pentru iubitorii limbii romane

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Ca veni vorba de limbi, graiuri si dialecte si in prelungirea discutiei despre catalana (pe care n-o cunosc), vin si eu sa va spun despre un pariu pe care l-am cu mine insami: pana la sfarsitul anului ma voi putea intelege cu socrul meu in niçois (sau nissarte). Este limba vorbita la Nice, iar eu cand am auzit-o prima data am crezut ca e portugheza! Eu nu vorbesc nici una, nici alta, dar am ureche muzicala! ;-)
Mai tarziu mi-am dat seama ca intelegeam 75 % din ce se vorbea, am fost chiar si la o piesa de teatru in "nissarte" si-am inteles aproape tot!
E foarte interesant ca se aseamana foarte mult cu romana, mai mult decat franceza uneori: "garoafa" se spune ... "garofa", cu accent pe "o".... ceea ce n-are nimic de-a face cu garoafa din franceza! Cum se spune in portugheza?!?

Mai spuneti, fetelor, ca-mi place!

« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

quote:
Originally posted by conchita

quote:
Originally posted by Ortansa
Desi daca vrem cu tot dinadinsul,le putem gasi si forme de plural:rozalii,movulii.

rozalii si movulii fac pluralul la rozaliu si movuliu, nu la roz si mov.
nu merge cu dinadinsul :))

...hai mah,ma dadushi de gol:-)))

Ortansa-deX mamica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianangi spune:

quote:
Originally posted by descintec
deci
Capul a cazut sub sabia dushmanului.
e cacofonie?

si apropo de cacofonii,
Duc capra la pascut.
nu e cacofonie. Am observat ca unii considera ca e si isi cer scuze in astfel de cazuri.

D.

Sunt "tampoane verbale". Cei care fac cursuri in domeniul audio-vizual sunt invatati cum sa se fereasca de ele. Nu reusesc intodeauna, de aceea ai surpriza sa auzi combinari caraghioase de cuvinte la radio sau tv... Ex "Timpul a expirat"
Fetelor, nu trebuie sa uitam ca limba romana, ca orice limba vorbita, este o limba vie. In continua transformare. Unele cuvinte se pierd, altele sunt adoptate..., ne place sau nu, asa stau lucrurile. Nu trebuie sa fim pretioase in exprimare, asa cum nu trebuie sa batjocorim cu buna stiinta lexicul, gramatica...
Pe forum se fac multe greseli de ortografie, dar multe dintre ele se datoreaza grabei... sa nu uitam ca aici nu scriem nici lucrari de diploma, nici carti..., sunt mesaje prietenesti, in care conteaza fondul, si nu forma. Pe mine nu m-au deranjat niciodata greselile de ortografie de aici, nu le-am luat in seama. Sunt altfel de greseli, mult mai serioase, care trec neobservate.
Si, ca sa revenim la subiect, am si eu o nedumerire:
- aragaz are, in dictionar, pluralul aragazuri. In realitate, e folosit termenul "aragaze". Putem spune cuiva care rosteste acest cuvint ca vorbeste incorect? Eu una, nu l-as critica...

Salvati un inger:
www.casa-romanilor.ch/teodora.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lily spune:

exista persoane care adauga un si - folosit pentru a evita cacofonii, in mod inutil:
corect: ca si cap; ca si credinta
inutil: ca si mama, ca si sora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lily spune:

De acord cu Adriana. Mesajele sint scrise in graba, insa uneori nu intelegi imediat ce vrea sa spuna cineva din cauza...greselilor.
Mie nu imi place sa corectez oamenii care scriu din suflet, vor sa participe la un subiect si fac greseli.Am observat insa ca unele "corectii" sint aduse parca pentru a "taia" cheful de discutie al persoanei. Nu neaparat pe forumuri, dar si in viata cotidiana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

quote:
Originally posted by lu.more
Cum se spune in portugheza?

Lulu, "garoafa" e "cravo" in portugheza, nici o legatura cu romana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

quote:
deci
Capul a cazut sub sabia dushmanului.
e cacofonie?

Nu e, dar ar trebui sa fie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Nu stiu daca subiectul asta imi face mai mult bine decat rau Am sa ma complexez total! N-am auzit nciodata de " tampoane verbale " , dar imi place expresia.

"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Ehe, Adela, nici eu n-am auzit, dar mai invat. Niciodata nu e prea tarziu. Asa-i cu astia de la mate-fizica.
Dar de cand cu subiectul asta, am inceput sa scriu cu i din a, si sunt,si mamaaa ce greu e. Si nici nu sunt sigura ca scriu corect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

quote:
Originally posted by adrianangi
Sunt "tampoane verbale". Cei care fac cursuri in domeniul audio-vizual sunt invatati cum sa se fereasca de ele. Nu reusesc intodeauna, de aceea ai surpriza sa auzi combinari caraghioase de cuvinte la radio sau tv...

Mey, combinatii au combinari?
Eu stiam ca sus-numitele combinari navigheaza doar prin apele matematicii mele in categoria combinari, aranjamente, permutari.

Gresesc ?

Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput