DEX-ul, nasurile si ardelenii!
Raspunsuri - Pagina 2
ANDRUSHKA spune:
Departe de mine gandul sa fac deosebiri,sa propag idei de genul "noi astia de aici suntem mai destepti ca voi ai de colo", am facut de fapt un pariu cu prietenele mele pentru ca fiecare isi sustinea parerea si am zis sa ma "docomentez".Motivul ptr care prietena mea munteanca a provocat-o pe cealalta a fost faptul ca si ea are prietene ardelence si de la ele stia faza cu nasul "carn" care la ele inseamna coroiat si are un inteles usor peiorativ, pe cand la noi, in sudul tarii, e chiar dragut sa zici despre cineva ca are nasul carn.Ziceti voi ca depinde de gradul de educare.... Nu stiu daca-i asa, prietena mea este absolventa de Drept si e o fata teribil de isteata, dar daca ea asa a pomenit in zona ei din Alba...Cealalta ardeleanca nu are cine stie ce scoala si e din Cluj. Si nici nu se cunosc intre ele. Tot prin fetele astea am invatat si cuvinte noi, precum "ixosh" si "cracosh" care iar nu exista in vocabularul muntenesc.
Voi sper ca sesizati partea de umor a situatiei, pentru ca nu vreau dispute pe topicul asta mai mult decat nevinovat.
As vrea sa mai aud pareri, pentru ca nu cred ca am nimerit tocma'eu pe singurele doua fete din Ardeal care zic la acvilin "carn"
Yesterday I dared to struggle, today I dare to win!
roxana1974 spune:
quote:
Originally posted by ANDRUSHKA
As vrea sa mai aud pareri, pentru ca nu cred ca am nimerit tocma'eu pe singurele doua fete din Ardeal care zic la acvilin "carn"
Cred ca le-ai gasit pe unicele 2 Si eu sunt clujeanca get beget, dar n-am auzit pana acum pe nimeni din preajma mea sa considere nasul carn un nas acvilin. Subscriu (si in numele tuturor clujenilor pe care-i cunosc) la definitiile Conchitei, Adelei, anangel_lexi, iileana si asa mai departe. Pupici!
cataghe spune:
Si eu sint ardeleanca de la Alba, dar fac clar diferenta intre "carn" si "acvilin". Celelalte sunt regionalisme, probabil ca cele terminate in "osh" sunt oarecum specifice Ardealului datorita "vecinatatii" cu limba maghiara. Regionalisme insa exista peste tot, eu chiar ma amuz teribil cu sotul meu care e din Iasi, facem "schimb de experienta" si invatam fiecare din romaneasca de balta a celuilalt!!
This is the first day of the rest of my life!
bubi spune:
si io, si io ardeleanca, dar carn e carn! si nu acvilin, nu nu nu
PS: en nem tudom romanulglumeeeeeeeeeesc
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=bubi
ANDRUSHKA spune:
Mutumesc, fetelor.
Si, desi am castigat pariul - verbal, de altfel, fara nika material- n-am nici un fel de satisfactie. Macar mi-am luat problema de pe creier.
Yesterday I dared to struggle, today I dare to win!
iileana spune:
Cind am zis ce-nseamna "cirn" ptr. mine (mic, dragut, un pic in vint) am uitat sa precizez ca sint ardeleanca. Mai de la periferia Ardealului (Brasov) dar tot ardeleanca se cheama , nu? Cu cuvinte gen "ixosh" etc mai treaca-mearga, ca oricum nu le foloseam, mai greu a fost sa ma dezvat de "shtrampi", "tzichi", pe care nu le pricepea nimeni pe aici (in Bucuresti). Desi, daca ma gindesc bine, pina la urma nu m-am dezvatat eu ci i-am invatat pe apropiati ce inseamna...
Irimell spune:
quote:
Originally posted by iileana
Cind am zis ce-nseamna "cirn" ptr. mine (mic, dragut, un pic in vint) am uitat sa precizez ca sint ardeleanca. Mai de la periferia Ardealului (Brasov) dar tot ardeleanca se cheama , nu? Cu cuvinte gen "ixosh" etc mai treaca-mearga, ca oricum nu le foloseam, mai greu a fost sa ma dezvat de "shtrampi", "tzichi", pe care nu le pricepea nimeni pe aici (in Bucuresti). Desi, daca ma gindesc bine, pina la urma nu m-am dezvatat eu ci i-am invatat pe apropiati ce inseamna...
Iileana, te inteleg foaaarte bine. Eu m-am nascut in Bucuresti dar toate rudele din partea mamei sint ardeleni si banateni, si am copilarit prin Cluj, Caransebes, Timisoara etc...Sa vezi cum rid prietenii mei din Bucuresti cind folosesc cuvinte ca: "a duriga", "ciorofleac", "tzoacla" si multe altele...
Numai bine tuturor,
Irimell
Leah spune:
Bey, da' poate esplicati si voi cuvintele alea ca io personal nu intelesai nimik.
Va tzuk!
"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."(Robert Frost)
Ferigutza spune:
Leah,
Stai ca iti spun eu unul din ele, ca-l stiu (deh, prieteni ardeleni).
Asa, tzoacla inseamna bicicleta, daca nu ma insel. Restul nu le stiu.
Dar apropos de regionalisme, amica mea ardeleanca, aceeasi care m-a invatat semnificatia "tzoaclei" mi-a povestit ce dificultati a avut in Bucuresti cand s-a dus la magazin sa-si cumpere..."ir". Binenteles ca vanzatoarea s-a uitat lung la ea si nu a stiut ce sa ii dea. Ghici ce vroia donshoara in chestiune sa cumpere. Ia?
Delia
Adela99 spune:
quote:
Originally posted by Ferigutza
Dar apropos de regionalisme, amica mea ardeleanca, aceeasi care m-a invatat semnificatia "tzoaclei" mi-a povestit ce dificultati a avut in Bucuresti cand s-a dus la magazin sa-si cumpere..."ir". Binenteles ca vanzatoarea s-a uitat lung la ea si nu a stiut ce sa ii dea. Ghici ce vroia donshoara in chestiune sa cumpere. Ia?
Delia
Ir (de buze) Eu alta denumire nu stiu