Aici, in Olanda
Raspunsuri - Pagina 4
mag_d2002 spune:
...fireste ca m-ai pus pe jar si total pe ganduri...
quote:
Originally posted by desprecopii
fetelor sa nu radeti prea tare de mine dar eu am luat carnetul la al 5-lea examen (proba practica). Am picat acel examen de trecere cu gratie si nonsalanta si deci am trecut la examenul clasic pe care il dau si puberii. Am luat multe ore ... oricum nu le-am numarat dar puteam sa imi iau o masina nou nouta. ori sunt batuta in cap ori le-a placut lor sa ma vada la examen de mai multe ori
acum sunt insa mandra de carnetul meu si conduc o masinuta mica de mana a treia pe care o iubesc. acum ma intreb cum am supravietuit in Olanda atitia ani fara masinuta.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
ancuta06 spune:
Buna dimineata fetelor
Ieri am fost la o prietena, in Amsterdam, romanca. A facut macinici, dar eu oricum nu mananc, pt ca nu-mi plac. Oricum, a fost frumos, ne-am simtit bine.
Eu am incercat sa invat sa merg pe bicicleta cand eram gravida in 4 luni si dupa cateva cazaturi a trebuit sa renunt, ca nu imi permiteam mai multe. In vara asta probabil voi mai incerca. Dar, sincer, mi-e frica. Iar cu carnetul de conducere, nici nu ma gandesc, desi sotul ma bate la cap. Nu vreau carnet si gata. Nu inca, oricum.
Ma bucur sa vad ca ne-am adunat mai multe, Bine ai venit, Iris2002.
Eu inca nu m-am dus la nici o scoala pt invatat olandeza, pt ca nu mi-am facut actele. Abia voi incepe acum, cu MVV-ul. Dar incerc sa invat singura, in ritmul meu, atat cat pot. Sper ca in cateva luni sa o invat, mai ales ca sotul abia asteapta sa imi vorbeasca in olandeza. Ma bate la cap de un an aproape, de cand am venit.
Fetelor, voi cum va impacati cu mancarurile lor? Cu stilul lor de a manca?
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
gdl spune:
Nici eu nu prea le am cu bicicleta:( Dar mi-ar place foarte mult, unde stam noi sunt o gramada de rute splendide, dar daca eu n-am conditie si nici stabilitate prea buna, mi-e frica sa ma aventurez...
A propos de mincare, noi mincam la 7-8 seara, nu la 6 :) Sotului meu nu-i place mincarea tipica olandeza, deci nu pot sa-mi dau cu parerea. La noi se gateste mai mult italieneste si frantuzeste.
danab spune:
Fetelor care nu stiti inca sa struniti bicicleta nici nu stiti ce pierdeti! Asta v-o spun asa ca sa va mai ambitionez putin.Eu numai cu bicicleta as umbla asa de mult imi place. Prima mea bicicleta mi-am cumparat-o aici dar am invatat in tara pe bicicleta unor prieteni. In Ro parca mi-ar fi frica sa merg cu bicicleta dar aici pistele pentru biciclisti sunt mai mult decat sigure deci...geen probleem. Perseverati fetele, eu ma ofer-asa cum am zis-sa va duc aici pe un traseu foarte fain daca vreti sa veniti sa ne intalnim in Haga.Pana acum vad ca prea putine s-au aratat interesate de idee.
In legatura cu mancarea olandeza nu ma pot pronunta, in afara de "stamppot" nu cunosc alta specialitate olandeza, eu gatesc romaneste, la restaurante mergem in general la spanioli, italieni, chinezi. In ceea ce priveste "stilul" iarasi nu ma pot pronunta, cu un roman acasa mancam ....cand avem timp si "cum ne taie capul".
Lena, am uitat sa-ti spun ca si eu ar fi trebuit sa merg la scoala in timpul zilei dar nu puteam din cauza copilului. Puteam astepta pana-i venea randul la cresa scolii dar n-am mai vrut sa pierd timpul. Imi convine mai mult sa merg seara asta si pentru ca sotul se ocupa excelent de copil si nici nu mai e asa de mic incat sa aiba nevoie de mine in cea mai mare parte a timpului.
Va pup, ca intotdeauna scriu pe fuga.
Een prettige dag verder een alle goeds.
Dana
ancuta06 spune:
Dana, eu as vrea sa vin in Haga, hai sa facem cumva sa stabilim detalii .
Cu mancarea...eu in momentul asta tocmai am depasit stadiul in care nu mancam deloc. Acum, parca as manca orice, dar nu singura...si cum sotul lucreaza tarziu de multe ori...
Nici noi nu mancam seara devreme, in general pe la 8, uneori mai tarziu.
monicaa spune:
Buna fetelor
Tzop si eu cu o rugaminte la voi.Noi stam la 20km de Venlo, suntem de un an aici si spre rusinea noastra nu am pus inca piciorul in Olanda.
Peste 2 saptamani avem week-end lung, un mini concediu, si am vrea sa facem o vizita in tara vecina.Initial ne-am gandit la Amsterdam dar am renuntat la idee.Vrem sa iesim in natura, sa ne plimbam, aer curat,liniste etc etc.Puteti sa-mi dati ceva idei? Precizez ca nu avem masina, asa ca ne trebuie o locatie in care putem ajunge cu trenul.
A..si n-ar fi rau sa fie si altceva de facut prin zona, asta in cazul in care ploua non stop.
Sunt cam pretentiosa nu?!!
Multumesc frumos pentru orice idee, linkuri, sfaturi.
Pupici multi
Iris2002 spune:
Goede middag, dames,
In sfirsit pauza la munca, sa mai citesc si eu ce ati mai scris....
Lena, intrebai de echivalarea diplomelor. O poti face prin Nuffic, un institut din Rotterdam (parca) care e recunoscut. Eu am lasat primaria sa se ocupe de traducere si echivalare, au rezolvat totul eficient si gratis(e de fapt o parte din inburgeringscursus). Mi s-a recunoscut nivel hbo+ , (am terminat limbi straine in Romania) si pe diploma scrie si ca pot sa predau la orice scoala din Olanda respectivele limbi.
Vorbeati de biciclete...a mea e saraca ruginita, am incercat acum citiva ani, insa nu a fost un succes. Promit solemn sa incerc din nou, cind e vremea mai buna.... o intilnire in Scheveningen imi suride, se poate ajunge si cu tram-ul acolo.
Cu mincarea olandeza: daca ar fi dupa mine, as minca in fiecare zi ! Insa nu eu gatesc, asa ca o primesc o data pe saptamina doar. (si de obicei la Ma si Pa, unde cinam o data pe saptamina). Imi place cum gatesc ei, mai ales mosselen imi plac de numa`.... insa al meu sot e mai inclinat spre bucataria italiana, chinezeasca, japoneza... si de mincat mincam pe la 6-6.30 (tipic !)... pare devreme, dar noi muncim cite 9 ore pe zi (de, am vrut weekend de 3 zile) si plecam pe la 7 dimineata, asa ca la 17.15-17.30 cind ajungem acasa ne e deja foame....
Voi ce reviste mai cititi pe aici, ce carti? Eu imi aleg din leesmap-ul lui Ma citeva reviste saptaminal, si le rasfoiesc serile... printre ele: Vriendin, Flair, Viva.... citesc Yvonne Kroonenberg, care tare ma amuza, si Kees van Kooten, Karel Glaastra van Loon, mai nou si traduceri (Nicci French).
Fetelor cu gradini.... am si eu o bucatica, de fapt nu e verdeata, e pavat totul, asa ne place noua. Insa poate imi spuneti pe unde vedeti un set de gradina frumos, la un pret rezonabil. (de lemn si nu peste 1000-1200 euro). Am fost la Intratuin, Hornbach, etc....si ce am gasit ba nu imi place, ba e prea scump....aveti ceva idei?
groetjes
Rukki spune:
Buna fetelor!
Ma bucur tare ca s-a deschis subiectul asta, sa mai povestim despre viata in Olanda...Eu locuiesc in Amsterdam cu prietenul meu (sau ar trebui sa zic logodnicul, ca urmeaza o nunta, doar ca acum sunt prinsa cu toate schimbarile legate de mutatul meu aici si n-am apucat sa o planuiesc, mai ales ca va avea loc in Romania). Stau aici doar de 4 luni, dar am vizitat inainte Olanda pe perioade de cate 3 luni, cat sa ma obisnuiesc cu viata de aici si cu dorul de Romania, cu limba si obiceiurile oamenilor. Acum in sfarsit am primit dreptul de munca, sunt tare fericita, mai ales ca deja am trimis o aplicatie(singura pana acum, dar cu noroc) si e posibil sa primesc un job in curand!
Cu olandeza merge, zic eu, inteleg mult si citesc in olandeza, dar inca nu imi e usor sa vorbesc, dar sper sa se rezolve cu cursul de integrare pe care o sa il incep in curand. Trebuie, mai ales ca am planuri mari-am terminat facultatea in Romania dar as vrea sa fac un master aici pe acelasi domenui, doar ca in olandeza...
Iris, intrebi ce citim...eu ma stradui mult sa citesc numai in olandeza reviste, imi cumpar de obicei Glossy, Beau Monde si Viva(astea au limbaj mai usurel si pot sa le inteleg), si din cand in cand Avantgarde sau Marie Claire (imi plac tare articolele, dar limbajul e mult mai dificil). Si dintre cartile olandeza am facut o pasiune pentru Geert Mak, imi place tare mult cum scrie despre Amsterdam si despre Olanda, acum am vazut ca a aparut o noua carte dar nu e inca tradusa, eu il citesc in engleza..
Fac o pauza sa va citesc si mai scriu!
Rukki spune:
Asaa...acum am apucat sa citesc tot ce s-a scris la subiectul asta...
Si eu ma plimb numai cu bicicleta! Pana acum e cea mai mare realizare a mea in OlandaSaraca, a stat un an degeaba, mi-era frica sa ma urc pe ea, pana la urma m-a pacalit cumva prietenul meu si am invatat! Acum numai daca ninge sau sunt bolnava nu merg cu bicicleta, imi place tare, mai ales primavara.
Cat despre mamcarea olandeza, eu sunt mare amatoare...Desi nu stiu sa o gatesc, de fapt eu nu prea gatesc nimic:-)
As vrea si eu o intalnire in Haga, de fapt pe oriunde dar si Haga e un oras atat de frumos! Eu am umblat un pic cam prin toata Olanda, si acum pana nu incep sa lucrez ma gandesc sa ma mai plimb un picut...
ancuta06 spune:
Rukki, bine ai venit aici! Sedere placuta