Precizari CNPAS - privind CIC
Raspunsuri - Pagina 2
mormelvio spune:
Ce bine ca au aparut precizarile!! Numai ca mai am o nelamurire cu privire la stagiul de cotizare.
Daca persoana care doreste CIC are un stagiu de cotizare de 10 luni dar a fost angajata pe contract de munca cu timp partial de 2 ore/zi, atunci poate beneficia de CIC? Cum se calculeaza stagiul de cotizare in acest caz? Proportional cu timplul lucrat sau se i-au in considerare cele 10 luni in intregime????
Multumiri,
Mihaela
liviu`s spune:
Potrivit prevederilor art. 103 din Codul muncii:
(3) În cazul salariatului care desfășoară activitatea în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parțial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabilește proporțional cu timpul efectiv lucrat conform legii.
dulcetica spune:
"Este necesar a preciza că nu se poate cumula această indemnizatie cu alte venituri . În consecintă, pentru a beneficia de acest drept, tatăl obligatoriu trebuie să suspende raportul de muncă sau de serviciu. "
Deci sotul meu poate solicita indemnizatia de concediu paternal dupa a 43 -a zi sau oricind pina la implinirea virstei de 2 ani!
Daca este si asociat la 2 firme,dividendele se considera alte venituri decit cele obtinute din salariu de la firma la care e angajat cu carte de munca?
In principiu procedura e urmatoarea:se face cerere la firma unde are cartea de munca dupa care ce se intimpla?Firma de unde solicita la rindul ei acesti bani?
Multumesc anticipat,
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by dulcetica
"Este necesar a preciza că nu se poate cumula această indemnizatie cu alte venituri . În consecintă, pentru a beneficia de acest drept, tatăl obligatoriu trebuie să suspende raportul de muncă sau de serviciu. "
Deci sotul meu poate solicita indemnizatia de concediu paternal dupa a 43 -a zi sau oricind pina la implinirea virstei de 2 ani!
Daca este si asociat la 2 firme,dividendele se considera alte venituri decit cele obtinute din salariu de la firma la care e angajat cu carte de munca?
Dividendele nu intra in categoria veniturilor din raporturi de munca sau de serviciu. prin urmare, nu influenteaza acordarea CIC.
In principiu procedura e urmatoarea:se face cerere la firma unde are cartea de munca dupa care ce se intimpla?Firma de unde solicita la rindul ei acesti bani?
Cererea o face la firma unde are contractul de munca, care va plati aceasta indemnizatie, urmand ca firma sa deconteze indemnizatia din contributia pe care o datoreaza bugetului asigurarilor sociale de stat.
Multumesc anticipat,
dulcetica
georgianab spune:
Pun si eu o intrebare care s-ar putea sa vi se para tampitzica: daca copilul implineste 2 ani la 15 aprilie care este prima zi lucratoare a mamei? 15 aprilie sau 16 aprilie?
Multzumiri.
liviu`s spune:
Intrebarea este pertinenta.
In acest sens, iti citez prevederile art.ART. 138 din Legea 19/2000:
(1) Plata indemnizatiilor de asigurari sociale inceteaza incepand cu ziua urmatoare celei in care:
.................
b) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile legale pentru acordarea indemnizatiilor;
Prin urmare, in cazul tau data este 16 aprilie.
mihnuta spune:
Buna ziua. Am si eu 2 intrebari la care doresc raspunsuri concrete. Sunt angajata de 11 ani si de atunci imi platesc toate asigurarile. Din luna februarie 2003 sunt in concediu pentru cresterea copilului. 1. acum indemnizatia pentru cresterea copilului mi se calculeaza 85% din venitul realizat in ultimele 6 luni sau din salariul mediu brut?
2. fiind in concediu pentru cresterea copilului platesc asigurarile de sanatate si somajul?
Eu am inteles ca imi ramane vechea indemnizatie (adica 85% din venitul realizat in ultimele 6 luni) dar cei de salarizare imi "ofera" 6 milioane.
Va multumesc!
liviu`s spune:
Mihnuta, deoarece dreptul tau la CIC s-a constituit anterior datei de 01.01.2004, ar trebui sa primesti aceeasi indemnizatie ca pana acuma, majorata cu eventuale indexari.
mihnuta spune:
"FELICITARI!" celor de la serviciul salarizare. In cazul asta trebuie sa restitui banii? Daca asa stau lucrurile si daca fac un mic calcul, rezulta ca eu in urmatoarele 9 luni nu mai iau salariu. Exista o prevedere care sa specifice ca platesc cei care gresesc? Partea draguta e ca am fost la birou si am discutat aceasta problema si am fost informata, nu pot spune cum, ca gresesc si ca daca atat m-i s-a virat inseamna ca asta e. Oricum, multumesc pentru raspuns.