Despre gradinarit
Raspunsuri - Pagina 4
petra spune:
Anto draga, pe la noi i se zice albastrita! acelei flori din lanul de grau. Pe aici am vazut seminte de o planta asemanatoare,la floare, acum nu stiu daca este una si aceeasi sau macar sunt din aceeasi familie. Dar s-ar putea sa fie totusi.
Am si eu o intrebare pentru fetele din USA: a-ti vazut de cumparat aici visini sau ciresi , pentru ca vreau sa-mi plantez unul sa ma satur de cirese sau/si de visine!
Otilia spune:
Debutez... Am inceput sa curat gradina de uscaturi... Am primit cadou o grebla, o sapa si alte obiecte necesare :))) Mai trebuie sa-mi cumpar cizme de gradina sau saboti, ca ma julesc mereu. Am comandat pe net o gramada de seminte de flori si zazavaturi, plus doua carti pentru copii, gradinaritul si legumele/florile, pe care sper sa le citesc eu ca sa inteleg mai bine fenomenul :)))
Am pus la germinat niste seminte de ridichi de luna, mai am si de telina, varza si de pepene rosu (mi le-a adus cineva din Ro anul trecut) dar pe astea le pun in martie-aprilie.
Anto: Da, albastrele!!! Am comandat si eu amestecuri de flori albastre pentru buchetele! Si seminte de maci (pavot brillant), panselute ca am inteles de la voi ca infloresc frumos, flori amestecate de toate culorile... Si anemone!!! Ce frumoase sunt in poze!!! Si mai vreau si un arbore cu flori de gentiana!
Aveam si eu urzici prin curte, dar le-am taiat fara mila, ca anul trecut m-am tot urzicat prin ele cind intindeam rufele la soare!!! O sa le tai mereu, sa nu mi se urzice copilu'! Hehe, daca stiam ca-ti plac... mai bine ti le trimeteam tie :D (ce gusturi ai! :DDD)
Petra: da, am iesit la gradinarit, aici este un sfirsit de iarna dulce, sunt cam 15°C si destul de insorit. Lasa ca vine el soarele si la tine :)))
Andreutza, Cristina, Iris: merci!
Cami: vai ce draguta poveste cu ciresul/visin!!! O sa incerc si eu, o data si o data, cine stie?... Hai, mai povesteste-ne, ca le zici frumos!
Cu buruienile, cind ma gindeam si eu ca m-am "prins" care-s alea, vine sotul si-mi zice: asta nu e "pisenlit" (adica pipi in pat), o salata salbatica?... Ma uit eu in carte si asta era!!! Hihi, eu aruncam salata!!!
Am gasit, la curatenie, prin gradina mea usturoi si napi. Un nap l-am si pus in mincarea lui bebe, taaaare bun!
Am incercat sa curat nitel capsunile de frunze uscate cu grebla, dar nu merge figura, se rup cu radacini cu tot. Ce sa fac, las frunzele uscate de la capsuni acolo?
Ah, am vazut un vecin ca gradinarea cu sapa, lua pamintul si-l intorcea pe dos! Asta ce o mai fi? Asa trebuie sa fac si eu???
Va pup mult si astept sa mai povestiti!!!
Otilia&LaAdelita
Andreutza spune:
Lasa capsunile asa cum sunt pentru ca datorita frunzelor uscate se va incalzi pamantul mai repede si vor porni mai devreme in vegetatie.
Cat despre restul gradinii care este acum goala, ar trebui sa cureti uscaturile si toate buruienile si apoi sa incerci (ai avea nevoie de putin ajutor!) sa mobilizezi putin terenul cu sapa sau mai bine cu o cazma, si sa intorci brazda (cu cazmaua e mai greu dar se patrunde la adancime mai mare).La sfarsit greblezi bine si spargi bolovanii.Abia acum te poti apuca de gradinarit.Cel mai bine aceasta mobilizare a terenului se face toamna tarziu pentru ca pamantul afanat va retine mult mai bine umezeala peste iarna si primavara va fi gata maruntit din cauza inghetului(daca nu , cat mai devreme primavara).
Pentru varza, telina, ridichi de luna si panselute ar fi mult mai bine sa faci rasaduri din timp pentru ca semanate direct in camp merg mai greu.
Succes!
Andreea & Octaveatza
lu.more spune:
Otilia, n-am citit tot ce ti-au raspuns fetele, deci nu stiu daca cineva ti-a vorbit despre fasole.
Am citit mai de mult cat de apreciata incepe sa fie fasolea ca... planta decorativa!
Stii tu, pe araci, pe langa gard! Erau si niste poze, si zau ca era frumoasa! Ca sa nu mai vorbim ca dupa ce-i trec florile poti sa folosesti fasolea verde, "fideluta", mmmhhh!!!
E o idee intre atatea altele. Dac-as avea gradina, as incerca si eu...
Otilia spune:
Merci mult, Andreutza! Bine ca mi-ai zis de capsuni.
De intorsul pamintului... asta vroiam si eu sa fac, am incercat azi dar nici pomeneala sa-mi intre lopata, e prea tare pamintul :((( O sa-l pun pe sotu' sa faca treaba asta... Dar el ma tot intreaba (priceput, ca mine! ) daca e bine sa-l intorc pentru ca probabil ca inauntru sunt seminte si radacini de la florile de anul trecut!
Ridichile le-am pus in casa, intr-o "pepiniera" improvizata pentru rasaduri, telina si varza urmeaza in martie/aprilie (asa scrie pe plicuri)
lu.more, merci beaucoup de idee, e foarte interesanta! O sa incerc sa gasesc un soi mai decorativ si sa-l pun pe gardul cu unul dintre vecini!
Pupici!
Otilia&LaAdelita
petra spune:
Otilia draga,
Ceea ce facea vecinul tau se numeste pe romaneste : sapatul gradinii! Fara o astfel de opertiune nici gand sa poti face straturi sa-ti pui tu acolo rasadurile!
La mine nu prea pot sa fac straturi pentru ca gtadina mea care coincide cu curtea sunt un pic cam amenajate profesional si nu prea vreau sa-i stric armonia. O sa vad la primavara ce si cum rasare si apoi o sa mai fotaresc ce dispare si ce ramane.Dar pentru asta trebuie sa vina si la mine PRIMAVARA!
petra spune:
Nu-mi raspunde nimeni la intrebarea : Daca ati cumparat de undeva puieti de visini sau ciresi, DE UNDE?
antoioana spune:
Petra, eu n-am ajuns la faza cu copaceii, asa ca n-am idee. Da stii ceva, daca dai un search pe internet, trebuie sa gasesti ceva prin zona.
Otilia, 15 grade ai zis? Pai asta-i boiereala curata!!! Haha, nu-ti mai zic si de patlagina c-ai sa zici ca-s nebuna de legat . Eu mi-as pune si leurda prin gradina ... Stii, se spune ca in gradina lui Dumnezeu este cate o planta pentru fiecare boala...si mie-mi place sa cunosc si plantele-doctori. Stii ce, faza cu sapatul pamantului este foarte importanta! Da' trebuie sa ai o sapa buna.
Cami, unde-ai disparut?
Deci ziceti ca se cheama albastrele. OK. Mersi!
Lu.more, super faza cu fasolele. Eu una nu zic NU.
Andreutza, de curiozitate, care-s florile tale preferate?
Va pup.
anto
Otilia spune:
quote:
Originally posted by petra
Nu-mi raspunde nimeni la intrebarea : Daca ati cumparat de undeva puieti de visini sau ciresi, DE UNDE?
Petra, eu cumpar din cataloage de vinzare prin corespondenta tot ce vreau, au si site web...
Dar tu poti cumpara de la magazine specializate de gradinareala, sau din cataloage... Sau poti intreba chiar la florarie, daca nu au acolo (si nu poti face comanda) macar te indruma pe calea cea buna.
Site-uri cu sfaturi si boutique online:
http://www.bakker.fr/default.asp
http://www.jardiniersdefrance.com/
http://www.willemsefrance.fr/accueil/accueil.asp
Dar aste-s pentru Franta, trebuie sa existe si pe la voi pe acolo ceva de genul asta!
Uite si un cires din cataloagele astea:
http://www.jardiniersdefrance.com/boutique/bout_det.asp?reference=14159
Dupa cite vad trebuie sa contezi cam 23-24€ pentru un puiet de cires.
Ce tot rideti de mine cu sapatul gradinii? Nu v-am zis ca-s "tufa" la gradinarit? Bine, o sa incerc sa o sap, dar sunteti sigure ca si pe unde am florile amestecate trebuie sapat? Nu le "deranjez"???
Hehehe, Anto, patlagina, nici nu stiu ce-i aia! Asta da patlagelele? Adica rosii??? Leurda nici atit, nu stiu ce e! Sa vad deja daca imi rasare ceva anul asta!
...si chiar asa, Cami, unde disparusi?...
Pupici
Otilia&LaAdelita
Otilia spune:
Gata, m-am documentat!
PĂTLÁGINĂ, pătlagini, s.f. Gen de plante erbacee cu frunzele de obicei ovale, dispuse în rozetă la baza tulpinii, cu flori grupate în spice, de culoare roz sau albăstrui, folosite în medicină datorită unor calităti expectorante si a unor proprietăti care accelerează cicatrizarea rănilor (Plantago); plantă care apartine acestui gen. – Lat. plantago, -ginis.
Sursa: DEX '98
Leurda nu exista in DEX-ul online...