pentru iubitorii limbii romane
Raspunsuri - Pagina 2
roxanacaz spune:
Am si eu o nelamurire! De cativa ani m-am mutat in Bucuresti si de atunci am reusit sa aud pe mai toata lumea de aici folosind o constructie gramaticala care ma intriga. In scoala am invatat ca se spune de ex.: "Nu am decat 1000 de lei" sau "Nu vreau decat sa spun" samd. Ei, majoritatea celor pe care i-am auzit aici spun: " Am decat 1000 de lei", " Vreau decat sa spun". Sunt eu nebuna sau nu e corect?
Kiftelutza Kinder & Ardeiu'
try spune:
elara, initiativa ta ma bucura, cu totii avem de invatat cate ceva dintr-un astfel de subiect. Plus ca am observat ca atunci cand se deschide un subiect cu tema asta (cum ne imbunatatim gramatica) oamenii reactioneaza mai calm si au o atitudine constructiva si pozitiva. Sunt mai putin jenati de ceea ce nu stiu si pun mai usor intrebari aici legate de gramatica.
Atunci cand vorbeam de:
"corectoriii de gramatica negreeati pe site"(ia uite-aici ce greseala am facut deja: 3 de "i"?)
ma refeream la faptul ca majoritatea dintre noi se simt deranjati cand in cadrul unor subiecte cu alte teme apare cate cineva (de regula din lipsa de argumente la subiectul respectiv) sa corecteze greselile gramaticale ale celuilalt/celorlalti. Cine agreaza sa-i fie corectate greselile de gramatica, e cineva care o primeste cu sufletul absolut deschis? Oricat de binevoitor ai fi si oricat de constient ca ai gresit, tot te deranjeaza si tinzi sa crezi ca celalalt te-a corectat ori pentru ca are ceva cu tine, ori pentru ca nu mai are alte argumente de adus la subiect. Intotdeauna corecturile gramaticale in cadrul subiectelor cu alte teme naste controverse si mai mari, de aceea am zis ca acest tip de corectori sunt neagreati. E privit ca un mod neconstructiv de imbunatatire a gramaticii noastre.
In schimb subiectele deschise pe tema gramaticii intotdeauna s-au bucurat de simpatia membrilor si discutiile au fost mereu constructive. Apar si aici diferente de opinie, dar intotdeauna sunt privite cu calm si se cauta aflarea regulii corecte in final, nu desfiintarea "adversarului".
Asa ca dati-i bataie fratilor, va urmaresc cu mare interes ca am si eu lacunele mele ca orice om.
11 sapt DNP 1 nov.
Adela99 spune:
quote:
Originally posted by roxanacaz
Am si eu o nelamurire! De cativa ani m-am mutat in Bucuresti si de atunci am reusit sa aud pe mai toata lumea de aici folosind o constructie gramaticala care ma intriga. In scoala am invatat ca se spune de ex.: "Nu am decat 1000 de lei" sau "Nu vreau decat sa spun" samd. Ei, majoritatea celor pe care i-am auzit aici spun: " Am decat 1000 de lei", " Vreau decat sa spun". Sunt eu nebuna sau nu e corect?
Kiftelutza Kinder & Ardeiu'
Poate nu sunt (ce ziceti-sau poate corect spuneti
"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga
Lauraa spune:
Si eu sunt de aceeasi parere cu Adela.Chestia asta voiam sa o intreb si eu, de cand discut pe forumuri m-am lovit des de expresii de genul "am mancat decat 5 chifetele" .Eu as spune "nu am mancat decat 5 chiftele" sau "Am mancat DOAR 5.. "
Alta chestie de care ma lovesc tot de cand cu forumurile este folosirea cuvantului "dupa" in locul in care eu as folosi " de pe". Cum este corect?
Am luat marul DUPA raft.
sau
Am luat marul DE PE raft.
???
Dupa capul meu mic, a doua e corecta.
Ca sa nu mai zic ca acel DUPA e deseori inlocuit cu "DUPE" ceea ce ma irita putin,fiindu-mi necunoscut.
Laura si papusica din burtik (37 saptamani) 
roxana1974 spune:
Aia cu "am decat 1000 de lei" eu o consider penala rau de tot. Am si eu una, pe care o aud frecvent la TV, la Buletinul Meteo. Se tot spune: "vantul sufla slab la moderat" mai demult prezentatoarele spuneau "vantul sufla de la slab la moderat", asa cred eu ca e corect. Cred ca le e lene sa vorbeasca, ca si la schema cu "am decat" si se complac in greseli...ah ce sa mai zic de faptul ca mai nou si unele accente cad aiurea pe cuvinte si lume muuulta aude asa, gresit, la TV si is schimba bunul obicei invatat la scoala...
pupice la toate
roxana1974 spune:
Aualeeeeu!!! Aia cu "pupicele" a fost intentionata ca ma amuza cum suna....promit sa nu mai fac pupici la toata lumea!!!
Lauraa, capul tau nu e mic
, iar greseala cu DUPA in loc de DE PE pleaca de la limba vorbita. Undeva prin sud se vorbeste asa, mama mea, olteanca de origine face frecvent greseala asta. DU il inlocuieste in mod gresit pe DE, iar pacatosul de PA il taie pe PE. Nu are legatura cu cuvantul "DUPA" ca n-are cum sa stea marul pe dupa dulapuri ca mucegaieste naibii...
OtiliaLia spune:
Corect este "de pe raft" ele stau PE raft, si nu "dupa" pentru ca dupa inseamna in spate. Expresia cu "dupa raft" este caracteristica Moldovei (si e forma literara incorecta).
"Nu am mancat decat 5 chiftele" sau "Am mancat DOAR 5.. " sunt variantele corecte. Ca explicatie: pai acolo erau 10-20... de chiftele din care eu nu le-am mancat pe toate ci "doar 5". "nu am mancat decat 5" e ca si cum am spune complet nu le-am mancat pe toate doar 5 din ele".
Sper ca se intelege si m-am exprimat "clar".
blue13 spune:
OtiliaLia ->
Corect este "de pe raft" ele stau PE raft, si nu "dupa" pentru ca dupa inseamna in spate. Expresia cu "dupa raft" este caracteristica Moldovei (si e forma literara incorecta).
da-mi voie sa te corectez: "dupa" in loc de "de pe" este incorect, dar nu-i caracteristic Moldovei - acolo ar fi cel mult "di pi"... (si nu saritzi la mine, moldovencelor, ca-s de-a voastra
)
Chestia cu "dupa" eu n-am auzit-o decit in Bucuresti si Ploiesti (cu varianta "da pa") - da' cred ca e intilnita in toata partea de sud a .ro
Adela99 spune:
Despre cacofonii:
e acceptat sa scri o cacofonie si sa pui virgula ca de ex:ca, catarul, sau scri ca si catarul sau scri pur si simplu ca catarul (scuzati cacofonia)sau ca, catarul (scuzati cacofonia). Cred ca e de preferat sa eviti cacofoniile, dar daca....
e serviciu ciudat cacofonie?![]()
S-ar putea sa raman fara el, daca mai stau mult pe forum in timpul serviciului (dar zilele astea nu am avut asa mult de lucru, si seful e plecat si si aici e valabila zicala " cand pisica nu-i acasa... "
"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga
Salmida spune:

Intr-adevär un subiect interesant pt. toatä lumea.
Nu cred cä este cineva care sä nu gäseascä, la un moment dat, ceva de invätat de aici. Poate fetele care au studiat filologia sau un domeniu inrudit.
Adela, pärere personalä!
Nu esti deloc in stare de "alertä" in ce priveste limba românä!
(Parol!
) In rest, de indreptat greseli, mai mari sau mai mici, si de clarificat incertitudini fiecare dintre noi poate avea, indiferent dacä locuim in tarä sau in afara ei. Asa cä sper sä fie un subiect lung si util.
Eu stiu cä sunt admise trei cacofonii: biserica catolicä, tactica cavalereascä si Ioan Luca Caragiale. Restul se pot "slefui" prin variante ale constructiilor gramaticale.
Iar "serviciu ciudat" nu e cacofonie, chiar dacä e o constructie care poate "zgârie urechile" ... asa cum sunt sigurä cä fac eu acum cand vorbesc suedeza dupä atat de scurt timp de exersare a ei! ![]()
Asadar, fetelor aveti incä o cititoare interesatä ...
A! Sä fiu si constructivä! Mi-am adus aminte acum de faptul cä adesea aud: "mi-ar place" in loc de "mi-ar pläcea" ... Eu cred cä ultima formä e corectä. Gresesc?
Inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste.(Blaise Pascal)