Provocari...decorative
Raspunsuri - Pagina 8
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Irimellquote:
Originally posted by gandacelu
pentru cele interesate, va invat cum se face, amestecul de culori, etc (eu pictez icoane pe sticla) – vitraliul meu (impropriu numit astfel) il reprezinta pe Sf Gheorghe ucigand balaurul – scena celebra de pe clopotul si mai celebru al filmului meu preferat… (pe care astept sa-l bag la ghicitori de filme daca mi-o veni vreodata sorocu!)
Pe mine ma intereseaza mult si sint dornica sa invat...Abia astept!!!
Numai bine,
Irimell
draga irimell, pe mine ma intereseaza in primul rand ce anume te intereseaza : icoane pe sticla sau, in general, pictura de sticla?
pentru ca o icoana are si putin alte exigente, altele decat cele estetice… post, rugaciune, participarea la o viata liturgica…
o sa-ti descriu tehnica de pictura pe sticla :
materiale :
-culori tempera (cele mai bune sunt cele prafuri, se gasesc la borcanele) – nu iti trebuie decat cele principale : albastru, galben, rosu, alb (cred) plus tus negru (daca te tine buzunarul, ia-ti din toate)
-un model dupa care vei picta, dat fiind faptul ca pe sticla se picteaza invers, si asta e mai greu la inceput : modelul se copiaza pe hartie de calc, apoi se mai copiaza inca o data pe aceeasi hartie invers, si acest model invers se copiaza la randul lui pe geamul degresat
(eu iti vorbesc despre icoane, dar daca vrei sa pictezi fantezist, bineinteles ca nu mai ai nevoie de modele – totusi, subliniez ca icoanele au niste norme care trebuie respectate)
-un geam (cu colturile, atentie, bine slefuite!) pe care il stergi bine cu vata si spirt, pentru a-i da aderenta si a-l curata, evident
-un galbenus de ou pentru aplicarea culorilor pe sticla : se sparge oul (nu se arunca coaja!) se separa de albus, galbenusul se pune cu mare grija pe un servetel (ca sa nu alunece) si se inteapa cu un ac (pentru a fi separat de pielita infima care il inconjoara)
acest galbenus (ce se scurge din el, adica) il pui intr-un pahar peste care mai pui 2 masuri de apa cat jumate din coaja oului (pui apa cu coaja!)– aceasta apa cu galbenus, alta decat cea de spalat pensulele, o vei folosi in timpul picturii, dupa ce speli pensula, o inmoi in galbenus si apoi in culoare – culoarea se aplica cat mai « spalat », nu in strat gros, pentru ca, apoi, sa poti veni cu inca una (diferita, mai deschisa indeosebi) peste ea (dupa ce se usuca primul strat), dandu-i niste « ape » deosebite
cum se face : geamul preparat si uscat se picteaza cu tus dupa modelul de pe calc, apoi se lasa 24h (tusul trebuie sa fie de calitate!) sa se usuce bine – apoi urmeaza partea cea mai frumoasa, si anume colorarea…
sa stii ca nu e greu deloc! ti-am explicat atat de mult ca sa intelegi bine, dar tehnica e o joaca de copii!
astept sa-mi spui ce ti-a iesit!
io, ioachim (dpn 29 nov 04) & ileana (4 iulie 02)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/a_lustanciu/album?.dir=/7ffc&.src=ph
Oana_B spune:
Gandacel, merci si io de tehnica
Aveam de gand sa pictez un model abstract pe geamurile laterale de la usa de la intrare si nu stiam cum sa fac. M-am gandit initial sa lipesc autocolant da' m-am gandit ca se dezlipeste
Chestia cu galbenusul tre' sa o aplic si aici? Tare mai bine as manca oul ca s-au scumpit de cand merge economia prost
Oana_B
gandacelu spune:
haideti c-am revenit cu vechiturile!
sa v-o spun p-a dreapta! nimic nu e mai kitsch (parerea mea) decat amestecul de mai multe stiluri – ia si deschide, de ex, o revista romaneasca de « design » si veti vedea casele noilor imbogatiti care iti intorc stomacul pe dos – chestia comica este ca se vede clar unde au vrut saracii sa « bata », si unde a « crapat », vorba ceea
adica, sa pui marmura in sufragerie… inteleg ca e un semn al « banilor », dar, in rest? brr, e gretos! (nu mai zic de gresie – desi intentia practica o pricep f bine : gresie in living peste care o tona de mobilier incrustat (evident, nu vechi, doar imitatie) – mi se face parul maciuca
asta cu marmura a fost un exemplu… ai sa va spun doua chestii faine pe care eu le-am retinut asa, in general, referitor la frumusetea ambientala (si nu numai) :
din paleologu : esteticul este ceva diferit de practic! (stiu ca doare, dar e… adevarul!)
si din “pillow book”: lucurile noi sunt vulgare!
sa le comentam pe fiecare : conu alecu vrea sa spuna (vorba ceea cu poetul) ca, in ziua de azi, principiul de baza este practicul! ei, in momentul in care ceva castiga la latura practica, pierde automat la cea estetica (ma refer nu la ustensilele practice de bucatarie care mai de care mai practice si mai estetice -simultan, ci la amenajarile de apartamente) – si ca toti alegem, la gramada, practicul, comodul, si apoi nu stim de ce ne doare capul, de ce ne plictism prin casutele noastre si nu stim unde sa fugim mai repede
asta voiam sa va povestesc : despre casutele « artistice » vazute prin revistele occidentale (eu am vazut cateva si pe viu p-aci pin tara, dar apartineau unor… oameni de oameni) : pai noi, amaratele gospodine, numai ce ne uitam si incepem sa calculam aici cat praf avem de sters, dincolo cate geamuri de lustruit si gata, ne trezim ca simplificam totul… iar simplitatea nu e intotdeauna si estetica! mai degraba e o saracire si o lipsa de bun-gust (sa nu se atace nimeni, la mine ma refer!!!) – in timp ce am putea sa ne cream niste cadre mai placute, nu neaprat mai incarcate, dar mai putin lipsite de … prejudecati (va voi da cateva exemple f banale mai incolo daca nu pierd sirul)
cat despre cea de-a doua afirmatie, cu vulgaritatea noului, nu stiu cati se supara pe mine, dar eu personal am constatat ca, cel putin pe pielea mea se probeaza, incepand inclusiv cu hainele… (daca imi cumpar ceva nou tre sa treaca mama draga o vreme bunicica pana sa-l port, daca nu ne neaparata nevoie) – vechiul inseamna istorie, amintiri, slefuire, placere, confort (psihic), chiar prietenie cu acel obiect… de aici s-a ajuns la fortarea de care va spuneam cu « noile case vechi » occidentale, in care proprietarii (plini de bani, se vede de la o posta) s-au chinuit sa dea patina la greu, de la mobila cu vopseaua crapata efectiv, pana la peretii derapanati (daca ma intrebati cum arata, va zic ca arata bine, dar ca mie mi-ar fi frica sa stau in asemenea casa! (nu ca mi-ar cadea in cap, dar… asa, o bucata de tencuiala tot mai pica uneori)
hai sa mai vorbim de farmecul lucrurilor vechi!
si apoi, e asa de greu de obtinut efectul asta de « vechi » ca stil per ansamblu incat… mai bine lipsa! sau nu?!!
ps : exemplul promis se refera la bucatariile cu aer « patinat » : pai am gasit « cheia »!!! cum sa aiba o bucatarie aer patinat cand are blat modern si dulapuri pe tot peretele (chiar daca dulapurile or avea briz-brizuri si aere de vechitura) – in loc de blat, faianta (un anume fel…) si in loc de dulapioare, usite care ies direct din perete (incastrate) – e un exemplu pe care eu l-am gasit si-l voi prelua la viitoarea mea casuta!
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Oana_B
Gandacel, merci si io de tehnica
Aveam de gand sa pictez un model abstract pe geamurile laterale de la usa de la intrare si nu stiam cum sa fac. M-am gandit initial sa lipesc autocolant da' m-am gandit ca se dezlipeste
Chestia cu galbenusul tre' sa o aplic si aici? Tare mai bine as manca oul ca s-au scumpit de cand merge economia prost
Oana_B
draga, cred ca stii si tu ca galbenusul ingrasa, colesterol, etc etc, asa ca mai bine pune galbenusul la pictat si fa omleta numai din albus ca, daca nu stiai, asta e dieta vedetelor hoolywoodiene!
acum, lasand gluma, iti recomand din inima sa faci cateva incercari pe alte geamuri pana treci la geamul casei, nu de alta, dar ca sa-ti faci mana!...
ma bucur ca va pot fi de folos!
pup!
Sanca spune:
Multumesc pentru sugestii lui Vera si lui Adela 99. Mobila de fapt e de o culoare ciocolatie, calda, un brun roscat. Greu de descris, nu este coniac. Eu ma gandeam sa decorez camera stil tropical. Un pom mare - palmier - cum a sugerat Adela. Am un perete mare, si ma gandeam sa pun tapet - un gen bambus. M-am inspirat de pe primul link pe care l-a pus Vera cand a deschis subiectul. Ceva de genul asta:
http://www.wallpaperstore.com/scripts/Single.idc?Number=257853&PaperGroupID=257850&LogID=226275&Page=8
Picturile sant frumoase, dar nu stiu daca voi gasi replicele dorite. Ma gandeam la cateva tablouri tropicale - simple - apa verzuie, palmieri, nisip. La niste vaze (nu suna corect, sper sa intelege-ti voi) mari, cam de 1m, cu bete de bambus in ele.
Pe jos as pune un seagrass rug:
http://ww1.potterybarn.com/cat/pip.cfm?src=shpcprwrugnat%7Crshop%2Fshpcprwruggeo%7Crshop%2Fshpcprwrugkdc%7Crshop%2Fshpcprwrug%7Crshop%2Fshpcprw%7Crshop&pkey=cprwrugnat&gids=p4387
Dilema mea este, daca pun tapet cu bambus pe perete, chiar langa, am o fereastra mare. As putea pune si acolo un transperant de bambus?
Sau in loc de tapet, sa vopsesc peretele albastru - verzui cum sugera Veru, si sa folosesc bambus pentru - window treatment?
Sugestii!!! Sa folosesc draperii sau o perdea alba simpla, din bumbac?
Gandacel, gred ca mi-ai transmis virusul cu pictatul pe sticla. Am cateva oua de facut experienta. Am cateva intrebari, inainte sa ma apuc de treaba. Cand pui tusul pe sticla, daca ai facut gresit, poti sterge usor? Si cand ai terminat de aplicat culorile, dupa ce se usuca mai pui ceva pe deasupra? - lac, sau mai aplici albusurile? Cum finisezi lucrarea?
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Sanca
Gandacel, gred ca mi-ai transmis virusul cu pictatul pe sticla. Am cateva oua de facut experienta. Am cateva intrebari, inainte sa ma apuc de treaba. Cand pui tusul pe sticla, daca ai facut gresit, poti sterge usor? Si cand ai terminat de aplicat culorile, dupa ce se usuca mai pui ceva pe deasupra? - lac, sau mai aplici albusurile? Cum finisezi lucrarea?
bune intrebari! (pe bune!)
daca gresesti cu tusul, il stergi cu vata si spirt f usor, dupa care il lasi sa se usuce (spirtul) si gata!
finisarea propriu-zisa eu nu o cunosc, pentru ca am lucrat doar pe icoane: dupa ce le terminam (btw, nu ramane nici un miros de la ou, nici nu se altereaza) lipeam o hartie alba pe spate (pe margini, cu scoci, peste care venea rama- asa faceau toti)
despre picturile care raman asa, fara hartie (cum e a mea din dormitor) nu stiu ce sa spun, probabil se da cu un lac, a mea nu e data, tipul care mi-a pictat-o a lasat-o pur si simplu asa (si o am de peste 6-7 ani!) adica culorile uscate si gata - evident, o spal numai pe cealalta parte! - in rest, nici o problema
multa bafta! sa stiti ca intr-adevar e extrem de usor si extrem de placut, o sa va simtiti ca niste copii cu cartile de colorat in fata!
gandacelu spune:
inca ceva: stiti sa tineti pensula in mana?
e fff important, iar pensula nu se tine ca un creion... chiar cand aplicati tusul... miscarea trebuie sa fie cumva ca atunci cand pictezi un perete cu o pensula mare, nu poate fi tinuta decat intr-un fel (presupun) DAR NU CA UN CREION!!!
nu stiu sa esplic, pacatele mele, tre sa va arat!
miscarea e in orice caz gratioasa, o miscare care unge si nu care zgarie (cum face un creion, stilou, etc)
pictura difera de scris (nu si in pillow book pour les connaisseurs)
Oana_B spune:
Sanca, parerea mea, pentru ca pacific style este totusi un stil contemporan din cauza liniilor destul de simple ale mobilei e sa nu pui draperii ci doar o perdea. Sunt perdelele tab-tops care se baga pe bat ca bretelele, de exemplu ca asta de mai jos:
http://www.lnt.com/product/index.jsp?productId=1348713
ma gandesc ca si albastrul ala inchis ar merge dar depinde cum colorezi restul prin camera sa nu fie pe urma numa' albastru ca are efect "clash"
Oana_B
Laura B spune:
Gandacel, m-ai lovit cu informatiile despre pictura pe sticla!
Ieri am luat de la developat niste filme facute in Victoria si am remarcat ce grozav arata vitraliile dintr-unul din locurile vizitate (un castel de la mijlocul secolului trecut, vechi ... pentru Canada). Mi-a dat scurt prin minte "ce mi-ar place sa incerc" ..."dar nu ma priceeep!"..."poate gasesc informatii la biblioteca"... "baga Andrei divort daca ii vin si cu asta in casa".
Da' acum ca am citit aici, e un semn clar ca trebuie sa fac cel putin o incercare!
Laura
Poze noi
Sanca spune:
Oana,
e buna idea cu perdeaua, imi place mult. As putea sa pun niste perne decorative pe canapea la aceiasi noanta care sa aduca culorile impreuna. Peretele atunci nu l-as mai vopsi albastru, poate optez la versiunea cu tapetul.... Imi plac si cele 2 vaze din poza. Asa ceva mi-ar trebuii.
Gandacel,
mi-ai dat de lucru week end-ul asta.