Nastere naturala sau cezariana ?
Raspunsuri - Pagina 3
conchita spune:
quote:
Originally posted by l_carmen2003
Draga mea,
Pe mine nu m-a durut NICIODATA operatia de cezariana.
Si nu am avut complicatii dupa ea.
Si nici burtica mare nu prea mai am. Tine cont ca am un fibrom de 8 cm deci burtica mare as putea sa am...
Carmen, ma bucur pentru tine, sincer
eu nu am avut cezariana, ci operatie pentru extrauterina. ma gandesc ca e sub cezariana ca durere si chinuiala, iar eu nici nu vreau sa imi amintesc cat am patimit. asta este singura mea experienta comparabila, de aceea am spus ca imi este teama.
allya spune:
Deci ce anume trebuie avut in vedere in functie de cum veti naste:
NASTEREA NATURALA
1. - incercati sa nasteti natural cu un medic f priceput, asigurati-va ca daca aveti nevoie pt ca travaliul este prea lung, nu progreseaza, vi se va face oxitocina si ungere locala cu prostaglandine pt grabirea contractiilor si a dilatarii, iar daca nu merge nici asa, medicul va face cezariana.
- Pt grabirea dilatarii fiti mobile oricat de crancen va doare, plimbati-va pe coridoare in spital cu partenerul de nascut sau cu o asistenta.
- Faceti squatting (adica stati guguli si pozitia asta colaboreaza cu atractia gravitationala grabind dilatarea si inaintarea capului copilului in bazin spre iesire).
- Folositi mingea de yoga sa stati pe ea, ajuta si la dureri si la dilatare.
- Pe unele femei statul in apa le ajuta deasemenea (asta puteti face acasa baita cand incep contractiile si sunteti in prima faza a travaliului si mamici pt prima data si nu vi s-a rupt apa).
2. Pt evitarea epiziotomiei si a rupturilor perineale, faceti din ultimele 3 luni sau macar in ultima luna masaj perineal (introduceti 2 degete in vagin si masati cu un ulei lubrifiant zona intre anus si vagin, acesta este perineul, nu radeti si nu va simtiti ofensate, efectiv creste elasticitatea zonei respective)
Alegeti un medic care sa va asigure ca nu va taie fara motiv! explicati-i ca v-ati pregatit si sperati sa scapati de epiziotomie.
Daca vi se face consolati-va ca a fost spre binele vostru si ati scapat de rupturi grave. E mai bine o epiziotomie decat o cezariana, e mai putin traumatic daca este si ingrijita cum trebuie postpartum.
Masajul perineal trebuie executat in timpul ultimei faze inainte de expulzie! medicul de regula ar trebui sau moasa sa-l faca.
3. Daca aveti epiziotomie rau rupturi, pastrati o igiena maxima, spalati zona dupa fiecare folosire a toaletei sau de cate ori simtiti nevoia zona cu o sticluta perineala ca sa nu va bagati mainile acolo (o sticla de plastic cu o capacitate de cam 200 ml cu un capat alungit si care prin presiune asupra ei improasca apa in jet) sau cu dusul care are cap mobil sau la bideu.
Cred ca spalaturile se pot face si cu o solutie slaba de permanganat de potasiu pt dezinfectare sau cu apa simpla curata.
Nu uitati sa fierbeti sticluta perineala si sa o curatati f bine dupa si inainte de fiecare folosire si sa nu o lasati cu apa ci s-o uscati.
Sunt servetele dezinfectante cu efect astringent pt igiena perineala si anala, intrebati la farmacie si medicul.
In cazul unei infectii mergeti imediat la medic sa primiti antibiotice si crema cu antibiotice local.
Pt durere se fac baite calde la sezut si imediat dupa nastere vi se va pune gheata local!
4. Dureri insuportabile de la contractii:
- invatati sa respirati pe o contractie:
a. cand incepe contractia trageti aer in piept si-l dati afara usor ca si cum ati sufla
b. trageti aer inca odata si expirati scotand suntele si in ritmul hihihihuuuu
c. incheiati inapoi cu o respiratie ca si la inceput
cand travaliul avanseaza va veti folosi de respiratia hihihihuuuu cel mai mult si pe cuvantul meu ca merge, adica ajuta!
- incercati sa evitati sa va ganditi la durere si sa va imaginati ceva frumos, un loc superb si ca va tineti mult doritul copilas in brate! folositi orice va face bine, muzica masaj, imaginatie
- cand chiar nu mai puteti si sunteti si epuizata si v-ati dilatat la 5-6 cm si medicul va da unda verde, puteti cere o epidurala (peridurala), care este f eficace, facuta cum trebuie si la timp va scapa de dureri complect, nu si de simtaminte (veti simti atat contractia, cat si cum coboara copilul si cum iese)
- daca optati si aveti posibilitatea unei epidurale cereti ca in timpul impinsului sa vi se reduca doza ca sa simtiti nevoia sa impingeti si sa puteti controla mai bine expulzia
-epidurala va va lega de pat in sensul ca veti necesita un cateter pt urina, monitorizare si aveti un fir cu perfuzie infipt in spate
-epidurala in schimb e bine sa fie pusa caci in cazul unei interventii de urgenta nu au timp sa o faca si atunci se face anestezie generala
5. tehnica de impins
- trebuie sa-ti tii respiartia si sa impingi din rasputeri ca si cum ai incerca sa faci cand esti constipata in timp ce sufli aerul afara si se numara de la 1 la 10 asta pe contractie
- eu nu am reusit sa imping cum trebuie, deci cine are sfaturi si experienta e binevenita sa-si spuna parerea
6. pt incontinenta urinara postpartum (apare inainte de nastere de regula si se agraveaza dupa dar poate aparea si numai dupa nastere, mai rar, ca rezultat al slabirii muschilor perineali prin expulzie si impins) cat si pt a nu face pe voi kk de la impins (f rar se intampla si doar cand impingeti mai mult de 3 ore) in urmatoarele luni, tot din cauza slabirii muschilor din zona respectiva faceti exercitii kegel (contractati muschii din zona respectiva, cand mergeti la WC si faceti pisu contractati si vezi opri jetul ,asta arata ca folositi corect muschii) asta ajuta mai apoi si la ... Aceste exercitii se fac de camd sunteti gravide sau chiar de dinainte! si se continua dupa nastere!
NASTEREA PRIN CEZARIANA:
1. nu mancati inainte
2. nu va stressati poate fi f frustrant si inspaimantator cand ti se face doar cu anestezie peridurala (parere subiectiva personala, mie mi-a fost frica)
3. cand sunteti intinse acolo pe masa fara aparare si cu mainila ca un crucificat, ganditi-va la ceva frumos si la faptul ca totul va fi gata f repede!
4. cand simtiti ca umbla acolo in burta nu va speriati ganditi-va la copilas! si ca pt el e f bine ca se naste asa si nu e traumatizat de oasele tale prea inguste ale bazinului, de nici un forceps sau vacuum si ca riscul de moarte pt el a fost eliminat
5. cand simtiti starea de frig groaznic nu intrati in panica e firesc
6. dupa nastere asteptati-va la cateva zile sau o saptamana de dureri f mari ale inciziei, pt ele puteti lua tylenol cu codamina tot loa 2 ore si daca alaptati, iar imediat dupa veti avea inca peridurala de care veti beneficia din plin si dupa nastere, sunt femei pe care nu le doare totusi (asa zic ele si atunci e f bine)
7. gazele si constipatia sunt firesti dupa cezariana
8. dupa cezariana vi se pot umfla groaznic picioarele cam 2 saptamani, beti f multe lichide si stati cu picioarele sus cat mai mult timp
9. va va fi greu la inceput sa alaptati din cauza durerilor de incizie, continuati nu va dati batute
10. vi se va pune oxitocina in perfuzie dupa cezariana pt a va strange uterul si a provoca alaptarea
SFATURI GENERALE:
1. oricum ati naste sa stiti ca e traumatic si si frumos in acelasi timp si sa fiti mandre de voi
2. incercati sa nasteti natural pe cat posibil, daca va chinuiti acceptati si varianta unei peridurale (bine facuta, la momentul oportun face minuni si va veti bucura de travaliusi nastere in liniste), aicea sunt pareri pro si contra, cea mai contra ar fi ca nu poti coopera in timpul expulziei, asta se poate rezolva prin intreruperea administrarii de anesteziant, durerile de cap sunt f rare si de spate dar pot aparea ulterior, poate sa nu prinda bine
3. daca totusi optati din diverse motive pt cezariana asteptati sa intrati in travaliu in mod natural, nu cand vrea medicul, ca pleaca in concediu...e f important pt ca:
- va pregatiti corpul hormonal pt perioda postpartum de refacere cat si pt alaptat
- copilul nu se naste prematur deci riscul sa aiba probleme cu plamanii e redus la zero
- cine stie poate aveti un travaliu scurt usor si veti renunta la ideea de cezariana
-cereti o peridurala ca sa va bucurati de copil din primele momente si ca sa puteti alapta imediat
4. in primul rand medicul si echipa de medici trebuie sa fie competenti si sa coopereze cu voi si sa va respecte optiunile si dorintele
5. nu va fie frica in fond veti deveni mamici!
va pupic si imi cer scuze daca am fost partinitoare si destul de subiectiva, e bazat pe experienta mea si a unor femei cu care am mai povestit, deci puteti adauga constructiv idei si metode pt a usura nasterea!
va rog nu va certati si condamnati una pe alta "cum ca tu de ce ai nascut fara epidurala, iar tu prin cezariana si ca nu exista ca tu ai facut incontinenta urinara etc", nu are sens, e rautacios si neconstructiv. Fiti bune si hai sa ajutam si sa sugeram doar argumentat!
imi cer scuze ca am venit atat de tarziu cu aceste complectari si va rog ca in baza si subiectului care s-a mai discutat sa adaugati fiecare ce credeti de cuviinta, puteti copia si modifica listele mele si sugestiile si sa creati noi liste evident!
cu drag,
oz spune:
Eu am nascut 2 copii natural, fara taieturi si cusaturi. Nasterile au mers foarte repede, mai ales a 2-a, copiii au avut apgar 10 primul si 9 al 2-lea. Pentru ca nu am fost taiata am putut sa stau in fund si sa dorm cum am vrut eu, am avut niste febra musculara la burta si la maini dar cam atat. Sincer, si eu mi-am dorit cezariana la primul copil dar doctorita a zis ca nici nu se gandeste, la al 2-lea nici nu mi-a mai trecut prin cap.
allya spune:
Draga OZ ce te-a ajutat pe tine cel mai mult? ce ai sfatui tu pe femeile care nasc natural?
oz spune:
quote:
Originally posted by allya
Draga OZ ce te-a ajutat pe tine cel mai mult? ce ai sfatui tu pe femeile care nasc natural?
greu de zis, cel mai important este sa ai un doctor in care sa ai mare incredere si care sa stii sigur ca va fi acolo cu tine in momentul in care nasti. In tarile in care sunt moase e si mai bine, mie moasa imi place mai mult, pare mai aproape de tine. Eu am facut multa miscare cand am fost gravida, nu stiu daca asta a ajutat, am mancat cu grija, m-am odihnit cand am simtit nevoia...nu stiu cat de mult conteaza asta...faptul ca am facut intotdeauna sport si aveam musculatura dezvoltata a ajutat la impins si a scurtat travaliul? habar n-am! poate ca nu a contat, poate am avut noroc sa mostenesc un vagin mai dilatabil . Vreau sa spun ca daca era dupa mine faceam cezariana prima data, eram tare speriata, ma bucur foarte tare ca nu am facut-o si cred ca fetele care sunt gravide ar trebui sa se gandeasca foarte bine inainte sa o faca (la cerere). Poate au noroc sa nasca usor, fara probleme si sa nu fie taiate (se face foarte mare abuz de manevra asta in Ro) si se vor putea bucura de bebe imediat, orele de travaliu le uiti imediat ce ai vazut copilul.
roxanacaz spune:
Eu, dupa vreo 6 operatii, ( la ochi, fibrom la san, chist la uter, taietura cat o palma desfacuta la picior samd) pur si simplu am ales cezariana(pt ca mai si stiam ca toate nasterile in familia mea au fost ffff grele). Si nu imi pare rau deloc. Chiar in ziua in care m-au operat am stat deja in fund , a doua zi am coborat 1 etaj pana afara, la fiecare 3 ore urcam scarile un etaj la alaptat, a treia zi m-au externat. Am facut un copilas sanatos cat incape, a avut scor apgar 10, acum de o luna suntem acasa si suntem ffffff bine. Dupa nici 2 sapt dormeam nu ca pe burta, dar cum voiam eu, operatia deja se vede doar ca o dunga fina in parul pubian. Vreau sa mai fac un bebe in vreo 2 ani si nu ma gandesc sa nasc natural.
Insa am un mare respect pt mamicile care aleg nasterea naturala, pt curajul lor si le doresc la toate viitoarele mamici nasteri cat mai usoare cu travalii cat mai scurte.
Fiecare stie cat poate suporta, fiecare are propriul sistem de valori, asa ca e greu sa judeci o hotarare sau alta in functie de ceea ce simti tu personal.
Kiftelutza Kinder & Ardeiu'
Lauraa spune:
Iaca sunt 12 zile si cca. 7 minute de cand am nascut. Cu cezariana.Anestezie spinala,sotul langa mine. De la intrarea in sala pana la iesire a durat cca. 35 minute cu broderie cu tot. La 24 de ore cand m-am ridicat a fost crancen. Dar eu am trecut si printr-un travaliu de cca. 40 ore (cu pauze intre induceri) si parca ala a fost mai rau).A treia zi m-am asezat pe burta si azi,la ora asta sunt efectiv ca noua.Nu stiu daca poate sa creada cineva ca operatia este aproape invizibila, eu nu am putut sa cred ca se poate asa ceva.mama are o cicatrice de zici ca i-au scos toate matzele pe-acolo.La mine nu se mai vede .Daca nu as avea vergeturi as merge la plaja in costum de baie in doua piese chiar maine. Daca ati citit, as fi facut orice sa evit cezariana dar acum sunt bucuroasa ca am facut-o. Pitulicea e in regula ( ), frica mea cea mare la naturala ar fi fost epiziotomia mai ales ca bebe a avut peste 4100g si cap de 36,5 cm.Ma facea praf. Si imi mai era frica de incontinenta de care se pare ca sufera ff multe femei dar e subiect tabu,din pacate. In concluzie, daca e nevoie de cezariana, nu ezitati,daca nu e nevoie e probabil mai bine sa nasteti natural. Singurul regret este ca o sa pot face doar 3 copii si apoi se sterilizeaza clocitoarea...
Irinusha spune:
quote:
epiziotomia mai ales ca bebe a avut peste 4100g si cap de 36,5 cm.Ma facea praf. Si imi mai era frica de incontinenta de care se pare ca sufera ff multe femei
:) Sigur nu te facea praf ... zic asta ptr. ca al meu a avut un cap de 36 cm, chiar daca a fost mai usurel....
Eu am nascut natural, exact cum mi-am dorit ... destul de repede (6,5 ore) si chiar daca a durut, la urmatorul tot nastere naturala imi doresc. Doar ca de data asta cu PDA ... deci ceva tot vreau sa schimb ;)
Cred pur si simplu ca este mult mai bine ptr. relatia intre bb si mama, esti activa din prima clipa. Eu una m-am dat imediat dupa nastere (si binenteles dupa "broderie") jos dupa masa si am asistat la controlul puiului meu ... na, trebuia sa-l aplaude si pe el cineva cand a luat nota 10 :)
Ei, oricum e, important e sa fie mama si bb-le sanatos ... asa ca fetelor numai bine si bb-i mancaciosi!!!
PS: Ca uitam: incontinenta ... o simt si eu usor, dar moasa mi-a asigurat ca dispare ... asa ca sper!
Irinusha & Cris ( 3 Mai 2004 )
tinatache spune:
quote:
Originally posted by Lauraa
Singurul regret este ca o sa pot face doar 3 copii si apoi se sterilizeaza clocitoarea...
dupa al doilea mai vorbim :))
Cristina
Alina spune:
quote:
Originally posted by tinatachequote:
Originally posted by Lauraa
Singurul regret este ca o sa pot face doar 3 copii si apoi se sterilizeaza clocitoarea...
dupa al doilea mai vorbim :))
Cristina
Mie doftorul mi-a zis ca se fac 4 cezariene fara probleme si chiar stiu pe cineva care are 4 la activ...dar din punctul meu de vedere,2 ploduti imi sunt arhi-suficient!
Alina