religie si constiintza

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Andreea, Pulstar, parerea mea este ca nu exista o morala inascuta. Oricum ar fi definita ea, ca aplica cele zece porunci sau bunul simt..etc
Aminteam de Africa si America pentru ca definitia moralei intre cele doua continente atinge abisuri uneori de neinteles.
De exemplu ceea ce in limbaj occidental s-ar traduce prin "luarea nevestei altuia" la ei se numeste ritual religios ai anume dezvirginarea fetelor inainte de casatorie de catre preotul tribului, care mai poate apoi alege si dintre femeile tribului casatorite.
Ca sa nu ajungem aici la exemplele de jertfele umane sau la momentul in care instinctul de mama nu exista.
Un exemplu dintre cele mai consternante este acela a doua triburi situate la doar citeva sute de kilometri distanta unul de altul.
Indienii Kalapalos din centrul Braziliei sint unii dintre cei mai generosi si relaxati oameni din lume. Citiva barbati vineaza pe zi toata hrana tribului, restul stau in hamacuri, cinta, povestesc. Se iubesc unii pe altii si rarele infidelitati si furturi, acestea sint de obicei trecute sub tacere pentru ca a-l acuza pe celalalt de infidelitate sau furt e considerat mai imoral decit actul in sine.
Tot in Brazilia la granita cu Venezuela, la polul opus ca mod de viata, traieste tribul Yanomamo. Aici traiesc unii dintre cei mai viciosi oameni din lume. Placerea lor este sa-si ucida semenii la cel mai mic motiv, sau fara macar sa invoce unul. Isi bat nevestele in modul cel mai groaznic cu sau fara provocare (ranile sint prezentate de femei a doua zi ca dovezi de afectiune). Femeile pe de alta parte isi ucid fara regret toti copii odata ce au nascut primul baiat.
Jocul lor favorit este sa se bata cu pietre. in sensul ca fiecare alege cite o piatra mare si da in pieptul oponentului pina la sfirsitul previzibil. Tribul respectiv f putin cercetat isi face o onoare din a neglija orice regula de ospitalitate ajungind la extreme inimaginabile daca se hotarasc brusc ca oaspetii nu le merita generozitatea.
Si exemplele pot continua.
Numai daca ne gindim la casta "untouchables" din India, a 4-a dupa unii ( a 5-a dupa cei mai rigurosi), pe care dpdv moral, facind parte din castele superioare, nici n-ar trebui sa-i observi daca ii intilnesti in drum (nicicum sa le oferi piine sau ajutor).

Eu cred ca regulile morale sint inculcate de la virste mici copiilor, si prin sincera si nemijlocita observatie, individul intelege ca adoptarea regulilor inseamna integrarea in societate, pe cind ignorarea lor inseamna alienarea. In final miza pare a fi supravietuirea. Pare pentru ca mai apoi intervine educatia care mi se pare mie importanta si care da masura fiecarui individ in parte. religios sau nu, cu mostenire genetica sau nu, in educatie numai ne e scaparea. A intelege motivele celuilalt si a-l accepta asa cum e, mi se pare mie o solutie mai buna decit cautarea dumnezeirii in fiecare din noi.

Dar hai sa mai dau un exemplu si mai recent. Din Africa de azi, exemplul unei tari in majoritate musulmana, care moare de foame si de razboi, milioane de oameni si carei tari, nici unul din statele islamice nu a oferit nici macar un dinar, tara in care si Maica Teresa a petrecut ceva timp. In acelasi timp cazul unui singur musulman dintr-o tara cu o conducta de petrol e amplu publicizat.

Acum am trecut in alt subiect.

In privinta tainei spovedirii, parerea mea este ca ii pot oferi cuiva locul de mijlocitor intre mine si Dumnezeu atita timp cit are o legatura cu Dumnezeu. Un preot care ma indeamna sa fac asa cum zice el si nu cum face el are legatura cumva compromisa cu divinitatea (altfel urma si el calea cea buna nu??), si atunci fie caut mai departe, fie incerc singura
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

quote:
Originally posted by inaioana

PS. Mi-e o scarba de calugaritzele care se aseaza la cersit in fata marilor supermarketuri, in loc sa puna mana sa faca ceva cu adevarat util, cum ar fi sa ajute copii din orfelinate, unde e asa putin personal, sau voluntariat la azilele de batrani, la sectiile de SIDA...nu stat cu mana intinsa la magazine (unde se invart banii)ca sa faca rost de bani pt construirea a celei de-a nu stiu'cata manastiri/biserici...pentru vanitatea proprie!

de acord cu tine...sa munceasca, nu sa cerseasca! de ce nu sunt la capataiul celor muribunzi? de ce nu se joaca cu copiii orfani? de ce nu sunt in casele de batrani? e mai usor sa stea cu mana intinsa la iesirea din supermarket.

Apropo, pe situl WorldVision australian se cauta voluntari sa impleteasca hainute groase de iarna pentru copiii din Romania , da ce, femeile din Ro nu stiu sa impleteasca? poate ar trebui invatate calugaritele respective, decat sa stea in strada mai bine impletesc in chilia lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns infofun spune:

Eu nu vreau sa judec pe nimeni, nici pe calugaritele care "cersesc" pun in ghilimele, pentru ca eu nu cred ca e o cerseala, la urma urmei e ceva bun ca se construieste inca o manastire, si eu stiu ca e mult mai bine sa se construiasca o biserica sau o manastire din banii adunati de la crestini. Calugaritele sunt slujitoare ale Domnului, se roaga pentru omenire, si au renuntat la viata pe care noi o ducem, si nu e ceva de ignorat. Nu judec nici pe preotii ce au devenit preoti doar pentru ca asa e traditia in familie, sau pentru ca e o slujba destul de bine platita si sigura, e alegerea lor, si pentru ea vor fi judecati.
Eu cred in Dumezeu, cand eram in liceu obisnuiam sa merg la biserica Duminica de Duminica si cantam in cor, imi placea sa cant, si chiar ma simteam bine. Acum insa, merg rar, si prefer sa nu ma duc Duminica ca e prea aglomerat, si nu ma simt bine cand stau prea mult in picioare fara sa ma misc, iar de scaun, nu pomenesc, ca e o "rusine" sa ma asez, fiind inconjurata de batrani, chiar daca nu ma simt bine. Asa ca atunci cand merg, merg in timpul saptamani, aprind lumanari ma rog un pic si plec acasa.
Parerea mea este ca e bine sa ne gasim un duhovinc bun, bland, si care sa ne invete de bine, mai sunt inca si astfel de preoti. Nu putem spune ca toti sunt la fel.
Fiecare isi alege modul prin care vrea sa-i arate lui Dumnezeu credinta si dorinta de a fi mai bun.
Sotul meu nu crede, sau cel putin asa sustine, imi pare rau, insa trag nadejdea ca va fi iertat, prin faptul ca e un om bun, care are mila fata de aproape, si gandeste bine, adica el spune ca "Daca este Dumnezeu, El vede cine are suflet bun si cine nu, asta e cel mai important sa faci fapte bune, sa nu fii invidios, gelos sa ai mila fata de cei din jur si sa fii corect." Bineinteles ca eu as vrea sa-l pot face sa creada, insa nu cred ca voi reusi. Imi place faptul ca seara cand ma culc uneori ma intreaba " ti-ai facut rugaciunea?" si nu cred ca e doar din obisnuinta.
Numai bine va doresc!!!

GabrielaHope si bebitza din burtica!!!
"Cel mai mare pacat este acela de a nu zambi, macar odata, in fiecare zi de viata!"

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by infofun

Eu nu vreau sa judec pe nimeni, nici pe calugaritele care "cersesc" pun in ghilimele, pentru ca eu nu cred ca e o cerseala, ...Calugaritele sunt slujitoare ale Domnului, se roaga pentru omenire, si au renuntat la viata pe care noi o ducem, si nu e ceva de ignorat

am o admiratie enorma pentru Maica Tereza, ea a fost cu adevarat o slujitoare a Domnului, si-a petrecut viata ingrijind muribunzi. Eforturile ei nu au trecut neobservate iar indarjirea si credinta ei au inspirat multi oameni, care au devenit mai buni si care au ajutat acolo unde au putut.

Cred ca daca un grup de calugarite venite intr-un oras mare s-ar implica in ingrijirea celor in nevoi, ar oferi sprijin oamenilor, lumea ar fi mult mai deschisa sa faca donatii pentru constructia unei manastiri sau biserici decat daca dau peste ele la iesirea din magazin. Multa munca si daruire din partea lor, putina publicitate si oamenii ar fi convinsi ca dau pentru o cauza nobila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monaz. spune:

Andrada, Pulstar, vorbiti de instinctele si codul (genetic) moral cu care ne nastem, in contradictoriu, e cert, insa cred ca v-ar preocupa pe amindoua, cititi Lord of the Flies (Imparatul mustelor, in traducere romaneasca), de William Golding. E interesant, cum cartea pune accentul pe reactia unor indivizi ( nu vreau sa povestesc asa ca vorbesc foarte sumar)traiti in societate , sub imperiul normelor impuse de ea, cum spuneam, reactia lor instinctiva cind brusc sunt nevoiti sa traiasca in afara societatii care i-a conturat.

Numai bine.
M

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyana spune:

quote:
Originally posted by infofun

Eu nu vreau sa judec pe nimeni, nici pe calugaritele care "cersesc" pun in ghilimele, pentru ca eu nu cred ca e o cerseala, la urma urmei e ceva bun ca se construieste inca o manastire, si eu stiu ca e mult mai bine sa se construiasca o biserica sau o manastire din banii adunati de la crestini. Calugaritele sunt slujitoare ale Domnului, se roaga pentru omenire, si au renuntat la viata pe care noi o ducem, si nu e ceva de ignorat. Nu judec nici pe preotii ce au devenit preoti doar pentru ca asa e traditia in familie, sau pentru ca e o slujba destul de bine platita si sigura, e alegerea lor, si pentru ea vor fi judecati.
Eu cred in Dumezeu, cand eram in liceu obisnuiam sa merg la biserica Duminica de Duminica si cantam in cor, imi placea sa cant, si chiar ma simteam bine. Acum insa, merg rar, si prefer sa nu ma duc Duminica ca e prea aglomerat, si nu ma simt bine cand stau prea mult in picioare fara sa ma misc, iar de scaun, nu pomenesc, ca e o "rusine" sa ma asez, fiind inconjurata de batrani, chiar daca nu ma simt bine. Asa ca atunci cand merg, merg in timpul saptamani, aprind lumanari ma rog un pic si plec acasa.
Parerea mea este ca e bine sa ne gasim un duhovinc bun, bland, si care sa ne invete de bine, mai sunt inca si astfel de preoti. Nu putem spune ca toti sunt la fel.
Fiecare isi alege modul prin care vrea sa-i arate lui Dumnezeu credinta si dorinta de a fi mai bun.
Numai bine va doresc!!!

"Cel mai mare pacat este acela de a nu zambi, macar odata, in fiecare zi de viata!"

Mai adaug:
“Socotind că ma doboară mi-a grăit ieri un ateu:

Dovedește-mi că exista și voi crede-n Dumnezeu !

Ca să nu-l rănesc prea tare, arma mea a fost la fel:

Dovedește-mi că nu este, ca să nu mai cred în El !"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns infofun spune:

[/quote]
Mai adaug:

[/quote]

Foarte frumos spus, am sa folosesc si eu aceste fraze pline de intelepciune!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

quote:
Originally posted by oz

quote:
Originally posted by inaioana

PS. Mi-e o scarba de calugaritzele care se aseaza la cersit in fata marilor supermarketuri, in loc sa puna mana sa faca ceva cu adevarat util, cum ar fi sa ajute copii din orfelinate, unde e asa putin personal, sau voluntariat la azilele de batrani, la sectiile de SIDA...nu stat cu mana intinsa la magazine (unde se invart banii)ca sa faca rost de bani pt construirea a celei de-a nu stiu'cata manastiri/biserici...pentru vanitatea proprie!

de acord cu tine...sa munceasca, nu sa cerseasca! de ce nu sunt la capataiul celor muribunzi? de ce nu se joaca cu copiii orfani? de ce nu sunt in casele de batrani? e mai usor sa stea cu mana intinsa la iesirea din supermarket.

Apropo, pe situl WorldVision australian se cauta voluntari sa impleteasca hainute groase de iarna pentru copiii din Romania , da ce, femeile din Ro nu stiu sa impleteasca? poate ar trebui invatate calugaritele respective, decat sa stea in strada mai bine impletesc in chilia lor.

Eu cred ca e foarte mult spus ca acele calugarite cersesc. Ele se aseaza in locuri unde este multa lume, de obicei cu o mica placuta pe care scrie pentru ce faci o donatie de bani si daca faci acea mica sau mare donatie, esti trecut ca unul dintre ctitorii respectivei biserici si preotii se roaga pentru tine. Eu nu cred ca vreuna dntre calugarite, a bagat mana in buzunar cuiva...asa cum deseori fac adevaratii cersetori. Daca vrei sa ajuti, de bine...de nu, treci mai departe.
Si inca ceva: ce va face sa credeti ca "slujba" lor nu e sa stea jumate de zi in soare, in speranta ca cineva le va ajuta si jumatate de zi in orfelinate si restul noptii in rugaciune??

Saphir si Amos Daniel (26.02.04)

Bebelusi de ianuarie - februarie 2004
...si pozele noastre

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by saphir

Si inca ceva: ce va face sa credeti ca "slujba" lor nu e sa stea jumate de zi in soare, in speranta ca cineva le va ajuta si jumatate de zi in orfelinate si restul noptii in rugaciune??

eu cred ca slujba lor este sa slujeasca pe Dumnezeu si sa se implice in ajutarea celor in nevoi. Daca as fi stareta peste o manastire stii ce as face? le-as implica in comunitate, maicutele mele ar fi peste tot, in spitale ajutand bolnavii sa mearga la wc, sa faca dus, sa manance, sau pur si simplu sa stea de vorba cu ei, in orfelinate s-ar juca cu copilasii, i-ar ajuta la lectii, i-ar invata despre religie, despre bine si rau, in casele de batrani consoland pe cei care asteapta sa moara in conditii mizerabile, am organiza evenimente gen picnic cu mici al caror profit va fi donat unei institutii sau unor persoane in nevoi, etc. As face in asa fel incat fiecare persoana din comunitatea respectiva sa le cunoasca, sa le aprecieze si sa le respecte munca, in felul asta in momentul in care acoperisul manastirii trebuie reparat, comunitatea sa se simta datoare sa ajute, oamenii sa vina de bunavoie sa puna umarul. Mi se pare inadmisibil sa stai la 'capatat' pe strazi, trebuie sa servesti comunitatea intai, sa te faci util si apreciat, iar apoi comunitatea iti va da inapoi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

quote:
Originally posted by dyana
[br

[/quote]

Ok, daca o luam asa, prima dovada ca nu este ar fi toate tragediile care se intimpla pe lumea asta. Ultima fiind cea cu copiii sechestrati in scoala...

Mergi la inceput