pentru iubitorii limbii romane

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

e corect,Salmida! ...mi-ar placea e forma corecta..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

Fetele, intrebare : cum se spune corect, doi piepti(de pui) sau doua piepturi (de pui)???..ca eu-s in ceata

Saphir si Amos Daniel (26.02.04)
http://community.webshots.com/user/ClimAmos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cici spune:

eu stiam tot de trei cacofonii admise
insa in loc de tactica cavalereasca era "cacao"

in alta ordine de idei ma tot contrazic cu cineva vizavi de modul conjunctiv al verbului a avea.

persoana cu pricina recunoaste intr-un fel ca as avea dreptate
dar el pronunta -"sa aiva"si eu de fiecare data zgariata peste masura la ureche il corectez:"sa aiba"draga....
ca..de' tu sa ai
el sa "aiva"
noi sa avem
voi sa aveti
ei sa "aiva"
partea simpatica e ca omul face ce face ,ma face sa rad si-mi cere argumente .
culmea e ca nu am

cici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucami spune:

Fetelor eu nu ca vreau sa fiu mai cu mot dar va spun cu mana pe inima ca stiu 4 cacofonii admise in limba romana:in afara de cele 3 spuse de voi (biserica catolica, Ion Luca Caragiale, tactica cavalereasca) stiu ca este acceptata si banca comerciala.

Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Fetelor, a mai existat un topic pe acest subiect, intitulat chiar "Gramatica" (parca, nu stiu daca urma si altceva) si a facut cariera de-a dreptul, cu cele vreo 10 pagini scrise. Poate ne ajuta moderatorii sa le gasim, ca ar fi pact sa se piarda, s-au discutat lucruri foarte interesante.
Ce ma lasa perplexa pe mine este cum se poate ca un creator de moda, probabil ca obscur de altfel in Ro, dar care apare totusi pe postul national de televiziune, sa vorbeasca despre "material de blug". Treaca-mearga ca o auzeam toata ziua la pro tv pe Dana Savuica la cele 5 minute de shopping, oricum nu pare prea cultivata, asa ca din partea ei venind blug nici nu pare asa o catastrofa.
Asadar, sa le spuna cineva ca materialul respectiv se cheama denim, sau mai simplu, material de jeans.

scarmanus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

Saphir,eu zic asa: Cand te referi la partea anatomicä (ca in cazul dat de tine) pluralul este piepturi; dacä te referi la o parte de imbräcäminte (cea care acoperä pieptul), pluralul e piepti.

Cici, cacao e neologism parcä; oricum este clar cä este pe lista ... "acceptärilor". Oare mai sunt si altele? (Opusul la : "Cei patru evanghelisti erau trei: Luca si Matei." )
In discutia cu prietenul täu, gramatica lb. romane nu este un argument destul de ... puternic, care sä il convingä?
Dacä nu, ...

Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucami spune:

quote:
Originally posted by OtiliaLia

Expresia cu "dupa raft" este caracteristica Moldovei (si e forma literara incorecta).Lia-S

Asta e o mare greseala. Nu exista forma literara incorecta! Forma literara este absolut intotdeauna cea corecta caci ea corespunde normelor literare stabilite de Academia Romana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Deci avem pana acum 5 cacofonii acceptate.

saphir: doi piepti-doua piepturi (de pui)... m-ai pus pe ganduri...de parca nu aveam eu destule indoieli, ai mai adaugat una
Pe site-ul culinar.ro, se folosesc ambele, poate sant corecte amandoua
Veniti careva si lamuriti-ne, va rog!

verbul "a aseza" :
eu asez, tu asezi, el aseaza sau el asaza?

"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

quote:
Originally posted by Salmida

Saphir,eu zic asa: Cand te referi la partea anatomicä (ca in cazul dat de tine) pluralul este piepturi; dacä te referi la o parte de imbräcäminte (cea care acoperä pieptul), pluralul e piepti.

Am raspuns cam in acelasi timp si nu apucasem sa citesc raspunsul tau. Inclin sa cred ca ai dreptate. Vesnica indoiala!

"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salmida spune:

quote:
Originally posted by ralucami

Fetelor eu nu ca vreau sa fiu mai cu mot dar va spun cu mana pe inima ca stiu 4 cacofonii admise in limba romana:in afara de cele 3 spuse de voi (biserica catolica, Ion Luca Caragiale, tactica cavalereasca) stiu ca este acceptata si banca comerciala.

Raluca , acum am väzut mesajul täu. Iatä si al 4-lea evanghelist! Este clar cä este acceptatä si "banca comercialä" ... trebuia sä dau "refresh" la ce stiam mai de multisor, ce-i drept!

Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)

Mergi la inceput