Sunteti mai fericiti in Romania sau in noua tara
Raspunsuri - Pagina 7
marimar spune:
Sint foarte fericita in noua mea tara, sint aici de 5 ani jumate si ma simt pur si simplu ACASA. Am emigrat la 28 de ani, eram aproape de o depresie nervoasa cind am plecat, aici am reinviat. Eu sint adaptabila, optimista si pozitiva de felul meu, vad in general jumatatea plina a paharului si vad in primul rind ceea ce e bun in jurul meu, in oameni.
Cred ca fericirea vine din interior, nu banii, situatia financiara sau persoanele din jur ma pot face fericita, nu eram fericita in RO pentru ca ma sufoca lipsa de perspective de acolo, ma simteam intr-o situatie care nu avea scapare sau macar o speranta de mai bine. Aveam un servici - eram profesoara- pe care l-am inceput cu pasiune pentru ca apoi sa ma dezamageasca infiorator, aveam prieteni multi si buni, viata sociala debordanta insa ma simteam legata de miini si de picioare.
Emigrarea a fost o eliberare, mi-au crescut aripi, simt ca respir, simt ca traiesc.
Sint o persoana solara, am ales NZ pentru clima blinda si pentru ca aproape nu exista zi fara soare, chiar si iarna ( acum e iarna, echivalentul lui noiembrie-decembrie), e umed, temperaturile sint cam de 12-16 grade, ploua mult insa nu toata ziua, rareori e o zi in care sa nu apara soarele chiar si pentru citeva minute.
23 sapt si
cipcipcip spune:
Eu cred ca nu toti oamenii sint facuti sa emigreze, nu toti sintem la fel de sentimentali sau la fel de adaptabili, la fel de deschisi la nou sau la fel de curiosi despre alte culturi sau mentalitati. Unii prefera sa fie saraci in Ro, altii prefera sa fie saraci in afara, de dragul de-a trai intr-o societate civilizata. Cunosc si care au dus-o super bine in Ro, cu salarii cu 3 zerouri in euro, si tot au emigrat. Deci, depinde de firea fiecaruia...
Idora, Suedia e o tara super grea pentru emigranti, suedezii sint rezervati si nu accepta strainii usor, nu se poate compara emigrarea in Suedia cu cea in Italia sau chiar USA. Si daca nici nu ai o fire tocmai portivita emigrarii ajungi sa suferi la greu. Tot ceea ce poti sa faci e sa-ti faci prieteni de alte natii si sa-ti creezi un univers al tau in care sa te simti bine si sa incerci sa-i intelegi pe suedezi sau sa-i accepti asa cum sint. Natura umana este aceeasi peste tot, chiar daca aparentele sint diferite, poate ca suedezii nu sint asa de sociali, dar cred ca majoritatea nu sint oameni rai. De multe ori, ca emigrant tu trebuie sa faci primii pasi si sa lasi de la tine si sa incerci sa-i intelegi pe ei. Eu cred ca situatia se va ameliora cu timpul, fa-ti noi hobby-uri cu care sa-ti treci timpul, fa sport, du-te la cules de capsuni sau ciuperci cum fac suedezii, incearca sa-ti gasesti de lucru pe undeva sau sa mergi la scoala. Cu cit mai multe activitati, cu atit mai bine. Eu zic sa mai ai rabdare, chiar daca nu vei ajunge niciodata sa iubesti acea tara, iti poti face o viata cit de cit fericita. Iar daac intr-o zi vei avea sansa sa te intorci inapoi in Ro, daca acolo ti-e sufletul, cu atit mai bine.
Pentru unele persoane: eu zic sa va abtineti de la mesaje rautaciase sau negative cind cineva isi spune of-ul. Iar sfaturi se pot da intr-o maniera mai blinda, zic eu.
Cricor spune:
Noi am fost mai fericiti in Romania, aici sunt mai linistiti doar. Au trecut 4 ani si 9 luni, probabil ca si peste 20 de ani raspunsul o sa fie acelasi.
Corina
Ira spune:
quote:
Originally posted by Cricor
Noi am fost mai fericiti in Romania, aici sunt mai linistiti doar. Au trecut 4 ani si 9 luni, probabil ca si peste 20 de ani raspunsul o sa fie acelasi.
Corina
Asa se simt multi, cu singura diferenta ca unii dintre ei nu au parasit Romania. E firescul maturitatii. Copilaria, adolescenta si studentia sunt mai agitate, cum spune si serialul - "Tanar si nelinistit" .
mate spune:
Parerea mea este ca a fi fericit intr-un loc sau altul tine de structura fiecarui om in parte.Cum bine spunea cineva,eu pot fi fericita intr-o anumita tara,in anumite conditii si altcineva in exact aceleasi conditii poate fi profund nefericit.Asta pentru ca sistemul de valori difera de la un individ la altul.Deci ii dau dreptate si Idorei care nu este fericita in Suedia si care spune ca a fost de o mie de ori mai fericita in Romania dar nu pot sa nu-i dau dreptate si Irei care traieste in Romania si care crede ca in Canada va fi fericita,pentru ca imi amintesc ca asa gandeam si eu inainte de a pleca.Acum,dupa doi ani de emigrare pot sa spun ca am invatat ca nu exista societate perfecta cum nu exista nici societate imperfecta,ca nu tot ce vine din occident este bun si tot ce este in Romania este prost si multe alte lucruri.Si am mai invatat sa pun in balanta bunele si relele,sa trag linie si sa vad ca,cel putin pentru mine,emigrarea a fost un pas inteligent.Si daca ar fi sa o iau de la capat as emigra,nu as ramane in Romania,desi acum imi este un dor nebun de tara,dupa doi ani.
Oana
Yasmin spune:
da, imi amintesc si eu de viata din ro. de prieteni, de disco, de metrouri murdare. era frumos. lucram de dim pana la 8 seara, aveam salariu 100 dolari, asta dupa ce am fost avansata, eram profesionista
si seara imi cumparam intr-una fructe. la sfarsitul lunii constatam ca exact salariul s-a dus pe fructe. pai si chiria? intretinerea? telefoanele?
dar era frumos. ieseam in cismigiu si totul era ok. poate vreodata mancam si la mcdonalds... era superbbbb... si apoi ma intorceam acasa, casa goala si rece. scriam smsuri pana noaptea tarziu iubitului meu care era departe.
sunt fericita aici. am cea mai minunata viata. sunt alaturi de iubitul meu in fiece zi. avem o bebitza frumoasa si o casutza a noastra.
desi inca nulucrez (inca stau acasa bu bebe) nu ma plicitisesc deloc. cand ies pe balcon, vad bosforul. cand ies in oras totul e verde, aglomerat, galagios, exotic. si marea si portul. si zmeele astea multe care ma fac de fiecare data sa imi dresc si eu unul. aici pot ramane copil. si sunt iubita...
da, aici sunt fericita, fara indoiala
http://community.webshots.com/user/yasmintarakci
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro/
Cricor spune:
Ira, eu eram gata maturizata cand am venit aici. Copilaria, adolescenta si chiar studentia erau din pacate demult trecute in momentul emigrarii. Asa, maturizata, eram mai fericita in Romania.
Corina
Danutza Mamaruta spune:
Am fost mai fericiti in Romania decat in Canada.
Daca as fi stiut acest adevar, pe care Ira il detine de pe acum, citez "Fata mea, cand o sa intelegi ca fericirea este o chestie personala si nu tine cont de amplasamentul geografic, de climatul politic, de temperatura de afara sau de banii din buzunar, va fi bine si pentru tine." eu NU as fi emigrat. Dar poate ca atita timp cit nu traiesti si nu ai experimentat un adevar el nu face parte din tine. Acest adevar il experimentez acum si cind va fuziona cu mine, nimic in lumea asta nu ma va face sa il pierd.
Acum stiu ca pentru mine acasa este Romania. Iar experienta emigrarii m-a facut sa inteleg ca cel mai fericit te simti la tine acasa. Oriunde este aceea.
Ira spune:
Da, asa e, daca pleci din tara ta cu o anumita doza de naivitate (fara nici cea mai mica urma de ironie scriu asta) si imaginandu-ti ca tara adoptiva iti va completa anumite lipsuri (psihice, materiale)de la sine, vorbind, numai pt. faptul ca ea se numeste Canada sau Suedia, sau numai pt. faptul ca ea este o tara occidentala, asta nu e bine si aceasta credinta se va intoarce, precum un bumerang, destramandu-va naivitatea intr-un mod foarte brutal.
Voi, fetelor, sincer, v-ati gandit cand ati plecat ca, poate, o faceti pentru totdeauna, ca s-ar putea sa nu va mai intoarceti, sa nu va mai vedeti rudele si prietenii, orasul, strada, casa unde v-ati nascut ? V-ati gandit cand ati plecat ca in tara adoptiva toate valorile voastre clasice, poate, va vor fi rasturnate, ca, de exemplu, copilul vostru nu va mai vorbi atat de bine romaneste, ca prima lui limba va fi cea straina si ca el va fi cetatean cu mintea si cu sufletul al tarii in care voi l-ati adus ?
Nu cred,
cred ca v-ati gandit numai la faptul ca acolo va fi mai bine, ca veti avea mai multi bani si ca functionarii publici nu se vor mai stramba la voi. Asta nu e de ajuns, si cine pleaca cu o asemenea mentalitate va avea de suferit groaznic.