DEX-ul, nasurile si ardelenii!

DEX-ul, nasurile si ardelenii! | Autor: ANDRUSHKA

Link direct la acest mesaj

Sa ma explic! Ca parca vad niste fetze lungi in fatza monitoarelor! Si e musai sa va spun ca am aterizat aici la "Zona artelor" si nu la Spitalul de glumeti pen'ca mi-am spus ca aici se strang intelectualii din zona si ma pot lumina si pe mine.

Azi am fost la parc cu doua prietene, nu spui cine, persoane importante.Una munteanca de-a mea, cealalta ardeleanca.Juma' unguroaica, dar asta-i alta poveste ( mesaj ptr ea:Mah, da' Ardealu'i tot al nost!)Baletand noi pe role sau mestecand la mici cu mushtar dezvoltam o polemica de ordin dialectologic. Prima fu' munteanca mea care, sireata, arunca prima nada ( stia ea dinainte raspunsul ce-l va primi...) si o intreaba pe cealalta: "ma, ce inseamna la voi, in Ardeal, ca ai nasul CARN?"

Nu va zic ce raspuns a venit pana nu va sondez si pe voi. Daca s-ar putea sa primesc lamuriri din toate zonele tzarii ar fi excelent. Io am cautat cuvantul in DEX, ca sa am "acoperire", dar niciodata nu mi-a trecut prin cap ca un cuvant romanesc poate avea sensuri antonimice in diferite regiuni. No, purcedeti la drum, dragii matushii si ziceti la baba ce inseamna la voi in zona cuvantul CARN (cu I din A, fireste)

Yesterday I dared to struggle, today I dare to win!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

carn e atunci cand seamana cu o gogoneata si e in vant. ca nasu lu pinocchio inainte sa minta. ca al lu mihaela de la desenele animate de pe vremea lu ceasca. face un unghi de patrush'cinci de grade pe linia imaginara verticala de-a lungul profilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANDRUSHKA spune:

Fara sa te mai intreb de locul nasterii din buletin, te trec in tabara muntenilor, Conchita. Cu toate astea, vei vedea ca ne va contrazice lumea chiar daca defilam cu DEX-ul in dinti.

Yesterday I dared to struggle, today I dare to win!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Veve spune:

Asa stiu si io.Un pic in sus,asa...!Da' nu ca o gogoneatza!

Irina,veve & croko

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adimercedes spune:

Andrushca, eu stiam ca nasul e carn atunci cand e micut si cu varful in sus. Spre diferenta de un nas borcanat sau acvilin . Si scuze ca iti zic, dar faptul ca stii valoarea semantica a unui cuvant nu te inscrie automat intr-o etnie sau alta si nici nu e indicativ al regiunii din care provii. Pur si simplu arata ca esti educata, citita, cultivata sau cum mai vreti voi si ca stii limba romana si o vorbesti corect...

Nu-i asa?!? Adi

P.S. Daca are vreo importanta in acest subiect, eu sunt din Ardeal.

P.P.S. CÂRN, -Ă, cârni, -e, adj. 1. (Despre nas, rar despre bot) Mic, scurt și cu vârful ridicat puțin în sus. #9830; (Despre oameni, rar despre animale; adesea substantivat) Care are nasul sau botul cârn (1). 2. Fig. (Despre obiecte) Cu vârful strâmbat, îndoit în sus; p. ext. strâmb. – Din sl. kr#365;n#365;.
Trimis de valeriu , 2003-03-03. Sursa: DEX '98

"Where there's a will, there's a way!!!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

dexu meu e in cutie, gata, nu pot sa ma uit. daca spui tu ce scrie acolo, as fi recunoscatoare, chiar sunt curioasa. si, da, sunt grecoaica 50%. :)))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Ardeleanca din mosi-stramosi, juma' unguroaica (aia mai intelectuala ) ma alatur celor care - fie ele muntence, ardelence, oltence, moldovence - au spus "micut si cu varful in sus " si as mai adauga si dragut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Leah spune:

Din cate stiu eu carn e nasucul micutz si usor orientat spre interior, nu spre exterior, nu? Sau ma insel?

P.S. Sunt din Moldova.

"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."(Robert Frost)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

quote:
Originally posted by Adela99

"micut si cu varful in sus " si as mai adauga si dragut.

Subscriu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anangel_lexi spune:

Si eu sunt de acord cu ceea ce au scris Adela99 si Iileana: micut, dragut si cu varful in sus, uneori poate si usor "obraznic". Nu stiu daca are vreo importanta, eu sunt din Bucuresti.

Sometimes I still lose my mind/ when life is cruel and unkind/ but it's when I suffer that I learn/in a repenting heart love will burn/oh I'm/ thanking blessed Mary for light divine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

quote:
Originally posted by anangel_lexi

Si eu sunt de acord cu ceea ce au scris Adela99 si Iileana: micut, dragut si cu varful in sus, uneori poate si usor "obraznic". Nu stiu daca are vreo importanta, eu sunt din Bucuresti.

Sometimes I still lose my mind/ when life is cruel and unkind/ but it's when I suffer that I learn/in a repenting heart love will burn/oh I'm/ thanking blessed Mary for light divine

Are, are! Ca de aia ai adaugat "obraznic"

No, cu toate ca-s ardeleanca, subscriu

Mergi la inceput