Legalitate precontract Vanzare/cumparare
Raspunsuri - Pagina 2
ellaalba spune:
Stiu din "practica" sa zic asa! Adica am cumparat multe imobile! Si cele mai bune informatii ti le poate da un notar!
Dar inscrisurile neutentificate nu mai sunt acceptate in demersul de a dovedi proprietatea! Mare grija! S-au mai schimbat legile si uzantele!
joe spune:
quote:
Originally posted by ellaalba
Stiu din "practica" sa zic asa! Adica am cumparat multe imobile! Si cele mai bune informatii ti le poate da un notar!
Dar inscrisurile neutentificate nu mai sunt acceptate in demersul de a dovedi proprietatea! Mare grija! S-au mai schimbat legile si uzantele!
Ellaalba - asta stiu - insa precontractul nu e dovada e proprietate. E divada ca eu - cumparator ma angajez sa cumpar si platesc si un avans - si ca X - vanzator se angajeaza sa vanda si primeste avansul! Si se mai stipuleaza ce se intampla daca ne razgandim - totul e in legatura cu banii dati ca avans - nu are nimic de-a face cu transferul proprietatii.
Gresesc undeva?!
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by joequote:
Originally posted by liviu`s
Respectivul "PRECONTRACT DE VANZARE - CUMPARARE" este o gaselnitza a agentilor imobiliari. De altfel, daca "precontractul" se incheie intre persoana care intentioneaza sa vanda si persoana care intentioneaza sa cumpere, ce rol mai are agentia imobiliara, ea de ce semneaza contractul daca nu e parte contractanta.
Sfatul meu este sa mergi la notar si sa incheiati o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare.
Liviu - imi permit si eu o intrebare - ca a trecut ceva vreme de cand am terminat scoala si ma intereseaza subiectul:
- eu imi aduc aminte asa - ca vointa partilor e lege in orice contract (in anumite limite, bineinteles) si ca un asemenea inscris nu trebuie neaparat legalizat la notar - valoarea lui de proba in instanta ramane. Aici nu e mare amestec din partea agentiilor - care oricum au cate un contract in parte cu fiecare dintre clienti in momentul in care se ajunge la perfectarea promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare!
Deci de ce insisti pe mersul la notariat? Ce ar aduce in plus fata de un asemenea precontract (care e cam acelasi lucru cu promisiunea de vanzare-cumparare, numai botezat altfel)?
A - si sa nu uit - ce am de gand sa fac si eu si recomand tuturor care vor fi in situatia asta - declarati pretul real in toate actele - in caz de litigiu (Doamne fereste!) - ala e pretul care conteaza! Nu va uitati ca dati niste bani in plus la taxele notariale! Parerea mea!
Joe, este adevarat ca avand in vedere ca vointa partilor e lege in orice contract (in acest sens, a se vedea art.969 din Codul civil), dar exista acte care trebuie incheiate intr-o anumita forma, uzual forma scrisa (aceasta ca o conditie ad probationem). In cazul unor acte privind imobilele (donatie, vanzare cumparare, etc.), pe langa forma scrisa, mai este necesar ca actul sa fie incheiat in forma autentica (conditia incheierii actului in aceasta forma fiind in acest caz ad validitatem). Promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare referindu-se la un imobil, este necesara incheierea in forma autentica.
ankalaura spune:
Parerea mea este ca oricum trebuie sa discuti cu cel putin doi notari!
Noi am patit asa: intamplator, pretul convenit era MAI MIC decat pretul pe care il au ei in grila. Taxele se platesc in functie de cat au ei in grila! deci noi chiar nu minteam cu preivire la pretul de achizitie. Tot intamplator, apartamentul este achizitionat in rate, intelegerea fiind directa, intre noi si fostii proprietari - pe 4 ani.
In contract, scire: azi, data semnarii, blabla, s-a platit avansul de XXX, transferul proprietatii fiind facut la data de YYY.
Ei bine, notarita NU A STIUT ca impreuna cu acest contract trebuia facuta si o DECLARATIE a vanzatorului, care nu spunea decat ACELASI lucru cum ca a primit banii. N-ai DECLARATIE, incep problemele pe la restul institutiilor. Ce conteaza ca declaratia spune ceea ce spune si in contract? Trebuie o hartie in plus, cu titlul DECLARATIE! Cand ne-am intors la notarita, si am intrebat-o de ce nu ne-a facut la semnarea contractului si declaratia, stiti ce a zis: "De ce nu ati cerut-o?" Pai eu de unde era sa stiu ce acte tre' sa faca notarul???
In al doilea rand: din moment ce a introdus in contract preivilgiul vanzatorului, se contrazice cu paragraful in care spune ca s-a facut transferul proprietatii....
Astfel de probleme pot aparea.
Cat despre un astfel de precontract, nu stiu precis cat este de legal sau nu, insa stiu ca au patit-o nasii nostri: nu scria nicaieri ca pretul negociat nu se mai poate schimba. Si dupa ce au dat avansul si s-au apucat de treaba, i-a sunat tipa de la agentie, sa le spuna ca daca nu dau cu nu stiu cat mai mult, ei le returneaza avansul si le acopera suma investita si la re-ve-de-re
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
bibi spune:
promisiunea bilaterala, la fel ca si cea unilaterala este un antecontract. Prin ea partile se obliga sa vanda, respectiv sa cumpere
un teren iar contractul de vanzare cumparare nu este incheiat cat timp contractul nu se intocmeste in forma prevazuta de lege, adica autentica si cu respectarea dreptului de preemptiune, daca este cazul. Prin incheierea unui antecontract se naste obligatia de a incheia contractul in viitor cu respectarea conditiilor speciale ( forma autentica).
concluzia- nu exista nici un act normativ care sa stabileasca obligatia incheierii unui antecontract de vanzare cumparare avand ca obiect un teren in forma autentica.
Joe, ai o memorie foarte buna si in plus si o logica de fier. Dreptul este o stiinta exacta si cum bine spunea cineva ( mea culpa, nu mai tin minte cine) dreptul este matematica stiintelor sociale.
Bibi si
David.
P.S. In ceea ce priveste declararea pretului real la perfectarea contractului de vanzare cumparare. Sanctiunea prevazuta de lege in caz de nedeclarare reala a pretului este nulitatea de drept a contractului cu repunerea partilor in situatia anterioara.
joe spune:
quote:
Originally posted by bibi
Joe, ai o memorie foarte buna si in plus si o logica de fier. Dreptul este o stiinta exacta si cum bine spunea cineva ( mea culpa, nu mai tin minte cine) dreptul este matematica stiintelor sociale.
Bibi siDavid.
P.S. In ceea ce priveste declararea pretului real la perfectarea contractului de vanzare cumparare. Sanctiunea prevazuta de lege in caz de nedeclarare reala a pretului este nulitatea de drept a contractului cu repunerea partilor in situatia anterioara.
Bibi - sincer - cred ca mi-ai facut unul dintre cele mai frumoase complimente pe care le-am auzit de multa vreme - tocmai acum cand ma vaiet de subrezenia neuronului!
Cu memoria insa - uite ca nu stau chiar asa de bine - ce e scris in P.S.-ul tau uitasem cu desavarsire!

Numai bine!