Ne schimbam sau socul celor ramasi acasa

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rodica spune:

Foarte bun subiectul. (Eu te admir Andrada, de mai mult timp)

Dar noi care suntem in Ro, si care ne gandim zilnic la fratii si prietenii care au plecat, si noi am vrea sa ne schimbam.
Mi-e frica de momentul cand voi fi fata in fata cu fratele meu si poate nu ne vom mai intelege asa de bine si as vrea sa ma schimb si eu.
Majoritatea prietenelor mele sunt pe alte meleaguri, corespondam aproape zilnic, si totusi...
Ma incearca sentimente contradictorii. Inca nu sunt lamurita....
sa stiti ca n-am

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Angela T. spune:

Absolut toata lumea, domn'ne, dar absolut toti se asteptau sa vorbesc romaneste stalcit (sau baremi cu un accent acolo).

Asadar, niste prieteni din copilarie se si intelesesera intre ei sa discute fata de mine numai cu accent puternic moldovenesc, asa ca pe la Bucovina, numai ca sa mai contrabalanzese presupusul meu accent de Canada. Numai ca m-au iertat vazand ca am venit intacta :-)

Numai ca, na dracie, cateva zile mai tarziu, colegii din Bucuresti fura de asta data nemultumiti : iaca, nene, vorbeam cu accent!! Da' nu de Canada, nuooo... de Moldova :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucami spune:

Uite ca acum am vazut si eu subiectul! Am vazut ca se face trimitere la subiectul cu topless-ul unde, din cate stiu eu ,am fost singura "japonezoaica". Am citit si rascitit mesajele mele si am nu am gasit cuvantul cheie care ar fi putut da nastere concluziei de mai sus: "Pe scurt observam ca "japonezoaicele" tindeau sa priveasca cu oarecare degajare problema nudismului (la fel tratata de japonezii nativi), ..." Ce am postat a facut referire la persoana mea, la modul meu de a gandi si de a pune problema privitoare la topless. Topless si nu nudism! E o mica mare diferentza. Total de acord cu Julie cand spune ca pe plajele publice nu o sa vezi japoneze dezbracate, ba chiar o sa te surprinda faptul ca multe stau infofolite si sub o ditamai umbrela -si asta ca nu cumva sa se bronzeze, o piele alba fiind "la mare valoare" prin partzile astea. Majoritatea merg la plaja doar ca sa se joace cu copii si in nici un caz pt a se "praji". Aceste precizari fiind facute cred ca "americanoaicele" au intzeles ca ceea ce am scris este doar o parere proprie si cat se poate de subiectiva.Despre problema nudismului si cum e ea vazuta in Japonia de catre nativi ar fi multe de spus, dar aici nu isi are locul. Nudism nu topless-ul facut pe plaja!!Revenind la intrebarea subiectului. Da pe mine m-au schimbat cei 4 ani statzi in Japonia. Si ,zic eu, m-au schimbat in bine. Am observat ca sunt mai degajata in relatziile cu oamenii, ca o fraza spusa de cineva o iau asa cum este si nu incerc sa ii gasesc "ascunzishurile". Mi-am pierdut si "ascutzimea limbii" in fatza unor situatzii defavorabile mie. Prefer sa tac si sa ma gandesc ca cineva, candva isi va da seama ca nu am gresit/ nu a fost vina mea. Am capatat mai multa incredere in oameni. Si nu in ultimul rand am vazut ca "dramatismul" vietzii de zi cu zi de care aveam parte in Ro , aici m-a "parasit".

Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

Atat fizic cat si psihic ne schimbam cu totii indiferent ca stam aici sau aiurea pentru ca , nu-i asa, timpul nu ne iarta pe niciunul dintre noi. Si cum fizic nu prea avem cum sa evoluam spre mai bine, ramane sa tragem nadejde ca macar intelectual sa se intample asa.
Sigur ca fiecare suntem, mai mult sau mai putin, influentati de legile/regulile societatii in care traim dar am revazut oameni care la revenirea in tara au incercat sa demonstreze cu orice pret ca au devenit superiori pentru ca la ei pe plaja nu e voie sa bei bere in timp ce altii tanjeau dupa berea respectiva.
Cred ca bucuria/socul/nostalgia revederilor astea tine atat de inima si creierul celui care revine cat si a celui care-i spune "Bine ai venit !"
......................................................................
Recent am revazut cu o bucurie imensa(dupa mai bine de 10 ani) pe cineva care intre timp a locuit in Franta si mai apoi in SUA.
Eram doar mai batrani ...

vlad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Nu sint de foarte multa vreme stabilita in strainatate (chiar daca am calatorit mai des sau chiar locuit) si, ca atare, am pretentia sa ma consider aceeasi, sau aproape aceeasi, cu cea din momentul plecarii din tara. Aici simt nevoia sa tin legatura cu romanii..e o necesitate pentru mine, iar acest forum este o modalitate de pastra legatura cu "ai mei". Am observat totusi ceva; nu numai cei care pleaca se schimba, ci si cei care ramin se schimba in raport cu noi. Relatia dintre noi, cele doua parti, este biunivoca. Rodica, la un moment dat, spunea ca si ea ar vrea sa se schimbe. Am constat lucrul asta ca un soc, in urma unei discutii pe care am avut-o aici, pe forum. Imi exprimam o idee si la un moment dat cineva mi s-a adresat direct spunindu-mi ceva de genul "eu traiesc in inapoiata Romania si daca tu intelegi asa lucrul asta de acolo ar fi bine ca noi de aici sa ne bucuram ca nu sintem acolo, etc etc etc". Am mai remarcat replici, dureroase pentru mine, de genul "voua, astora din strainante va miroase tot...ati uitat ca ati trait aici?". Am incercat sa inteleg daca in spatele unor astfel de mesaje rautacioase (precizez,nu foarte multe) se ascunde vreo frustrare, vreo teama ca cei "de afara" se schimba atit de mult incit nu vor mai avea nici o consideratie fata de cei de acasa???
In ceea ce priveste "schimbarea" celor plecati o consider normala, naturala. Este naturala, atunci cind imprumutam/preluam obiceiuri care ni se potrivesc structural. Probabil ca asta e schimbarea in bine, care nu-i deranjeaza pe cei ramasi in tara. Atunci insa cind preluam ceva care nu ni se potriveste, care ne "vine" fortat asemenea unei haine cu doua numere mai mici, atunci sigur ii "socam" pe cei de acasa....asa cred eu.
Eu de exemplu am preluat de aici modul extrem de direct si transant de adresare; pentru ca, probabil, mi s-a potrivit. Inainte de a locui citva timp in Suedia, contraziceam pe cineva, daca era cazul, intr-o maniera fooooarte invaluitoare, doar sugestiva. Mi se parea nepoliticos si foarte ofensiv sa contrazic asa direct, pe fata. Dar am constat ca "directele" sint mult mai sanatoase pentru ca sint mai sincere si mai explicite. Am fost destul de clara???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

fizic,din an in an ma schimb in mai bine:-DDDcel putin asa-mi zic cei de-acasa,mint ei,mint si eu:-DDD

de shocat i-am shocat atunci cand l-am rugat pe tata sa-si scoata Oltcitul din parcare,sa-i faca plinul si sa ma duca pana la....piata:-)i-a socat cand le-am spus ca ma dor falcile si tamplele de atata ras si zambet cu gura pana la urechi

cand au venit aici(fratele si sora) m-au shocat exuberanta lor,faptul ca vorbeau tare si se minunau de toate cele.mi-am dat seama de fapt(iar shoc) cat de blazata am devenit de nu ma mai minunez de nimic.:-(

Ortansa-deX mamica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Mie nu mi s-a spus ca m-am schimbat doar ca m-am mai ingrasatsi nici eu nu vad o schimbare prea mare la mine cand sunt in Romania, poate ca sunt putin dar foarte putin mai serioasa!!
De cand sunt in Suedia am observat ca nu mai sunt atat de entuziasta,sunt mai nervoasa si nu cu acelasi chef de viata dar totul trece cand ajung in Romania!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carolyne spune:

Buna fetelor,

Eu nu sunt in masura sa imi spun parerea la acest subiect ca am venit in state doar de 2 luni.
In schimb as vrea sa subliniez un alt aspect al acestei teme. Personal cred ca socati pot fi cei care au plecat inainte de 89 sau la inceputul anilor 90 si au revenit dupa 10 ani sa zicem. Un soc presupune sa percepi o schimbare (in bine sau rau, depinde de situatie) f.f.f. mare fata de ce stiai tu. Ma intreb oare ce soc ar putea percepe cei care au plecat de catva luni ori cativa ani? Ca la intoarceerea in tara tot romaneste se va vorbi, ca vor fi mai multe sau mai putine gropi, ca se va fi schimbat partidul de la putere ori ca au aparut 5 hipermarketuri in plus.
Am lucrat la aeroportul otopeni peste 5 ani si am avut ocazia sa intalnesc oameni de toate cetateniile, dar romanii ii intrec pe toti: plecati fiind doar de cateva luni sau ani nu mai stiau sa vorbeasca romaneste (vorbesc de cei plecati la maturitate nu la 3 ani). Haida de, am intalnit la snobi din astia...Si erau atat de multi, pacat !!!Si daca ar fi sa ma intorc in tara peste 5 ani nu imi voi renega niciodata radacinile (educatia primita, parintii, prietenii).

Numai bine tuturor,

Carolyne

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucia_cs spune:

Mediul in care locuiesti te poate schimba, atat negativ cat si pozitiv. De obicei noi oamenii imprumutam ceea ce ne convine noua mai mult, dar mai invatam si un bun simt, mai invatam sa zambim, sa mai salutam straini, etc (potrivit obiceiurilor zonei).

Lucia sotia lui Csaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Initial creeata de Andrada
Dar asta m-a facut sa ma intreb din nou (opusul intrebarii lui gindacel cu socul reintoarcerii acasa):
Cei care v-ati intors acasa dupa luni sau ani in emigratie, cum ati fost primiti? Vi s-a spus ca v-ati schimbat?

ai sa dau un raspuns mai comic, cum imi sta bine
mie mi-a spus un prieten ca m-am maturizat (a crescut inima mare de tot in mine!!!!!!!!!!!!!!! sa vezi si de ce)... pana ieri cand, in parc cu copilul, o bunica ma intreaba asa, mai deoparte:
-ce grad de rudenie e intre dv si copil?!
(eu am o presimtire, da raspund totusi:)
-e fi-mea!
-aoleu maica, ma caineaza ea, faceti copii asa tineri!
(mie chestia asta imi suna deja arhicunoscut, asa ca-i ridic mingea si zic:)
-dar ce varsta imi dati?!
-ei, 16-17!
-ei! (ma infig eu necajita -mi s-a daramat castelu de carti de jooooooooooooooooc!) am 27!!!
-nu se poate! (se socheaza femeia)
-ba da!
-nu va cred!
-pai va arat buletinul!

etc!

mai, ori ca aratam mai matura cand am sosit dar mi-a trecut in doo saptamani, ori nu-sh ce iesplicatie sa ezista, dar sa-nteleg ca iar o sa-mi dea pustii de 14 ani peste mana cand aleg cartofii-n piata? iar o sa fiu servita in magazine dupa ce sunt servite alte cateva persoane intrate dupa mine?! iar la aeroport o sa-mi ceara toate actele si buletinu ca nu corespunde varsta din acte cu persoana de fata, ie sor-sa domne!

m-am saturat sa fiu miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiic! vreau sa cresc maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaareeeeeeeeeeeee! zise cipi si se duse la culcare

http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405

Mergi la inceput