Hiroshima - arsura din suflet

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Stateam si citeam paginile acestui subiect. Si nu pot sa nu ma minunez si sa ma intreb: de ce atata manie si atata patima ?
Putem sa stam aici pe forum nu o zi, ci toata viata si nu o sa schimbam si nu o sa castigam nimic, ba chiar vom pierde si nu numai timpul, caci trebuie sa va spun: fiecare este judecat dupa faptele, gandurile si sentimentele lui, nu ale vecinului, nu ale neamului din care face parte. Iar cu judecata altora, sa lasam sau macar sa ne straduim sa lasam pe Dreptul Judecator sa judece pe fiecare caci asa s-a spus demult, dar parca se uita prea des:
„Nu judeca ca sa nu fii judecat”
si s-a mai spus:
„Cu masura cu care judeci vei fi judecat”
asta ca sa nu amintesc de povestea cu cel care este curat sa arunce piatra...
Atat am vrut sa spun.
Doamne, iarta-i pe toti cei implicati, si pe noi toti.

DARAEL & Maria-Daria (16.02.2004)
http://community.webshots.com/user/darael100
http://community.webshots.com/user/bbianfebr2004

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellaalba spune:

DARAEL
sunt de acord cu filosofia ta! Intrutotul! Dar patima care pare ca guverneaza acest subiect nu e generata de mine, care l-am initiat. Sau cel putin nu asta am intentionat! Am raspuns poate cu acelasi ton unor provocari! Mea culpa!
Am facut atat de multe apeluri la fetele din Japonia....sa aflu cat mai multe despre Hiroshima...iata ca demersurile mele n-au avut ecou. Am esuat intr-o discutie-disputa anosta si fara finalitate! Pacat! Nu s-a dorit un manifest antiamerican acest subiect! Doar o rememorare a durerii provocate gratuit de oricine in lume. Dar nimeni n-a adus contraexemple fundamentate si detaliate...doar s- dorit sa fiu combatuta.
Sa discutam despre ce-a fost poate vom invata din greseli!
Atat. Poate vom reusi sa il aducem pe linia de plutire...sa vorbim fara patima ci cu intelepciune despre rau din noi din fiecare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catrinel_17 spune:

Subiectul este "clasic" si nu stiu sa existe un raspuns general satisfacator (inca).
Nu este cu mult altfel decat discutia despre bombardarea Dresdei in 1945 si daca a fost justificata sau nu.

Dupa patania cu ne-interventia la timp impotriva lui Hitler s-a tras, nu gresit, concluzia ca o politica activa de interventie este necesara. Nu este insa clar in ce conditii... Cati ar fi trebuit sa moara in Kosovo inainte sa se treaca peste "barem"?

Europenii au barem-ul mult mai sus, in mare parte complexati de greselile trecutului (care "tara" nu are cateva razboaie in care sa nu fi cauzat genocide?) alta parte pentru ca nu sunt "natiune" si se misca/entuziasmeaza/mobilizeza mai greu.

Americanii nu au asemenea complexe si se pot misca mai usor. Ei sunt insa patrusi de o morala "a binelui" care cred ca este absoluta si care f. usor ii poate orbi si atunci vor face aceleasi greseli ca si Europenii (de la cruciade, razboaiele intra-europene religioase pana la razboaiele coloniale). Trebuie insa sa speram ca nu, si "stanga europena" (cea liberala) este cea care poate sa le/ne serveasca ccc ca "semnal de alarma".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucami spune:

quote:
Originally posted by ellaalba

Am facut atat de multe apeluri la fetele din Japonia....sa aflu cat mai multe despre Hiroshima...iata ca demersurile mele n-au avut ecou.

Ella eu nu inteleg de ce te cramponezi in ideea cu "fetele din JP". Ca sa afli cat mai multe despre Hirosima nu trebuie sa vina cineva care a fost in Jp si sa povestesca. Si la o adica sa povesteasca ce? De "little boy" si "fat man", de zecile de mii de morti nevinovati, de alte sute de mii de oameni nevinovati care au ramas cu sechele, de faptul ca au disparut doua orase de pe fata pamantului? Ce? Chestiile astea le afli din zecile de cariti care au fost scrise, din reportajele care au fost facute, din pozele care stau marturie.
Asa cum spunea cineva mai sus nu cred ca sunt japonezi care vor sa discute despre Hirosima. Supravietuitorii chiar nu o vor face caci ar insemna pt ei sa retraiasca cosmarul. Iar eu, chiar daca am ceva ani de stat in Jp nu pot spune ca mentalitatea japoneza imi este atat de cunoscuta incat sa incep sa emit pareri in privinta lor: ce cred, ce simt, ce gandesc. Asa ceva , orice om de bun simt nu o va face niciodata. Eu nu am fost niciodata la muzeul din Hirosima. Si nici nu am de gand sa o fac. M-au cutremurat mult prea mult pozele pe care le-am vazut si nu cred ca imi doresc un soc mai mare.
Sa incercam sa nu gasim vinovati caci ei nu exista. Japonezul si americanul de rand nu sunt vinovati cu absolut nimic. Si de o parte si de alta au fost doar victime.

Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellaalba spune:

Sunt atat de triste toate victoriile americane!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Krixxty spune:

Dupa mine Hiroshima a fost o tragedie care a pus capat unui razboi. Nu cred ca daca japonezii ar fi avut si ei aceasta arma nu ar fi folosit-o inainte sau ca masura de retaliere. A fost de asemenea o dorinta de razbunare a soldatilor si civililor anglofoni si chinezi din Asia. Japonezii nu au facut nici pe de parte un razboi in spiritul conventiilor de la Haaga.
Daca ororile nu ne-au atins pe noi romanii, ele au atins o groaza de oameni. In ochii lor prizonierii civili sau militari erau oameni fara onoare si tratati comparabil cu lagarele naziste. A lipsit gazarea si au existat infinite metode de tortura care mi-au depasit imaginatia. Japonezii stau foarte prost cu scuzele la adresa chinezilor, coreenilor. Adica slabute si tardive fata de realitatile lagarelor japoneze.

Nagasaki a fost o tragedie si mai mare fiind in plus total nejustificata. Americanii nu s-au multumit in acel moment sa castige au vrut o razbunare completa, o lectie de mare putere care nu vrea sa fie pe viitor deranjata. Rezultatul: o crima.

Poate cel mai important e sa nu uitam ca cine seamana vant culege furtuna. Atunci au primit-o intr-un mod tragic japonezii. Nici americanii care n-aveau ce face in Irak nu-mi pare ca vor scapa prea usor. Si ca orice putere isi va gasi nasul intr-un final. Credeti ca nasul va fi mai bun? Eu ma indoiesc.

Razboaiele sunt groaznice si sincera fiind dupa ce vezi cate orori se aduna de ambele parti eu nu vad decat mainile lor patate de sange care nu mai au nici una dreptate. Comit doar crime dupa crime orbiti fiecare de idealurile initiale de mult pierdute.

Si nici romanii nu-s fara pata ca sa dea cu pietre in altii. Am ocupat teritorii precum Cadrilaterul care nu ne-au apartinut istoric de la amicii bulgari, in al doilea razboi mondial ne laudam cu atitudinea fata de evrei, ignorand total dovezile de crime si exterminare ca fiind neromanesti. Dupa al doilea razboi mondial am ajutat la trimiterea masiva de etnici germani transilvaneni in fundul Siberiei si i-am vandut Germaniei de vest pe altii. Sa nu incepem si o discutie despre tigani. Oricum nu cred ca daca prin conjunctura si pozitie geografica am fi fost o mare putere, am fi fost mai buni ca altii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviujuristul spune:

nu sunt din japonia si nici fata nu sunt,sper ca am permisiunea voastra sa spun "doua"cuvinte:
ceea ce s-a intamplat in japonia este de necrezut pentru omenire.
istoricii se intreaba si acum:"oare se epuizasera toate mijloacele diplomatico-militare inainte de a se hotari,aruncarea celor doua bombe nucleare?puterea militara japoneza din acel timp chiar nu putea fi oprita altfel?"
si totusi s-a intamplat:fiinte umane au facut sa dispara alte fiinte umane ca in alte vremuri, dar cu mijloace diferite si intr-un mod deosebit.
problema se pune:oare ar mai fi posibil sa se repete ceea ce sa intamplat dar intr-un grad mai mult sau mai putin dezastruos intr-un anumit context diplomatic sau militar???atunci cand un stat sau un grup de state ar motiva ca sunt in pericol deosebit.
ce ne rezerva viitorul?vor tine cont statele lumii de legile supreme ale omenirii,de prevederile CARTEI NATIUNILOR UNITE?
prezentul pare sa ne arate cate ceva.de ex.o grupare,un segment de populatie se zbate sa- si cistige independenta,in actiunile ei bombardeaza unele pozitii militare ale statului cu care este in conflict,celalalt stat mai puternic d.p.d.v militar riposteaza,bombardand asezari omenesti-obiective civile-omorand batrani ,femei si copii, care de fapt sunt persoane cu statut special pe timpul unui conflict armat,sfidandu-se prevederile legilor
ducerii unui razboi si mai ales a cartei o.n.u.
ca sa nu mai vorbim de un stat care darama un ZID iar alt stat
militeaza ptr. construirea unui ZID care vezi sa-i protejeze.
nimeni nu stie cum va fi ,cum vom actiona la un moment dat.timpul le va inregistra si istoria le va spune daca ...
dupa o nenorocire regretele si scuzele sunt...
faptele raman,durerea si bucuria deopotriva.
fie ca omenirea sa fi invatat ceva ,in timp vom vedea...
oricum ceea ce sa intamplat in japonia este o "PALMA GREA"data omenirii,vietii in general.
demn de mentionat este faptul cum a renascut japonia dupa dezastru.
pace.

Mergi la inceput