Precizari CNPAS - privind CIC

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carmen spune:

[quote]Initial creeata de ellys

CNPAS face urmatoarele precizari:
20 Februarie 2004

7) - În cazul mamei care se află în concediu pentru cresterea unui copil, perioadă în care naste un altul, iar până la solicitarea concediului pentru cresterea acestuia din urmă au trecut cel putin 42 de zile de la nastere (timp în care asigurata se află în continuare în concediu pentru cresterea primului copil), pentru acordarea concediului pentru cresterea celui de al doilea copil nu se cere efectuarea obligatorie a celor 42 de zile reprezentând concediu pentru lăuzie.
Atunci când mama renuntă la indemnizatia pe care o primeste pentru primul copil, în favoarea celei pentru al doilea copil, imediat după nasterea acestuia din urmă, pentru a beneficia de acest drept este obligatoriu să efectueze cele 42 de zile din concediul de lăuzie.

Daca CIC se termina in noiembrie si al doilea copil ar trebui sa se nasca in decembrie, care e situatia? Nu reusesc sa imi dau seama din texul legii.
Multumesc

carmen

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Carmen, tu nu te incadrezi in ipoteza pct.7 din Precizari.
In situatia ta, in perioada noiembrie - decembrie, vei solicita concediu prenatal, urmand ca apoi sa efectuezi 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu, ulterior putand beneficia de CIC.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen spune:

quote:
Originally posted by liviu`s

Carmen, tu nu te incadrezi in ipoteza pct.7 din Precizari.
In situatia ta, in perioada noiembrie - decembrie, vei solicita concediu prenatal, urmand ca apoi sa efectuezi 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu, ulterior putand beneficia de CIC.

multumesc mult

carmen

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns skosa spune:

buna
am si eu o problema, similara cu al lui Carmen...
in cazul in care cel de al doilea copil se naste la 3-4 luni dupa terminarea CIC pentru primul copil, care sunt drepturile mamicii ?(ma refer la faptul ca intre cele 2 CIC nu au trecut 10 luni)

cu respect

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by skosa

buna
am si eu o problema, similara cu al lui Carmen...
in cazul in care cel de al doilea copil se naste la 3-4 luni dupa terminarea CIC pentru primul copil, care sunt drepturile mamicii ?(ma refer la faptul ca intre cele 2 CIC nu au trecut 10 luni)

cu respect

sanyi

Perioada cat esti in CIC este perioada asimilata stagiului de cotizare, potrivit art.38 din Legea 19/2000. Prin urmare este lipsit de relevanta ca intre cele 2 CIC nu au trecut 10 luni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns skosa spune:

multumesc Liviu's

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Drepturile mamicii sunt:

*** veti beneficia de o indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil pana la implinirea varstei de 2 ani, reprezentand 85 % din 7.682.000 lei, cat este salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2004, respectiv, un cuantum brut de 6.529.700 lei. ****

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaelasim spune:

Buna tuturor. Mi se pare minunat ca exista un locusor in care sa ne putem impartasi bucuriile, usura grijile si gasi alinare sau raspuns in clipe de suferinta sau deruta. Cu compasiune la grelele si multele incercari ce urmeaza a intra in viata mamicilor, dar si cu incantarea la gandul atator frumuseti ce ne asteapta alaturi de copii,
Iata ale mele nelamuriri:
1.Va rog frumos sa-mi clarificati, daca se poate, ce inseamna "85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni" referitor la Legea nr 19/2000 (cu privire la indemnizatia de maternitate in timpul concediului pentru sarcina si lauzie de 126 zile). Asta pentru ca eu, lucrand cu baza de lucru(8 ore)in invatamant, fiind si angajata unei firme private cu timp partial, inteleg ca acele venituri pe ultimele 6 luni sunt o cumulare in urma intregii munci de mine prestate in cele doua locuri de munca in acest timp. Nu asa se calculeaza? Sau cui sa ma adresez ca sa aflu? -pentru ca daca se ia in considerare doar slujba unde am cartea de munca, atunci ma asteapta o suma derizorie in chiar cea mai grea perioada (momentul nasterii si dupa), salariul din invatamant fiind foarte mic.
Va foarte multumesc, si mai am una:
2. Daca voi naste in decembrie, asta inseamna ca CIC-ul il voi primi in 2005... Va mai fi valabila atunci calcularea lui dupa salariul mediu pe economie???
Cu multa recunostinta, Mihaela.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ai primit raspunsul pe adresa de e-mail conform solicitarii. Este suficient sa postezi ori aici ori prin mail asa cum ai procedat altfel se face dublare.
Multumesc.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana_miti spune:

Buna! Am si eu o mare probelma...Lucrez la o firma unde salariul minim este trecut pe cartea de munca, si mai primesc din mana cum se zice inca atat(ceea ce reprewzinta un salariu de 5 milioane de lei. Marea chichita este ca eu nu stiu cine imi va da mie cei 6 milioane: Firma la care lucrez sau statul, pt ca la noi se i-a salariu dupa multe rugaminti la sefu si cu intarzieri de 10 zile aproape daca nu mai mult...
Va rog sa imi raspundeti urgent pt ca sunt la serv acum si acasa nu am net!!!!!

ana maria bogdan

Mergi la inceput