A fi vegetarian
Sint curioasa daca e cineva vegetarian(a) si din care motive.
E intr-adevar mai sanatos sa fii vegetarian? Credeti ca oamenii ar trebui de fapt (biologic) sa fie vegetarieni, asa cum sustin unii?
Haideti, va astept cu raspunsuri! 
Raspunsuri
chatonel spune:
eu nu sint vegetariana, dar sint pentru vegetarism... carnea e toxica. Desi e buna la gust- atunci cind nu e cu aditive- este greu de digerat, este contra naturii- e ca un fel de canibalism.
Insa nu m-am hotarit sa trec de limita: o saptamina, doua, legume, apoi una cu carne.
Toulouse, la ville rose
blue13 spune:
eu nu-s pentru :-)
suntem omnivori, si am evoluat consumind atit hrana vegetala cit si animala.
Nu eram convinsa ca-i asa, pina cind am vazut pe Discovery un reportaj, in care faceau o comparatie intre scheletul "Lucy" (primul schelet uman gasit) si omul modern. Si Lucy are coastele largi, la fel ca gorilele, etc - ceea ce indica un consum mare de materii vegetale (adica abdomen mare, pt ca intestinele sunt lungi, la fel ca la ierbivore)
Omul modern are o structura a scheletului mai asemanatoare cu carnivorele (cutia toracica se ingusteaza catre abdomen, abdomen plat (cine-l are... hehe), etc)
Si ziceau acolo ca o astfel de evolutie nu ar fi putut avea loc decit daca oamenii ar fi inceput sa consume carne.
Si tot consumul de carne ar fi dus la dezvoltarea "intelectuala" (din lipsa de alt cuvint mai bun...) a speciei umane - in ideea ca vegetalele au un aport energetic redus (deci e nevoie sa se consume o cantitate mai mare de hrana) si necesita un consum energetic mare pentru digestie. Si nu mai ramine nimic pentru activitati "creative" (sa descoperi focul, de ex. :-))
Carnea este hrana "concentrata" - etc. Vezi argumentul de mai sus, invers :-)
Sa nu dati cu pietre ! e parere personala, da' eu zic ca-i bine argumentata (nu de mine, de Discovery Channel !)
Oricum, a fi sau nu vegetarian e alegerea fiecaruia - dar dieta trebuie aleasa cu grija, pentru ca pot aparea carente de vitamine (parca B12 ?)
Pofta buna ? :-)
bidiloi spune:
Eu nu sint nici impotriva nici pentru.Chatonel are dreptate dupa parerea mea.Este bine sa nu exageram cu utilizarea ei dar nici fara nu se poate.Uite mi-am adus aminte de cintareata aia romanca ,roscata(cinta gen balade ) ..Narcisa Suciu, are o fetita de vreo 5 anisori acum si povestea la tv, intr-un reportaj cum ca fetitei nu i-a dat niciodata sa manince carne, a transformat-o intr-o vegetariana cum s-ar zice, eu de ex. nu as fi de acord ca copilul meu sa fie vegetarian fara ca alegerea sa nu-i apartina.Mi se pare corect ca el sa aleaga sa decida cind va fi mai mare, nu? Nu stiu poate gresesc ar spune unii, dar eu asa gindesc ca nu-i corect sa-l privezi pe copil de gusturi .Ei scuzati daca m-am intins prea mult, nu a fost cu intentie! Numai bine tuturor!
pulstar spune:
Eu am fost vegetariana timp de 6 ani, pana m-am apucat sa studiez serios problema, si m-am trezit la realitate, ajungand la concluzia ca totul este un hoax. Acum este aproape un an, de cand am revenit la dieta normala(mai eram si pe low-fat pe deasupra). Soya este o industrie de milioane de $, care profita tocmai de pe urma celor care cred ca nu trebuie sa mancam carne pt. ca e "toxica". Stiu foarte bine ce inseamna sa fi vegetarian. Motivele pentru care am adoptat acest regim au fost poetice(filozofice). Credeam ca in acel fel, lumea va fi mai buna iar eu mai sanatoasa. Nu a fost deloc asa. La ora actuala nu ma mai influenteaza propagande ca cea a vegetarianismului. Acum sunt multumita ca m-am desteptat la timp.
Nu vreau sa influentez pe nimeni, insa cred ca inainte de a opta pentru un numit regim alimentar trebuie sa studiem problema pe toate partile, sa analizam atat partile bune cat si pe cele rele pe care regimul respectiv le presupune.
Mie mi-au fost de mare ajutor urmatoarele link-uri:
http://www.mercola.com/2000/apr/2/vegetarian_myths.htm
http://www.westonaprice.org/splash_2.htm
http://www.westonaprice.org/myths_truths/myths_truths_soy.html
http://www.mercola.com/
si, sa nu uit unul important:
http://www.soyonlineservice.co.nz/
Va doresc bafta!
conchita spune:
quote:
Originally posted by blue13
omnivor parca insemna sa mananci oameni, sinonim canibalismului.
alimentarea creierului se face prin carbohidratii din carne, existenti si in vegetale. nu stiu care e diferenta calitativa intre cele doua tipuri, alta decat ca varianta 2 cu vegetalele mentine colesterolul in limite normale. pe de alta parte, nu exista grasimi vegetale/sintetice fara chimicale ..or in cazul asta prefer sa ma indop cu un pui la gratar decat cu E-uri. conservanti au numai preparatele din carne, care pot fi evitate. in rest, se mai gasesc si vaci sanatoase si organice, totusi, pentru oamenii care vor sa manance sanatos si echilibrat.
Oana_B spune:
Ntz, omnivor e sa mananci orice, daca era vorba de om cre' ca incepea cu homo:)))
Oana_B
lai spune:
Eu stiam ca omnivor inseamna sa mananci de toate, omnia=tot.
Cred ca poti manca sanatos cu o dieta vegetariana, poate mai sanatos decat cu una care contine carne, dar faptul ca esti vegetarian nu inseamna automat ca mananci mai sanatos, totul depinde de ce produse alegi, cum le alegi, cum le combini, si sigur trebuie mai multa atentie la aportul de proteine.
Eu am fost vegetariana un an de zile, nu stiu daca psihologic sau chiar fiziologic cel putin in prima perioada m-am simtit mai bine, dar pana la urma am renuntat tocmai pentru ca mi-am dat seama ca dieta mea vegetariana, avand in vedere ca nu aveam timpul si dispozitia necesare sa imi procur produse variate si sa imi gatesc ca lumea, era mai putin sanatoasa decat o dieta care sa includa carne, pentru ca mi-erau mai la indemana produse/mancaruri/retete sanatoase care includeau carne. Dar depinde de fiecare cat si cum este dispus/are posibilitatea sa faca.
Lai
conchita spune:
quote:
Originally posted by Oana_B
Ntz, omnivor e sa mananci orice, daca era vorba de om cre' ca incepea cu homo:)))
Oana_B
hihi, okay, pricipit, multumesc.
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by blue13
Nu eram convinsa ca-i asa, pina cind am vazut pe Discovery un reportaj, in care faceau o comparatie intre scheletul "Lucy" (primul schelet uman gasit) si omul modern. Si Lucy are coastele largi, la fel ca gorilele, etc - ceea ce indica un consum mare de materii vegetale (adica abdomen mare, pt ca intestinele sunt lungi, la fel ca la ierbivore)
Omul modern are o structura a scheletului mai asemanatoare cu carnivorele (cutia toracica se ingusteaza catre abdomen, abdomen plat (cine-l are... hehe), etc)
Si ziceau acolo ca o astfel de evolutie nu ar fi putut avea loc decit daca oamenii ar fi inceput sa consume carne.
Si tot consumul de carne ar fi dus la dezvoltarea "intelectuala" (din lipsa de alt cuvint mai bun...) a speciei umane - in ideea ca vegetalele au un aport energetic redus (deci e nevoie sa se consume o cantitate mai mare de hrana) si necesita un consum energetic mare pentru digestie. Si nu mai ramine nimic pentru activitati "creative" (sa descoperi focul, de ex. :-))
Carnea este hrana "concentrata" - etc. Vezi argumentul de mai sus, invers :-)
Sa nu dati cu pietre ! e parere personala, da' eu zic ca-i bine argumentata (nu de mine, de Discovery Channel !)
Oricum, a fi sau nu vegetarian e alegerea fiecaruia - dar dieta trebuie aleasa cu grija, pentru ca pot aparea carente de vitamine (parca B12 ?)
Pofta buna ? :-)
Interesanta chestia cu dezvoltarea speciei umane datorita consumului carnii...
A propos de teoriile evolutioniste, eu am auzit un argument invocat de vegetarieni ca noi nu sintem facuti sa mincam carne - ne lipsesc caninii lungi pe care ii au toate carnivorele (inclusiv ciinii care sint omnivori) si pe deasupra miscarea noastra mandibulara se face si in parti, miscare specific ierbivorelor (carnivorele nu pot misca falcile decit sus-jos). Mi s-a parut interesanta teoria...
Ma mai intreb de ce yoghinii sint vegetarieni? Nu am practicat niciodata yoga, dar am auzit ca yoghinii seriosi nu maninca carne, stie cineva de ce?
Pulstar, faptul ca soya este o industrie de milioane de dolari se datoreaza probabil faptului ca foarte multi oameni devin vegetarieni, deci este o cerere pe piata...