DEX-ul, nasurile si ardelenii!
Raspunsuri - Pagina 3
descintec spune:
quote:
Originally posted by Ferigutza
Leah,
Ghici ce vroia donshoara in chestiune sa cumpere. Ia?
Delia
strugurel, na
pentru statistica: si io ardeleanca di la cluj, si carn e, de cand ma stiu, nasul in vant
in tineretile mele stiam Legea lui Arhimede in dialect ardelenesc, da acu' neuronii mei obositi isi aduc aminte doar inceputul. poate ma ajuta cineva cu continuarea
un bdicaseu cioflincat intr-o vadra (si de aici pot continua doar cu enuntul din manual) dizloca un volum egal cu al sau.
D.
lilanda spune:
quote:
Originally posted by descintec
un bdicaseu cioflincat intr-o vadra (si de aici pot continua doar cu enuntul din manual) dizloca un volum egal cu al sau.
D.
Ma dau batuta! Ardeleneasca e mai grea decit daneza!!!! Hai ca daca tot aberam aici in ardeleneste, sa va zic si eu una de o tin minte cit oi trai!! Tata a fost ardelean si, aflata intr-o vizita la Bistrita, la verisori, il intreb pe unul dintre ei unde-i celalalt, la care el imi raspunde ingenuu: "Noooo, nitalai in hinta!!!".
Si pe-acelasi coordante cu topicul, pun si eu intrebare la ardeleni: ce inseamna "a cinta"???
descintec spune:
quote:
Originally posted by lilanda
Si pe-acelasi coordante cu topicul, pun si eu intrebare la ardeleni: ce inseamna "a cinta"???
intrebarea nu e tocmai corect pusa, fiindca e "a canta" la ardeleni e cu cantec :)
a canta e ca ca oriunde in Ro, adica a emite unde sonore armonice si melodioase pentru ureche
a se canta e a plange sau a se plange (vaieta)..ficioru meu tocmai se canta ca nu ii rupe nimeni ko"rto"s kolacs, care e la 50 de cm in fata lui..merg sa-i descant vreo doua
D.
lilanda spune:
quote:
a se canta e a plange sau a se plange (vaieta)..ficioru meu tocmai se canta ca nu ii rupe nimeni ko"rto"s kolacs, care e la 50 de cm in fata lui..merg sa-i descant vreo doua
D.
OK...de inteles am intels, mai putin partea boldita!!!!
ANDRUSHKA spune:
Mi-a luat ceva timp sa nu ma bosumflu si sa percep ca pe un compliment ardelenesc cand cineva imi zice ca-s "shoada" = amuzanta(sper), sau "naroada"= zapacita, distrata,pusa pe shotii. Pai daca-mi zicea cineva la Ploiesti ca-s naroada, isi lua un dos de palma!! Adica ma faci grea de cap, ca sa nu zic proasta, pe fata? Apropo, vedeti antonimie? Naroada cu sens peiorativ in Muntenia si sens dragalash in Ardeal.
Da'voi va "putzulitzi" inainte sa iesiti la plimbare?
Si cand va vin "goshti" pe neasteptate cum procedati?
Moldovaaaa, Ardealuuuuul si Tara Rooooomaneasca!
Yesterday I dared to struggle, today I dare to win!
descintec spune:
o" se vrea a fi o umlaut nemtesc..tastatura mea nu-l stie, asa ca l-am mimat cumva
goshti e de la americanul ghost, da?..io ma bag sub patura cand apar pe nepusa masa :)
D.
lilanda spune:
quote:
o" se vrea a fi o umlaut nemtesc..tastatura mea nu-l stie, asa ca l-am mimat cumva
D.
Nu de o-ul cu pricina intrebam ci de kortos kolacs, ca entitate lingvistica!!! :-) E cumva colacul ala cilindric, dulce-dulce si lipicios???
Katarina spune:
"Rasfoind" pe net,am gasit si eu cate ceva care n-are nici in clin,nici in maneca cu nasurile si ardelenii,da' are cu dex-ul.
Ia conjugatzi-mi shi mie verbul a jega la prezent,ca io am incercat cu inca o persoana shi a ieshit un carcalete de prima clasa!
-------------------------------------------------------------------------------
a jega??????????????
--------------------------------------------------------------------------------
Exact! a jega. cum se conjuga asta corect?
I
eu jeghez,tu jeghezi,el/ea jegheaz,noi jegam,voi jegatzi,ei/ele jegheaza?:D
sau
II
eu jegesc,tu jegeshti,el/ea jegeaza,noi jegam,voi jegatzi,ei/ele jegeaza? :D
Daca varianta II este valabila,atunci cand i te adresezi unui individ cum ca ar fi jegos,ii spui ca e jegea.
Daca varianta I e valabila,cum i te adresezi : jeghea?:D
--------------------------------------------------------------------------------
da ce inseamna a jega?
-------------------------------------------------------------------------------
Ete fleoshc! vine de la mizerie,(a murdari):D
io n-am auzit dcat de jigari sau neoficialul jegoshi (a jegoshi), exista a jega in dex?
Airanau!N-am dex!Imi dau shi io cu presupusu!
Dar,daca nu exista de ce se spune "aoleo mi s-a jegat camesha la gat shi la maneci" ?(sau unde mai vretzi voi)
Neckodin acelasi motiv pentru care pe aici se spune "intinseasem rufele" (ca nici nu pot sa fac infinitivul) sau "probeste camasa asta, vezi iti vine bine?" sau "a ploia" sau etc
cecule iejti varaza bre , unde puii mei ai auzit tu de "mi s-a jegat camasa" in afara de montreal si las vegas?
P-ici pi colea!Crede-ma ca aud destul de des cuvantul asta!Daca nu auzeam nu aduceam aminte!:D
bine, ca verb nu ieczista ci numa ca suptstantiv jeg, jeguri si ca adjectiv jegos,oasa
http://www.fanclub.ro/archive/index.php/t-11024.html
Voi ati auzit vreodata de verbul " a jega"?