Despre rasfat
Raspunsuri - Pagina 2
Rayuela spune:
Adelutza,mi-am adus si eu aminte de discutia asta pe tema parintilor servitori,chiar ca e interesanta teoria..si adevarata!!!!!Gata,introduc dictatura de tip chinezo comunist la fi-mea..ca sa legam cumva rasfatul de dictatura
Elena si pisicutza Amelie
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/rayuela12000/my_photos
MLDiana spune:
quote:
Originally posted by descintec
Adela , poate ca fetele care au postat mai sus pot sa gaseasca o cauza a rasfatului.
Pentru asta solutia ar fi: aplicati motto-ul japonezilor "descurca-te singur". Si poate sa invatam copiii ca Universul nu se invarte in jurul lor. Ca semenii lor sunt la fel de frumosi, talentati, priceputi. Si ii iubim si cand nu ne atrag atentia asupra lor.
O intrebare: cat de tare si de des ar trebui sa ne laudam copiii?
D.
Descintec trebuie sa te contrazic ,"descurca-te singur" nu e motto-ul japonezilor mai degraba al romanului.Imi inchipui ca ai citit topicul acela unde scria asa ceva.Din cite cunosc eu japonezii isi ajuta copiii si cu toate astea sunt prea putini copii rasafatati.
Si ca sa raspund la intrebarea ta.Ii laudam atunci cind e cazul.
Copiii trebuie incurajati.
Lidia ,Tiara si David D.
descintec spune:
Draga Tiara, as vrea sa nu facem din subeictul asta o polemica joponezi vs romani. Atitudinea de a vedea mereu un atac in postarile celorlalti consuma energie
Dupa cum vezi, motto-ul respectiv are aici intelesul de incurajeaza-ti copilul sa devina independent, nu deveni servitorul lui. Nimeni nu se gandeste, sper, ca e un indemn sa nu fi alaturi de copilul tau, sa il lasi de izbeliste cand are nevoie reala de ajutor.
Ar fi interesant sa aflam de ce nu au japonezii copii rasfatati. Asta daca e intr-adevar asa. Fiindca ar merita discutat doar daca e reala afirmatia si nu facut in spiritul de a idealiza societatea in care traim.
D.
Adela99 spune:
Rayuela tu ai deja o micutza tirana Ce masuri se pot lua impotriva micilor dictatori la varste atat de fragede (cand voi sunteti intreg universul ei)? Rabdare si consecventa - ca nu poate fi inca vorba de "descurca-te singur"
"Descurca-te singur" poate fi interpretat in mai multe feluri. Bineinteles, ca aplicand acest principiu poti si e chiar indicat ca in continuare sa acorzi copilului suportul si sprijinul tau ca parinte. Acum cativa ani am vazut un documentar despre cresterea si educatia copiilor in Japonia. Morala era: copiii clarifica mai mult decat credem noi (de la varste mici) daca li se dau premizele si increderea necesara.
karmen spune:
Adela,
Asa stiam si eu ca trebuie sa-i laudam cand e cazul, de fiecare data cand fac ceva bine, numai ca la fiu-meu (1 an jumatate) am avut surpriza sa constat ca daca ii spun "Da-te jos de pe scaun ca ai sa cazi" si el se da jos, ii spun "Bravo", atat asteapta si o ia de la capat, in ideea ca ii voi spune din nou "Bravo". La fel face si cand inchide si deschide televizorul la nesfarsit. Cred ca repeta acel lucru interzis si se corecteaza apoi doar pentru a obtine lauda. E un mod de a atrage atentia asupra sa. Poate ca nu trebuie sa exageram cu laudele, parerea mea.
Carmen Ghilescu
Adela99 spune:
Carmen,
Imi place baietelul tau si inteleg situatia. E chiar amuzanta daca nu esti singur pus in fata ei.
Pai, nu stiu ce sa zic, probabil ca dupa doua - trei faze din astea repetate consecutiv as inceta si eu sa-i mai zic "bravo". Nu la o astfel de situatie ma gandeam cand am scris "ori de cate ori fac ceva bine , astfel vor fi stimulati sa faca la fel si in continuare"
Baietelul tau mi-a dat peste cap teoria.
elena_ltd spune:
Fetelor, desi va citesc inca de la deschiderea topicului, n-am postat pentru ca sunt in mare dilema la capitolul asta.
Sa va spun si de ce. Am crezut de cuviinta la primul copil, la Oana, ca principul "decurca-te singur", va aduce nu numai o autonomie si increderea de sine, dar si o moderatie a rasfatului. Ei, am surpiza ca la 4,5 ani, sa constat ca mandra are sentimentul ca aproape orice ii sta in putere. Isi cauta argumente, ne da asigurari ca "se descurca", asa incat ne-am trezit cu un copil care nu neaparat ca-si supraestimeaza puterile, dar isi supraestimeaza drepturile si largeste limitele noastre de autoritate, sau in tot cazul incearca in mod constant asta.
Va dau si un exemplu banal care imi vine acuma in minte, desi au fost altele de mai mare amploare.
Are interzis la toboganul ala de piatra, inalt rau, rau, cu scarile verticale si treptele din doua in doua. E ferm convinsa ca se poate descurca, asa incat, intr-o zi de mare efervescenta si intr-un moment de neatentie de-al nostru, tzusht pe tobogan. Am vazut-o cand era deja la jumatatea scarilor. S-a dat cu brio, ceea ce i-a intarit convingerea ca o poate face si alta data. A fost pedepsita parasind parcul imediat si nici ca a mai pus piciorul in parcul respectiv.
Consider asta tot o forma de rasfat, cred ca am gresit undeva in varstele mai mici, cand i-am lasat un spatiu mare de manevra in explorare si cand interdictiile in sensul asta au fost minimale. Nu stiu. In tot cazul, balanta intre autonomie si autoritate inclina in favoarea celei dintai se pare.
Elena, mami de Oana si Mihai
ne vedeti aici
MLDiana spune:
Descintec, imi pare rau ca am indraznit sa te contrazic ,eu sunt" de ieri de azi" venita in Japonia si nu stiu nimic.Pe cind tu sti mai bine despre educatia copiilor japonezi atit de mult cit idealizez eu societatea in care traiesc.
P.S Mesajul anterior nu a fost cu scopul de a stirni cearta.
Poate daca m-ai fi intrebat frumos sau normal iti dadeam si explicatiile necesare.
Lidia ,Tiara si David D.
aalexia spune:
Buna observatie Carmen!
Cred ca acest "BRAVO" trebuie folosit de la caz la caz si fara a face exces.Cat despre "descurca-te singur " mai poate fi inlocuit uneori cu "haide sa facem impreuna"...asta am observat ca prinde mai bine la fata mea.
craciunitza spune:
Eu sunt de acord cu ce-a scris elena si nu cred ca daca acord copilului meu atentie inseamna ca-l rasfat. Rasfatul nu inseamana o cana cu ceai. Intamplarea relatata de elena subliniaza foarte corect cat de fragila este limita dintre rasfat si ocrotire. Un copil crescut fara ocrotire isi va crea o masca de putere dar va fi nesigur si va prefera sa traiasca izolat.
Cat despre rasfat, are si el o contributie importanta in dezvoltarea psihica de mai tarziu. Fiecare varsta are anumite drepturi iar rasfatul este un drept eclusiv al copilului.
V-ar fi placut sa va ganditi la copilarie ca la o etapa in care ati crescut fara un moft implinit de mama sau bunica? Mie nu!
Nu certati copiii cand viseaza!