Ce ati invatat in ultimii cinci ani
Raspunsuri - Pagina 2
hannen spune:
In afara separarii gunoiul ,a zimbi mai mult si a ma aplecain fata fiecarui necunoscut(obicei care il port cu mine oriunde,chiar si in Romania)am invatat sa port in mina efectiv toata ziua daca este necesar ,un ambalaj sau un gunoi cit de mic,am invatat sa depind de bicicleta(si ma gindesc cu groaza cum as fi privita in Romania cocotata pe )Inca incerc sa invat si eu si pe fetita mea sa nu papam pe strada pt ca nu este frumos (dar nu prea ii rezist iubitei mele si riscam sa fim privite ff.atent)
M-am obisnuit cu politetea ,m-am obisnuit sa fim tratati decent oriunde intram,fie la restaurant,supermarket sau banca,si acesta este un lucru pe care as vrea sa-l invete toti oamenii din Rominia.Este un lucru pe care as dori sa-l vad pretutindeni si sunt interesata de "reteta" ,cum sa-i invatam pe toti.Din acest aspect bineinteles ca am tras invatamintele mele si sincer nu ezit sa fac observatie atunci cind vad lipsa de politete si bun simt in jur.(nu in Japonia)
Nu pot sa zic ca am invatat tot ,ca stiu orice.Cred ca fiecare zi este o ocazie unica in care sa mai invatam cite ceva.
Va pup ,Nicole&Amira
http://community.webshots.com/user/nicoleamira
Ira spune:
Eu am invatat, cand am fost in occident, ca a primi tot restul de la cumparaturi nu-i nici o rusine, cum este pe aici, am mai invatat ca punctualitatea este la mare pret, am mai invatat ca munca, de orice fel ar fi ea, este rasplatita cu bani, am mai invatat ca legea este lege si ca spaga nu exista, am mai invatat ca ordinea si curatenia intr-un oras tin de fiecare din noi, nu numai de profesionisti si am mai invatat ca a trai in occident inseamna a inainta cu vreo 100 ani in viitor. Asta nu este, dupa mine o imagine idealizata, dar pot spune, in acelasi timp, ca nu am stat suficient de mult incat sa constat si lucruri negative. Chiar ma asteptam sa primesc raceala din partea nemtilor, de ex., care poarta dupa ei celebrul mit romanesc cum ca ar fi fff distanti, dar surprize-surprize, nemtii sunt un popor mai mult decat hazliu, dragut si sufletist, pe care-l iubesc la nebunie. Pot spune, chiar, ca am informatii mai multe despre acest popor decat unii care stau de mult timp acolo, dat fiind faptul ca am locuit in casa la mai multe familii suficient timp.
Sorina-Alexa spune:
quote:
Originally posted by hannen
In afara separarii gunoiul ,a zimbi mai mult si a ma aplecain fata fiecarui necunoscut(obicei care il port cu mine oriunde,chiar si in Romania)am invatat sa port in mina efectiv toata ziua daca este necesar ,un ambalaj sau un gunoi cit de mic,am invatat sa depind de bicicleta(si ma gindesc cu groaza cum as fi privita in Romania cocotata pe )Inca incerc sa invat si eu si pe fetita mea sa nu papam pe strada pt ca nu este frumos (dar nu prea ii rezist iubitei mele si riscam sa fim privite ff.atent)
M-am obisnuit cu politetea ,m-am obisnuit sa fim tratati decent oriunde intram,fie la restaurant,supermarket sau banca,si acesta este un lucru pe care as vrea sa-l invete toti oamenii din Rominia.Este un lucru pe care as dori sa-l vad pretutindeni si sunt interesata de "reteta" ,cum sa-i invatam pe toti.Din acest aspect bineinteles ca am tras invatamintele mele si sincer nu ezit sa fac observatie atunci cind vad lipsa de politete si bun simt in jur.(nu in Japonia)
Nu pot sa zic ca am invatat tot ,ca stiu orice.Cred ca fiecare zi este o ocazie unica in care sa mai invatam cite ceva.
Va pup ,Nicole&Amira
http://community.webshots.com/user/nicoleamira
Subscriu,in intregime!
Sorina.
"If you respect others,they will respect you!"
http://community.webshots.com/user/sorina1982
Sorina-Alexa spune:
Chiar vorbeam cu sotul meu ca atunci cand ne vom intoarce in Romania,vreau sa-mi cumpar bicicleta,el m-a intrebat de ce:"Pai cum ai vrea sa-mi fac cumparaturile,sa ma deplasez incolo si incoace?!"
El,saracul,m-a privit sceptic si mi-a reamintit ca n-ar dura nici 5 minute sa-mi dispara bicicleta din fata magazinului.
Uitasem complet,ce-i drept,si-mi pare tare rau sa ma despart de
Sorina.
"If you respect others,they will respect you!"
http://community.webshots.com/user/sorina1982
peca spune:
( la mine sunt doar 2 ani si4 luni)
cand am plecat din ro. aveam 20 de ani, deci nu am ajuns sa "invat" prea multe legate de viata de zi cu zi, dar ajunsa aici am ajuns repede sa compar ceea ce inainte observam doar si nu eram obligata sa fac fiindca era treaba mamei sau a tatalui si ceea ce dintr-o data am ajuns eu sa fac
- am invatat sa "ma educ", "sa invat" si " sa accept faptul" ca pana o sa invat limba depind de altii( a fost cea mai grea, dureroasa experienta de pana acum)
- ca nemtii sunt mai directi( motiv pt. care sunt considerati mai reci), nu, sunt doar directi, noi preferam o atentionare cu perdea, ca sa nu jignim, ei sunt crescuti si invavati asa: o atentionare nu o fac ca sa jignesti, ci fiindca ori ai jignit tu, sau esti pe cale sa o faci.
- sa devin si eu mai directa, (asta imi place la ei)
- sa nu ma mai justific atat pt. ceea ce fac, gandesc sau cred
- sa nu mai aspet nimic de la cei din jur, iar daca am facut ceva de buna voie, nu inseamna deloc ca si celelat o sa imi intoarca serviciul
- sa sortez gunoiul,(saticla la stical, doze la doze, rest cu res, mancare cu mancare, plastic cu plastic...) ar fi frumos asta si in ro.
- ca nu merg eu la coada la curent sa imi platesc factura, ci se face direct din cont, fara frica ca mi-au tras mai mult devat trebuia
- ca sunt salutata prima data in magazin si apoi salut
- ca e musai sa iau reszul de 1 cent, caci altfel fuge vanzatoarea dupa mine(si eu fug de ea, ca nu stiu ce vrea - asta era pe vremea cand nu stiam germana)
- sa nu-mi fie rusine sa spun de unde vin si odata ce am spus sa demonstrez ca sunt si lururi frumoase de acolo de unde vin si ca nu toti mananca lebede, si odata ce am spus: sa accept faptul ca pot fi respinsa sau ca se face misto
- si cred ca lista poate continua
lena spune:
Ce am invatat de un an jumatate de cand locuiesc in Olanda:
-sa primesc: un buna ziua si un la revedere de cate ori intru sau ies dintr-un magazin
-sa reciclez gunoiul si sa donez in fiecare luna sau cand am ceva surplus de lucruri vechi: haine, aparate electronice gen filtru de cafea sau fier de calcat diferitelor organizatii de ajutorare a persoanelor defavorizate
-sa folosesc energia verde (data de morile de vant)
-sa astept rabdatoare sa-mi vina randul la un ghiseu pe principiul "luatul numarului"
-sa am mai multa grija fatza de animale, nu radeti ...pe aici trec frecvent strada, gastele domestice de pe canalele din apropiere sau chiar lebede
-si nu in ultimul rad sa ma mir ca nu mai sunt intrebata de ce zambesc asa de mult cum mi se intampla in Romania, si asta datorita faptului ca asa este fatza mea, ca si cum as zambi tot timpul
Lena& Freya
ariadna spune:
Cred ca este vorba despre o adaptare a propriei mentalitati la cea de la fata locului. Si cum mentalitatea romanului este muuuuuuuuuult diferita de cea de pe aici asta inseamna ca a trebuit sa invat sa ma adaptez unei noi mentalitati. Cu mai mult sau mai putin succes.
ariadna
marimar spune:
Buna intrebare.
Eu as fi intrebat: ce ati invatat in anii de cind ati emigrat ?( pot sa fie mai mult sau mai putin de 5..)
Eu am invatat urmatoarele:
-sa fiu mai toleranta,
-sa fiu mai felxibila
-sa nu-i judec pe cei din jur
-sa nu fiu rasista si sa-i accept pe toti din jur asa cum sint ei indiferent de culoare, rasa, orientare sexuala...etc
-sa am rabdare, sa zimbesc si sa nu ma ratoiesc la vreun functionar care e mai incet sau a gresit ceva
-ca a gresi nu e un capat de lume si nu trebuie sa-ti fie rusine sa recunosti
-sa astept la rind, sa nu ma vir in fata si sa nu bat din picioare de nerabdare
-sa nu ma imbulzesc, sa nu ma imping la intrarea in autobus
Cred ca am invatat sa fiu mai civilizata, si asta intr-o tara care nu are nici 200 de ani de istorie....dar e mai civilizata decit tara mea cu 2000 de ani de istorie si civilizatie.....
15 sapt si
OtiliaLia spune:
Am doar 3 ani de cand am plecat, pot spune ca m-am adaptat instantaneu la lumea de aici. N-am avut probleme decat marunte, si da am invatat si eu unele chestiuni, despre altele nu era cazul:
- am invatat sa nu cred nimic din ce mi se spune (aici se poarta raspunsul cu "mai vedem" in loc de nu, dar si nuante, asa ca niciodata nu esti sigur de adevarul ascuns in spatele raspunsului, si pe deasupra sunt duplicitari)
- sa nu ma mai bazez pe cei din jur indiferent de situatie
- de invatat n-am avut de ce invata chestii legate de igiena si curatenie, pentru ca si in Romania tineam gunoaiele prin buzunare pana gaseam un cos de gunoi, si in Romania nu intram in casa incaltata si in Romania imi sortam gunoiul (care era de aruncat urgent, sau mai putea astepta sau care erau resturi pentru cateii sau purceii prietenilor, peturile le donam laptareselor din coltul strazii, borcanele prietenilor cu rude la tara)
- de zambit, am avut mereu o fata zambitoare iar in Romania nici inainte de a pleca nici acum cand mai ajung acasa nu mi s-a intamplat sa nu fiu salutata la intrarea sau iesirea din magazin. (sorry pentru cele care au beneficiat de alt tratament din partea vanzatoarelor)
- nu mi-a fost jena niciodata sa-mi cer restul la caserie sau sa atentionez vanzatoarea daca a gresit socoteala (mi s-a intamplat de destule ori si aici sa-mi greseasca pretul sau sa incaseze un produs de 2 ori - nu-s nici astia perfecti, si radea sotul de mine de fiecare data daca era cu mine, ca el n-ar fi observat !)
- am invatat sa ignor prostia, rautatea si lipsa de educatie a celor din jur
- niciodata nu m-am inghesuit la urcarea in tren, autobuz sau metrou, asa ca nu am avut ce invata
- am circulat in Romania foarte mult pe bicicleta, aici am devenit dependenta de masina () dar o sa remediez problema asta curand
- am invatat sa aleg doar restaurantele goale ca sa ma simt si eu in largul meu (apropo de stilul galagios de mancare al celor de aici) si din pacate am ajuns sa fac asta si in Romania - nu mai suport localurile aglomerate