Includere copil pe pasaport
Raspunsuri - Pagina 2
Corina Paraianu spune:
Jeff,
Mergi la circa de politie de unde apartii si ia de acolo lista cu actele. Din proprie experienta (recenta) iti spun ca lista difera de la politie la politie. Noi am luat lista de la "Pasapoarte" si ne-am trezit la politia noastra ca nu e bine ce-am facut si ca pe ei nu ii intereaza listele altora (!!!).
In plus trebuie sa mergi la un notariat impreuna cu sotul unde faci o declaratie ca esti de acord cu trecerea copilului in pasaportul sotului (au ei formular). Noi am platit in jur de 250000 lei (notariat in Pta Victoriei).
Taxa platita la cec (simpla sau dubla - iarasi in functie de circa de politie) 60000 lei.
Poza copilului se face la fotograf ( doar unii fac poze pasaport special) 4 poze 200000 lei parca.
Copii dupa actele de nastere, casatorie, buletine.
Si multa rabdare, nervi tari, timp liber de pierdut!
Succes! Suntem in Romania!
Corina
RUXMAX spune:
[blue]apropo de pasapoarte, cum facem noi, cei din Romania pasaport nou, ca eu una m-a ma dau batuta.Sunt cozi de la 2 nopatea si se fac liste,,e ingrozitor.
PS aveti vreo pila (fara gluma) la Pasapoarte...?[/blue]

MonicaGj spune:
Eliberarea ( schimbarea ) pasaportului
Pasaportul se elibereaza de catre sectia de politie de care apartine persoana in cauza, in termen de 10 zile de la preluarea urmatoarelor acte:
Cerere tip completata la toate rubricile
Fisa tip cu toate datele personale
Actul de identitate in original si copie
Certificatul de nastere in original si cpoie
Certificat de casatorie in original si copie, daca este cazul
Pasaportul vechi daca exista
Chitante privind achitarea taxelor legale
Chitantele trebuie sa fie pe numele solicitantului, in conturile stabilite si in original.
Pentru inscrierea copilului pe pasaportul unuia dintre parinti ,trebuie acordul celuilalt parinte , exprimat in fata notarului.
Daca pasaportul tau este vechi , iti pot inscrie copilul pe pasaport.
Taxa p-entru pasaport se plateste la CEC si se achita pe numele tau , daca, copilul nu are buletin.
Daca pasaportul tau este nou , nu vor putea sa-ti treaca copilul pe pasaport deoarece este securizat in folie de plastic si nu pot interveni asupra datelor incluse deja fara sa-l deterioreze. Asa ca, in acest caz, vei fi obligata sa-ti faci si tu un nou pasaport ( alta taxa, etc.)
Eu Ancai, i-am facut pasaport individual.
A trebuit sa ma prezint cu ea acolo sa-i faca poze.
Pasaport individual se face dar trebuie sa te inscrii in audienta la comandantul de la Pasapoarte si sa-i inaintezi o cerere scrisa in sensul asta ( un fel de memoriu justificativ )si daca ei considera ca este intemeiat motivul tau , iti pot elibera si pasaport individual pentru copil.
Bafta si rabdare!
martta spune:
Eu am pasaport model nou si l-am inclus pe copil. Mi s-a spus ca doar pe pasaport model nou se pot face includeri, altfel ar trebui sa-si schimbe parintele pasaportul pt a include copilul.La notariatul Mihai Lupuleac, de pe Iuliu Maniu am platit declaratia notariala doar 90 000lei, un exemplar.Taxa de includere se plateste la CEC: 30 000 pe numele copilului, 30 000 lei pe numele parintelui in pasaportul caruia urmeaza sa se faca includerea.
Eu am intrat in audienta cu rezervarea facuta la avion si mi l-au eliberat mai repede.Intr-adevar, trebuie sa faci un memoriu in care sa descrii situatia, motivul pt care soliciti eliberarea pasaportului intr-un termen mai scurt.
In Buc. se fac includeri DOAR pe Nicolae Iorga, in Piata Romana.
MonicaGj spune:
Din ce imi amintesc eu ( si cred ca nu m-a lasat memoria) am platit taxa de pasaport la CEC.
Intr-adevar , ea se plateste fractionat , pe doua chitante ( una reprezinta taxa consulara iar cealalta reprezinta contravaloarea pasaportului in sine).
Ca ordin de marime , taxele platite de mine s-au situat undeva sub un milion ( 600 si sau 800 si ceva de mii lei).
M-or fi vazut pe mine mai fraiera de mi-au cerut mai mult 
.
mara18 spune:
Am citit si celelalte mesaje si se bat cap in cap. Ceea ce stiu este ca eu i-am facut fetitei mele pasaport individual, asta fiind regula impusa mai nou in legislatie. De altfel, pentru scoaterea unui pasaport pt copil, trebuie sa aduci de la notariat o declaratie precum ambii parinti sunt de acord cu plecarea copilului in strainatate. Este o porcarie, dar astea sunt regulile. Cel mai bine este sa-i faci copilului pasaport individual.
Bafta!
cataghe spune:
Fetelor, va multumesc tuturor pentru raspusuri. Am fost si ieri si azi la pasapoarte si m-am gindit sa va spun ce am aflat, caci vad ca problema e de interes.
O sa incep cu concluzia (!): Romania e Romania!!! Ce a fost valabil acum citeva luni, acum e... invers.
Deci: daca pina cum citeva luni nu mai puteai sa-ti treci copilul pe pasaport decit daca aveai pasaport vechi si era obligatoriu sa-i faci pasaport individual... ei bine, acuma nu mai poti sa-i faci pasaport individual si e la fel de obligatoriu sa-l treci pe pasaportul tau!!
Se poate face copilului sub 14 ani pasaport individual, dar numai "in situatii motivate"! Adica, daca de exemplu copilul pleaca in excursie in strainatate cu un grup, neinsotit de parinti, situatie in care trebuie sa prezinti documente cu care sa faci dovada acestui lucru. E drept, mi s-a spus ca daca nu ai un motiv clar, cu documente, atunci mai poti sa te duci in audienta la seful Serviciului Pasapoarte sa-i "explici" (!) ce si cum.
Deci, de rutina in momentul asta romanul isi trece copilul sub 14 ani pe pasaportul propriu.
Documentele necesare sunt urmatoarele:
-certificatul de nastere al copilului in original si copie;
-actele de identitate ale parintilor in original si copie;
-chitantele cu care se atesta plata unei taxe de cerere de 30000lei pe numele parintelui si a unei taxe de includere tot de 30000lei de data asta pe numele copilului (se achita la CEC);
-consimtamintul autentificat de notar al celuilalt parinte (cum ca este de acord sa fie inclus copilul in pasaport;
-formular tip 4 completat (asta se ia de la ei, de la Pasapoarte).
Noutate: daca parintii sunt divortati si copilul este incredintat unuia din parinti prin sentinta definitiva, nu mai este nevoie nevoie de actul de identitate si nici de consimtamintul celuilalt parinte. In acest caz trebuie sentinta de divort in original si copie si daca numele mamei s-a schimbat cumva printr-o casatorie ulterioara, certificatul de casatorie in original si copie.
Copilul se duce pt. poze acolo, mie nu mi-au cerut alte poze... poate depinde si de virsta, al meu e deja maricel si se presupune ca o sa stea cuminte sa-i faca poza (sper!).
Bon, asta pentru cele interesate de problema.
Urmeaza impresii personale!
...Ce sa va spun, iti vine sa te duci sa te impusti. Serviciul de Pasapoarte, cel putin asta din orasul meu, este o sfidare la adresa cetateanului. Nu ai pe cine sa intrebi absolut nimic, un individ apare la un gemulet intre orele 10,30 si 11,30 in fiecare zi, elibereaza pasapoarte, da informatii si formulare. Cine lucreaza dimineata si nu se poate duce intre orele astea, treaba lui. Probabil s-au gindit ca trebuie sa te invoiesti de la serviciu 3 zile pentru toata povestea: o zi ca sa te duci sa-ti iei formularul (asta intre 10,30 si 11,30); una in care
sa te duci de dimineata sa depui actele; si una, cica dupa 20 de zile, in care iar te duci intre 10,30 si 11,30 ca sa iti ridici pasaportul.
Nu exista taxa de urgenta, exista numai audienta la sef in care de asemenea trebuie sa "explici" verbal si in scris de ce iti trebuie pasaportul in regim de urgenta si eventul sa prezinti niscai documente justificative daca ai. (Prin asta am trecut eu anul trecut cind mi-am facut pasaportul meu - a trebuit sa plecam la o conferinta a sotului la care plecarea a fost decisa foarte tirziu si imi trebuia pasaportul urgent, m-am dus cu documente in regula, mi-au facut pasaportul ce-i drept dar m-au tratat ca pe ultimul gunoi).
Asa, sa revin cu programul de la noi din urbe: e drept, mai este afisat si program intre orele 13,30 si 14,30 zilnic, dar e taiat cu o linie subtire cu pixul (care nu se vede decit daca te duci aproape si seamana cu porcariile scrise pe restul hirtiilor cu pixul de diversi indivizi care au trecut pe acolo, incit nu stii ce sa crezi) si - ati ghicit! - linia cu pixul e valabila si nu ce scrie "sub" ea!!!
Cam asta este. Deci in afara de orele 10,30 si 11,30 nu ai de la cine sa ceri o informatie sau un formular si chiar scrie pe gemulet "NU INSISTATI", ca sa nu-i deranjam pe domnii platiti din banul public cu intrebari stupide despre problemele noastre personale care pe dinsii nu au de ce sa-i intereseze, pentru ca le au pe ale domniilor lor.
Va pup, va multumesc si va doresc nervi de otel tuturor celor care aveti de facut trebusoara asta pentru voi sau pruncii vostri!
Numai bine,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Madalina Doina spune:
Pentru Jeff:
eu am trecut prin aceste adevarate furci caudine nu mai departe decat acum 2 saptamani, deci pot sa confirm ca documentele listate de cataghe sunt corecte.
Dar, atentie! - nu completati formularul nr. 4 pe care il puteti descarca din site-ul de internet al Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei. Nu este bun. Punct. La intrebarea de ce atunci il mai lasa acolo, mi s-a raspuns cu o nonsalanta ridicare din umeri. Functionara mi-a argumentat ca nu ea este cea care a creat site-ul. Fara replica. Are dreptate, in fond, nu? (Daca cumva v-ati inchipuit ca sunteti "smecheri" si ca va duceti acolo sa nu trebuiasca sa mai completati CNP-uri, data de nastere si alte alea pe genunchi, v-ati inselat! Cautati in geanta un pix, bateti-va pentru un loc la o masuta jegoasa, asezata intr-un hol in care e un curent ca in tunelul aerodinamic, si scrieti!)
Si iar atentie - nu luati de buna nici lista de documente prezentata in acel site. Nici aceea nu e corecta! De acolo afli, de exemplu, ca trebuie sa te prezinti cu 4 (patru) fotografii 4,5x3,5 - cand, de fapt nu trebuie sa te prezinti cu nici o fotografie, ci cu minorul in persoana. Asta, in ciuda faptului ca daca ai curiozitatea sa dai un telefon direct la sediul Directiei, in Iorga, o functionara extrem de amabila (la propriu) o sa-ti spuna ca prezenta minorului nu este necesara, ci este de ajuns sa aduci 3 (trei, nu patru) fotografii 3,5x2,5 (nu 4,5x3,5) In treacat fie spus - si ea stie ca site-ul de internet nu este bun.
Si inca o data atentie - nu se include minorul decat pe un pasaport nou si numai la sediul central din Iorga - nu la sectiile de sector, asa cum zice pe de-acum celebra pagina web!
O precizare - in sediul din Iorga, minorii in vartsa de pana la 7 ani au un ghiseu separat, alocat lor. Pe usa acestui ghiseu (corpul B, parter, camera 2) un anunt informeaza pe toata lumea ca persoanele in varsta de peste 65 de ani si minorii sub 7 ani vor fi tratati cu PRIORITATE. (Fac o paranteza - asta nu inseamna ca la acesta coada nu se aseaza si persoane de varste cuprinse intre 7 si 65 de ani, carora cineva le "sopteste" ca si acolo se pot elibereaza pasapoarte inclusiv pentru ei, pentru a evita coada ENORMA de la ghiseul corespunzator, din corpul C.)
Revin. Conceptul de prioritate, in chiar acceptia unei functionare mai sefe care, in trecere pe hol, exasperata de urletele copiilor care stau acolo de o ora si poate doua, se gandeste sa puna ordine in lucruri - prioritatea deci, inseamna ca atata vreme cat in sala exista un copil sau o persoana de peste 65 de ani, ceilalti trebuie sa cedeze locul. Asadar, nu va lasati intimidati de argumentatiile ce invoca intelegerea mutuala, toleranta ca atribut stramosesc, patriotismul pe care-l invatam la scoala si alte valori de genul asta - copii au prioritate. Dar nu fiti nici atat de increzatori incat sa plecati de-acasa fara biberon cu apa, ceva de rontait, servetele umede, jucarii pentru ocuparea timpului, ca nu se stie niciodata peste ce conationali dati la coada.
Eu m-am dus pana acolo de TREI ori pana sa apuc sa ma vad cu actele depuse, asta in conditiile in care ma documentasem serios de pe internet si dadusem si 2 telefoane direct la sediu, ca sa fiu sigura - vorba aia!
Bataia de joc si, in acelasi timp, nonsalanta, sunt la cote maxime.
Asa ca, Jeff - si cei care preconizati sa aveti de-a face cu administratia statului roman, ce tocmai se gaseste cu motoarele turate la maximum, in drum spre UE - luati de-acasa intr-un dosar, toate actele care va trec prin cap (originale si copii). Pe moment, lista e cea indicata mai sus de cataghe, dar nu exclud ca peste o luna sa fie diferita, si e mai bine sa fiti pregatiti. Si-apoi, inarmati-va cu multa rabdare. Va va fi de mare folos.
Mult succes va doresc. Si dupa de scapati de-acolo, vacanta placuta!
Madalina
diana904 spune:
Spune-ti-mi si mie va rog, daca eu imi fac pasaport nou si vreau sa trec copiii in acest pasaport(cel vechi al meu expira peste vreo 2 luni), pot sa merg la circa de politie afarenta (respectiv Sectia 4)??
Sau trebuie sa ma duc in Iorga pentru a inscrie si copiii in acest pasaport?
ralucami spune:
Eu o sa vin peste o luna si ceva in Ro ca sa imi schimb pasaportul si deja ma ia cu fiori cand citesc ce scrietzi voi.
Eu am trecut odata printr-o experientza asa nasoala atunci cand mi-am facut buletinul, dar vad ca si la pasapoarte e la fel si nu s-a schimbat nimic din stilul de acum 2-3 ani.
Rabdare , tutun si nervi de otzel!
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!