Nu distrugeti Muzeul Taranului Roman !!!
Raspunsuri - Pagina 2
Dena spune:
Gandacelule... eu, dupa numele muzeului... vizualizam cu totul altceva...descrierea ta m-a mai luminat nitel. Dar tot nu inteleg eu de ce l-au numit muzeu si nu galerie de arta...
Are si el... muzeul asta un site??
Denisa si bebica din burtica - 26 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Dena
Gandacelule... eu, dupa numele muzeului... vizualizam cu totul altceva...descrierea ta m-a mai luminat nitel. Dar tot nu inteleg eu de ce l-au numit muzeu si nu galerie de arta...
Are si el... muzeul asta un site??
Denisa si bebica din burtica - 26 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi
draga mea!
dac-ai sti ce greu mi-e sa vorbesc asa cu sufletul ;))
nu e o galerie de arta, e un muzeu al unei stari de spirit, e conservarea a ceva inefabil cam ce e opera de arta unitara ;)) e o amprenta la nivel macro a unei atmosfere importanta atat in sine, ca atmosfera, apoi importanta dpdv istoric, ca si reconstituire, apoi dpdv artistic, ca si creatie iubesc muzeul asta la desperare imi amintesc ca i-am zis lui bernea cand trebuia sa ma angajez (de altfel, singura discutie intre 4 ochi pe care am avut-o cu domnia sa;) eu, socata de aceia care vizitau muzeul indiferenti, ca sa il bifeze pe lista « obiectivelor turistice » : sa punem o bata la intrare si un afis : domne, astia care n-aveti de gand sa intelegeti ce se petrece aici o luati pe cocoasa la iesire!;))))))))))))))
(faza e pe bune!!! eram abia iesita de pe bancile scolii hahaha si de asta am renuntat sa lucrez acolo, m-am socat cati turisti inutili;)) se perindau pe acolo (am plans!), cand pentru mine era un spatiu aproape sacru deh am mai imbatranit intre timp hahaha nu mai sunt asa de entuziasta si naiva decat putin;))
(la care bernea, se uita lung-lung la mine (eu ma facusem mica-mica, ca stiam ca « bernea e un urs ») si zice, vazand ca am fost sincera : da, asa ar trebui sa facem!)

PS: nu stiu daca au site, oricum, de pe net nu s-ar vedea mare lucru... iti promit ca, daca vii in tara, te conduc eu acolo si-ti povestesc tot!

io, ioachim (dpn 29 nov 04) & ileana (4 iulie 02)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/a_lustanciu/album?.dir=/7ffc&.src=ph
anangel_lexi spune:
Si eu am vizitat muzeul de mai multe ori si mi-a placut tare mult. Am facut chiar pe ghidul pentru niste straini:)))
Cat despre Irina Nicolau, mama mea a cunoscut-o si n-a avut decat vorbe de lauda la adresa ei. Mi-a insuflat si mie respect pentru tot ceea ce a facut pentru muzeu.
Am semnat si eu.
Sometimes I still lose my mind/ when life is cruel and unkind/ but it's when I suffer that I learn/in a repenting heart love will burn/oh I'm/ thanking blessed Mary for light divine
qsar spune:
Doua site-uri cu si despre acest muzeu:
www.itcnet.ro/mtr/index_ro.html#" target="_blank">Muzeul Taranului Roman (unde puteti face si-un tur virtual) si
LiterNet.ro - Destinatii culturale (colectie impresionanta de articole si dialoguri cultural-sentimentale).
Q
qsar spune:
Si tot de pe portalul cultural LiterNet.ro
Scrisoare deschisă către vizitatorul nemultumit
Irina Nicolau
Ai dreptate, nu-i un muzeu ca toate celelalte. Dar gândeste-te, oare nu ti-a plăcut chiar nimic? Un om, la fel de nemultumit ca tine, mi-a spus că îi plac numai obiectele. Foarte bine, i-am răspuns, ai înteles lucrul cel mai important! La muzeu vii ca să vezi obiecte si nouă ne-a fost greu să le prezentăm într-un mod care să le facă vizibile. Frecvent, obiectul este bruiat de explicatii si asfixiat în vitrine. De pildă, într-un muzeu nu vezi niciodată un ulcior ci "un ulcior din Moldova, secol XIX", "un ulcior realizat în tehnica X, în centrul de ceramică Y, decorat cu Z ornamente", "un ulcior care apartine tipului cutare de ulcioare - vezi desenul alăturat cu toată tipologia"... în fata unui ulcior-pretext pentru explicații si demonstratii, nimănui nu-i vine să exclame, uite un ulcior!
Asadar, noi am încercat să arătăm obiectele într-un fel care să te facă să le descoperi ca si când le vezi pentru prima oară: uite un ulcior, uite o cămasă, uite un fus. Uite... Restul, se învată din cărti. Muzeul stârneste pasiuni care trimit pe oameni la bibliotecă. De altfel, am avut un motiv serios să procedăm asa. Din felul în care un muzeu vorbeste despre obiectele tăranului rezultă o imagine a tăranului. în câteva secole intelectualii "au creat o multime de tărani". Din păcate, aceste imagini durează putin si, în scurt timp, devin ridicole. Este motivul pentru care nu am vrut să propunem o altă imagine de tăran. Să si-o compună fiecare vizitator din obiectele pe care le expunem. Să si-o compună asa cum se pricepe!
Dacă nemultumirea ta nu este mare, revino! Treci prin săli asa cum te-ai plimba printr-o poienită, gândind la ale tale, vreau să spun gândind la tăranii tăi, la cum au fost si ce-a mai rămas din lumea lor. Si pune-ti întrebări, cât mai multe întrebări. O întrebare pentru care nu ai răspuns vine si revine. Păstrezi în acest fel cu subiectul care te interesează o legătură vie.
_
Asa ca, mai Gandace, ideea cu bota "corectionala" pentru turistul gura-casca nu-i impartasita de toata lumea :))...
Q
bibyrox spune:
loooool! Voi n-aveti de ce sa va faceti griji oameni buni??? Ce bine de voi! ![]()
Hai ca semnez si eu...
kissssss 
Roxxy
gandacelu spune:
hohohoho quasare, asa mai vii d-acasa!
pai n-am povestit ce-a zis irina la ideea mea cu ciomagu (la mine era o idee extrem de serioasa, chiar ma bucurasem de ea hahaha) : s-a uitat crucis (la propriu!!! pe sub sprancenele-i mandre) si mi-a zis : incepi sa ma enervezi cu copilariile tale! vezi ca esti enervanta sa fii copil toata viata, crezi ca totul e roz? crezi ca toata lumea e fercita? mai vii si tu cu zambetu-asta permanent si ne enervezi pe toti! (si alte d-astea, motiv pentru care m-am suparat rau pe riri atunci era un discurs atipic ei, desi l-am inteles mult mai tarziu si nu o data am zis : irina mama, ai avut mare dreptate sa ma certi!!! ptiuuuuuuuu de ce nu te-am ascultat?!
pe cand bernea, in aceeasi zi, mi-a zis (incruntat foc) : - ce razi? (eu, alba ca varul, trag un zambet si mai larg, de emotie) el : - asa razi tu?! (eu, si mai larg zambetul, pierita toata) : ihm!
el : - e bine ca mai sunt si oameni care zambesc pe lumea asta!
va dati seama
asta venea imediat dupa faza cu riri
;))) l-am adorat pe bernea! hihihi
(asa ca, daca irina nu m-a « inteles », las ca m-a « nteles » sefu al marele;))))))))))))))))
tot pe liternet se gasea si cartea lui bernea facuta de irina si lulu despre muzeu
o mai fi? ai ca dau si eu o raita p-acolo
merita!
ahhh astept sa-mi vina cheful sa va zic fro doua de irina nicolau
ori o iubeai la prima vedere, ori nu mai voiai s-o vezi niciodata
vorbesc, desigur, de acea irina din particular, asa de diferita (prietenii stiu de ce;)))))))))) de cea care aparea pe la teveu
;))
![]()
gandacelu spune:
«
si pune-ti intrebari, cat mai multe intrebari
»
asta e irina noastra!...
pe 3 iulie s-au implit 2 ani de la
eu nasteam atunci
nu mi-au spus decat peste o saptamana, altfel fetita s-ar fi chemat, cu siguranta
riri
...................................
gandacelu spune:
linkuri liternet: superfaine! ca sa faceti cunostinta cu personajele de care am povestit...
poze: http://galerie.liternet.ro/view_album.php?set_albumName=mtr
http://destinatii.liternet.ro/destinatii.php?art=20
http://destinatii.liternet.ro/destinatii.php?art=40
http://destinatii.liternet.ro/destinatii.php?art=89
http://destinatii.liternet.ro/destinatii.php?art=5
si muuuuuuuuuuuuuuuuuulte altele!
timp sa ai!
gandacelu spune:
inainte de noapte-buna... (de pe liternet, adresa e mai sus)
Masă rotundă: Horia Bernea, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Pr. C. Coman / consemnată de Costion Nicolescu
Toate textele cuprinse în acest grupaj ne-au fost puse la dispoziție de domnul Costion Nicolescu, ele apărând, în ultimii ani, în diverse publicații ale Muzeului.
în februarie 1990, a fost redeschis, sub titulatura de Muzeul țăranului Român, vechiul muzeu de artă populară, înființat de Al. Tzigara Samurcaș, în 1906. Muzeul a purtat în decursul istoriei sale destul de zbuciumate, diferite denumiri, toate în legătură cu "arta națională" sau "arta populară". Aceasta din urmă face pentru prima dată referință directă la autorul discret și nevăzut al acestei arte. Numele cel nou nu este dat fără o anume motivație. Care ar fi ea ? Ce își propune, în plus, Muzeul țăranului Român față de un muzeu de artă populară clasic, obișnuit ?
Redeschiderea acestui muzeu a fost o formă de recuperare.
Andrei Pleșu: Redeschiderea acestui muzeu a avut motivații multiple. Mai întâi nevoia de a reașeza în ființa lui legitimă muzeul pentru care se construise această clădire; în primul moment a fost deci o formă de recuperare. Cu atât mai urgentă cu cât aceasta însemna desființarea Muzeului Partidului Comunist, care se instalase în spațiul acesta prin uzurpare. Deci era o recuperare și, în același timp, un fel de a curăți locul, un fel de a readuce o atmosferă normală și un fel de a gândi normal într-un spațiu plin de sechele. Horia Bernea a apărut ca o soluție optimă de director din punctul meu de vedere și al multor altora. îmi aduc aminte că foarte insistent a fost Dan Hăulică. Numirea lui a fost rezultatul unei bune cunoașteri, nu doar a pictorului pe care-l știa toată lumea, ci și a omului. Eu știam de mult ce sensibilități aparte și ce competențe avea el în problema ambianței și a culturii țărănești tradiționale. îi cunoșteam, de asemenea, colecția de diapozitive, unul din cele mai interesante depozite de imagini din aceasta sferă care cred că există în România, în afara instituțiilor specializate, în plus exista în familia Bernea o tradiție de contact cu acest tip de cultură; nu aveam cum să nu mă gândesc la Ernest Bernea care fusese unul din cei mai activi cercetători în echipa lui Gusti. Existau, deci, o mulțime de argumente, ca să nu mai vorbim de un anumit tip de gust, de o anumită intuiție a originarului pe care eu îl percepeam în tot ceea ce făcea Horia Bernea. Toate acestea au dus la o decizie care atunci mi s-a părut extrem de firească și acum, că a trecut timpul și am văzut ce a ieșit din ea, mi se pare fericită. Este adevărat, îmi aduc aminte că a fost o discuție despre numele muzeului, au fost mai multe variante, în primul moment mi s-a părut cam "tare" expresia asta (Muzeul țăranului Român), pentru că la noi cuvântul acesta, în ultimii 50 de ani, și-a pierdut sobrietatea, și-a pierdut conturul lui curat și clasic. Dar pe urmă am simțit că va constitui un binom perfect cu Muzeul Satului. Aveam, pe de o parte, muzeul personajului care a produs acest univers și, pe de altă parte, un muzeu al obiectelor care ies din mâna acestuia. Amândouă mi s-au părut că ar constitui o perfectă complementaritate și că pot colabora pentru refacerea unui anumit tip de atitudine fată de civilizația noastră tradițională.
Este normal să existe un muzeu național de antropologie.
Horia Bernea: în orice caz eu nu mi-am programat să schimb profilul muzeului, să modific atitudinea, să zicem, muzeografică. Acesta este un lucru care a rezultat în mod firesc. Au trecut câteva decenii de la moartea lui Tzigara Samurcaș - 41 de ani. Muzeul de Artă Populară nu a dispărut în neant, cum se crede, ci a fost desființat în 1978, de fapt unit cu Muzeul Satului, de către Elena Ceaușescu. Acest muzeu a supraviețuit în planul achizițiilor... Lucrul a continuat în Palatul Știrbei, de pe Calea Victoriei, cum știți. Dar au trecut totuși niște ani și în momentul reînființării am avut dezavantaje enorme datorită faptului că trebuia să desființăm Muzeul Partidului Comunist Român într-un mod civilizat. Am avut și avantajul faptului că o luam de la zero. Deci, toate problemele trebuiau repuse în mod clar. Ideea de artă populară, care de altfel există, e un concept cel puțin desuet pentru un subiect de muzeu. Este normal să existe un muzeu național de antropologie. Este cazul ca o țară ce se mândrește atât de mult cu singura civilizație care o poate apăra efectiv în ochii Europei (cu toate că și această imagine începe să se mai nuanțeze!), să aibă în capitala ei un muzeu de antropologie, un muzeu național care să se ocupe de ce a fost, de ce este acest om tradițional și totodată să fie mărturie pentru viitorime. Un reper fundamental pentru oricine va încerca să priceapă și să înțeleagă această nație.
Gabriel Liiceanu: Simt datoria de a preciza intenția Muzeului țăranului Român, deosebirea față de Muzeul Satu-lui. Foarte multă lume își pune întrebarea prin ce diferă în fond un muzeu al țăranului față de un muzeu al satului. De ce era nevoie de un spațiu al expunerii distinct când, de fapt, locuirea este specifică unui anumit tip antropologic. în clipa în care ai un muzeu al satului, al locuinței țăranului, ai implicit țăranul prezent. Eu am senzația că în cazul lui Horia Bernea a intervenit un soi de disperare, aceea că trebuie refă-cută pe lângă muzicalitatea pură a obiectului, care este doar o urmă că ar putea să existe un spațiu al expunerii în care contactul cu personajul central - în speță cu țăranul - poate să fie reînviată. Am impresia că efortul de disperare de care vorbeam constă în reproducerea unei tipologii, a unei structuri psihice aparte si, mai ales, a unui sistem de credință care poate fi perceput mai greu în cadrul unei simple rânduiri de locuințe din diferite regiuni ale țării. Adică, pare să se fi concentrat în Muzeul țăranului un suflet, ceva mult mai viu decât simplul vestigiu care frizează mai degrabă arheologicul. Eu însumi mi-am pus întrebarea de multe ori, i-am pus-o și lui Horia Bernea și aș simți nevoia să-l întreb încă o dată, profitând de această discuție, dacă vorbind de antropolgie nu are în vedere în primul rând salvarea unui tip uman care poate fi prezentat într-o priză mai directă, care stă până la urmă la baza tuturor civilizațiilor lumii și care în orice caz constituie la ora actuală singura trăsătură de unire a Europei. Se vorbește atât de mult acum de integrarea în Europa, mă întreb dacă această integrare nu trebuie să trimită la niște temeiuri adânci, și dacă unul dintre aceste temeiuri adânci n-ar fi oare în univer-salitatea de tip uman pe care o reprezintă țăranul? Asta vine în primul plan, această universalitate a civilizației țăranului european, sau a unui specific al nostru? Pentru că, vorbind de disperare, aveam în vedere un anumit raport dramatic pe care el îl percepe între o degradare a tipului uman actual al societății noastre și căutarea oarecum nostalgică a ceva care a însemnat o integralitate, o autenticitate, un sistem unitar de credință, de gânduri din care locuința nu putea prinde decât o parte.
Cred că cel mai ușor se poate uni Europa pe temeiurile omului tradițional.
H. B.: Am mai discutat asta. Cred că cel mai ușor se poate uni Europa pe temeiurile omului tradițional. Mi se pare mult mai apropiat de un țăran de aici, în ceea ce este profund uman și profund civilizației sale, unul din Spania sau din sudul Franței, decât burghezul sau orășanul de la 1800, care era mult mai tributar unor habitusuri și unor concepții de viață locale. Asta e sigur. Nu vreau să fac ca Pârvan, care exalta excesiv ideea celtică, dar gândiți-vă că pe vremea celților se circula așa de mult, încât te trimitea la plimbare vreo 20 de ani din Anglia sau din Franța să vii și până aici în România. Era o circulație enormă la nivelul acesta tribal, prestatal. Nu mai vorbim de lumea păstoritului, circulația între Corsica, Italia de Nord, Pirinei și Iran era un lucru de care nu suntem noi conștienți. N-ar fi de explicat apropierile acestea extraordinare? începând cu faza precreștină, în momentul când nu putem vorbi încă de Europa, au existat aceste apropieri mai mult decât ne putem noi imagina. Sigur că toate lucrurile acestea s-au păstrat, mai ales într-un loc ca acesta al nostru. De aceea am spus că omul tradițional de aici este poate cel mai interesant, pentru că este la confluență pe o multitudine de straturi istorice, aproape de negăsit în altă parte într-o măsură atât de mare.
G. L.: Muzeul țăranului Român e, atunci, un gest doar al memoriei sau este și un gest de combativitate?
Pr. C.Coman: Provocare într-un fel anume!
G. L.: Un gest polemic către prezent.
H. B.: Este, de ce să nu recunosc că este. Când văd în ce hal am ajuns, sigur că da.
Pr. C. C.: Eu, ca preot și teolog, am reflectat la prezența unui muzeu al țăranu-lui și, mai ales, la ceea ce reprezintă țăranul în ipostasul în care este adus aici. îl văd ca pe o provocare pozitivă adresată spre lumea orașului, în general, și spre lumea culturală, în special. Aș propune în această direcție o paralelă între ceea ce reprezintă spiritualitatea satului și ceea ce reprezintă spiritualitatea noastră de astăzi pe care o blamați într-un fel. Ar fi de discutat în termenii întâlnirii și ai dialogului dintre autentic-adevărat și rătăcire-falsitate. Privind cineva curăția țăranului care este înfățișat aici, trebuie să accepte pecetea inconfundabilă a credinței creștine, foarte bine delimitate, care este definită de cruce. Crucea însumează și învierea. Crucea și învierea în egală măsură definesc spațiul ortodox. Eu cred că într-un moment în care asaltul Europei este evident, mai ales prin promovarea pluriconfesionalismului și avalanșa sincretismului, discursul acestui muzeu - și mi-ar fi drag să fie receptat în această direcție - este și o provocare în direcția adevărului. Dacă îl receptăm numai ca o mărturie a unui sistem de viață, o mărturie a unei vieți oarecare, într-un spațiu oarecare (adică l-am văzut, mi-a plăcut, am plecat!), nu cred că mergem până la capăt. Așa cum nu mergem până la capăt trecând pe lângă o biserică și neobservând-o sau observând-o cu ușurătate. Ea este o provocare, nu putem trece pe lângă o biserică, pe lângă o cruce, fiind, în același timp, conștienți și căutători ai adevărului, și să nu ducem gândul până la capăt. Altfel suntem vinovați! Provocarea creștină, la ora asta, ne face responsabili, nu la modul general, ci foarte concret.
Trebuie să existe o bucurie...
H. B.: Eu consider că am dus lucrul acesta până la limita maximă posibilă, am ajuns până la pragul la care a spune mai mult duce la o pierdere de coerență. Adică ceea ce am spus, am vrut să spun, mai ales, subliminal, întâi trebuie să existe o bucurie, omul trebuie să fie prins (acum încep să intru în domeniul muzeografic) dar pentru ca să existe bucurie pentru el, trebuie ca eu să mă fi simțit foarte bine când am făcut acest muzeu. Dacă nu-l facem cu o anumită bucurie, dacă nu avem noi această bucurie, nu se poate transmite bucurie, e limpede. Dar trebuie să revin la două lucruri: unul este că nu s-a lămurit deloc problema diferenței față de Muzeul Satului, ceea ce mi se pare cel puțin ciudat. Uneori chiar oameni cultivați mai văd o suprapunere. Sigur că se ocupă de aceeași lume: dar felul în care se apropie de ea este atât de fundamental deosebit, încât nu-mi pot explica cum se mai poate pune problema. Ce se întâmplă la Muzeul Satului este un fel de porțiune, de felie din tipul nostru de recuperare. Noi am vizat, în orice caz, totalitatea, și anume individul care a făcut-o. După aceea, diferă modul de prezentare. Acolo este vorba de reconstituirea unei gospodării țărănești, un șir de reconstituiri, deci un sat mare al României, un muzeu în aer liber foarte important, mai ales că la ora asta satul dispare. Poate nu era așa de important în '30, dar acum este important. Ceea ce vrem noi să refacem, ceea ce ne-am propus aici, în muzeu, diferă de un muzeu "tradițional", de acum 30-40 de ani! Metoda acestui muzeu este mult mai subtilă. Este un lucru exersat îndelung și atunci, rezultatul poartă de multe ori pecetea libertății și chiar a întâmplătorului într-o măsură în care poate deruta, mai ales, pe un om de specialitate. Noi nu redăm chipul țăranului în sensul literal al cuvântului. Noi nu arătăm aici țăranul ci obiectele produse de el. Deci a spune că este vorba de o atitudine prea serenă față de țăran, sau poate, paseistă... este o foarte mare greșeală. Noi aici nu prezentăm țărani, ci noi tratăm obiectele produse de țărani - și aceste obiecte puse în tensiune, în relație între ele, creează această senzație de serenitate, senzație pe care o dă, bineînțeles, orice civilizație rotundă.
G. L.: "Obiectele produse de țăran" - acesta nu este un argument suficient al diferenței, pentru că o să ți se spună că și Muzeul Satului există prin optica obiectelor produse de țăran.
Un studiu pentru un muzeu al viitorului
H. B.: Dar obiectele puse într-un muzeu al satului, oricare de pe lumea asta, sunt puse în situația lor reală. Se încearcă reconstituirea, amplasarea și relaționarea lor cât mai aproape de realitate. Este un act mimetic, este o dioramă. Or aici sunt puse într-o situație dublă. Este un obiect muzeificat, deci falsificat, un obiect colec-ționat, care rămâne mărturie, dacă vrei, prin el însuși chiar scos din contextul respectiv al civilizației căreia îi servea. Iar noi îl punem într-un nou context. Cum facem noi ca acest obiect să redevină activ? Nu în situația lui originară cum încearcă Muzeul Satului sau orice alt muzeu. Deci îl punem în raporturi noi, îl provocăm să spună ceea ce altfel nu spu-ne, pentru că el este un obicei mort la ora asta. Și atunci, de aici, vin toate aceste încercări, tot acest compendiu de moduri de prezentare care ar putea constitui un studiu pentru un muzeu al viitorului.
G. L.: Atunci, totuși, rămâne întrebarea: cum poți să prezinți un obicei într-un context nou fără să-l faci actual sau să-l revitalizezi?
A. P.: Așa cum a făcut el! îmi aduc aminte de o vorbă a lui Vianu care spunea că există trei feluri de savanți: unii care știu obiecte, unii care știu cărți și alții care știu oameni. Putem folosi vorba aceasta ca să facem încă o distincție posibilă între tipul de muzeu obișnuit în care intră și Muzeul Satului și acest tip de muzeu. Primul este un muzeu foarte util (și eu nu fac aici ierarhii, fac o tipologie), este făcut de oameni care știu obiecte și cărți. Aici accentul cade pe faptul de a ști oameni, adică pe intuiția unui anumit tip uman și pe efortul nu numai de a-l defini dar, eventual, și aici e provocarea de care vorbea părintele Coman, de a-l repotența, de a-l reinventa, de a-i da din nou o șansă de existență, măcar ca model dacă nu ca personaj cotidian.
G. L.: Atunci, nu-i vorba de muzeul unui tip uman care are drept axă a vieții lui credința?
A. P.: Sigur!
G. L.: Asta este provocarea muzeului în forma lui actuală.
H. B.: Eu am spus, la început chiar, că acest muzeu al țăranului are în mijloc chipul țăranului pentru că vorbind de chip m-am gândit la icoană. Nu propun, nu fac un muzeu cu portrete de țărani.
A. P.: Da. aici intră în discuție o altă problemă și probabil că mulți specialiști, etnografi, etnologi ș.a.m.d., vor avea, în timp, reacții destul de rezervate sau chiar critice la ceea ce se întâmplă aici, în acest muzeu. Am deja ecouri și cred că și tu ai avut. Sunt două feluri de a înțelege etnolo-gia, și, în general, două feluri de a înțelege muzeologia. Ca să definim ce este specific acestei instituții ar trebui să vorbim puțin despre asta.
G. L.: Despre tipul de muzeu.
Un muzeu care prin el însuși constituie o polemică cu ideea de muzeu
A. P.: Da, despre riscul acestui experiment care se face. "Experimentul" e unul din conceptele cheie ale modernității, însă aici capătă un sens mai curând ciudat. De obicei, experimentezi ceva nou, aici se experimentează ceva vechi, o trăire care a fost experiență de viață cândva și nu mai este sau este pe cale de a dispărea și ar trebui refortificată. Etnografia în general (sau interesul științific pentru culturile populare) trăiește din două motivații: una de tip științific, implicând obiectivitate, studiu clasificator, oameni care se duc în fața obiectului făcând efortul să fie cât mai puțin angajați față de el și să se aplece asupra lui cu metodologii de ultimă oră, în planul cantității, al recuperării, procedura aceasta poate aduce importante beneficii, excluzând însă comuniunea empatică cu obiectul. Alt tip de abordare ține de sensibilitate la pitoresc. Adică la "hazul" civilizației sătești. Este disponibilitatea citadinului pentru un obiect exotic. Aici, în acest muzeu, se face efortul de a depăși pitorescul și acela care, plimbându-se prin acest muzeu, are impresia că el este decorativ, are o percepție greșită și simplificatoare. Aici se iese și din pitoresc și din glacialitatea metodologiilor și obiectivitătii științifice. Este un muzeu care prin el însuși constituie o polemică cu ideea de muzeu. Este miza acestei instituții: să faci un muzeu nemuzeal, să faci etnografie dincolo de metodologiile academice, fără să pierzi rigoarea și intuiția precisă a obiectului. Dar este extrem de dificil și este un mare curaj să-ți asumi așa ceva. Eu cred că în câmpul muzeologiei și etnografiei de azi era o mare nevoie de aer proaspăt de acest tip și atunci cred că ceea ce se întâmplă aici este un eveniment cu un posibil ecou și dincolo de aspectul lui local. De altfel, știu că a fost aici directorul de la Luvru care este, fără îndoială, un savant de tip tradițional academic, dar care, totuși, a fost extrem de impresionat de noutatea specifică a acestui muzeu și a dorit să știe din câte am înțeles care sunt "principiile" acestei aventuri. Sigur că există niște principii, dar sentimentul meu este că întâi există aici trăirea și intuiția obiectului și că principiile sunt recuperate post-factum, dintr-o nevoie de a articula, de a transforma în discurs ceea ce s-a născut ca trăire nemijlocita, ca experiență.
Pr. C. C.: Aflând că, la redeschiderea muzeului, prima expoziție, "Crucea", vrea să aducă în prim plan spiritualitatea țărănească și creștină, am avut o rezervă sau niște temeri, în sensul că noi am trăit, ca oameni ai bisericii, în toată perioada aceasta politică și culturală a timpului, în mod evident, o ofensivă împotriva spiritualității creștine. Se salvau obiectele creștine ca mărturii ale unei lumi apuse.
A. P.: Iertați-mă că vă întrerup, s-ar putea simplifica lucrurile în modul următor, diferența între Muzeul Satului și Muzeul țăranului Român este că Muzeul Satului a fost posibil și înainte vreme, în timp ce acest Muzeu al țăranului n-ar fi fost posibil.
Pr. C. C.: Exact! în direcția aceasta, aș vrea să aduc discuția: cum nu a fost posibil un astfel de muzeu al satului decât cu rațiunea că el reprezenta o lume trecută (pentru că în general un muzeu ne propune o lume trecută). Am impresia că în muzeul dvs. nu se propune o lume trecută ci o lume în pericol, asupra căreia vreți să atrageți atenția, ca atare, printr-un gest de disperare.
H. B.: Cuvântul disperare mi se pare un pic exagerat. Am avut momente de disperare pe parcursul anilor, văzând cum se dărâmau atâtea lucruri, cum s-a dărâmat Văcăreștiul, nu? Vreau să precizez două-trei lucruri, în primul rând, eu am certitudinea că acei țărani se scoală de acolo de pe masă. Or părea ei morți, dar nu-s chiar morți. ăsta este adevărul! Nici eu nu știu în ce fel se va întâmpla acest lucru, dar îl simt ca pe un fenomen. Este adevărat că eu am avut avantajul de a trăi la țară când eram mic și cred că spiritualitatea țărănească este un lucru care nu se poate pierde total. Atât de enorm este de lucrat ca să faci să dispară ultimele urme ale acestei viețuiri, încât este foarte greu de crezut că ele pot dispărea vreodată. Aici la noi se naște un nou tip de muzeu. Acest muzeu cu tot ce-i va urma - acum este doar un sfert din muzeu - va fi mereu un muzeu în stare născândă. Dacă va ajunge vreodată, cât de cât, un muzeu formalizat, în momentul acela voi pleca, nu mă mai interesează. Dacă facem o metodă din asta, din ceea ce am făcut acum, atunci nu e nimic interesant. Pentru asta îți trebuie însă o foarte mare forța, forță care știm noi de unde vine...
G. L.: Este răspândită o confuzie care poate să apară în mintea multora dintre vizitatorii acestui loc. în fond, nu cred că Horia Bernea ne propune să redevenim țărani. Vorbeam de acest gest polemic și, într-un fel, provocator. Despre ce este vorba? Eu cred că a prezentat, în fond, o lume care este centrată în ea însăși, nu? Deci o lume care-și este suficientă, o lume care nu trăiește prin raportare la un model extern. El nu spune să redevenim această lume cu tot ce înseamnă (trecut sau, de ce nu, apus), ci, pur și simplu, ne propune să ne recentrăm într-o lume contemporană, deci să ne găsim o axă și să reușim să trăim coerent într-un univers propriu, nu într-unul care trăiește prin distanța dintre model și imitarea lui. Repet, nu e vorba de o invitație de a redeveni țărani, ci e o invitație de a descoperi o lume care își are temeiul în ea însăși. Că această lume care își are temeiul în ea înșiși, ar putea fi refăcută pe temeiul credinței - în cazul autorului acestui muzeu, Horia Bernea, acesta pare un lucru evident.
O lume care acceptă să trăiască într-o foarte coerentă și senină dependență
A. P.: Totuși aș formula altfel ceea ce spui, fiind în fond de acord cu tine. Specificul acestui tip de lume este tocmai că nu-și are temeiul în ea însăși. Ea este integral organizată prin raportare la un temei care, fără a-i fi exterior în sens spațial, este distinct de ea și are o funcție iradiantă și ordonatoare. E o lume care nu își este suficientă, nu este o lume centrată asupra ei însăși, centripetă și egolatră. Este o lume care acceptă să trăiască într-o foarte coerentă și senină dependență; față de un principiu superior care-i este premiza. în vreme ce lumile de tip modern sunt lumi care trăiesc în euforia suficienței lor.
G. L.: Deci, asta ai vrut să spui, că nu imită un alt model uman ?
H. B.: Vorbeam de acest muzeu născând... iată că punctele de vedere s-au apropiat, că începe să se definească ceva. Ai spus "într-o senină dependență, cu o foarte mare rigoare"; de fapt ideea de dependență, în general, aduce un sens puțin peiorativ.
A. P.: Așa a ajuns, da.
Spiritualitatea țărănească este o imagine a spiritualității ortodoxe
Pr. C. C.: Imaginea lumii cum ne apare aici în muzeu este aceea pe care o propune teologia ortodoxă. Dacă vreți în tensiune cu teologia occidentală care a produs o civilizație ce ne amenință și noi toți devenim astăzi, până la urmă, mai mult sau mai puțin, occidentali. Eu cred, însă, în spiritualitatea țărănească așa cum este prezentată aici. Avem o imagine a spiritualității ortodoxe pe care, din păcate, teologia noastră academică a cam pierdut-o. Ea este singura salvatoare, fiindcă reușește să exprime centrarea într-o realitate exterioară ei însăși. Ea reușește să nu se amestece panteist cu această "realitate" ci să o păstreze foarte aproape, dar, în același timp, și foarte distinctă. Acest muzeu al țăranului ne propune o viață centrată în Hristos așa cum îl percepe spiritul ortodox și nu altfel.
H.B.: Am avut satisfacția, și sper să nu mă înșel, că se percepe foarte bine un lucru pe care noi l-am făcut, dar care nu speram că va fi prea lesne perceptibil, și anume un tip nou de muzeografie. Ne-am ales un fel de lucru foarte apropiat felului în care lucra țăranul, felului de acțiune al țăranului. Aș putea spune foarte liber, grațios de liber, în niște cadre foarte precise. Acesta a fost tipul de lucra. Din acest motiv, muzeul pare foarte liber, dar să știți că este fructul unei cunoașteri destul de serioase a zonei. Astfel ne-am putut permite să plasăm obiecte țărănești într-un spațiu de catacombă romană sau de biserică coptă - deci să universalizăm. Obiectele acestea aparțin unui cadru mult mai amplu. Ne putem permite să le expunem astfel pentru că le vedem, efectiv, ca fiind din aceeași lume și ne simțim foarte acasă lucrând așa. în momentul în care nu mai există crispare, se poate face aceasta.
Noi facem o muzeologie mărturisitoare.
Pr. C. C.: Aici este vorba de o anumită spiritualitate foarte bine circumscrisă.
H.B.: Sigur că este bine circumscrisă, pentru că este cea de dinaintea schismei, îmi pare rău acum, domnului Liiceanu n-o să-i placă, am fost și am văzul cele 4-5 straturi de la Chartres și ultima biserică, cea de jos, este exact ca cea de la Piața Unirii. Ce să fac, eu mă rezum la formă.
G. L.: Eu mă bucur foarte mult că ultimul strat de la Chartres este la fel cu biserica de la noi.
H.B.: Noi eram uniți, nu spuneam că și în vremea celților eram uniți? Unitatea Europei trebuie căutată îndărăt, iar nu făcută acum pe baze administrative.
Pr. C. C.: Trebuie să receptăm provocarea civilizației noastre tradiționale foarte serios, fiindcă, așa cum spunea dl. Pleșu, nu este una care ne propune numai o porțiune de exotic.
A. P.: Mi-ai spus, Gabriel, la deschiderea Muzeului, că ai fost foarte marcat de acele écriteau-uri răspândite prin muzeu.
Un tip de înțelepciune pe care o ating, rareori, filosofii...
G. L.: Aceasta ține mai degrabă de segmentul discuției noastre în care am vorbit despre regândirea conceptului de muzeu. Acum ne mutăm în alt spațiu și nu știu de ce l-am ocoli, fiindcă este o performanță, în muzeul acesta, la nivelul estetic. Am purtat discuții mereu privind acoperirea unui conținut al trăirilor și existența unui sistem organic. în afară de asta, se vede aici forța artistului; nu este întâmplă-tor faptul că autorul acestui muzeu nu este muzeograf sau etnolog, ci este pictor. Deci, are o libertate a gestului specifică creatorului care este capabil să integreze, să evite locul comun. Printre primele impresii pe care le-am avut a fost această evitare stupefiantă a locului comun. în orice muzeu în care intri ești obișnuit să vezi pentru fiecare obiect o trimitere de tip catalog, descrierea exactă, "cruce din secolul..." etc. Aici nu se întâlnește așa ceva. Dacă vrei, le găsești într-un catalog al muzeului, în schimb întâlnești un comentariu viu, comentariul spiritului celui care a gândit muzeul ca pe o mare operă de artă. Écriteau-urile sunt impresionante și ele aparțin lui Horia Bernea, după câte mi-am dat seama. Ceea ce spune el despre cruce, despre însăși ideea de muzeu, despre fereastră, despre raporturile care pot exista, în care intră obiectele între ele, întotdeauna trimise la un aspect existențial este de o noutate și de o profunzime tulburătoare. Eu am apropiat câteva din aceste écriteau-uri de tipul de înțelepciune pe care o ating, rareori, filosofii. Heidegger, de pildă, cu care am avut mai mult de a face ca gânditor și care este unul din puținii gânditori care au simțit nevoia să spargă zidul infernal al abstracției și să se apropie mereu de conținutul viu care trebuie să ne dirijeze gândirea. El s-ar fi recunoscut cu o plăcere enormă într-o propoziție de acest gen. "Când două bețe se fac cruce, se întâmplă un lucru extraordinar, ia naștere un semn cu resurse inepuizabile, mereu nou, care este încărcat cu ceva mai mult decât însumarea datelor fizice ale obiectelor care intră în intersecție". Nu știu dacă Horia Bernea știe, dar această propoziție este la origine heideggeriană. La fel: "Dumnezeu iubește ceea ce este fragil, plăpând, slab - nu iubește ceea ce este tare, puternic, de pildă piatra". Ce înseamnă fragil în cazul unui excurs muzeal? Un mod de expunere ș.a.m.d. Ceea ce este fascinant, trecând prin sălile acestui muzeu, este ideea de vitalitate, de adevăr al vieții, de spirit viu; nimic dogmatic până la urmă. Fiindcă muzeul are o teză.
Occidentul ne imită
H. B.: Am văzut cruci, am pictat prapori, sunt născut de ziua Crucii, de curând am găsit un desen de-al meu de la cinci ani, ce reprezenta un covor cu cruci - nu mă gândesc la predestinare. Dar ceva există. Aș vrea să nu rămână un lucru neclar, după ce s-a discutat, aici, atât. Gabriel Liiceanu a arătat foarte bine faptul că cel care face muzeul este un artist, un pictor. Cum încearcă și francezii acum. Ne imită. Occidentul "ne imită" și dacă sunt invitat la Paris să vorbesc despre muzeu, nu sunt invitat pentru că sunt un muzeograf foarte interesant ci fiindcă îi interesează foarte mult ce face un pictor într-un muzeu. Lăsând modestia la o parte, nu-i vorba numai de calitate, ci de tipul meu de pictor. Eu am fost un pictor care am avut de la început, după faza avan-gardistă, o activitate profund recuperatoare, în general. Apoi, am fost un pictor care am urmărit foarte mult să pot ataca problemele mele fundamentale, ca pictor, să văd, să știu, tot ce nu mi-a dat școala și tot ceea ce nu știe, în general, mediul românesc. Cine suntem, de unde venim, ce-i cu Bizanțul, ce-i cu primul mileniu în Europa, ce-i cu mileniul al doilea în Europa, de când cu scolastica... Am început să văd că occidentalii erau niște barbari în mileniul întâi și că iradierea tuturor tipurilor de civilizație venea din Est, în timp ce mileniul al doilea a fost dominat de Vest. Toate acestea pun lucrurile la punct, în primul rând te liniștesc. Apoi am citit și teologie. Am văzut muzee, sunt îmbibat de muzee. Despre contactul cu arta populară, nu mai spun! Aici, timp de patru-cinci luni, am văzut cele 90.000 de piese ale muzeului. Să văd cine-i în stare de asta! Eu cu mare plăcere; sunt lacom de asta! Nu este vorba de un artist bun sau rău. Este vorba de un artist cu trăsături aparte. A încercat cineva ca o aripă într-un muzeu să fie mereu aranjată de un alt artist. Fiecare își prezen-ta opțiunile, elucubrațiile, aberațiile lui (cât mai șocant), fantasmele, își proiecta idio-sincrasiile personale. Aici nu-i vorba de așa ceva. Nu m-am jucat deloc în muzeu. Am fost în cunoștință de cauză.
Cu ce iese vizitatorul de aici ? Ce persistă mai pregnant în omul care pleacă din muzeu ? Adică ce-l va stârni mai mult la meditație: personalitatea țăranului și geniul său artistic, universalitatea și forța de pecete a crucii, discursul muzeal insolit și inedit? Fiecare în parte, toate la un loc?
H. B.: Nu știu! Care om? Un muzeu "născând" nu trebuie să fie folositor, în mod egal, și pentru aceia care-l fac? Andrei Pleșu a scris un text pentru expoziția mea "Prapori" care merge aproape să-l mutăm aici "Horia Bernea în căutarea tonului". Aici ar fi "Muzeul țăranului Român în căutarea tonului". Noi căutăm un ton, dar acel ton nu va fi definitiv. Totuși un anumit duh al lucrului e deja marcat aici.
O muzeologie "pâlpâitoare"
A. P.: Horia Bernea vorbea adesea despre aspectul recuperator al picturii lui. Exista un termen care era caracteristic, cuvântul "studiu". Tot ce era ieșire în peisaj, tot ce era confruntare directă cu obiectul discutat, intra imediat la el în categoria "studiu". Implica un fel de asumare a acelui obiect care nu era una "impresionistă", spontan-superficială. Era un lucru adâncit și asumat în totalitatea lui. Aș relua o temă rostită la deschiderea Muzeului, care poate să pară o simplă metaforă deși eu nu o resimt ca atare. Aici vezi obiecte dar vezi mai cu seamă nimbul obiectelor. Am găsit în text câteva formule care într-un fel mă confirmă. Este vorba de o muzeologie, spune Horia Bernea, "pâlpâitoare". Adică este vorba de un tip de atmosferă, pe de o parte, dar este vorba de o respirație a obiectelor, de o prezență a lor care nu este strict corporală și care are totdeauna o anumită iradiere și pune în mișcare resurse metavizuale. Deși și vizual, muzeul este foarte îngrijit, nu este nimic neglijat, are acuratețe; dar fără ca vizualul să devină idolatrizat, nu există o idolatrie a vizualului. Vizualul în veacul nostru este idolatrizat, aici este un vizual perfect controlat.
H. B.: Culmea ar fi! Idolatrizarea ar fi culmea! Se automănâncă.
A. P.: țăranul român nu este aici "idol", nu este idolatrizat. Aici ne întâlnim cu icoana lui.
H. B.: Oamenii se așteaptă, vorba lui Caragiale, la altceva; așteaptă de la legume ce așteaptă de la flori sau invers. Vor să mănânce flori și să miroasă legume. Ei, nu!
Pr. C. C.: Eu mă bucur nespus să facă pledoaria icoanei dl Pleșu. "Icoana" care se vrea muzeu este o mărturie despre o lume și un spațiu. Ea te invită cu ea. Icoana este specifică spațiului ortodox.
Trebuie să vezi că obiectul iradiază
H. B.: Era și în Toscana, în secolul al XII-lea! Vorbeați despre iradierea obiectului. Trebuie să vezi că obiectul iradiază. Toate soluțiile pe care le-am adoptat împreună cu colaboratorii mei (fiindcă am avut câțiva colaboratori foarte permeabili și sensibili) au fost influențate de faptul că obiectele trăiau; zicem noi că sunt moarte, dar să știți că ele vorbesc. Și soluția vine de la obiecte. Nu am introdus noi obiectul într-o schemă abstractă, ci obiceiul a dictat.
Pr. C. C.: Icoana este icoană în sine, dar și dacă are un corespondent în sufletul celui care o privește. Ea reflectă o lume exterioară și interioară. Lucrurile au ieșit vii pentru că au reflectul lumea lăuntrică.
H. B.: La asta mă refer, cu privire la lumea țăranului. S-a vorbit despre ima-ginea țăranului, nu de icoana țăranului, pentru că nu au înțeles toți. Noi punem în centru în acest fel chipul țăranului. Am scos cărți poștale cu imagini ale țăranului ca să se vadă că el arăta într-un anumit fel. Acest tip uman trebuie să iradieze în România. Dacă ne privim pe noi cei din ziua de astăzi, o să avem păreri proaste. Chiar etimologic: imaginea țăranului, în sensul de eicôn înseamnă altceva.
A. P.: Este vorba și de pedagogic. Muzeul modern și expozițiile riscă de multe ori să fie pedante, adică să te introducă într-un fel de anexă a Universității.
H. B.: Au ceva ezoteric, o puritate enormă, simți că este ceva foarte serios.
A. P.: Trebuie să citești cele 600 de pagini ale catalogului, ca să vezi exact unde ești. Acest muzeu este în același timp un lucru rafinat și simplu, direct. Se oferă materia unei trăiri mai mult decât a unei prelegeri, Este o pedagogie care are o tandrețe și o cordialitate străină tipului de expunere contemporană.
Pr. C. C.: Cred că acest muzeu este un gen eficient de mărturisire atât a unei modalități de viață, cât și a crezului artistului.
H. B.: Este felul în care muzeografia și muzeul mai pot avea viață. Un muzeu are un rost chiar și dacă n-ar face nimic altceva decât să strângă date, să devină o bancă de date, căci înmagazinează memorie. Noi am încercat aceasta prin două gesturi. Prin aducerea bisericii din Brănești care nu este o imitație a unui muzeu în aer liber și care va fi capela Muzeului, în primul rând, și abia în al doilea rând exponat (este clasată între monumentele istorice). Ea va avea și viață liturgică. Apoi, prin felul în care am acționat direct, printr-o "umilință", aducând biserica de la Mintia. Se părea că nu prea aveam ce să alegem din ea. Singura soluție (și ne-a luminat Dumnezeu mintea!) era sa o punem așa cum era. Aici este diferența față de muzeografia clasică, care s-ar fi străduit să o refacă cum refac vasele neolitice din cioburi completându-le. Noi am considerat-o ca moaște, am adoptat un punct de vedere extraestetic. Orice rămășiță este demnă de admirație, are un sens pedagogic foarte abil introdus. Se uită omul mai simplu la bârnele puse acolo și se întreabă: "De ce-or fi astea într-un muzeu?". Și învață să le prețuiască.
Trebuie recuperat și sensul de martiraj
A. P.: S-a vorbit despre un act de mărturisire. Aș spune că trebuie recuperat și sensul de martiraj al civilizației românești sătești. Acest muzeu, este o târzie răsplată și o încercare de recuperare a acestei civilizații. în altă ordine de idei, simt nevoia să spun ceva brutal și care poate părea teribilist. Vizitând muzeul, n-am simțit nevoia să fiu "deștept". Mi s-a luat la un moment dat un interviu de către un ziarist care avea întrebări foarte deștepte, se plimbase prin muzeu ca un om citit, cu opinii, dar fără sensibilitate. Cu un aparat mental juvenil, mândru de sine, el se adresase muzeului fără integritatea ființei lui, căutând să analizeze ceea ce era de neanalizat, să găsească fisuri unde altcineva ar fi fost pur și simplu emoționat. Eu sunt ultimul care să pledez pentru contemplarea nătângă, pentru traversarea în stare de transă mediumică a unei instituții de cultură. Dar, pe de altă parte, faptul că eu, aici, am uitat de reflexele mele mentale, că m-am simțit despovărat de o anumită veghe, cu care suntem noi obișnuiți, a intelectului, fără ca totuși să cad în frison decerebrat, faptul că pur și simplu am uitat de mine, este o reușită muzeografică insolită.
H. B.: Ar confirma același lucru faptul că cele mai interesante mesaje au venit de la oameni lucrând acest tip de muzeogra-fie "clasic", cum ar fi această personalitate a muzeologiei franceze, dl Laclotte, directorul muzeului Luvru. în general, oameni destul de uscați și pe care îi puteam acuza de o incapacitate de a se emoționa sau, cel puțin, îi bănuiam de aceasta. Ei au spus că suntem în pragul de a crea o noua muzeografie. Pentru mine este emoționant faptul că ei au văzut aceasta.