pentru iubitorii limbii romane
Raspunsuri - Pagina 9
ankka13 spune:
Buna fetele .gramatica este pasiunea vietii mele .Sunt filoloaga si eu (din pacate nu limba romana ci lb engleza si norvegiana )dar pot sa ma laud cu gramatica invatata de la prof .dr G.G.NEAMTU. autor de carti de specialitate .
Sa revin la subiect
Ceea ce m-a frapat cel mai mult dupa o vizita in capitala noastra era proasta intrebuintare a substantivului doctor la feminin :Doctora x sau medica x .Am crezut ca nu aud bine mai aLES DIN GURA UNOR INTELECTUALI .
sA NU MAI VORBIM DE DEZACORDURILE GRAMATICALE INTRE SUBIECT SI PREDICAT :
e FOARTE FRUMOASE florile in piata .Toate FETELE MERGE la cosmetca ,etc.
antoioana spune:
quote:
Originally posted by ankka13
Ceea ce m-a frapat cel mai mult dupa o vizita in capitala noastra era proasta intrebuintare a substantivului doctor la feminin :Doctora x sau medica x .Am crezut ca nu aud bine mai aLES DIN GURA UNOR INTELECTUALI .
sA NU MAI VORBIM DE DEZACORDURILE GRAMATICALE INTRE SUBIECT SI PREDICAT :
e FOARTE FRUMOASE florile in piata .Toate FETELE MERGE la cosmetca ,etc.
anca
Anca, te mira ?

Mersi, fetelor! Descantec, faza cu a lucra si a crea este de nota 10.
N-ati vrea sa veniti si cu ceva de genul Stiati ca...?Am afla multe lucruri interesante.
anto
iubibubi spune:
uitati aici si niste "discutii" mai vechi (subiectele se numesc "GRAMATICA"):
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=16839
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=19259
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=iubibubi
OtiliaLia spune:
In general neologismele (mov, lila) nu au forma de plural.
("galbenelor flori" si "florilor lila" - nu merge lilalor flori)
La unele substantive feminine imprumutate nu au genitivul normal
(exemplu Greta nu se zice "gretei" ci ca la masculin "lui Greta")
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by adrianangi
[brSi, ca sa revenim la subiect, am si eu o nedumerire:
- aragaz are, in dictionar, pluralul aragazuri. In realitate, e folosit termenul "aragaze".
aragazuri
la substantivele noi pluralul e in uri
pisi-pis spune:
Fetelor, se pare ca mi-am descoperit o greseala. Eu foloseam amandorura, dar se pare ca dictionarul ma atentioneaza ca este corect amandurora. Voi stiti ceva? Acum, dupa atatia ani imi suna tare ciudat.
Androix spune:
Fetelor, cum se scrie corect "de fapt" legat sau dezlegat? Eu il tot scriu legat, dar nu sunt sigura. Ma lamuriti? 
Victoria este de partea celor care cred in ea cel mai mult!
Andreea
descintec spune:
quote:
Originally posted by pisi-pis
Fetelor, se pare ca mi-am descoperit o greseala. Eu foloseam amandorura, dar se pare ca dictionarul ma atentioneaza ca este corect amandurora. Voi stiti ceva? Acum, dupa atatia ani imi suna tare ciudat.
amandurora
ce-i corect e corect
D.
descintec spune:
quote:
Originally posted by Androix
Fetelor, cum se scrie corect "de fapt" legat sau dezlegat? Eu il tot scriu legat, dar nu sunt sigura. Ma lamuriti?
Victoria este de partea celor care cred in ea cel mai mult!
Andreea
Aceasta este o stare de fapt.
Defapt mi se pare ca nu stiu nimic.
a tebuit sa editez, trimisesem raspunsul inainte sa-l termin
lena spune:
Felicitari pentru asemenea subiect...am si eu o nelamurire: stiu ca se spune camasa portocalie, dar am auzit si camasa orange (sau in romana s-ar scrie: oranj?), cum este corect de fapt? sau sunt acceptate ambele variante?
numai bine, Lena