el.
Nu-l invatz sa fie "dragutz" ma intereseaza sa fie sincer, dar vreau sa stie ca ccc citeodata poate rani sentimentele.
Ne vorbeste cu mami si tati, si nu vreau sa ne strige pe numele nostru decit in joaca.
Cu celelate reguli sociale incercam sa il invatam ce e legal si ce nu. Acum nu e legal de ex sa merga fara car-seat, mai tirziu cu bautura si celelalte pastram aceeasi regula.
Cu binele si raul sint multe lucruri de discutat, aici e marea discutie.

Scumpic, daca ar auzi fiu-meu de carting aici... Am fost la un mall in Quebec City unde au un parc de distractii la interior. Acolo aveau masinutze mici-mici pentru pitici. Cu greu l-am scos dupa ore bune!!!

AC, adevarul e ca asa si arata galusca ta numa buna de gidilat!

Si Andreea, tu vrei sa zici ca romana e mai usoara decit olandeza???
Eu una cred ca barbatii olandezi is mai latini...:)

Adivio. Asta mi-aduce aminte de doi tipi mai in virsta, in avion stateau in fata noastra, si vroiau sa impresioning stewardezele (eram pe Tarom) vorbindu-le intr-o engleza cu f curioasa, de genul: Mai I please have (spre nevasta-sa: "cum se zice draga la ziare?", nevasta-sa soptit: "newspapers"), newspaper?

A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanaXandy spune:

Din pacate , da ,intr-adevar sangele latin curge si prin venele romanului! Cateodata ne face sa ne simtim" in verva" cum se zice dar alteori mai dam si cu bata-n balta!
Am eu insa o vorba " Sanatosi sa fim, ca la toti n-ii greu!".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Cu privire la cresterea copiilor si la noi se aplica stringerea stelutelor pentru comportament bun (la un anumit # de stelute ajunge la Build-A-Bear). Cel mare (6 ani) merge foarte bine cu scoala, citeste foarte mult, merge la pian si la gimnastica (am gasit o sala de gimanstica tinuta de o pereche romani-ea fosta gimnasta). A mers o perioada la Tae Kwon Do (a luat vreo 5 centuri) dar nu a mai vrut si nu l-am impins foarte mult, prefer sa faca din placere nu din chin.

Cel mic si el la Pre-K (face 4 ani la sfirsitul lui Noiembrie si deocamdata vad ca merge foarte bine. Ma asteptam la plinsete, acomodare, samd dar intra la clasa fara probleme, ii da papucii lui taica-su imediat! Ajuta mult ca si-a facut si o prietena (Christina) si sint practic nedespartiti: se tin de mina, maninca lunchul impreuna, se pupa la venire si plecare, imbratisari, ce mai, lesini cit de dulci sint!

Si eu ii invat sa fie sinceri dar si sa fie amabili si saritori, sa aprecieze frumosul (aproapre in fiecare we le fac program de muzeu, sau teatru, sau pur si simplu iesit afara la o ferma, intr-un parc, doar sa fie expusi la o multitudine de situatii).

Chestia cu superficialitatea are dus si intors. In experienta mea, americanii sint ceva mai rezervati ca noi cu sentimentele reale. Ei iti zimbesc, sint amabili si o iei de la zero cu ei. Adica ei iti acorda o sansa si in clipa in care ai abuzat (o piluta aici, o vorba buna pusa acolo) de bunatatea lor, ti-ai taiat craca.

Este foarte dificil pentru o persoana sa investeasca emotional in cineva nou si atunci te trateaza amabil dar nu in adincime. Pe parcurs, se formeaza (sau nu) o anumita legatura. Noi cred ca sintem mai curiosi si luam interlocutorul la intrebari pentru a-l discuta mai tirziu cu altcineva: "Uite, draga ce a zis cutare si cutare"...

Am intilnit si lichele aici (de toate natiile, bineinteles) dar am intilnit mai multi oameni dispusi sa ma ajute decit in RO. Nu am fost "lucrata" de vreo prietena pe la spate, nu am fost birfita la sefu' Mama mea la inceput cind nu vorbea asa bine engleza si mai mergea pe la vre-un office (DMV sau mai stiu eu ce) functionarii nu ii intorceau spatele sau pufneau in ris ci practic au ajutat-o fara oki peste cap, coate sau insulte.

Ma cunosc cu vecinii mei si ne mai intilnim la o bere, ne salutam dar nu stam ore in sir atirnati pe gard: "bey, Mario ce ai in sacosa? Cit face barbatu'?. In primul an cind ne-am mutat la casa, am facut pana de caucic si ma apucasem sa mi-o repar singura dar au sarit 2 vecini sa ma ajute.

Poate bat cimpii dar prefer sa cistig increderea cuiva (ceva mai greu) dar sa imi ramina prieten adevarat decit sa insir mii de intimitati inutile si sa fiu birfita copios.

Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick+Dulce.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex+telefon.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Andrada,

place sistemul tau cu punctulete. Mama facea asa cand se apropiau mosii si ziua mea de nume. Aveam bilute albastre, rosii si negre... si sf Andrei, mos Niculae, mos Craciun si mos Gerila ( vezi ce parinti strangatori de mosi aveam) vedeau ei ce bilute desena mami pe calendar si asa primeam cadourile de mosi.
O data am luat un pumn de creioane si facut toata casa bunicii cu un brau de culori.. eh si mosul Niculae a venit cu un bat s-o carticica cu o pasarica care facea prostii Mama ce am plans... da mi-a zis mama ca mosul a falimentat zugravind casa lui buni la loc, ca de culorile n-au mai iesit.
Mami era si dulce negociam ca unele bilute rosii deveneau albastre si stergeam din cele negre... Ce mai, buna ideea.

Si zici ca-i buna de gadilit galusca.. he he daca o prinzi mey. I-au dat toate jucariile lor pe mana si tot nu o tineau pe loc.
eh cu olandeza.. nu-i usoara mey, dar noi suntem vorbareti si olandezii baieti muncitori si sarguinciosi. Si l-am incurajat.. scotea cate un "Vai de mine!" cand tabaram toti pe el cu intrebarile in romana

Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns samila spune:

Fetele ati deschis un subiect foarte sensibil pentru mine. Ajung eu America dupa 4 ani traiti in Germania/ Hamburg tocmai in Memphis.Nu ca ar fi ceva deosebit insa e o experienta in plus fata de Romania.
Prima data il trimit pe al meu sa vada daca ii convine de america.Si zice ca totul ok sa venim aici. Si intreb eu,, Cum e acolo? ,, raspuns ,,e altfel decat Germania, doua lucruri diferite, nu pot zice nici ca e mai bine nici ca e mai rau,altfel infrastructura, oameni zambitori, parca esti in vremea lui bunica(cica geamurile de la casa nu sunt termopan sau alte cele), etc.
Eu am venit in august aici si de asta pun eu atatea intrebari pe aici si va stresez ca vreau sa ma luminati si pe mine.
Bun, ajuns aici si cand am vazut ca(,) cablurile atarna pe stalpi (ca in Romania), ca sunt multe cladiri parasite in centru, ca nu e metro si alte cele ce-a fost in capu meu cred ca nu mai trebe sa va scriu. Scurt am vrut repede inapoi la Germanica.M-am obisnuit in Germania si chiar mi-a placut cu toate bune si rele.
Da cand m-am gandit ca o sa ma duc si lumea se uita cas la tine ca vorbesti alta limba, ca vremea e nasoala, ca sunt in recesiune,ca sotul meu nu va ajunge sef numai pt. faptu ca nu e de origini etc. m-am linistit si am zis sa mai acord o sansa.
Si nu imi pare rau. Ca sunt superficiali si iti zambesc la fel, putin imi pasa.Pe mine ma binedispune numai ca ,,mi-au tras un zambet,, si ca te intreaba cum esti. Stiti cum e sa stai intr-un birou si sa nu vorbesti cu colegul de birou nimic, numai chestii legate de job? Stiti cum e atunci cand ai avea nevoie de un ajutor iti spune ca este firma sau cineva care se ocupa de asta si costa in jur de... ?
Ca trebuie sa platesti o gramada de bani pentru cursurile de germana?
Si ar fi multe alte chestii care nu le vezi cand mergi in excursie.
Ce imi place aici este ca nu platesc cursurile de engleza inclusiv carti am primit gratuit, ca atunci cand intru in magazin ma intreaba x daca am avut o zi buna, ca am primit drept de munca dupa 1 luna (nu doi ani ca altundeva), ca sa iti faci permisul e mult mai usor etc. Probabil radeti cand cititi ce am scris....

Ca au casele din lemn, chiar sunt mai sanatoase decat cele de ciment (asa am primit eu explicatii), in schimb risti sa ramai fara ea la vreo tornada sau altceva. Dar sunt spatioase si iti ofera comfort atunci cand vii acasa.

Nu am picat pe spate de ce am gasit aici in schimb ma bucur ca oamenii sunt deschisi si cu zambetul pe buze.
Ca totul e superficial e adevarat, ei parca i-au ,,ciresica de pe tort,, si restu conteaza mai putin.Asta trebuie sa invat si eu si mi-e al naibii de greu.
Poate gandesc eu rau??????

va pupic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adivio spune:

AC, veneam din Island Park. Am fost dincolo de Port Jefferson la niste ferme, cu copii. Am cules mere, dovleci si piersici. Ne-am distrat super. Mai putin sotul meu, care zicea ca in Romania nu s-ar fi dus nici daca-l plateau si nu intelege ce gasim noi asa fun in asta. Eh, barbatii astia comozi.
A, am auita sa va zic, tot drumul fata acelei familii a stat cu picioarele spinzurate pe geam sau pe scaunul din fata - ca o mare gimnasta - cita lipsa de bun simt - libertate prost inteleasa dupa parerea mea, daca esti in America asta nu inseamna ca poti sa faci chiar tot ce vrei tu ca, vezi-doamne nu zice nimeni nimic.

Adivio&Ioana-nazdravana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

quote:
Originally posted by Gabbriela

Andrada potzi sa editezi si tu lista de la pag. 1 ... te rog
Aida_o am pus un steguletz doar, este ok zic eu asha..
Cu vb si sc in Ro si eu am degand sa il invatz pe piciulica al meu. Cu vb eu numai Ro vb cu el si sotzu amestecatura de ro - eng... iar cu sc am degand de la 6 ani sa incep sa il inavatz... nu este asha de greu si ii va prinde bine...
Inca analizez daca s ail duc in Ro sau nu pt primi 3 ani de scoala, asha ca invatza sa sc in Ro, si sa citeasca si cand vine aici va invatza sa sc in eng.. de de vb shtie ca va sta pana la 6 ani in USA. Voi ce zicetzi, sa il duc in Ro pt primi ani de scoala sau nu? Fac bine sau fac prostia vietzi mele?
O zi buna si multa sanatate la toata lumea.

Gabbriela & www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian

Gabbriela, santem pe aceiasi pagina. Eu ma straduiesc din rasputeri sa-i invat pe baietii mei romaneste, dar este o batalie "uphill" si cam pierd teren. Dorinta mea de a-i auzi pe copii mei vorbind fluent romana, a ramas inca o dorinta. Cu sotul meu mai am inca batalii, ca mai nou a incpeut sa puna bot cand ne aude vorbind romana ca se simte "left out". Il inteleg, dar de mai bine de 10 ani de zile el nu a facut nici un efort sa invete romana. American comod.
Sant de acord cu Syracuse, mai ales aici in California, unde mai toti americanii au o masca de ceara pe fata cu zambetul imprimat non stop.
Si pe mine ma arde in talpa sa impachetez baietii si sa mergem sa-i scolim in Romania macar un an de zile. Ma gandesc ca structura de acolo e in beneficiul lor. Aici prea sant in largul lor, sa faca ce vrea si fara nici o responsabilitate.
Vorbeam cu verisoara mea la telefon, care are o fata in Romania in clasa a treia, aceiasi varsta cu Elliot al meu. Fata ei merge singura la scoala. Sta singura in casa, stie sa se pregateasca si sa plece la scoala in timp. Eu nu visez la asa ceva cu baietul meu. Sa-l las singur in casa? As avea Social Services la usa in cateva secunde.
Cum as putea oare sa cresc niste copii cu simtul raspunderii, cand sistemul ma obliga sa-i tin din scurt la fiecare pas? Dar in schimb, cand sant la scoala, la biserica, e OK sa se manifeste si sa nu stea locului ca "sant copii..."
Aici, incerc degeaba sa-i invat pe baieti ca trebuie sa merite ceva, ca nu totul li se cuvine. La scoala au avut saptamana trecuta "book fare" - unde se vand carti pentru beneficiul financiar al scolii. Elliot vroia vreo 3-4 carti. Avand in vedere ca mi-a venit cu cartonas ca nu isi duce temele, i-am zis sa-si ia adio de la cartile pe care le vrea, ca o sa le primeasca cand merita. Raspunsul lui? Daca nu i le cumpar eu, o sa le ceara bunicilor, sa le cumpere ei, vinerea cand ii ia de la scoala. Deocamdata, nu cred ca a primit cartile vrute, si sper ca a bagat la cap consecintele.

Mergi la inceput

Adi e fun my la cules.. au cules fetele Laura T si visine miammm..
Samila... si eu vin dupa ani de Olanda, cu job bunicel, vizitat si culturalizat toata ziulica. Probabil ca nu-mi va fi mie dat sa traiesc aici... dar nu voi uita cand intorcandu-ma dupa niste luni de Europa vecinii mei americani get-beget au zis Welcome back home!. Asta rezuma cam ce ai simtit tu.. si ce simt eu legat de mii de aspecte. Am mai zis-o, stiu si ma repet.. dar eu m-am socat. Dincolo de superficialitatea lor, au totusi un suflet mai cald si mai simplu cu mult decat europenii ... si asta ma face sa zambesc la superficialitati....si sa incerc sa vreau sa le dau copiilor mei mult din educatia asta primitoare si zambareatza.. nu doar din profunzimile si sa fim sinceri si negurile ombilicoase europene.

Mergi la inceput

Sanca,

nu sunt toti asa..uite eu am ramas paf.. cand am vazut ce au facut niste pusti de 12_13 ani. Exista o gradinita a comunitatii care e ieftinuta si draguta, dar nu un lux. Si pustii au batut la usa fiecarui membru, au luat de la cei cu copii maricei toate jucarelele de plastic mari: leagane tobogane, casute, le-au curatat, spalt luna ei.. au facut tot ei inventarul a ce li se parea de reparat si au lasat parintii sa repare.. mai si acum nu poti misca pe locul de joaca de atea jucarii...

Treebuie insa sa vorbesti cu toti din familie ca sa aveti o atitudine coerenta nu de genul, merg la buni sa-mi dea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Fetele,
Parca citesc Catavencu ... Hai povestiti ca tare-i bine sa mai auzi si altceva decat "Old Mc. Donald", schimbi diapersi si asculti sotul cum l-ar baga el intr-o punga si face un nod si pune la gunoi pe ala mare din fruncea tarii (asta cu punga, nodul si gunoiul vine de la fetita cand ma vede ca ma intrec cu gluma cu pupatul pe baietica...) Apropo de ala mare, ati vazut filmul lui Michael Moore? Pareri?
Am sa-mi notez cu bulinutele cum ziceti voi si restul de sfaturi practice legate de copiii. Si noi facem ceva asemanator cand isi lasa jucariile intinse peste tot si nu vine sa si le ridice. Vine Brutus si le inghite si nu le mai "scuipa" decat dupa o saptamana... Si daca le ia de 2 ori, nu le mai da inapoi(Brutus e o punga de gunoi cu o fata incruntata pe ea). Si sa vezi ce strangator se face copilul si cum topaie ca o veverita numai cand ii aude numele lui Brutusica.
Imi pare bine ca aud si parerile voastre referitoare la America, americani, romani mai ales ca vin din toate colturile tarii.

Mergi la inceput