Legalitate precontract Vanzare/cumparare

Legalitate precontract Vanzare/cumparare | Autor: FL

Link direct la acest mesaj

Cat de legal este un precontract de vanzare-cumparare al unui teren incheiat intre vanzator si cumparator la o agentie imobiliara (nu la notar)? Stiiti vre-un model de astfel de contract (sau ce trebuie sa contina neaparat), astfel incat sa fie totul OK (cel putin din punct de vedere al cumparatorului )? Situatia este urmatoarea: Vreau sa achizitionez o parcela de teren (printr-o agentie imobiliara) de la proprietar, lotul mare nefiind inca parcelat (agricol extraviran). Dupa prima faza a procesului de introducere in intraviran, PUZ (dupa ce primeste acordul favorabil de la primarie), proprietarul scoata cateva parcele la vanzare (cu toate ca actele de parcelare, avize, etc. nu sunt toate gata). In acel moment trebuie facut un precontract cu scadenta la 2-3 luni, am inteles (pentru siguranta). La acest precontract se va atasa o copie dupa planul aprobat de primarie si se va face referire la parcela in cauza. Credeti ca e ok? Ati mai intalnit astfel de situatii?! Trebuie sa dau si un avans de ~10%

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Nu exista precontract (sau antrecontract) de vanzare cumparare. Ceea ce trebuie facut este o promisiune bilaterala de vanzare cumparare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FL spune:

Din cate am vazut eu la agentie, parca asa scria (Precontract) pe un model ce mi-au aratat (era pentru apartamente modelul).
O sa incerc sa ma interesez si la un notar, poate ei stiu mai multe. La unul care am intrebat astazi mi-a spus ca ei nu prea fac astefel de precontracte, dar nu mi-a dat motive...
Care este diferenta dintre eventuala promisiune bilaterala (sau cum ii zice) facuta la notar sau facuta la agentia imobiliara (presupunand ca sunt aceleasi clauze)?
Toate cele bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenika spune:

Sper sa te ajute aceste informatii,oricum mai caut si-ti spun!
Precontract

PRECONTRACT DE VANZARE - CUMPARARE

Subsemnatii _ sot si sotie, domiciliati in str. _ nr. _ bl. sc. et. _ ap. jud. , nascut la data de _ in localitatea jud. , BI seria _ nr. , eliberat de la data de _, ne obligam sa vindem cumparatorilor , domiciliati in _ str. nr. _ bl. _ sc. et. ap. , jud. _, nascut la data de _ in localitatea _ jud. _, BI seria , nr. , eliberat de , la data de _, proprietatea noastra situata in _, str. nr. _ bl. _ sc. _ et. _ ap. jud. _.
Se vand:
Imobilul (terenul) compus din camere (mp) si dependintetle aferente imobilului ce se folosesc in comun de catre toti coproprietarii acestuia.
Imobilul (terenul) a fost cumparat (construit) conform contractului nr. din _, incheiat cu .
Pretul vanzarii este in suma de _ , din care noi, vanzatorii, am primit azi _ suma de drept acont din pretul vanzarii, urmand ca restul de _ sa fie achitat la data cand se va efectua actul de vanzare-cumparare la Notariat sub forma autentificata.
Noi, cumparatorii, am platit suma de _ drept acont din pretul vanzarii, urmand ca restul de _ sa fie achitat la data autentificarii la Notariat a actului de vanzare-cumparare.
Noi, partile, ne vom prezenta la data de la Notariat pentru autentificarea actului de vanzare-cumparare.
De comun acord, in cazul in care noi, vanzatorii, vom renunta la vanzarea imobilului (terenului) ne luam angajamentul de a restitui cumparatorilor contravaloarea dubla a acontului primit, iar in cazul in care noi, cumparatorii, vom renunta sa cumparam imobilul (terenul) vom pierde in intregime contravaloarea acontului platit vanzatorilor.
Toate cheltuielile de autentificare a actului de vanzare-cumparare vor fi suportate de catre noi, cumparatorii.
Noi, vanzatorii ne angajam ca la data cand se va perfecta si autentifica la Notariat actul de vanzare-cumparare si se va da restul de pret, sa punem neconditionat la dispozitia cumparatorilor imobilul (terenul) vandut _.
Atat vanzatorii cat si cumparatorii declaram ca exoneram de raspundere Agentia Imobiliara in cazul in care pretul pe care il vom declara la Notar va fi mai mic decat cel din prezentul contract.
Astazi la perfectarea prezentului act, ambele parti, vanzatorii si cumparatorii am achitat catre societatea intermediara taxa de intermediere. In cazul in care vanzarea nu va mai avea loc, taxa de intermediere nu se va mai restitui.
Partile angajate in tranzactie vor tine legatura si vor colabora cu agentia imobiliara pana la finalizarea afacerii.
Orice situatie neprevazuta va fi anuntata din timp agentiei de intermedieri in vederea modificarii programului de finalizare a tranzactiei.
Noi, vanzatorii, declaram pe propria raspundere, sub sanctiunile prevazute de art. 292 din Codul penal cu privire la declaratiile neadevarate, ca imobilul (terenul) pe care il vindem conform prezentului contract nu l-am mai vandut sau instrainat altor persoane fizice sau juridice sub semnatura privata si nu face obiectul vreunui litigiu judiciar.
Atat vanzatorii cat si cumparatorii am citit prezentul contract si suntem de acord cu continutul lui.
Emis astazi in Craiova, in 3 (trei) exemplare, cate unul pentru fiecare parte.

Vanzatori, Agentie, Cumparatori,

pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FL spune:

Merci mult de tot elenika pentru promptitudine si pentru raspunsul detaliat.
Acest model pare mult mai OK decat ce am vazut eu...
Vad ca are si clauza cu posibilitatea declararii altui pret la notar (si aceasta era o problema)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenika spune:

oricand cu placere,
ti-as fi dat mai multe detalii daca eram acasa printre cursurile mele.
pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Respectivul "PRECONTRACT DE VANZARE - CUMPARARE" este o gaselnitza a agentilor imobiliari. De altfel, daca "precontractul" se incheie intre persoana care intentioneaza sa vanda si persoana care intentioneaza sa cumpere, ce rol mai are agentia imobiliara, ea de ce semneaza contractul daca nu e parte contractanta.

Sfatul meu este sa mergi la notar si sa incheiati o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joe spune:

quote:
Originally posted by liviu`s

Respectivul "PRECONTRACT DE VANZARE - CUMPARARE" este o gaselnitza a agentilor imobiliari. De altfel, daca "precontractul" se incheie intre persoana care intentioneaza sa vanda si persoana care intentioneaza sa cumpere, ce rol mai are agentia imobiliara, ea de ce semneaza contractul daca nu e parte contractanta.

Sfatul meu este sa mergi la notar si sa incheiati o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare.

Liviu - imi permit si eu o intrebare - ca a trecut ceva vreme de cand am terminat scoala si ma intereseaza subiectul:
- eu imi aduc aminte asa - ca vointa partilor e lege in orice contract (in anumite limite, bineinteles) si ca un asemenea inscris nu trebuie neaparat legalizat la notar - valoarea lui de proba in instanta ramane. Aici nu e mare amestec din partea agentiilor - care oricum au cate un contract in parte cu fiecare dintre clienti in momentul in care se ajunge la perfectarea promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare!
Deci de ce insisti pe mersul la notariat? Ce ar aduce in plus fata de un asemenea precontract (care e cam acelasi lucru cu promisiunea de vanzare-cumparare, numai botezat altfel)?
A - si sa nu uit - ce am de gand sa fac si eu si recomand tuturor care vor fi in situatia asta - declarati pretul real in toate actele - in caz de litigiu (Doamne fereste!) - ala e pretul care conteaza! Nu va uitati ca dati niste bani in plus la taxele notariale! Parerea mea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenutza spune:

este perfect valabil precontracul de vanzare-cumparare, dar trebuie autentificat la notariat obligatoriu....si chiar asta este, o promisiune de vanzare-cumparare. In unele situatii este chiar obligatoriu...ex.achizitionarii unui imobil prin credit...banca are nevoie de acel precontract in dosarul respectiv.

Carmen si bb Maya Alexia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellaalba spune:

Notariatele legalizeaza un antecontract de vanzare in care se stipuleaza si un anumit avans. Acest antecontract este forma agreata si de banci.
Precontractul de vanzare cumparare nu are valoarea in justitie...la o adica!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joe spune:

quote:
Originally posted by ellaalba

Precontractul de vanzare cumparare nu are valoarea in justitie...la o adica!!!!

De unde stii? Ca asta vreau si eu sa aflu - dar sigur - nu asa, pareri personale!
Ca eu stiu ca nu e totusi necesar un inscris in forma autentificata doar pentru promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare (ca asta e pana la urma precontractul/antecontractul sau cum vreti sa-i ziceti) si iar mai stiu ca desi cutuma e mai mult orientativa in legislatia Ro - in cazurile de genul asta se accepta inscrisuri neautentificate si daca depasesc valoarea de vreo 250 lei parca de e trecuta la carte - de ce nu or fi modificat-o in atatia ani nu stiu!

E vreun jurist, avocat care poate sa ne lamureasca?!
Multam fain!

Mergi la inceput