Curs de educatie f.f.
Raspunsuri - Pagina 2
marimadalina spune:
Ca sa schimb un pic privelistea sumbra as vrea sa dau si un exemplu bun. In Constanta, intr-unul din parcuri s-a amenajat un loc de joaca pentru copii cu foarte multe jucarii (genul topogane, balansoare...dar mult mai sofisticate -sunt suedeze), locul este ingradit si pazit de gardieni care au grija sa nu arunci mizerie pe jos,daca este aglomerat copii nu au voie cu bicicleta sau role si bineinteles nu au voie cainii. Iar florile au ramas inca intacte...
Deci, se poate!
CristinaT spune:
Doamne fereste, dar de ce sa-l educam sa faca cc in iarba, dar cand intra copilul sa-si iasa mingea din gradina???
4 ani - februarie 2004
http://community.webshots.com/user/cristinat7
dpintilie spune:
In final nu e vorba doar de oameni. Ei sunt aproape la fel, fie ca e vorba de Romania, fie ca e vorba de Olanda sau de USA. Cei civilizati arunca mizeriile la gunoi, ceilalti, olandezi,romani sau ce or mai fi, arunca pe jos. E chestie de educatie, de bun simt. Si oameni needucati si nesimtiti sunt peste tot. Am ramas foarte socata de New York, de exemplu. Cine a fost acolo, stie despre ce este vorba. La ora 6 dupa masa era un jeg in tot orasul de nu-ti venea sa crezi!!! Peste tot ambalaje de hartie sau de plastic.Parca fusese o furtuna care aruncase toate mizeriile pe strazi.
Diferenta consta in felul in care autoritatile locale reusesc sa faca fatza mizeriei din oras. Sau ma rog, in interesul fatza de astfel de probleme. A doua zi, la ora 6 dimineata, in NY, era curetenie luna si bec, in timp ce probabil in Bucuresti s-ar mai fi adunat inca o tona de mizerii de peste noapte.
slakje, ca spuneai tu de Cluj. Boc a cumparat niste masini de spalat soseaua. E fain dimineata, cand mergi la servici, sa vezi pe langa trotuar curat, praful scurs in canale... Imi place ca omul incearca sa faca ceva in orasul asta.
Parcuri...hmmm. Avem si noi in Cluj unul amenajat frumos, parca Coca Cola a sponsorizat. Dar ce rost, merg cu copilul si nu pot sa stau ca nu-sh ce parinti inconstienti fumeaza fix in mijlocul copiilor. A trebuit sa plec, pentru ca pur si simplu nu am gasit un loc unde sa stau fara ca cineva sa fumeze langa noi.
Cei care se simt
, va rog frumos sa va ganditi ca si daca fumati in aer liber, fumul ala tot ajunge la copii, ai vostri si ai altora.
ana-oana spune:
DA, sunt de acord, ne enerveaza nesimtirea acelora care arunca pe jos.
Da, sunt de acord ca numai constrangerea te "civilizeaza" (vezi centura de siguranta, cati o purtau inainte de a se introduce amenzile?)
sunt de acord cu toate astea si sunt si prima care marturisesc ca am mai calcat "pe bec": am fumat in parc si n-am gasit cos de gunoi cu compartiment pt tigari (riscam sa dau foc si am aruncat chistocu' pa jos, langa, desi dup'aia puteam sa pun mana sa-l arunc in cos n-am facut-o), n-am caine, dar pe fata mea a trecut-o KK in parc si am dus-o in boscheti (nici picata cu ceara nu intru in "toalete ecologice"). Hartii, ambalaje, sticle pe jos nu arunc, dupa picnicuri nu las macar nici o scobitoare in urma, deci clementa !!!![]()
![]()
![]()
Poate mai imi spal din pacate cand o sa amenajez maidanu' de langa casa unde se duce fie-mea sa se joace, cand n-ajungem in parc.
Oana
PS SLAKJE, deschide subektu' despre cum te-ai lasat de fumat
mitub spune:
Dragele mele,
Chiar aseara am purtat o lunga discutie cu colegii mei italieni despre spritul civic. ei se plangeau ca dintre toate popoarele pe care le-au vazut ei au cel mai putin spirit civic, cea mai mare indiferenta fata de ceea ce se intampla pe strada, ca cea mai mare discrepanta intre ceea ce fac pentru ei si ceea ce fac pentru societate se vede la ei.
Intrebarea tuturor era de ce oamenii se comporta diferit pe strada fata de cum se comporta acasa. De ce la servici printam chetsii de sute de pagini care nu ne sunt chiar utile, numai pentru ca nu scoti bani din buzunar. De ce acasa e totul luna, dar pe autostrada te trezesti de fiecare data pe parbriz cu ceva aruncat de cel din fata ta, pe strada e plin de hartii etc.
rapunsul pe care l-am gasit a fost ca intr-un fel ciudat, nimeni nu-i face pe oameni sa inteleaga ca e vorba tot de banii lor, ca si curatenia se face tot din taxele platite de ei. pentru ca nu sunt destule amenzi. pentru ca oamenii nu sunt constransi. dar ma intreb eu oare numai constrangerea poate functiona? Faptul ca acel caca de caine pute si pentru tine, proprietarul cainelui, la fel ca si pentru altul, nu conteaza? Sau ca nu stiu ce sticla il poate rani pe copilul care calca din neatentie in ea, si poate fi chiar copilul tau?
Miruna mea a inceput sa-i certe pe oamenii care arunca chestii pe jos. Pe cei care traverseaza pe rosu. Are 3 ani si jumatate. Poate asta e cheia. Fiecare dintre noi sa spuna ceva, sa nu ramanem indiferenti. poate copiii ne pot educa pe noi. Ma tot gandesc cum as intra in pamant de rusine daca un copil mi-ar atrage atentia ca n-am voie sa fumez in parc sau ca nu e bine ca animalutul meu drag sa se pise unde vrea. Sau i-as zice numai ca e obraznic???
Ce ziceti?
Cu drag,
boga
Freia spune:
ia sa aduc eu mumosel subectu in fatza ca imi place tare mult tematica.
Da sunt fumatoare, dar pe timpul sarcinii m-am lasat de tigari si inca 4 luni dupa nastere. Fumez in bucatarie, retrasa cu toate geamurile deschise si copilu la el in camera. In parc ma tarai pana la primul cos sa arunc mucul, recunosc ca sunt dati cand nu o fac din comoditate.
Servetzele umede.. ehe e plin cosu de sub carutz, buzunare de blugi, haine la fel, resturi de banane , biscuiti cazuti din mana lu fimea.. dac anu e un catzel maidanez in zona il ridic si il expediez intr-un buzunar.
Pe aia cu Cola nu am facut-o, doar in spital eventual.
Caini nu mi-au facut niciodata pe strada ci acasa in cutia lor, dar da, as strange dupa ei mi se pare normal, firesc si moral.
Sa dau un loc pe scaun in autobuz, sa zambesc cand sunt injurata pe fatza si alte minusculitati din astea.
Meritul pt toate cele care le fac le au bunicul meu (sa-i fie tzarana usoara) si iubita si scumpa mea bunica care m-a invatzat sa scriu si sa citesc, si amandoi care mi-au daruit ceva extraordinar: lectii de viatza.
Freia si
Alexa
http://community.webshots.com/user/freia_ro
http://community.webshots.com/user/freia_ro_capsunika
anda141 spune:
Bun subiect si bine ar fi daca toata lumea ar fi civilizata. Chiar ce-ar fi sa nu mai fie nimic pe jos?? Cand o sa ajungem la minunea asta? 
Nu fumez, nu arunc nimic pe jos, nici macar guma mestecata, umplu buzunare pana la primul cos, daca exista, daca nu, acasa.
Asa ma deranjeaza cei care fumeaza pe strada, merg cu copilul si inaintea mea fumeaza un individ , fumul tot la copil in nas.Nu mai zic in parc, de multe ori ne-am asezat pe o banca pentru a fi nevoiti sa ne ridicam, pentru ca un "domn" sau o "doamna" au avut placerea sa aprinda tigarea pe banca de langa noi. Chiar nu se sinchisesc ca e un copil mic care nu e obligat sa inhaleze fumul lor.
Mi se pare lipsa de bun simt sa fumezi in locuri publice. E si o lege in sensul asta, dar cine o respecta???
Nu mai zic de injuraturi si alte comportamente pe care unii le afiseaza fara jena in public.
Monica
si
ALBERT EDUARD
(19 ianuarie 2004 )
Album Albert
Freia spune:
Anda, legea respectiva, din cate imi aduc eu aminte face referire la locuri publice = statii de ratb, si altele de genul asta. nu la parcuri. Sa ma corecteze cineva care are textul legii pls.
Si in parc fumez si eu dar ma feresc de fimea sa-i vina in nas si nu ma asez langa nefumatori. din respect
Freia si
Alexa
http://community.webshots.com/user/freia_ro
http://community.webshots.com/user/freia_ro_capsunika
Chuny spune:
Cel mai tare urasc fumatul pe strada de dimineata. Atunci cānd mai poti respira aerul curat si te bucuri si ... brusc isi aprinde cel din fata ta tigara si...minunea s-a dus.
Cāt despre bunele maniere...ce am observat eu īn Franta: puterea lor sta īn asociatii. E plin de asociatii de cartier care fac tot felul de actiuni de sensibilizare. Fac curat, vopsesc si mai repara una-alta. Dar drept e ca sunt ajutati si de primarii. Parintii isi educa copiii īn spiritul VOLUNTARIATULUI. Ei asa au reusit. Poate ca voluntariatul e un bun īnceput, macar pt a educa populatia.
Sibylle
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/sib_maillet/album?.dir=/dce8
Sanca spune:
copii vostrii fac pipi in apa la mare?
Ok, eu mi-am invatat copii cand santem la plaja sau la o piscina, sa iasa din apa si repede, repede la WC. Aici la plaja Wc-urile sant aproape, asa ca nu am avut niciodata probleme.
Vara asta eram in Hawaii, intr-o parte a insulei nu f amenajata. Tot familionul in apa cand baiatul meu de 8 ani ca face pipi. Asta insemna iesit din apa, sters, mers cu masina vreo 10 kg pana la primul WC. I-am zis si eu in romaneste sa nu ma inteleaga cei din jur, sa faca in apa. Cum adica sa fac in apa... Pai asa bine, iti dai drumul. Ma uitam dupa celalalt copil, iar 3 secunde mai tarziu bag de seama ca baiatul meu sta cu costumul de bae in vine si face pipi in apa..... Am plecat in mare viteza de acolo, verde -albastra....