Ne schimbam sau socul celor ramasi acasa

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns polide spune:

am nimerit ca musca in lapte pe acest site,dar ma bucur ca exista,si imi pare rau ca pare exclusiv pentru mamici,desi multe din subiectele abordate,ca si acesta,sint de interes general.Ma surprinde ca vad foarte rar si cite un tatic,dar poate ca si altii au acelasi sentiment ,ca si mine acum,ca sint un intrus,desi dupa parerea mea.in unele probleme poate ca ar fi chiar mai bine sa auziti si vocile "din partea opusa "! Probabil voi remarca in reactiile voastre ,ale mamicilor,si sper sa nu am soarta unui in intrus in stupul de albine......!!!
Subiectul abordat ne framinta si pe noi ,taticii,si problemele sint mai complexe cind copii erau mai maricei cind am plecat din tara .Un lucru mi s-a spus de mai multi emigrati,si dupa 14 ani l-am adoptat aproape in totalitate,si anume,daca ai plecat intr-o alta tara si vrei sa cladesti acolo o noua viata,trebuie sa te adaptezi si sa preiei cit mai mult din obiceiurile locului,caci nu poti sa te bucuri si sa te simti ca acasa (cu fundul in doua luntre).Asta presupune si unele sacrificii,dar nu presupune sa uiti de unde ai venit.Cunosc compatrioti,care au in exclusivitate prieteni,tot romani,si-au pus imediat satelit si urmareste mai mult programul romanesc,si se pling ca vecinii olandezi,abia le raspund la salut.Vreau sa nu fiu inteles gresit,nu pledez pentru ruperea de trecut,si pierderea identitatii,dar mai in toate tarile exista "comunitati de diverse limbi si culturi",chinezi,indieni,marocani,turci s.a.m.d.,care si-au mutat lumea lor pe alte meleaguri,si multi dupa mai mult de 20 de ani in tara respectiva,nu le vorbeste nici macar limba.
Normal ca toti ne-am schimbat ,99% in bine,dar de fapt nu ne-am schimbat ,ci partea pozitiva din noi are condititiile sa iasa mai mult in valoare.Nici in Rom.nu imi venea sa arunc o hirtie pe strada,sau sticle si cutii de conserve prin tufisuri,dar cind vedeai un maldar de resturi,aportul tau parea minor.Aici ma plimb prin padure si mototolesc ambalajul unei ciocolata sau bomboane,si-l bag in buzunar,si..........aici e partea comica,nu pentru ca nu mai vezi ,ici,colo,cite un mototol(nici ei nu sint prfecti,caci locuim pe o insula unde sint f.putini straini,ca sa dai vina pe ei)!
Am avut si noi probleme sa le dovedim ca sintem din romanii buni, (caci fie vorba intre noi,unii compatrioti ne-au facut cunoscuti in Europa,nu din partea cea mai fotogenica !!!),sa le explici la unii ca Rom. e in Europa,ca stiam si pina sa venim aici ca s-a inventat televizorul si masina de spalat,etc.
Cel mai greu a fost ,insa,sa te adaptezi la obiceiurile locale,si MAI ALES COPII,sa se simta cit mai putin........altfel.Ai nostrii au fost f.f.repede acceptati,(parul blond a avut si el un rol)au invatat limba in 5-6 luni,dar veneau tristi de la cite o aniversare la care erau invitati,caci la un moment dat ne-au spus "vorbim ca ei,mincam ca ei,ne imbracam ca ei,dar cind toti cinta diverse cintece de copii,noi stam cu gura inchisa caci la lectia asta am lipsit".Apoi daca ai copii spre virsta pubertatii,Olanda nu e locul potrivit sa fii parinte,caci ,desi am fost si in tara pentru toleranta in educatie,aici ai un soc in ce priveste libertatea.Si daca in principiu sind adeptul ca mai bine sa stie cit mai multe decit sa se arda cu prima supa,cind e fata ta ,are 14-15 ani si se duce in camera ei cu prietenul(accesul parintilor TOTAL interzis)te mai inmoi in comvingeri.
Dar ca sa nu divaghez si mai mult de la subiect,un alt aspect al discutiei era socul cind te duci acasa,mai bine zis in tara caci pentru noi acasa inseamna noua casa,poate si unde in Rom. nu avem nici o casa (gluma !!jocul de cuvinte,caci casa chiar nu avem )
Din partea mea ,fata de prietenii mei din tara,nu e socant dar iritant ,neseriozitatea,si nu stiu ce experiente aveti voi,dar eu adaug si parerea mai multor romani din "afara"pe care ii cunosc.Poate a fost intotdeauna asa,dar m-am obisnuit ca aici cuvintul are o greutate juridica,adica daca ai promis numai verbal esti la fel de raspunzator ca si la semnarea unui contract,iar oamenii promit numai daca se pot tine de cuvint.
Alt aspect de 14 ani de cite ori vorbesc cu ei,aud numai plingeri,desi intre timp si-au construit o casa de vacanta,si-au luat alta masina,etc.
Vestea buna e ca nu mi s-a spus ,pina acum ca m-as fi schimbat,in afara de urmele virstei,desi ne vedem in fiecare an,sau poate tocmai de aceea !!!!
Nu stiu cine va avea si rabdarea sa citeasca toata povestea mea ,dar mie mi-a facut placere sa fiu ,chiar si pentru o singura data printre voi !!

Poli !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rodica spune:

Eu am citit tot !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frunzaverde2 spune:

quote:
Originally posted by polide

Alt aspect de 14 ani de cite ori vorbesc cu ei,aud numai plingeri,desi intre timp si-au construit o casa de vacanta,si-au luat alta masina,etc.

Da, am citit si eu pina la capat
(recunosc, daca textul ar fi folosit mai multe paragrafe ar fi fost mai practic).

si citind fraza de mai sus parca imi aud rudele (cind le mai sun sau cind le mai vad, indiferent de virsta, de statutul lor social, de situatia lor materiala sau de gradul nostru de rudenie) :
"eh, e greu" / "de unde nu-i nici Dzeu nu cere" / "ce sa-i faci, asa e in Ro" / "ne descurcam si noi cum putem"...
-
si au de citiva ani ceea ce eu nu am inca aici (calculator, casa, cablu tv, mobil am doar de citeva luni pentru ca nu aveam nevoie inainte in timp ce orice rom^n din tara imi va spune ca lui ii e indispensabil),
dar tot li se pare ca ei o duc prost.

Au un fel de nemultumire generala dar nici ei nu ar sti sa spuna ce vor de fapt.

Unii mi-au cerut chiar sa le gasesc de lucru in timp ce ei nici in RO nu au nici o calificare si nici o idee precisa de munca pe care vor sau stiu sa o faca.

Iar ca sa raspund la subiect, socul celor ramasi acasa ar fi sa ii pui dintr-odata sa lucreze in mediul profesional occidental. Aici sigur vor fi socati.
Pentru ca s-au obisnuit sa stea o zi intreaga la serviciu ca asa vrea sefu, sa nu plece inainte de ora 19h00 de la birou (desi programul e pina la 16h00) ca sa nu se faca remarcati. Aici te faci remarcat daca stai mai tirziu fara sa ai de lucru,pentru ca toti pleaca la timp.

Cind vor invata ce e productivitatea (nu neaparat in cimpul profesional) isi vor descoperi si prioritatile in viata si vor fi mai putin socati de ceea ce am devenit noi, "occidentalizatii".

If you want to win you have to learn to be a master of the game.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mona_B spune:

Pe mine ma studiaza atent vecinele, fostele colege de serviciu, de cate ori mergem in Romania, cu aerul ca ar vrea sa ma-ntrebe: dar tu nu porti haine de firma? Si am impresia ca nu ma cred ca nu-mi pot permite asa ceva, pt.ele Germania e paradisul pe pamant, oricat le-as spune ca se inseala, ca nu curge lapte si miere la robinet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns polide spune:

vrind ,nevrind,ai creat un nou subiect de discutie,si anume revolutia in mentalitatea romaneasca,pe care nu o poti schimba nici pe departe o data cu cea economica,durind mult mai mult!
Noi ne-am adaptat condititiilor de aici caci altfel nu se poate,dar si atunci cind am sarit pauza de cafea vrind sa termin intii ce incepusem,am atras privirile si remarcile ironice ale colegilor.Din pacate,in tara sint pe calea cea buna,dar sint prea mult cu un ochi in west si vor sa aplice reguli si norme care in west au o baza si o traditie,si nu s-au creeat peste noapte.
Vreau acum sa inchiriez o vila la mare,si preturile sint foarte apropiate de cele din tari cu traditie in turism,in schimb serviciile sint mult in urma.Trebuie sa trimit de 2-3 ori un email cu intrebari pentru detalii sau disponibilitati si primesc cu intirziere sau de loc,raspunsuri laconice,si partiale>Probabil ca le merge asa de bine,incit nu au interesul sa atraga clienti,sau nu s-au dezobisnuit de sloganul:timpul trece,leafa merge !!

Am vazut ,din fericire,ca se poate si altfel,anul trecut la munte unde am inchiriat o vila,cu tot comfortul din west,dar si serviciile ireprosabile,depasind orice asteptari!Nu stiu daca asa va ramine caci "sita era inca noua ",dar asa vin oamenii inca o data si povestesc si la altii,si cistigi noi clienti,asa se face reclama.!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Mi se pare normal sa te schimbi, pentru ca nu se compara experientele pe care le ai aici, si experientele de prin tari mai civilizate ca noi.
De exemplu vanzatoarele si lucratoti publici...care sunt ingrozitori!!!
Si un alt exemplu: s-a deschis tara piticilor in Constanta in parcul tabacariei, am fost si noi sa vedem ce si cum. S-au impartiti mingii gratis pentru toti copiii care erau prezenti! Numai ca unii carau cu sacul mingii!!! Pentru ce? La ce le trebuia? E, daca erau pe gratis, trebuie, nu trebuie sa le luam, si asa nu le platim!!!
Cred ca din punctul asta de vedere m-am schimbat, privesc cu alti ochi, poate mai detasat, poate mai relaxat.
Sinzi si DAvid
http://community.webshots.com/user/sinzi_ana

Mergi la inceput