Aici, in Olanda (4)
Raspunsuri - Pagina 10
danyce spune:
Salut,
Fetelor, dragelor,am o veste proasta si sper sa nu va suparati pe mine. Adevarul e ca mi s-au incurcat putin planurile si tot weekendul in care voiam sa fac gratarul trebuie sa fiu plecata. Problema e ca o matusa de-a sotului s-a oferit sa-mi coasa rochia de seara pt. nunta la care voi fi nasica si in loc sa fi fost la mine tot weekendul trecut , asa cum ne-a fost intelegerea, trebuie sa fiu eu la ea de joi pana duminica (din 10 pana-n 13) si apoi mai trebuie sa raman prin zona pentru o zi de nastere. Trebuie sa fiu la ea deoarece e la 200 km distanta si trebuie sa fie rochia gata in cateva zile ca eu pe 19 plec in Romania.Imi cer mii de scuze si promit sa ma tin de cuvant si sa organizez treaba asta asa cum se cuvine in iulie, dupa ce ma intorc.
pentru cele care dau NT2, atentie foarte mare la "Luisteren", deoarece de multe ori sunt dialecte. Repetati cat de des puteti,ascultand casete de conversatie (presupun ca se gasesc la scolile unde invatati voi).Mai puteti sa va antrenati auzul ascultand mult radio in limba olandeza si intrebandu-va partenerii cand nu intelegeti ceva. Pentru examenul oral care se da la casti, va sugerez sa invatati multe verbe care descriu actiuni practice deoarece se dau de multe ori imagini care sugereaza de exemplu "curatat de cartofi", "taiat ceapa in rondele" sau trebuie descrise actiuni consecutive (ex. "prima data isi face Anne ghiozdanul", "apoi se imbraca", "dupa aceea se incalta" si "in cele din urma merge la scoala"), mai trebuie sa stiti cum se dau instructiuni in limba olandeza, sa descrieti ceva obiect, etc. La "schrijven" trebuie sa stii gramatica si ceva vocabular si te descurci. Se dau intotdeauna propozitii de forumulat sau de completat (de stiut bine regulile:ce urmeaza dupa orice conjuctie, etc.) si se mai dau compuneri mai mici sau mai mari.La "lezen" trebuie sa stiti sa cititi printre randuri, sa rezumati idei, etc. Nu e greu deloc NT2-ul, o sa vedeti. Cam atat imi amintesc acum, dar promit sa revin cu mai multe amanunte daca e nevoie. Mai am niste brosuri pe care le pot trimite daca e cazul (pt. fiecare examen in parte)si pot cauta materiale pe care le-am utilizat eu si le copiez pt. voi.
Pupici,
Daniela Veuger si bebe mic din burtic
miana spune:
Eu sunt destul de stresata la ideea exam. din iulie si nu m-am inscris decat pt. lezen en schrijven.Nici nu mai stiu ce sa fac. Daca incerc sa vorbesc la scoala cu fetele in ol. simt ca nu am rabdare sa merg pana la capat si o mai dau pe engl., iar cand sunt in contact cu romani, ma simt vinovata ca nu folosesc timpul pt. a vorbi si asculta numai olandeza. Al meu sot nu mai vrea sa auda de la mine nimic in engl. sau rom.(el vorbeste un pic rom).Insa din pacate el este f. ocupat si cand vine seara acasa eu vreau sa-i spun multe si de toate si iarasi tind sa vorbesc si in engl. Voi cum faceti sau a-ti facut la vremea respectiva?
Ce apreciez eu la olandezi este faptul ca sunt f.tenace ,dezinvolti si nu au chiar asa de multe idei preconcepute ca noi si imi displace profund ca sunt un fel de zgarie-branza, au aceea krenterigheid pe care ei insusi si-o asuma,iar alte popoare o ridiculizeaza. Santem acum la o lectie in care un englez si un american(care nu sant nici ei mostre de generozitate)fac glume pe seama olandezilor ca le plac enorm soldurile si cauta uneori special imbr. cu defect pt. a avea reducere.O colega imi zicea la scoala ca asta-i o diferenta de cultura si nimic altceva,dar mie imi da un sentiment nu tocmai placut.Pana una alta ma bucur de lucrurile bune pe care le ofera societ. lor,si unul dintre ele este faptul ca poti sa mergi pe bicicleta pe fietspad atat in oras cat si in afara. Ador sa ies pe bic. in imprejurimile Utrechtului.
danyce spune:
Ce fain de tine ca mergi pe bicicleta, Miana!Eu inca nu reusesc si mai ales acum, cu bebe la bord, nici nu indraznesc.
Ma distrezi putin, Miana. De ce nu indraznesti sa dai toate examenele o data? Pai, tu intelegi perfect cuvinte de genul "krenterigheid" si nu indraznesti sa dai un examen de limba? O sa vezi ca totul o sa ti se para mult mai usor cand vei fi pusa in fata faptului. Eu tocmai subliniam in mesajul anterior ce trebuie neaparat stiut si nu mi se pare ca e prea mult sau greu. Ideea e ca pentru un astfel de examen nu trebuie sa ai neaparat un vocabular super dezvoltat, ci sa folosesti in mod corect ceea ce stii. Intelegi? Eu iti urez de pe acum mult succes si iti tin pumnii. Daca ai nevoie de sfaturi, incurajari, eu iti stau la dispozitie.
Voi ce mai faceti, restul fetelor?
Pupici,
danyce spune:
Waar zijn jullie, meisjes????????????????????????????
ancuta06 spune:
Eu am fost in A'dam azi, pt ora de olandeza si m-am intalnit si cu Rukki. Ne-am simtit bine, ne-am plimbat...
Danyce, vad ca nu prea e activitate deloc pe-aici, fetele probabil sunt foarte ocupate.
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
danyce spune:
Si eu sunt ocupata, dar imi fac timp si pentru DC.
Pupici,
danab spune:
Salut fetelor, bun venit Miana!
In trecere rapid pe la voi sa nu credeti ca v-am uitat. Ieri am intrebat la scoala cand am examenul pentru NT2 si am primit un raspuns "pe cinste"....saptamana viitoare. Stiam eu ca voi avea examneul inainte de vacanta dar nu ma asteptam sa fim informati asa de tarziu...bine, am intrebat eu ca altfel poate ca primeam o scrisoare luni sau marti cum ca miercuri si joi am examene. Asa ca burta pe carte zilele astea cu exceptia celei de maine cand ne-am facut deja planuri pentru o excursie in Franta.Abia asteptam excursia asta in care vom merge fara copil si acum sa schimb planurile??? Nu!
Danyce, cred si eu ca a fost o surpriza foarte frumoasa pentru sotul tau caseta si aflarea vestii ca veti avea o fetita!
Va pup fetele, fug la invatat ca trece timpul asta asa de repede!
Dana
miana spune:
Multumesc Daniela (Danyce) pt. incurajari si aprecieri, dar se pare ca nici nu am invatat bine olandeza ca am si uitat sa mai scriu corect romaneste. In mesaj. meu anterior ,doua greseli. Mea culpa. Despre materialele pt. pregatirea exam.desigur ca sunt bine venite. Altceva nu stiu ce sa mai scriu acum, decat ca va urez un weekend placut.
Miana
lena spune:
Buna fetelor cucuietelor,
Vestea buna e ca gata mi-am rezolvat cu actele, nu cu toate, dar saptamana viitoare aterizez si eu in holandika...vine husband-ul sa ne culeaga...fii-mea o da pe "da-da" si "ta-ta" de rad toate neamurile ca e mai romancutza decat olandeza
Dragutza Dana, ai o fetitza? felicitari multe si pupici pentru o zanutza mica in devenire, cred ca tu mi-ai scris la un moment dat pe chat, nu-i asa? ca mi-a trimis al meu sot un sms-u' de muream de ras...in romaneste si ca vroiai sa ne vedem, nu? dar eu nu eram pe msn, ca la vader si moeder ai mei nu au internet decat la aragaz...na, ca am dat-o pe glumsurile de la romanika!!! al meu sotuletz habar n-are el de msn-uri si cum deschide computadorul meu de acasica cum se deschide si yahoo-ul meu si ca o moaca ce e nu stie sa-l dezactiveze asa ca se amuza de limba romana din care a prins drag de urmatoarele cuvint: "zmeu", "vlad dracul","muma-padurii" deci realizati ce husband cu simtul umorului am
Miana bine ai venit, sa stii ca si pe mine ma enerveaza un pic zgarcenia, dar am noroc ca husbandul meu zici ca e latin cum ii place lui sa zica si nu avem probleme de genul asta, dar vad la restul...altceva ce sa zic, mie una imi plac olandezii, altceva nu-mi vine in minte acu ca sunt perturbata de peisajul mioritic care ma inconjoara!
Ancutza, pai esti tare, zau! Eu am zis ca ma bag in codrul verde cand o fi sa ma catar pe bicicleta, nu de alta dar nu vreau sa ma vad la stiri ca cine stie pe cine am accidentat.
Meisjes, mai dragutzelor, asteptati-ma si pe mine ca vreau sa va vad de-a fir a par...ia ziceti-mi? facura-ti poze la intalnire, ca vreau si eu sa va vad?
Pana una alta, pupici de la mine si de la Freya (care trecu de sapte luni)
Ancade spune:
Fetelor o mare rugaminte: daca pleaca cineva vara asta in Rom(daca ajunge si prin Bucuresti)imi poate aduce si mie o serie de medicamente pt Vlad care are o forma de astm?Aici nu sunt asigurate toate si costa cam mult mai ales ca tratamentul trebuie urmat cateva luni/1 an deocamdata.Am citit si despre aparatul SALIN ca ar fi grozav si as vrea sa il cumpar(dar se gaseste doar in Rom); mama mea care sta in Buc se va ocupa de procurarea lor insa nu pot fi trimise prin posta .E cineva care se ofera?
Multumesc anticipat.
Anca si Vladimir(21.08.2001)
PS Aici venim noi unde locuiti sa le ridicam.