Turismul romanesc... incotro?!?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ligia13 spune:

Sunt mai multe categorii de turism si din pacate la toate sunt probleme.

daca mergi la mare - e jaf la drumul mare. Preturile sunt enorme, conditiile oarecum ciudate, mincarea e cum e, oamenii de acolo nu pot fi numiti nici pe departe amabili (vorbesc de chelneri, receptioneri, barmani, cemeriste etc).
daca mergi prin tzara sa vizitezi- nimic nu e indicat. Alergi de-ti sare basca pina gasesti(bun exemplu cu prima scoala romaneasca din Brasov). carti de turism - fff putine. Brosuri- multe si proaste. Singurul loc unde am gasit o harta super bine facuta (ca la Paris) a fost in Bucovina.
ca o concluzie , din experientza concediilor nostre in Romania, pensiunilie sunt singurele chestii bune. Preturi bune, conditii bune, oameni amabili, papa buna.

Intrebarea mea e alta - daca suntem atitea persoane care realizam neajunsurile, de ce nimeni nu le aplica?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine spune:

De lene?!? De comoditate?!? De frica ca intr-o buna zi lucrurile vor merge ca la carte si in Romania?
Sau poate ca daca e jungla, de ce sa nu traim ca in jungla?
Sau poate pt. ca nu noi trebuie sa facem schimbarea, ci asteptam ca schimbarea sa fie facuta...
... nu numai in turism...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

quote:
Originally posted by sunshine

De lene?!? De comoditate?!? De frica ca intr-o buna zi lucrurile vor merge ca la carte si in Romania?
Sau poate ca daca e jungla, de ce sa nu traim ca in jungla?
Sau poate pt. ca nu noi trebuie sa facem schimbarea, ci asteptam ca schimbarea sa fie facuta...
... nu numai in turism...

Ma, io m-as apuca sa schimb ceva dar mi-e o leneeeeeeeeeeeeeee...
Eu nu stiu unde ati vazut voi jungla, si in al doilea rand de ce daca ati avut/ati auzit despre o intamplare neplacuta in vacanta atunci gata Romania este o jungla! Nu stiu de unde scoateti voi concluziile astea si pe unde ati explorat teritorii virgine la noi in tara? Ideea este ca mai trebuie sa casti si ochii cand pleci in concediu nu numai portofelul. Si apoi stati linistiti ca de indata ce nu vor mai exista turisti de jumulit nu vor mai exista nici servicii proaste si scumpe. Eu sunt clar de parere ca cererea face legea. Oferta se "inventeaza" pe specificul cererii.
Cat despre schimbarea pe care o asteptam de undeva de departe... nu este deloc greu sa schimbi ceva. Cred ca in primul rand ar trebui ca unii dintre noi sa inceteze a mai vedea cu ochi rai locul de unde au plecat. Daca macar atata lucru s-ar schimba sunt sigura ca am vedea pe la televiziunile straine ca sunt si alte natii care ciordesc prin Italia nu numai romani.

Andreea
Life it's like a box of chocolates. You never know what you gonna get!

Mergi la inceput

"Jungla" nu se referea la "teritoriu virgin" in contextul in care l-am folosit eu (desi cred ca toata lumea a inteles asta).
Si am cateva intrebari:
1. ce inseamna "turisti de jumulit"?!?
Adica noi suntem doar o adunatura de hoti care jumulim turistii?

2. "Oferta se "inventeaza" pe specificul cererii." Adica a cerut cineva sa fie furat, sa-i fie camera vandalizata, daca tot a aparut si o asemenea "oferta"?

3. "nu este deloc greu sa schimbi ceva". Ce asteptam atunci, pt. a schimba ceva? Ziua de maine, ca azi suntem prea "ocupati"?

4. Si la afirmatia: "Cred ca in primul rand ar trebui ca unii dintre noi sa inceteze a mai vedea cu ochi rai locul de unde au plecat." las pe cei "plecati" sa reactioneze. Eu nu sunt "plecata", dar tot nu vad cu ochi mai buni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Sunshine, m-ai inteles doar pe jumatate. Poate m-am exprimat eu gresit. Hai sa vedem: cand am zis "teritorii virgine" pana si eu am inteles ce ai vrut tu sa zici cand ai zis "jungla". Asta este am eu o maniera mai ciudata de a fi ironica...
"Turisti de jumulit"= turisti care nu vor la pensiune ca n-au ei fata ci vor la hotel de 4 stele si cand ajung acolo gasesc 2 jumate. Ai sa razi dar expresia asta cu "am platit 4 stele si am gasit 2 jumate" am auzit-o chiar azi de la un coleg intors de pe meleagurile insoritei Grecii... Deci de jumulit se mai ocupa si altii. Ma refeream la faptul ca turistul trebuie sa fie si putin atent cand isi planifica vacanta. In marea lor majoritate hotelurile si de pe la mare si de peste tot au fost cumparate pe bani mai multi sau mai putini de miliardarii de carton sau de beton... Ideea este ca putini dintre ei au facut ceva investiti... in orice nu numai in mobila, ci ma refer aici si la pregatirea personalului, si atunci logic ca ti se promit 5 stele dar ti se dau fo 2... Sa nu exageram acum, hoti si camere sparte sunt si prin alte parti. Aste nu inseamna ca gata, suntem in jungla, sa traim ca atare.
La punctul trei ne intoracem mai sus: cata vreme exista cerere pentru hoteluri imputite unde esti servit cu dosul, unde ai gandaci in camera, dar te poti intorarce oricand acasa sa zici ca ai stat la hotel de 4 stele (poate nu crezi dar eu chiar am cunostinte pentru care mersul la mare "in gazda" este aproape o rusine ), reiau cata vreme sunt oameni care inghit asa ceva... vor exista alti oameni care se vor imbogati oferind servicii proaste.
Si la punctul 4... imi pare rau ca simti asa. Nici eu nu sunt plecata. Sunt multe lucruri care ma tin aici. Sunt multe motive pentru care as pleca. Dar ca tot ai adus vorba tu ce faci ca sa schimbi? Sau e mai comod sa mi te alaturi in dulcea mea lene? Concret, ca sa nu ne mai dam dupa deget uite ce fac eu: eu refuz sa fiu cazata in locuri care nu imi inspira incredere, prefer mai bine cu cortu. Cand ma duc sambata la gratar in afara orasului imi adun gunoaiele si le port cu mine pana acasa unde le arunc in tomberon si nu pe marginea drumului. Daca iau tzeapa pe undeva acolo nu mai pun piciorul si sfatuiesc si pe altii sa nu se lase pacaliti. Cand plec in vacanta incerc pe cat posibil sa planific cat mai amanuntit. Nu stiu ce sa-ti mai spun.
Concluzia mea este ca este mult mai usor sa pacalesti un turist care se lasa pacalit decat unul care nu se lasa. Ce mai e simplu...! Adica daca vreti sa loviti un hotelier unde il doare mai tare, loviti-l in vanzari! Si cred ca ar mai ajuta si o atitudine mai optimista.

Andreea
Life it's like a box of chocolates. You never know what you gonna get!

Mergi la inceput

Androix, poate stii ca sunt foarte multi turisti staini (din Europa de vest) obisnuiti sa mearga la un hotel de 4 stele, cu tot tacamul (spune-i moft sau spune-i cum vrei tu). Si sa spunem ca la un moment dat au dat peste anunturi/oferte interesante despre sejur in Romania, pe litoral sa spunem.
Omul asta are de mers o gramada de drum pe drumuri romanesti!!! Are de stat intr-un hotel de 4 stele, care arata asa cum povestesti tu. Merge la restaurante unde umbla gandacii prin mancare. Poti sa fii convinsa ca, oricat de repede pleaca omul ala din hotelul respectiv, el nu va spune "nu mai merg la hotelul asta", ci va spune "nu mai merg in Romania". Pentru simplul motiv ca asta e Romania pe care a cunoscut-o el.
Si in cazul asta cine are mai mult de pierdut?!?
Si ca turist stain, intr-o tara mai putin cunoscuta, cat de amanuntit poti sa-ti planifici un concediu?!?
Turism cred eu ca e mai mult decat sa mergi la mare in gazda, unde platesti niste bani negri de cele mai multe ori, pt. ca nu prea stiu gazde care sa dea chitanta.
Si cu cortul, nici macar mie nu-mi place sa merg, chiar daca nu ma omor nici dupa cine stie ce lux.

Si la intrebarea eu personal ce fac:
- gunoiul mi se pare ceva elementar sa nu-l arunci oriunde, nu-i o chestie cu care sa te lauzi ca o faci;
- cer chitanta, ori de cate ori dau banii pe ceva, pt. simplul motiv ca vreau intr-o buna zi, cand o sa am dreptul la pensie, sa fiu sigura ca o primesc;
- nu dau spagi - platesc amenzi daca am gresit cu ceva, dar incerc pe cat posibil sa nu gresesc;
- si intr-o buna zi o sa dau si Administratia drumurilor in judecata pt. ca mi-am stricat masina mergand la lucru, desi o parte din banii care ii dau pe benzina ar trebui folositi pt. reparatia drumurilor.

... si lista poate continua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MONAI spune:

Fetelor, vreau sa va spun din experienta ca lucrurile se schimba in bine, desi poate nu in ritmul in care ni l-am dori. Anul acesta am fost in Maramures(o vacanta dorita inca de anul trecut) si am venit de-acolo extrem de optimisti. Traseul ni l-am facut singuri, am cautat pe internet obiectivele turistice importante si posibilitatile de cazare. Am stat si la pensiuni si la hotel. Avantajul la pensiuni este ca serviciile sunt personalizate, dar asta deja se stie. Preturile au fost intre 400000 lei si 800000 lei cazarea fara masa, asta in camere cu televizor si baie. Cei care au multi turisti accepta sa negocieze preturile.
Peste tot unde am fost, la manastiri, la muzee, exista pliante in toate limbile de circulatie. O chestie mai nasoala e ca intrarile sunt mai scumpe pentru straini, lucru care nu mi se pare cinstit, dar cred ca pentru un roman ar fi mult sa dea 5 Eur sa viziteze ceva, asta in conditiile in care sunt cu adevarat multe obiective de vazut in zona.
Partea cea mai buna este ca sunt extrem de multi turisti straini pentru care preturile cerute nu reprezinta mare lucru si se simt extraordinar acolo, sunt innebuniti dupa bucataria, obiceiurile si istoria noastra.
Nu am gasit nimic care sa ma faca nemultumita de excursia noastra de 2 saptamani si va asigur ca sunt o persoana pretentioasa, asta pentru ca am valoarea banului, stiu ce greu se castiga si pretind ca atunci cand platesc un serviciu, acesta sa-mi fie dat cu profesionalism (suna cam pompos, dar va dati seama de idee...). Meritul nostru este ca am plecat foarte bine documentati, am cautat tot timpul sa stam in locuri pe gustul si buzunarul nostru si am reusit.

Sa auzim numai de bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimiza spune:

Si eu sunt foarte suparata pe turismul romanesc, dar atata vreme cat vor avea clienti, cei care ofera aceste servicii (tot ce inseamna turism: obiective, cazare, restaurant, transport) nu va fi schimbat. Si atata timp cat pensiunile nu vor avea o promovare mai agresiva, tot hotelurile PROASTE vor avea castig de cauza.
Eu de ceva vreme (vreo 5 ani) imi fac vacantele afara si vreau sa spun ca, in final, nu sunt mult mai scumpe decat aici si serviciile sunt, fara indoiala, altele. Am avut o vacanta de iarna in Austia la o pensiune in Tirol, care m-a costat de 2 ori mai putin decat 5 zile in Poiana in aceeasi perioada, punand la socoteala si drumul! N-am sa inteleg niciodata cum oameni care isi permit sa plateasca 1000 Euro pentru 5 zile o fac in hotelurile din Poiana Brasov!!! Dar aceasta pensiune am descoperit-o noi, pe internet, nici o agentie de turism nu o avea in oferta, si am facut rezervarile on line. In afara conditiilor absolut spectaculoase am gasit niste oameni superbi, cu adevarat primitori si ospitalieri (din pacate ospitalitatea romaneasca, dupa parerea mea, e o legenda!), carora nu le era frica la fiecare miscare ca le dai teapa, care nu iti lasau impresia ca ii deranjezi cu fiecare solicitare ci erau fericiti ca ai incredere sa le ceri o parere.
Ne-am intors si am mai vrut 2 zile de schi in Predeal: la receptia hotelului (privat, de altfel) o acritura care ne-a privit de sus si ne-a cerut plata inainte ("ca la...." era o vorba). In camera miros de neaerisit si de neingrijit (era deja final e sezon, nu mai merita efortul!)Toate astea te fac sa te gandesti ca nu mai ai ce cauta a doua oara si sa te intrebi cum de mai da lumea bani pe asa ceva!
Din pacate drumul e mai obositor si pe asta, cred, se bazeaza cei care fac oferte "nesimtite" pentru turismul intern: din cauza drumului se vor gasi destiu care sa stea in Romania, sa plateasca oricat pentru orice servicii. Si atunci de ce sa remedieze ceva?
Daca "profitul maxim" nu ar fi deviza tuturor celor implicati in turism: agentii, proprietari de hoteluri si pensiuni, administratori, ci "afaceri sanatoase, cu evolutie normala", poate lucrurile ar evolua altfel! Dar hotelul prost care da comision maxim agentiei si poate s ceva spaga, doar-doar s-o umple, indiferent de conditii, va fi promovat clar inaintea pensiunii, care, pentru ca e afacere privata si investeste, da comision mai mic pentru a avea profit cat mai mare! Si atunci agentia nu se mai gandeste la clientul multumit care va revenii pentru servicii, si da drumul ofertei, ca e profitabila!
Iar turistul !
Cred ca agentiile de turism externe, care chiar se respecta, nu se "pateaza" cu oferte romanesti. La ei afacerea e mai mult decat "profit maxim"!

Mergi la inceput

Turismul romanesc creste mai lent decat in alte state din zona

Capital
16 Iulie 2004

Un studiu realizat de fundatia americana CHF arata ca turismul romanesc are un potential insemnat, insa piedicile care stau in calea dezvoltarii acestui sector sunt destul de greu de depasit. Conform studiului CHF realizat in vara anului trecut, produsele turistice actuale care pot fi exploatate pentru a atrage turisti straini sunt: turismul cultural, turismul ecologic si rural, turismul balneoclimateric si de tratament, turismul urban. Printre produsele care pot fi dezvoltate in viitor se numara: parcurile tematice, turismul de aventura si calatoriile de afaceri.
Desi competitia pe piata mondiala este foarte stransa, produsele enumerate mai sus au cateva avantaje fata de ceea ce exista in tarile din jur. De exemplu, unele dintre atractiile culturale ale Romaniei, cum ar fi Cimitirul Vesel de la Sapanta sau bisericile de lemn din Transilvania sunt absolut unice si constituie genul de produse turistice foarte apreciate de nemti sau elvetieni. De altfel, piata scandinava, cea germana si cea franceza ar trebui sa se afle in capul listei de promovare a tarii noastre, aceste piete avand mari sanse de a deveni principalii furnizori de turisti straini pentru Romania.

Pe locul doi in topul potentialilor furnizori se afla SUA si Marea Britanie, cu mentiunea ca turistii din aceste tari au destul de putine cunostinte despre Romania ca destinatie de vacanta. Astfel, in 2002, conform Institutului National de Statistica, turistii nemti au constituit 7,5% din totalul turistilor straini si 34,7% din turistii sositi din tarile Uniunii Europene, fiind urmati de italieni (22,3%) si francezi (8,9%). Guvernul roman ar trebui sa majoreze bugetul de promovare a Romaniei, daca vrea sa fie la nivelul principalilor sai competitori, adica Ungaria, Cehia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Maroc.

Mergi la inceput

Deci problemele sunt peste tot cunoscute...

De ce fug turistii straini de litoralul romanesc

Source : Capital | Autor: Courage (on August 11th, 2004 20:02 GMT)

Suspendarea unor curse charter si conditiile din statiuni si hoteluri sunt marile probleme care trag in jos turismul Marii Negre

Desi litoralul este arhiplin, iar conform statisticilor numarul turistilor straini este in crestere fata de anul trecut, principalii tour-operatori europeni se plang de conditiile din statiuni. In perioada ianuarie-iunie 2004 s-au aflat pe litoral, conform Directiei Judetene de Statistica din Constanta, 30.920 de turisti straini, aproximativ cu 30% mai mult fata de perioada similara a anului trecut.

Pe primul loc in topul strainilor care s-au gandit sa experimenteze o vacanta in Romania se afla nemtii, urmati de suedezi, danezi, francezi, italieni, norvegieni, israelieni si rusi. si-atunci, de ce nu sunt fericiti reprezentantii ITS si Thomas Cook, doi dintre cei mai mari tour-operatori europeni? Deoarece pana acum numarul turistilor din Germania, Franta si Marea Britanie - cele mai mari piete europene - este in scadere fata de anul trecut, arata statisticile, iar prognozele spun ca, pe ansamblu, sezonul 2004 va ramane aproximativ la acelasi nivel cu 2003. "Daca anul trecut prin agentia noastra au sosit pe litoral 12.300 de straini, majoritatea din Germania, Franta, Italia si Rusia, pentru sezonul 2004 estimam ca vom primi in jur de 13.500 de turisti.

Este o crestere destul de mica fata de cat ne asteptam noi", spune Doru Glavan, directorul agentiei Latina din Constanta, reprezentantul Thomas Cook in Romania. In general, turistii nemti si francezi care vin prin agentia Latina sunt de varsta a treia si aleg Romania pentru tratamentele relativ ieftine pe care le pot face la complexul Doina din Neptun sau la complexul Europa din Eforie Nord. Rusii, insa, prefera sa mearga in toate excursiile optionale oferite de agentie - Valea Prahovei, Delta Dunarii, Bucuresti. "Sunt din ce in ce mai multi turisti care cumpara o saptamana pe litoral si una de circuit in tara, asa ca perspectivele pentru anul viitor ar trebui sa fie favorabile. Insa problemele legate de transport ne dau mari batai de cap", spune Doru Glavan. Daca in prezent turistii nemti si cei scandinavi sosesc cu o cursa charter pusa la dispozitie de marii tour-operatori (TUI, ITS si Thomas Cook), francezii se imbarca intr-o cursa charter Tarom.

Anul viitor, aceasta va fi suspendata din motive de reducere a costurilor, la fel cum a fost suspendata si cea cu care anul trecut soseau turistii nemti pe aeroportul de langa Constanta. "si atunci, cine va mai veni in Romania, daca face doua ore cu avionul pana la Bucuresti si de acolo cinci ore cu autocarul pana la Constanta?", se intreaba reprezentantul Thomas Cook. Aceleasi probleme sunt ridicate si de Nova Touring Eurolines, reprezentantul ITS in Romania. Agentia a adus in Romania anul trecut peste 15.000 de straini, fie pe litoral, fie la tratament in statiunile balneoclimaterice, fie in circuite. "Sezonul 2004 ne-a adus o majorare cu 70% a cererilor pentru statiunile balneoclimaterice, un interes crescut pentru circuite, dar pe litoral vom ramane la nivelul de anul trecut", spune Marcel Badescu, directorul agentiei. Unul din motive este transportul, celelalte sunt legate de conditiile din statiuni si din hoteluri. De ce anume se plang turistii? De muzica data la maximum pe timpul noptii la unele terase, de cainii vagabonzi, de atitudinea personalului, de mizeria de pe plaja. "Aceste probleme trebuie neaparat rezolvate pana anul viitor si cred ca ar trebui sa existe o autoritate permanenta pe litoral. Altfel, riscam sa pierdem si putinii turisti straini pe care i-am castigat.

Trebuie sa ne intrebam de ce ITS, de exemplu, trimite in Romania cateva mii de turisti si in Bulgaria cateva sute de mii", spune Marcel Badescu. Avand in vedere ce s-a intamplat anul trecut, nu trebuie sa ne miram ca nemtii prefera Bulgaria. Anul trecut, ITS a imprumutat sume importante, la nivel de zeci de mii de euro, catorva hoteluri cu care incheiase contracte. Sumele respective urmau sa fie rambursate sub forma de servicii oferite turistilor straini trimisi de ITS. Insa doua hoteluri din Mamaia au fost nevoite sa dea inapoi tour-operatorului german o mare parte din banii primiti, in urma numeroaselor reclamatii facute de nemti, care solicitau dupa un sejur dezastruos despagubiri chiar si de 80% din cat platisera. Pentru a preveni astfel de nemultumiri, tour-operatorii straini au solicitat la inceputul sezonului firmei de consultanta Peacock Global Hotel Management sa inspecteze hotelurile in care urmau sa stea strainii. "Culmea este ca am descoperit ca anul acesta, exact ca in sezonul trecut, exista numeroase hoteluri in care atitudinea angajatilor fata de clienti lasa de dorit, iar calitatea preparatelor nu este la standardele asteptate.

Am asistat in restaurantul unui hotel cum la ora 20.00 fix, cand se incheia cina, ospatarii au navalit in sala si au strans totul, iar turistii care nu terminasera de mancat au ramas efectiv cu gurile cascate", precizeaza Paul Marasoiu, directorul firmei de consultanta. Care a fost reactia autoritatilor romane la plangerile turistilor straini?

Nicu Radulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, a promis ca va sustine o hotarare de guvern prin care administrarea plajelor sa fie transferata de la Regia Apele Romane la primariile locale. Restul problemelor raman in aer, in ideea ca "merge si asa". Turistul strain, insa, va merge in Bulgaria. Unde, pentru aceeasi bani, primeste mai mult.

Mergi la inceput