Spaga noastra cea de toate zilele

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

bine-bine, mirosul ca mirosul, dar daca ruta aceea de tren e supra-aglomerata cum se afirma, cine le explica fenomenul eventualilor medici, profesori si ingineri ramasi pe peron in lipsa de loc in cuseta? presupunand ca medicii, profesorii si inginerii se spala pe picioare, au pachetel nemirositor de la la McD si nu fumeaza?
sa se demonstreze ca era suta la suta sigur faptul ca in cuseta ar fi nimerit nespalati poftitori de salam cu ceapa.

logica lui Guestus e perfecta: clasa de mijloc dispretuieste clasa de jos la fel cum e ea dispretuita de clasa din varf.

Authority Zero

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Ma, locurile se vand in gara si alea pentru care Catalina a dat mult-discutata spaga sigur nu erau vandute, ca altfel venea cetateanul cu biletul, se certa cu nashu' si spaga ramanea fara obiect...trenul ala era gol dupa parerea mea, iar nashu' a facut si el un banutz necinsitit redistribuind calatorii in folos propriu, ca CFR-ul vinde biletele la rand. Doi ani am batut Romania intre vreo 6 orase, statul imi platea bilet la vagon de dormit, ce pot sa zic, costa astronomic si iti intoarce stomacu pe dos nu si in primul rand din cauza co-calatorilor, dar din cauza jegului gros lipit insuportabil al trenului, pe care trebuia sa-l suport si a doua zi dis-de-dimineata sa ma prezant gatita aranjata sa ma conversez cu neshte persoane importante...asa ca unde se putea mergeam nene cu microbuzul, ieftin, rapid, aer conditionat sau cel putin se deschidea geamul, si erau tot aia care merg si cu trenul sau chiar mai amarati fiind mai ieftin, si parca putitul era in limitele normalului si de aia parca nu mai conta asa tare ca stateam 6 ore pe un scaun incomod, da ce sa fac daca ma agresa mai putin decat jegul de la CFR...mie mersul cu cfr-ul mi se pare o inubliabila experienta (exceptand vreo 2-3 floricele cu care oricum nu se face primavara) si oricum nu gasesc ca ar ascunde vreo problema de morala; pentru ca aici problema nu e calatorul, ci trenul, si in plus, atitudinea tampita din toate monopolurile romanesti, conform careia calatorul, customerul, nu trebuie sa astepte nici un fel de calitate a serviciului in schimbul banilor lui, ci sa zica saru-mana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

Spaga

spaga pe care o dam de zi cu zi, necontand in ce tara traim. Poate ca Romanii dau mai mult decat altii, dar nici in America nu mie rusine.
Merg la cafeneaua din colt sa-mi faca un Latte dis de dimineata, iar paharul pentru maruntis sta langa casa sa le pice si lor ceva. Merg la cosmetica pentru un depilat banal si acolo trebuie lasat ceva, cu toate ca te taxeaza aici de te ustura pielea dupa banii... Ma duc sa ma tund si mai las si acolo 15 dolari peste cei 60 care mi scoate din buzunar - automat.
Cand calatoresti, vai de punga calatorului. Spaga la taxi, spaga la restaurant (cel putin 15 la suta din nota de plata), spaga la hotel la bellboy ca ti-a carat niste valize care le puteai duce bine mersi in camera si singur, spaga la femeia care iti curata camera.
Cel mai tare ma enerveaza paharelele pentru spaga la cafenea. Prefer sa platesc cu credit card numai sa nu mai primesc restul si sa nu ma mai gandesc ca asteapta si ei ceva.
Da, dai spaga si la cel care vine sa-ti desfunde WC ca si data viitoare vrei sa-ti faca treaba buna.
Este oare o diferenta intre "spaga" si "ciubuc"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liris spune:

quote:
Originally posted by slakje

Da, e complet pe langa subiect, dar curios lucru Liris cum reactionezi tu cand eu spun ca V tzarii e putin mai civilizat ca si restul si taci malc cand se fac afirmatzii de genul "romanii put".
Sau tu nu esti romanca sa trag eu o concluzie asa mai pripita de ai reactzie 0 la afirmatzia asta?
Crede-ma Liris nu stiu cum e la Constantza dar la Cluj nu prea risti sa mori pe trecerea de pietoni, la Bucuresti era sa o patzesc de vreo cateva ori.
asta asa...un mic exemplu.
Cum stim noi sa despicam firul in 4 nu?
Alina.

quote:
Originally posted by slakje
Mai tin sa spun ca eu de felul meu sunt din V tzarii, nu saritzi sa dati cu rosii dar e mare diferentza intre V(Cluj) si E sau S-E sau N-E tzarii.

deci stii sau nu stii cum e in restul tarii?
am reactionat ptr ca am gasit momentul. nimeni nu deschisese discutia despre superioritatea celor din ardeal si cunosc parerea asta ardelenilor despre ei insisi...si am ceva contra-argumente. mie imi plac moldovenii, dupa dobrogeni, desigur:).
dar asta la un subiect dedicat.

cu privire la mirositul picioarelor, nu ma pronunt. eu stiu doar una si buna: saracia te timpeste, te dezumanizeaza. saracia te face sa renunti la educatie, daca nu, sa nu-i vezi un sens concret. iti miros picioarele, maninci ce apuci, inseli, furi, violezi pe vecina de 65 de ani s.a.m.d. mie si olandezi mi-au mirosit a transpiratie pe aici.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Sanca

Spaga

spaga pe care o dam de zi cu zi, necontand in ce tara traim. Poate ca Romanii dau mai mult decat altii, dar nici in America nu mie rusine.
Merg la cafeneaua din colt sa-mi faca un Latte dis de dimineata, iar paharul pentru maruntis sta langa casa sa le pice si lor ceva. Merg la cosmetica pentru un depilat banal si acolo trebuie lasat ceva, cu toate ca te taxeaza aici de te ustura pielea dupa banii... Ma duc sa ma tund si mai las si acolo 15 dolari peste cei 60 care mi scoate din buzunar - automat.
Cand calatoresti, vai de punga calatorului. Spaga la taxi, spaga la restaurant (cel putin 15 la suta din nota de plata), spaga la hotel la bellboy ca ti-a carat niste valize care le puteai duce bine mersi in camera si singur, spaga la femeia care iti curata camera.
Cel mai tare ma enerveaza paharelele pentru spaga la cafenea. Prefer sa platesc cu credit card numai sa nu mai primesc restul si sa nu ma mai gandesc ca asteapta si ei ceva.
Da, dai spaga si la cel care vine sa-ti desfunde WC ca si data viitoare vrei sa-ti faca treaba buna.
Este oare o diferenta intre "spaga" si "ciubuc"?

da, este o diferenta, s-a mai spus. paharul pentru maruntis nu ii revine casierului, deci nu e spaga. maruntisul din pahar se foloseste pentru cei(clientii) care nu au deajuns cand platesc, ia intreaba direct ca americanii sunt destul de draguti si iti vor raspunde.
la restaurant ar trebui sa fii fara inima ca sa nu dai bacsis, sau la valet, camerista etc. salariul unui chelner este de $2.1-2.5, tu ai trai cu asa ceva? apoi, el plateste impozit pe bacisul dat de tine, nu comite evaziune fiscala ca vamesii romani de pilda sau functionarii din Ro. restaurantul iti vine mancarea, nu si serviciul de servire integral.

diferenta intre spaga si bacsis, sa repetam deci, este urmatoarea: dai spaga pentru un drept care ti se cuvine si este inclus in pret, bacsisul in schimb nu conditioneaza serviciul respectiv. adica chelnerul te-a servit pe toata durata cinei, fara sa stie ca tu il platesti sau nu, a fost la latitudinea ta daca achiti un serviciu neinclus in pretul cinei. daca nu vrei valet si carator de bagaje, atunci nu-i folosi. daca ii folosesti, plateste-i, cinstit vorbind. valetul si baiatul cu bagajele sunt servicii de lux, aditionale cazarii. iar camerista primeste cel mult 7 dolari pe ora, la hotelurile super-luxoase, deci...astea sunt obiceiurile locului. eu de spaga la ala care iti desfunda toaleta n-am auzit, la noi e gratis tot ce tine de reparatiile in apartament, prin contract. normal ca baiatul care aduce pizza primeste si el un baccis acolo, idem cel cu ziarele(dar asta de vreo doua-trei ori pe luna, nu mai mult). cei din urma au salariu de $6 pe ora. aici vorbim de categorii defavorizate, cu minimum wage, nu de milionarii in dolari de pe Calea Victoriei si Primaverii.

TIPS este un acronim si inseamna: To Insure Prompt Service.
SPAGA e cuvant de sine statator.

Authority Zero

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Sanca, eu zic ca exista o diferenta. Eu nu consider ca dau 'spaga' aici cand platesc 'tips.'
In primul rand ca, daca am treaba cu administratia/birocratia, nu platesc niciodata 'tips.' Pentru anumite proceduri exista taxe de urgenta, asadar daca am bani sa platesc taxa de urgenta imi sunt rezolvate mai rapid problemele decat unuia care nu are, insa totul este formalizat, oficial, transparent, nu la mica intelegere. Nu mi-a trecut niciodata prin cap si cred ca as fi privita ca ultimul om si ar fi teribil de jenant pentru toti daca m-as aventura sa incerc sa-i dau secretarei de la departament 'spaga' ca sa ma puna in capul listei pentru posturile de asistent la scoala de vara, de exemplu. Nu numai ca n-as rezolva nimic, dar m-as pune intr-o situatie absolut penibila pe mine, si pe ea la fel.
Cand platesc 'tips' pentru servicii gen restaurant/taxi etc., nu platesc ca sa primesc servicii mai bune, oricum le platesc intotdeauna la sfarsit, deci nu se pune problema ca sunt tratata preferential pentru ca am platit un 'tip' mai consistent (cel putin in majoritatea cazurilor, rareori mi se intampla sa folosesc acelasi serviciu de acest gen suficient de des incat sa fiu recunoscuta). Exista un numar limitat de servicii pentru care se platesc 'tips', si este o chestiune care mie mi se pare transparenta, toata lumea de aici stie exact cat plateste tip in ce situatie, unei chelnerite de exemplu i se socoteste salariul avand in vedere 'tips'urile pe care o sa le primeasca (una dintre foarte putinele ocupatii unde salariul primit este sub salariul minim pe economie, tocmai pentru ca aceste 'tips' sunt luate in considerare oficial ca suplimente la salariu), stii ca daca te duci la restaurant platesti intre 10-20% tips, este ca o regula nescrisa, iar eu aproape fac analogia cu taxele pe valoare adaugata pentru haine de exemplu, cand te uiti la pret nu apar incluse, dar tu le calculezi, si, cand platesti apoi, le platesti. E drept ca in cazul asta esti obligat sa platesti, pe cand la restaurant, nu, insa marea majoritate a oamenilor platesc cam la fel. Eu as putea foarte bine sa nu platesc 'tip', ca tot serviciul ala mi s-a facut ori ca ca, ori ca ca, insa m-as simti eu prost, m-as simti 'zgarcita', as simti ca nu e drept fata de chelnerita aia, m-as simti pusa pe fentat sistemul ca sa-mi iasa mie trei dolari in plus. Daca serviciul a fost asa si asa, las sa zicem 10%, daca a fost normal, 15%, daca a fost excelent, las 20%, ca sa imi exprim satisfactia, insa intotdeauna intre 10 si 20% (in afara de cazul in care am fost tratata sub orice critica, si atunci nu las, dar asta nu prea mi s-a intamplat). Oricum restaurantul, taxiul, baiatul care cara bagajele la hotel sunt oarecum servicii 'de lux', daca nu am bani cat sa pot plati si sa las si 'tip', nu ma duc la restaurant si nu iau taxiul. Insa in serviciile de care chiar am nevoie in viata de zi cu zi, chestiuni administrative, medicale, de transport in afara taxiului, nu se pune problema de 'tips' si cu atat mai putin de spaga.
Cat despre 'pusculita' de la cafenea, pe asta eu nu o percep ca 'obligatorie', am o cafenea chiar aici langa mine unde ma duc aproape in fiecare zi si foarte, foarte rar las ceva (am remarcat ca majoritatea clientilor nu lasa, iar salariul angajatilor nu e calculat pe baza 'tips'urilor pe care le primesc, plus ca, daca cumpar de la 'tejghea', nu mi se pare acelasi efort din partea angajatului ca atunci cand vine si ma serveste la masa), insa niciodata nu am fost privita ciudat sau tratata altfel din cauza asta.
Eu nu zic ca sistemul de aici e perfect, poti sa-l analizezi si sa ii gasesti hibe, poti sa imi gasesti si mie nod in papura ca de ce la restaurant dau si la cafenea nu dau, dar sunt totusi niste diferente clare dpdv al 'spagii'. Ca sa rezum, cele mai importante diferente mi se par: 1. nu platesti bacsis pentru serviciile esentiale; 2. platesti dupa, nu inainte, primirea/calitatea serviciului nu e conditionata de bacsisul pe care il dai.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

na, conchito, ca am raspuns in acelasi timp

Lai

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by lai

na, conchito, ca am raspuns in acelasi timp
Lai

numa' ca tu n-ai mancat litere ca mine si te-ai exprimat muuult mai ordonat. :)))

Authority Zero

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Adela, cind calatoresti 12 ore cu trenul ma indoiesc ca nu vei minca la un moment dat, chiar daca cea mai mare parte din drum o faci noaptea.
Procese de constiinta?!... Nici nu stiu ce sa zic. Ceea ce ma revolta este ca am fost pusa in aceasta situatie, cita vreme eram dispusa sa dau banii aia mai degraba in plus la CFR, cinstit, pe bilete la vagonul de dormit.
Si, da, dupa cum spuneam, "prejudecatile" mele provin dintr-o indelungata experienta de circulat cu trenul - voi de cind nu ati mai fost cu trenul in .ro, btw?
Cit despre "mizeluri", sa nu credeti cumva ca eu nu maninc, numai ca nu pe ziarul pus pe bacheta, si taiate cu brisca la fata locului.
Sunt foarte de acord ca nu este corect sa dai spaga, si nici nu am prezentat toata povestea ca pe un exemplu pozitiv, dimpotriva. Dar uite, eu personal, daca am putut sa dau 100 000 in plus ca sa stau cit de cit confortabil 12 ore, cu un copil de 5 ani dupa mine, am dat, si recunosc acest lucru. Subliniez din nou, as fi dat cu draga inima banii astia si altii pe deasupra CFR-ului, dar nu am avut ocazia!

Numai bine,

Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Hai ca m-ai distrat... puteai sa mai cumperi inca un bilet (4 locuri in cuseta am inteles ?) pentru un copil - rezervare de loc) Nu era posibil ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

De regula, cand aveam de circulat noaptea imi cumparam bilete de clasa 1 - un adult plus un copil, locurile de la geam, si imi faceam "pat" si dormeam ca un pui tot drumul.

Mergi la inceput