Liviu Marius sau oricine, va rog mult cu UN SFAT!
Raspunsuri - Pagina 3
Shobo spune:
Eliza5, mama, daca Marius stie bine ce a zis aici insemna CA NU EXISTA NICI O LEGE CARE SA-TI IMPUNA SA TRANSFORMI MEDICALUL IN PRENATAL numai fiindca ai intrat in ultimele 2 luni de sarcina!...
am primit si un fsat cum ca CMedical pe o afectiune in afara sarcinii ar fi chiar mai potrivit pt. cele 2 luni!... pt. a-ti putea pastra cele 4 de maternitate toate dupa nastere. in cazul tau ce ai tu se inscrie probabil la concediu de risc maternal care STIU SIGUR (vezi legea 25/2004 sau OUG96/2003) ca NU SE POATE DA IN ULTIMELE 2 LUNI DE SARCINA! cel putin asta am inteles eu din articolele respective ale legilor!
legile le gasesti la www.romleas.ro -mergi acolo si in dreapta paginii este un link cu pagina juridica dai click si le vezi imediat: importante sint cele 3: OUG96/2003, Hotarirea de guvern 537/2004, Lg. 25/2004.
Bafta si sa ne anunti si pe noi cum ai procedat pina la urma!
pupici
Rozi spune:
Din pacate, este posibil ca medicul sa-i dea doar concediu de maternitate, dar nu din cauza ca a intrat in luna a 7-a, ci pentru ca problema ei de sanatate CHIAR are legatura directa cu sarcina (parerea mea personala).
Am copiat mai jos pasaje din "Instructiuni privind acordarea concediilor medicale si eliberarea certificatelor de concediu medical", pe interpretarea carora se bazeaza concluzia de mai sus:
" c) Concediul medical pentru maternitate
1. Concediul medical pentru maternitate se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, din care 63 de zile înainte de naștere (pentru sarcină-prenatal) și 63 de zile după naștere (pentru lăuzie). Concediul medical pentru maternitate se acordă, în exclusivitate, pentru sarcină și nu pentru afecțiuni care pot interveni pe parcursul sarcinii, fără legătură cu aceasta.
Perioadele sus-menționate se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului curant și de opțiunea persoanei beneficiare.
Asigurata care, până la data nașterii copilului, a beneficiat de concediul medical pentru sarcină pe o perioadă mai mică de 63 de zile calendaristice anterioare datei estimate a nașterii sau nu a beneficiat deloc de acest drept este îndreptățită să solicite și să beneficieze, după data nașterii copilului, de numărul de zile până la completarea celor 126 de zile calendaristice, respectiv de numărul maxim de zile prevăzut de lege.
În cazul în care copilul se naște mort sau moare după naștere, în perioada de lăuzie, indemnizația de maternitate cuvenită se acordă pe toată durata concediului medical pentru lăuzie.
2. Concediul medical pentru sarcină se acordă din a 63-a zi anterioară datei estimate a nașterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioară acestei date.
În cazul femeii cu handicap concediul medical pentru sarcină se acordă începând cu luna a 6-a de sarcină, dacă solicitanta prezintă certificatul de persoană cu handicap, emis potrivit legii.
În cazul în care, între data nașterii și data estimată a nașterii copilului, există un interval mai mare de 21 de zile calendaristice, asigurata beneficiază de concediu medical pentru sarcină mai mare de 63 de zile calendaristice.
În această situație asigurata nu va putea beneficia, după nașterea copilului, de cel puțin 42 de zile calendaristice din concediul medical pentru lăuzie, ceea ce conduce la acordarea indemnizației pentru creșterea copilului numai după parcurgerea acestei perioade.
Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice, de medicul de familie și/sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care ia în evidență și urmărește pe parcursul sarcinii gravida, cu anunțarea medicului de familie prin scrisoare medicală.
În cazul în care femeia gravidă se află în altă localitate, prelungirea concediului medical pentru sarcină până la 63 de zile calendaristice se poate face și de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din localitatea respectivă, cu anunțarea medicului curant al gravidei prin scrisoare medicală.
3. Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia, de medicul care a asistat nașterea sau de medicul de familie, pentru perioade de maximum 30 de zile calendaristice, iar prelungirea concediului medical se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.
Potrivit art. 5 din Legea concediului paternal, nr. 210/1999, în situația în care survine decesul mamei, la naștere sau imediat după aceasta, dar înainte de obținerea unui certificat de concediu medical pentru lăuzie, tatăl beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă, certificatul fiind eliberat de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de către medicul care a asistat nașterea. "
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
marius spune:
Pentru cei veniti mai recent va anunt ca exista po pagina legislativa deschisa special voua in cadrul site-ului www.romleas.ro
Daca accesati acest site va rog sa va duceti direct la aceasta pagina de unde va alegeti ce doriti.
In cazul in care ceea ce ati dori nu se regaseste in pagina este suficient sa solicitati aici sau prin e mail si va voi indeplini solicitarea in cel mai scurt timp.
Nu uitati:
Pagina legislativa din cadrul site-ului este dedicata special pentru utilizatorii www.desprecopii.com
Restul informatiilor din cadrul acestui site au caracter comercial fara nici o legatura cu www.desprecopii.com
Shobo spune:
Dragii mei,
deocamdata le-am dat adeverinta de la medicul de familie cu recomandarea program redus... asta de 1 saptamina... si de abia ieri a venit un medic sa vada conditiile in care lucrez... ca HR-ul mi-a zis ca procedura e sa vina intii un medic sa vada conditiile si apoi se hotaraste ce si cum.
azi cel tirziu astept un raport de la medici catre firma sa vad ce hotarasc... am vrut sa nu fac scandal si intii ii astept pe ei sa vad ce zic, ca nu vreau sa fac valuri. insa daca cumva zic nu, atunci nici nu discut - am nevoie de acest program redus ca sa pot sa imi fie mai usor, sa ma mai odihnesc si eu... si e un act medical acea adeverinta... nu mai zic ca in OUG 96/2003 art. 13) nici nu spune ca trebuie sa faca ei comisie de medici care sa-si dea ok-ul!
sper sa fie baieti destepti si sa prefere acest program redus decit sa ajuing sa nu ma simt bine deloc si sa trebuiasca sa stau acasa mai multe zile!...
asa ca azi astept verdictul!
pupici
marius spune:
Te rog sa ne tii la curent sa stim si noi din punct de vedere practic ce sa intampla stii cum e cu teoria si practica.
Rozi spune:
Shobo, mama, citeste cu grija si normele de aplicare! Acolo este detaliat modul de actiune (posibil si comisie, "comitet de sanatate si securitate in munca", trebuie sa existe in firmele cu mai mult de 50 de angajati).
Nu te stropsi la ei, pare totusi ca fac ceva, poate cu vorba buna obtii mai multe.
Iti tinem pumnii si.. chiar cum zice Marius, sa ne povestesti si noua!
Pupici!
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"
Shobo spune:
si sa va zic si ce s-a intimplat pina acum:
joi dupa amiaza, vazind ca nu se misca NIMIC in privinta mea... m-am dus la HR sa cer nr. de inregistrare la adeverinta cu program redus depusa cu 1 sapt. in urma, ca sa fiu eu sigura ca nu-mi dispare ceva de pe la dosar, si in acelasi timp nr. de inreg. si pt. declaratia de graviditate de acum 3 luni. tipa de acolo a refuzat pt. a 2-a oara sa-mi dea pe motiv ca nu e bine sa fie 2 date diferite una pe adeverinta si una pe nr. de inregistrare... ma rog, eu am zis ca nu-i nimic si am spus ca astept sa mi-l dea ca nu plec de acolo... si de aici s-au cam incins lucrurile. in acelasi timp am intrebat ce raport au dat medicii si mi-au zis ca n-au primit nimic inca.... am, zis ca eu (sanatatea mea) nu mai pot astepta, deci sa sune medicii acum sa vada ce raport dau. i-a sunat si au promis ca-l vor trimite, cind nu se stie... desi mie imi spusesera ca-l trimit cel tirziu atunci, joi.
intre timp tipa de la HR ma tot imbirliga ca daca firma nu e de acord tot n-o sa obtin... la care am intrebat-o daca a citit OUG 96/2003 art. 13? si...ci nu stia despre ce vorbesc... i-am aratat legea atunci care nu mai zic ca e pe intranetul nostru -deci la vedere ca sa zic asa, expusa de ei... si nu era prea lamurita ca acea adeverinta de la medicul de fam. e de ajuns... am mai stat ceva pe acolo si am intrebat-o cumva trebuie sa fac o cerere scrisa explicit pt. acest program redus la care sa atasez adeverinta? poate asa ma intelegeti mai clar ce vreau? si zice, da, fa! f bine, ma asez si compun cererea dupa cum urmeaza: subsemnata... va rog a-mi aproba cereea de reducere a programului de lucru in cf. cu art. ... si adeverinta medicala. Avind in vedere ca starea precara a sanatii mele se datoreaza in primul rind transportului domiciliu-servicu (ma explic voua acum: noi lucram in comuna Balotesti iar transportul este cu microbuze al caror soferi circula cu viteza cea mai mare prin toate gropile... si avem parte de zdruncinaturi de toata frumusetea... momente in care ma simt nasol, va dati seama... nu mai zic de frine bruste si accelerari la fel... o cursa dus-intors dureaza 2 ore vara si cam 3 iarna) iar alternativa de plecare de la sediul firmei nu exista la ora 2, rog a se cumula cele 2 ore pe zi de luni pina joi si a obtine astfel vinerea liber.
cu alte cuvinte sa merg normal la birou de luni-joi si vineri sa am liber.
Cererea mea a fost trimisa catre sefa (managera) de la HR si in citeva minute am primit raspunsul ca mi se aproba program redus dar la 6 ore/zi. eeee, fratilor acum sa nu inteleg eu ca asta e rautate voita??? imi dau 6 ore dar n-am cu ce sa plec de acolo de pe cimp, caci pe cimp e sediul firmei... nu mai zic ca eu de fapt de o cursa de hurducaieli ma intereseaza sa mai scap. adica sa reduc zdruncinaturile... si ma duc la managera de HR in birou sa o intreb si eu de ce acest raspuns... atit mi-a trebuit, cum am intrat a incepout sa tipe la mine... si aici ar fi multe de spus, m-am asezat jos si am inceput prin a ma prezenta, intinzindu-i mina la care a intins-o intr-o sila si nu prea convinsa ca trebuie sa o intinde... noi 2 nu ne cunosteam pina atunci. nici nu vroia sa auda de mine oricum... ofticata ca de ce vin cu legea la ei... tipa in conctinmuu la care i-am zis da de ce tipi, eu tip la tine, eu vorbesc f calm si eu mai am si o stare speciala si nu cred ca-mi fac bine tipetele tale. esti pe un post atit de mare de manager si tipi (tipa ca o isterica dealtfel)... ma rog, nu tre sa va mai zic in continuare ca nici nu o interesa sa auda ce am de zis, ca daca la ei vin cu legea sa parasesc biroul tot cu legea... i-am zis da vin fiindca voi tergiversati lucrurile de vreo 10 zile, ati trimis si comisie si tot nimic, iar acum la cererea mea explicita imediat mi-ai dat raspuns fara a mai astepta raportul medicilor, deci medicii au venit degeaba.
nu mai conteaza, ideea e ca asta tipa fara incetare ca n-o intereseaza parerea mea si sa parasesc biroul. M-A SOCAT! sincer! cu o asa sefa de HR mi-e sila sa va zic la ce companie lucrez, caci e una cunoscuta!
am plecat din birou zimbind, dindu-mi seama ca am de a face cu o nebuna isterica si gindindu-ma ce am de facut. va dati seama ca ea mi-a dat 6 ore tocmai ca stie ca n-am cu ce sa plec de acolo la ora 2 si deci n-o sa am ce face si tot la 8 ore o sa ramin. PENIBIL!
multumesc lui Dumnezeu ca am rams calma si nu m-am enervat mai deloc, chiar zimbeam... caci bebe nu tre sa fie nervozat de o nebuna!
m-am gindit ce sa fac:
ieri am fost la medicul meu specialist si mi-a dat o scrisoare medicala in care spune explicit ca transportul imi dauneaza si imi recomanda efort fizic scazut si reducerea programului saptaminal. sper ca cei de la HR sa inteleaga ca acum este vorba clar de reducerea numarului de zile lucrate pe sapt. si nu de ore/zi. oricum in OUG 96 exprimarea etse reducerea cu o patrime, ceea e la latitudinea fiecaruia sa interpreteze, se poate interpreta si ca ore/zi si ca zile/sapt adica cum vreau eu, la 4 zile lcurate sa am una libera fiindca lucrez la distanta aceea de Buc.
sper ca luni sa ma inteleg cu ei caci altfel medicul meu e f hotarit sa-mi dea concediu medical (el zice chiar definitiv pina la nastere, dar eu nu vreau sa stau atita timp acasa ca nu cred ca rezist, ma urc pe pereti...). el zice ca nu riscam aiurea si el oricum, asta mi-ar fi dat de la inceoput dar eu am zis sa incerc intii cu program redus. daca nu merge, e ultima solutie! asa ca daca tipa aia isterica de la HR nu se gindeste ca e mai bine sa vin 4 zile/sapt decit deloc, n-am ce face!
asta e fratilor, va tin la curent luni cind duc noua adeverinta sa vad ce mai zic.
va pup si orice sfat din partea voastra e bine primit! eu nu ma cert cu ei, va repet, doar le-am aratat legea la care au sarit in sus!
pupici
liviujuristul spune:
Draga Shobo,te rog sa fii atenta la ce voi scrie pentru-ca te gasesti intr-o situatie delicata.Nu am sa-ti citez din carti ci voi incerca sa fiu cat mai pe intelesul tuturor.
In legislatia romana, se prevede ca o persoana fizica insarcinata,poate beneficia la recomandarea medicului de familie sau medicului de specialitate ginecolog sau din proprie dorinta intrarea in Concediul Prenatal.Acesta se solicita la timpul de 7 luni si 10 zile de la concepere,este de 63 de zile,socotit pana la data nasterii presupusa ,iar agentul economic(indiferent de capital-privat,de stat sau mixt-)este obligat sa suporte cheltuielile de salarizare pe aceasta durata, persoanei in cauza.
De la data nasterii,persoana respectiva beneficiaza de Concediu Postnatal,adica diferenta in zile pana la indeplinirea celor 126 de zile.
Deci concediu prenatal + concediu postnatal=126 de zile reglementate de legislatia in vigoare.
-daca persoana respectiva a beneficiat mai mult de 63 de zile in prenatal,acestea se vor scadea din concediul postnatal( ex.nasterea nu a avut loc la data presupusa si atunci medicul va recomanda prelungirea concediului prenatal);
-noua reglementare consta in faptul ca o persoana fizica insarcinata poate beneficia de un concediu medical "risc maternal" inainte de timpul de 7 luni,platit 75%,in baza legala,cu diagnosticul unei boli determinata de sarcina ,atentie,indicat de medicul specialist ginecolog si dat de medicina muncii.
-se poate acorda Concediul de Odihna persoanei in cauza inainte de efectuarea Concediului Prenatal sau dupa Concediul Postnatal daca nu a fost incasata suma de bani acordata in aceasta situatie.
Referitor la concediul de odihna,in legislatia romana este specificat
urmatoarele:
-zilele de concediu de odihna neefectuate, de ex.in anul 2003 se pot acorda in anul 2004 daca nu au fost platite si nu au fost efectuate din motive bine intemeiate, prevazute de lege si conducatorul agentului economic a aprobat in prealabil.
-nu se poate beneficia in prezent de zilele de concediul din anul urmator;legislatia nu prevede acest lucru.
-dupa nastere,persoana in cauza dupa efectuarea concediului postnatal,la cerere beneficiaza de o indemnizatie pentru cresterea copilului, cu zile nelucrate timp de doi ani.Dupa caz sotul poate beneficia de acest lucru daca sotia din motive strict profesionale doreste sa-si continuie activitatea profesionala.
Daca doresti concediu medical ca sa mai castigi timp atunci trebuie sa ai de partea ta medicul care sa te inteleaga dar si conducerea firmei ceea ce este putin probabil.Nu uita ca directorul sau managerul sau comandantul dupa caz,aproba efectuarea concediului medical fiind avizat si de medicul institutiei acolo unde exista in statul de organizare.
ATENTIE:
Conducatorii agentilor economici nu au voie sa desfaca contractul de munca unei persoane pe motiv ca trebuie sa nasca si mai ales sunt obligati sa pastreze postul pana la intoarcerea persoanei din concediul pentu ingrijirea copilului.Au posibilitate sa angajeze o alta persoana pe durata determinata pana la intoarcerea prsoanei incadrate de drept.
Sotiile de militar in termen sau termen redus primesc ajutor social, daca pe timpul cat sotii satisfac stagiul millitar nu au un venit curent.(la data incorporarii,sotia trebuie sa depuna un dosar cu actele necesare la Centrul Militar pe raza unde are domiciliul.La fel se face itrerupere la locul de munca a sotului si nu lichidare,iar stagiul militar constituie vechime in munca.
Sper ca ai inteles problema,daca ai nelamuriri contacteazama.Scuze daca am specificat si ceva in plus.
Cu respect
Liviu.
dia007 spune:
Hello,
as avea nevoie de o lamurire pentru un caz special, daca se poate sa ma ajutati, va rog!
O persoana beneficiind de indemnizatie de crestere a copilului pana la 2 ani si-a reluat activitatea la societate pe data de 23 iulie a.c. Pe data reluarii activitatii era deja insarcinata de 4 saptamani. Cu data de 1 septembrie i se desface contractul de munca conform art.61/d -necorespunzator postului ptr care a fost angajat- cu care si persoana respectiva este de acord , nefiind capabila sa-si indeplineasca sarcinile pe care are la locul de munca.Pe baza desf. contractului de munca ea va beneficia de ajutor de somaj timp de 6 luni. Intrebarea mea este daca va beneficia de concediu de nastere si lehuzie respectiv indemnizatie pentru cresterea copilului pe care urmeaza sa nasca pe la sfarsitul lui martie 2005?....Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Shobo spune:
Liviu,
multumesc foarte mult. am inteles perfect ce mi-ai expus tu. problema mea este ca eu nu vreau sa intru in medical acum ci vreau reducerea cu o patrime a duratei de lucru, cum scrie in art. 13/OUG96. Aceasta patrime se poate intrepreta si aici este marea mea DIVERGENTA cu sefa HR-ului. eu vreau ca la 4 zile lucrate sa am una libera iar ea vrea sa-mi dea 6 ore/zi in loc de cele 8 normale. Problema mare este ca eu tocmai din cauza transportului vreau sa reduc zilele si nu orele, plus ca reducerea orelor la 6/zi inseamna sa plec la 14:30 de la biroul din Balotesti si n-am cu ce. caci masini sint doar la ora 5, adica la norma de 8 ore. de aceea nu vrea nici ea sa cumuleze aceste ore intr-o zi pt. ca stie ca n-am cu ce pleca la ora 14:30 si o sa renunt. Am cum sa o conving eu ca o patrime se poate interpreta si la 4 zile lucrate sa am o zi libera? la cit de isterica si nebuna e, nu cred...
asa ca m-am inteles DOAR cu seful cel mai mare al departamentului meu
astfel: am o zi libera la 4 lucrate dar ramine STRICT CONFIDENTIAL intre mine, el si superviserul meu direct! daca tipa afla a zis ca i-o pun in cap si n-o sa prea aiba ce sa faca. ca a mai avut altercatii cu ea legat alte gravide si ca el crede ca tipa nu a fost inteleasa de cineva la rindul ei cind a fost gravida si acum se razbuna si ea pe noi
daca "rasufla" treaba recurg la medicalul pe care dr-ul meu vrea sa mi-l dea de la inceput dar pe care eu l-am refuzat ca v-am zis ca nu-s omul care sa stea acasa prea mult. (prefer sa-mi reduc activitatea decit sa o anulez total) desi medicul asa mi-a recomandat. dar ma rog, asta tine de firea mea...
Acum va intreb pe voi cei ce stiti: daca mi-as lua sa zicem 2 luni de medical dupa care intru in prenatal, atunci indemnizatia de maternitate pt. cele 4 luni(pre-postnatal) ar fi mai mica decit daca as veni la serviciu in aceste 2 luni? si daca da, cu cit ar fi mai mica? ca acest aspect al finantelor nu l-am luat in calcul!
multumesc tare mult.