Ce ati invatat in ultimii cinci ani
Raspunsuri - Pagina 3
tinatache spune:
marea majoritate a celor spuse mai devreme, cu mentiunea ca as vrea sa mai invat ceva cat mai repede: as vrea sa pot merge in autobuz si in aglomeratii fara sa-mi pazesc geanta. Am inceput deja sa ma dezobisnuiesc de acest obicei insa e tare greu...
In rest, am invatat sa traiesc relaxat, chiar daca sunt permanent sub presiunea timpului care nu ajunge pt tot ce as vrea sa fac, sa invat, sa profit din plin de posibilitatile pe care aici le am.
A, si am mai invatat ceva: ca pot merge la piscina cu copiii si acolo fiecare are un coltisor al lui adaptat varstei! ca aproape in toate locurile unde mergem exista un loc destinat/adaptat copiilor.
Un Paste Fericit!
Cristina
Clopotzel spune:
M-a atras topicul acestui subiect, sa vad cam ce as putea invata in urmatorii cinci ani. Se intelege ca sunt emigrant in devenire.
Bravo Maana! Mi-ai placut!
Before judging somebody, walk a mile in his moccasins.
coral spune:
Intrebarea era cu am invatat, eu nu pot spune ca am terminat de invatat, procesul e continuu.
Am invatat sa fiu un om mai bun si mai deschis.
Am invatat sa zimbesc, sa ma bucur de viata.
Am invatat sa stau la coada decent fara sa imi fac plan de scapare, in tara era o adevarat aventura trebuia sa stii sa te feresti de burtosul care se sprijinea de tine si trebuia sa suporti ghionturile celui nerabdator.
Am invatat sa zimbesc cind vorbesc la telefon.
Lista e tare lunga si nu stiu, dar toate sunt lucruri mici si marunte dar ne fac tare frumoasa viata de zi cu zi.
Daca a trecut o zi si nu am invatat ceva inseamna ca am irosit-o.
There is a difference between knowing the path and walking the path.
hannen spune:
Pentru ca imi incheiasem mesajul zicind ca fiecare zi este o ocazie sa invat cite ceva,uite ca ocaziile nu intirzie sa se arate.
Un aspect care merita retinut cred ca ar fi prezenta potentialilor perfectionisti.Oamenii care nu au nimic de invatat de la cei din jur ci de la care toata suflarea pamintului are cite ceva de invatat.
Oameni care exceleaza in tot si de la care tara de adoptie ar avea cu siguranta ceva de invatat.
Numai bine.
Nicole&Amira
http://community.webshots.com/user/nicoleamira
OtiliaLia spune:
Si ca sa adaug un mic amanunt relativ la mesajul meu anterior.
Tocmai am revenit de la cumparaturi, unde un produs aflat in raft la pretul de 313 yeni (inclusiv taxele) mi-a fost taxat cu 398 yeni (inclusiv taxele). Fara jena, cu chitanta in mana am luat unul din angajati si i-am cerut sa confirme ca cele doua produse (afisat respectiv taxat) sunt unul si acelasi, dupa care mi-am incasat diferenta de pret !
Si tin sa adaug ca in ultimele 2 saptamani este a treia oara ca mi se intampla ! (ma aflu in Japonia, NU in Romania)
ralucami spune:
OtiliaLia eu zic sa verifici inca odata ca tu lucuiesti in Japonia. Ceea ce povestesti tu pare desprins din basmele cu pesti. Cum oare de toate ti se intampla doar tie?! Sunt de aproape 4 ani in Japonia si de fiecare data am primit restul pana la ultimul yen.Plus ca orice greseala a celor care sunt in timpul serviciului se pedepseste destul de drastic: penalizari salariale, decaderi din grad sau chiar CONCEDIERE. Daca tu STII ca ai dreptate cere sa vorbesti cu sacho, bucho, tencho al acelui magazin si cere ca vinovatul sa fie pedepsit, fa o plangere.Iar faptul ca ceea ce spui s-a intamplat in Japonia si NU in Romania nu scuza gravitatea greselii. Romania nu are circumstantze atenuante doar pt ca e.....Romania. Si citindu-ti ambele tale mesaje de la acest subiect imi dau seama ca tzara asta pt tine nu a facut mare lucru, exceptand faptul ca aici ti-ai gasit jumatatea.Absolut nici un lucru bun! Eu in general acolo unde nu ma simt bine imi fac valiza si plec. Pe tine ce te retzine ??
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
dodo spune:
Poate o sa vi se para paradoxal, dar primul lucru pe care am fost sfatuiti sa-l facem aici a fost sa stam cit mai departe de comunitatea romaneasca! Initial n-am luat de bun sfatul, pe urma ne-am convins ca nu toti romanii care sint prietenosi iti vor binele si nu toti romanii mai retrasi sint cu nasul pe sus sau te ignora cu buna stiinta...
Alte lucruri invatate in emigrare si demne de remarcat ar fi:
-respectul fata de interlocutor este primordial, indiferent daca te simti lezat, trebuie sa mentii o linie normala de conversatie, ridicarea tonului atragind automat atentia celorlalti, chiar si glumele trebuie savurate cu risete calme, nu in hohote, altfel e necivilizat...
-nu se pun intrebari despre cit cistigi/cum faci de cistigi atita/care e situatia ta matrimoniala si de ce e asa/ daca partenerul are serviciu sau nu/ cit cistiga acesta/ daca ai mai multe servicii si sa nu dai relatii daca cineva mai insistent te intreaba, trebuie sa eviti cu diplomatie iar cel care intreaba sa-si dea seama ca nu e civilizat sa puna astfel de intrebari despre viata privata
-nici un sef, indiferent de rang, nu are voie sa foloseasca ton autoritar sau cuvinte care sa-i impuna pozitia ierarhica-faci cum zic eu sau zbori din post-politetea si bunul-simt troneaza in relatiile profesionale
-sa nu-mi fie teama in ceea ce priveste marturisirea apartenentei religioase
-sa acord credit ( sa cred in sinceritatea) celor din jur, asa cum si ei se asteapta de la mine sa fiu corecta si de incredere, nu de alta, dar aici o declaratie pe proprie raspundere este act in justitie la fel ca un act semnat si parafat si ultraparafat din RO...Iar daca umbli cu ocaua mica si esti prins, nu te mai spala nici apa sfintita, ti-ai pierdut cinstea obrazului si peste tot o sa ti se ceara o gramada de garantii in tot ce doresti sa intreprinzi-angajare, credit, cont bancar...Si cine-i nebun sa te crediteze pe tine in scris??
-sa triez cu atentie cunostintele din comunitatea romaneasca, raul cel mai mare nu ti-l face un dusman, ci cel pe care-l crezi prieten..
Cred ca ajunge cit am scris, las loc si altora..
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by ralucami
OtiliaLia eu zic sa verifici inca odata ca tu lucuiesti in Japonia. Ceea ce povestesti tu pare desprins din basmele cu pesti. Cum oare de toate ti se intampla doar tie?! Sunt de aproape 4 ani in Japonia si de fiecare data am primit restul pana la ultimul yen.Plus ca orice greseala a celor care sunt in timpul serviciului se pedepseste destul de drastic: penalizari salariale, decaderi din grad sau chiar CONCEDIERE. Daca tu STII ca ai dreptate cere sa vorbesti cu sacho, bucho, tencho al acelui magazin si cere ca vinovatul sa fie pedepsit, fa o plangere.Iar faptul ca ceea ce spui s-a intamplat in Japonia si NU in Romania nu scuza gravitatea greselii. Romania nu are circumstantze atenuante doar pt ca e.....Romania. Si citindu-ti ambele tale mesaje de la acest subiect imi dau seama ca tzara asta pt tine nu a facut mare lucru, exceptand faptul ca aici ti-ai gasit jumatatea.Absolut nici un lucru bun! Eu in general acolo unde nu ma simt bine imi fac valiza si plec. Pe tine ce te retzine ??
Daca ai fi citit atent primul mesaj, ai fi vazut acolo ca am invatat sa ignor "prostia" iar eu de felul meu nu-s razbunatoare. Atata timp cat pe mine nu ma afecteaza (ca doar mi-am capatat banii inapoi !) ce rost are sa "distrug" pe unul doar pentru o greseala (cred ca ai habar ca daca s-ar intampla o concediere, viitorul acelui sau acelei angajat (e) este definitv incheiat, iar daca nu ai habar afli acum). In alte astfel de situatii, am primit CADOU (tot in Japonia) produsul respectiv, sau am mai primit si un cadouas aditional - adica recunoasterea greselii lor. N-am spus ca nu mi-am capatat restul ci ca mi-au gresit chitanta, iar in primul mesaj despre "sa-mi cer restul" ma refeream de fapt la Romania (ca acolo trebuie cerut restul), desi daca imi scobesc in memorie pot sa-ti spun ca o data nu am primit restul cand am folosit taxiul, ca apoi sotul sa-mi explice ca de la straini in general taximetristii accepta ciubuc, si ca daca as fi cerut il primeam (adevarul e ca nici eu n-am fost atunci pe faza, era prima data cand foloseam taxiul singura)
Daca tu nu te simti bine, n-ai decat sa-ti faci valiza.
Eu ignor ce nu-mi convine (dar nu ma fac ca nu exista) si atunci ma simt bine, dar cand nu pot ignora e de rau. Transferul asta la Tokyo pentru mine a fost excelent, am scapat de harmalaia si nesimtirea celor de acolo. Aici stau la ultimul etaj, nu se aude nimic din strada, nu-mi sare nimeni coarda in apartamentul de deasupra, nu am pereti comuni cu vecinii (cu exceptia baii) asa ca pur si simplu nu am de ce sa ma mai plang. Iar atat vreme cat nu am relatii cu vecinii decat de "faina vreme asa-i ?" si "noapte buna", "buna seara" sau "buna ziua" nu stiu ce m-ar putea deranja.
Faptul ca "mi se intampla doar mie" probabil ca ti s-ar intampla si tie daca te-ai uita pe chitante, dar probabil pe tine te plictiseste. De cand am observat prima data ca asa ceva e posibil aici, am fost mereu atenta la chitante, dar recunosc nu se intampla asa de des inainte. O data la 3-4 saptamani se mai intampla, dar acum de 3 ori in 2 saptamani e cam multisor.
Tara asta n-ar avea nici un interes sa faca ceva pentru mine. Ce fac eu depinde de mine, nu trebuie sa mi se "vare pe gat" ceva ce deja exista. N-am mai povestit de faptul ca mi-a oferit o deschidere mai buna catre aceasta lume, pentru ca oricum inainte sa ajung aici stiam o multime despre Japonia, si unele lucruri pe care le stiam nu s-au prea adeverit. Dar asta e treaba mea.
De ce sa zic ca am invatat sa "separ gunoiul" cand eu faceam treaba asta si inainte ?
De ce sa zic ca am invatat aici chestii pe care nu le-am invatat aici ci in tinerete cu mult inainte de a intra in contact cu lumea asta ??
De ce sa zic ca am invatat sa stau la cozi ? Pai am preferat sa nu mananc carne in Romania decat sa ma inghesui la vreo coada ? Si sincer nici aici nu stau la coada, ca peste tot se poarta chestia cu numar de ordine (ai numarul si intre timp stai comod si citesti ceva si acest lucru l-am vazut la BCR la sediul central din Sibiu !)
Eram foarte credula si ma bazam mult pe cei din jurul meu in Romania. Se pare ca am avut doar experiente placute acolo in Romania, si ca nu m-am lovit de "oameni rai". Pentru ce sa nu recunosc ca lumea de aici nu e credibila, ca nu pot pricepe ce vor sa zica in 50 % din situatii. Ca nu primesc raspuns la ce intreb, si decat sa mai pierd vremea intreband mai bine ma descurc singura ?!? Si acest lucru e valabil si pentru sotul meu vorbitor nativ de japoneza, nu doar pentru mine incepator sa zicem in ale limbii lor.
Pentru ce sa zic ca in Romania am fost tratata obraznic cand asa ceva nu mi s-a intamplat decat rarisim (poate o data la cativa ani !)
Pentru ce sa "arunc cu noroi" atunci cand nu am materia prima = noroi ?
Pentru ce sa zic ca mi s-a furat bicicleta in Romania daca eu am carat acea bicicleta peste tot unde am locuit (Cluj, Galati, Bucuresti, Sibiu si in localitatea unde m-am nascut) si niciodata nu mi-a disparut, desi am folosit lacatel doar in ultimii 3 ani inainte de a ajung in Japonia ? (si arata ca noua anul trecut cand am dat-o ca si asa pentru 2 luni cat stau in tara n-are rost s-o tin sa se rugineasca ? Nu am avut noroc de hoti, desi arata foarte bine, ca intotdeauna mi-a placut s-o bibilesc pe toate partile si toamna s-o sterg cu ulei sa nu rugineasca pana in primavara.
Si sincer, cred ca trebuia sa aplic "ignore" la mesajul tau, dar ma doare sufletul de cate am scris, ca sa apas butonul "reseteaza".
Iti doresc sa ai o viata cat mai placuta si sa nu descoperi greseli de factura aici, iar daca le vei descoperi vreodata "sa te gandesti la mine". Sper sa nu ma apuce sughitul prea des din cauza asta !
conchita spune:
quote:
Originally posted by ralucami
Hellooooo, verificati inca o data ca nu sunteti la topicul despre Japonia, ci la unul cu tema data, in care se pedepseste aspru orice incercare de deturnare si conflict. :P intrebarile sunt altele! deci, daca te intereseaza, draga Ralucami, de ce nu e si OtiliaLia ca tine sa isi faca bagajele cand ti le faci tu, te invit sa o intrebi asta in topic separat sau la topicul de Japonia. haideti, va rog frumos, nu incepeti iarasi meciul romania-restul lumii ca nu asta discutam!
ralucami spune:
Ok! Mea culpa Conchita! Nu venisem cu intentzii de deviere a subiectului, venisem sa raspund ,dar mi-a atras atentzia raspunsul Otiliei. Mi s-a parut interesant ceea ce spunea ea si am vrut sa dezvolt ideea. Sorry pt devierea de la subiect. E ok sa se stearga mesajele mele.