Despre gradinarit
Raspunsuri - Pagina 3
camelia-daniela spune:
Dragä Otilia,
eu nu sint horticultoare, dar am avut in copilärie o grädinä plinä cu flori ( cä le iubeam nespus!!!)...din primävarä si pinä dädea bruma infloreau in functie de sezon.
Asta era mindretea mea, mai ales cind se oprea lumea la gard ca sä-mi admire florile!!
Acum nu mai am grädinä, dar am balcon!!!
Anul trecut am fäcut un experimant cu un pachetel de flori de cimp, amestecate...le-am insämintat intr-o cutie de-aia lungä de balcon si le-am pus pe pervaz...au incoltit aproape toate, iar dupä ce le-au dat si frunze, am inceput sä le räresc...cele mai puternice au rämas in cutie ...am spus dupä frunze, cä asa imi dädeam seama dacä erau 2 flori asemänätoare...cind a venit primävara, le-am plantat in balcon, in mai multe cutii ( era plin!!!)...au inflorit toate, färä exceptie!!...ce bucurie!!...aveam albästrele albe, roz, lila si albastre, bineinteles!!...printre multe altele. Mie imi plac tare mult florile de cimp!! Dupä ce am väzut care e treaba, am luat semintele de la cele mai frumoase exemplare, le-am separat si am scris pe fiecare, ce fel de floare este...si la primävarä, fac un joc de culori!!
Acum 3 ani, mi-a fäcut fetita mea cadou de ziua mea o tufänicä...am pus-o pe balcon, unde a continuat sä infloreascä, dupä care, peste iarnä am infipt crengi de brad in cutie, ca sä decorez balconul...asa a fost protejatä de frig...in primävarä, avea tufänica mea deja lästari!!...acum are 3 ani si creste cam de 60 cm!!...trebuie sä ii mai rup lästarele ca sä nu se lungeascä prea mult, asa crescindu-i si mai multe crengute. Pinä acum am 3 tufänele, pe care le-am trecut peste iarnä...asa cä in grädinä, chiar cä nu sint probleme. Eventual, cind incepe frigul, sä le acoperi cu frunzele care cad din pom si asa le protejezi de gerul iernii.
Eu nu am scos niciodatä bulbii din grädinä, desi corect este cum spunea Andreutza...asa are bulbul perioada de repaos si adunä "puterea" sä infloreascä si mai frumos, anul urmätor. Eu aveam toate culorile de lalele...chiar si una aproape neagrä, care era mindria mea cea mare!!
Dacä vrei sä intercalezi culorile lalelelor, pune una albä cu una rosie cap in cap, ca sä se atingä polenul ( asta mai realizeazä si albinele, cind se plimbä din floare in floare ) si asa vei obtine o lalea albä cu rosu!!...sint multe tricuri pe care le-am invätat de la mama.
Cit despre lavanda, eu zic sä pui un pachetel de seminte direct in grädinä, intr-un loc anume si sä acoperi putin cu frunze...o sä vezi cä vor räsäri o parte din ele...unele seminte sint seci. Alt pliculet poti sä-l pui tot asa intr-o cutie mai mare, cu pämint din grädinä, pe care sä o tii in casä, sau intr-un loc ceva mai cälduros decit afarä. Din 3 incercäri, trebuie sä iasä una!!
Lia,
tu ai spus cä ai trandafiri cätärätori...iti dau un tip...incearcä sä-i conduci pe orizontalä, in loc de verticalä si o sä vezi cu cite flori iti vor multumi!!...nu pot sä-ti explic de ce, dar se pare cä este o chestie gravitationalä!!...meritä sä incerci.
Revin la Otilia...
eu am scurtat deja tufänelele de pe balcon...de regulä, las cam 3-4 noduri de la pämint ( adicä acolo unde au fost frunzele ), deoarece din fiecare nod va da un lästar. Aceeasi regulä o aplic si la trandafiri. Iarna se face cum a zis Andreutza. Trebuie protejati de frig.
Smochinul täu cel pläpind ( si orice pomisor firav - pinä la 8-10 cm diametru ) este bine sä-l "imbraci" peste iarnä cu un strat, douä de carton mai moale, pe care il legi bine cu sfori. Rädäcinile se acoperä si ele cu frunze si pämint, deoarece sint prea pläpinde. Incearcä sä-i faci de acum coroana, adicä sä-i tai crengutele care cresc aiurea si sä le lasi numai pe acelea care au crescut frumos( asta in primävarä ).
Ce n-as da, sä am iar o grädinä!!...pentru mine a fost cea mai frumoasä recreare!!
As fi pus si toate legumele posibile!! Astä varä am avut si 3 fire de rosie pe balconia...prima incercare!!...si am "recoltat" cam o jumätate de Kg de rosii, productie proprie!!
Mult succes la grädinärit...si nu mai fii asa de sperioasä cä semintele ies oricum, dacä sint puse in pämint...pe vremuri era totul asa de simplu si tot a functionat!!
Dacä zici cä ai o grädinä asa de mare, poti sä-ti iei o serä micä...pe la noi pe aici costä una de 5m x 2 m cam 400,--€ dar se meritä dacä vrei multe flori si legume...dupä aia iti scoti banii cä nu mai trebuie sä te duci la piatä si nici sä-ti cumperi flori proaspete!!
Acolo produci räsadurile, dupä care le plantezi in grädinä, in locul si la timpul potrivit...scrie pe pachet ce si cum...
Mult succes la grädinärit si sä mä inviti si pe mine la o salatä de rosii, cu castraveti si ceapä!!
Pupici de la Cami.
Otilia spune:
Wow, ce de raspunsuri!!! Multam mult pentru sfaturi!!!
Acum s-o iau pe teme:
SMOCHINUL mi-a zis vinzatorul ca nu trebuie sa-l "imbrac" pentru iarna, aici la noi clima e temperat-oceanica si iernile sunt blinde, temperatura medie in timpul iernii: 5-10°C.
CAPSUNI: Cum sa le ingrijesc? Trebuie facut ceva special? Anul trecut mi-au dat capsuni si in vara si in toamna... Harnicute foc :)))
Banuiesc ca o sa am capsunele si anul acesta.
ZMEURA: Ce trebuie sa-i fac? Cumva sa scurtez din ramuri?...
LEVANTICA: O sa fac mai multe experiente, o sa pun semincioare si in pamint, sa vad ce si cum. Dar ma gindesc la astea pe care le-am pus pe vata cu apa: o fi bine? Daca germineaza n-o sa li se incurce radacinile in vata? Apoi le plantez cu vata cu tot? Sau le iau de pe vata imediat ce rasare ceva? Pina una-alta am pus restul de seminte la frigider, am citit undeva ca daca tinem grauntele de lavanda la frigider 2-3 saptamini inainte de a le planta cresc mai repede.
FLORI DE CÎMP: Da, si eu am flori de cimp!!! Albastrele si toate-alea.
Azi am iesit si am curatat tulpinile moarte, le-am taiat (nu trebuia sa le smulg, nu?) si astept sa vad ce o sa apara. Maci sper sa-mi apara si anul asta, din semintele cazute accidental anul trecut...
Legume, zarzavat si aromatice: vreau sa pun ceapa, usturoi, arpagic (ciboulette), rozmarin, cimbru, dafin, marar, patrunjel (hihi, o sa-ti trimit un buchetel de patrunjel, Anto! :D)... si chiar si varza alba româneasca, mi-a adus cineva, de aia cu frunza fina buna de pus la murat.
BURUIENILE: asta e o problema, ca nu le cunosc... De unde stiu care e buruiana si care nu?...
Am ginduri mari, dar sunt cam "tufa" la gradinarit :(((
Noroc cu voi ca ma mai indrumati nitel!
Mai astept sugestii!
PS: Camelia-Daniela, dar ce priceputa esti in ale gradinaritului!!!
Nu treci si pe la mine, sa-mi dai o mina de ajutor?
Andreutza, multam mult! Avem nevoie aici de sfaturi venite din partea specialistilor! Merci mult si nu uita de noi, mai zi-ne cite ceva!
Otilia&LaAdelita
iris spune:
s-o iau pe rind
-crizantemele, cele mai multe, nu m-am lamurit clar care si de ce, pot fi tunse dupa ce li se usuca florile-tulpinile; eu le mai si tai florile si le iau in casa; de obicei incep, chiar iarna cind e destul de caldut, ca pe aici pe la noi, sa iasa din pamint tulpinite noi, asa ca le tai pe alea uscate cam de-o palma sa zic, iar in spre vara vor creste cele noi; unele insa mi-au inghetat sau cine stie de ce alte boli s-au uscat...avem insa in brasov niste crizantem,e matusalemice, cred ca au 30 de ani...ma ia cu fiori cind ma gindecs, mama le-a primit de la o prietena in virsta apoi le-a ingrijit multi ani, air eu le ingirjesc cu drag citeva saptamini pe an...asta e ; dar au rezistat dargele de ele, au niste culori asa de frumoase...
- lalelele le scot din pamint cind inecp sa se scuture florile, le pun petoate incadita de la bebici plina si ea cu pamint si le las sa se usuce de tot, asta se intimpl pina in iunie, apoi le tunsd tulpinile, iar bulbii ii tin in beci pina prin octombrie; le palntez cidn da frigul si rasar fara probleme primavar , cele din bulbi amri sanatosi; o parte mai sint atacati de insecte, nu multi...din bulbii mici care se mai inmultesc poti obtine plante noi dar dupa mai multi ani;
-floarea- soarelui si florile "de cimp" nu rezista mai mult de un an, trebuie altele,;
-ma nerveaza nemtii ca isi lasa muscatele sa degere, eu le bag constiicioasa in beci, s-au crucit vecinele vazindu-ma ca le car si le ud iarna...dar sint prea frumoase...;
mmm abia astept primavara....
camelia-daniela spune:
Otilia dragä,
as sta numai cu tine in grädinä!!!
Eu am in apartament multe plante si mä uit in fiecare zi sä väd dacä au frunze noi, sau boboci de flori!!...le tratez ca pe copii mei!!
La cäpsuni nu trebuie sä faci mare lucru...sä smulgi buruienile...dacä stii care sint älea!! si cind incep sä creascä cäpsunile, sä nu le lasi sä stea culcate pe pämint, cä putrezesc...ori le "legi" cumva sä stea in aer, ori pui ceva paie sub tufa de cäpsuni.
Zmeura nu am tuns-o niciodatä si m-a recompensat in fiecare an cu fructe!!
Florile de cimp...dacä este tulpina uscatä pinä la pämint, atunci poti sä le smulgi...de regulä nu rezistä la frigul iernii, pt cä sint flori firave, de varä...de räsärit, räsar oricum, din semintele pe care le scuturä vintul...cu timpul, o sä inveti cum aratä frunzele de la flori si cele de la buruieni si atunci o sä-ti fie mai usor...la inceput, trebuie sä astepti pinä cresc mai mari, iar cind recunosti care sint flori ( dupä pozele de pe pliculete ), inseamnä cä celelalte sint buruieni!!....sau intrebi si tu pe cineva care stie.
O sä ridä putin de tine, dar asta e!!!...orice hobby, are un inceput!!
Pupici de la Cami.
P.S. Eu nu sint horticultoare, dar mama mea, Dzeu s-o ierte, era un profi!!!...de la ea am invätat multe lucruri interesante!!
Eu aveam in grädinä un visin care era la fel ca mine de inalt, cu visine mari, cit ciresele pietroase, dar care era unic, in felul lui...mama i-a "implantat" o ramurä de cires pietros, care s-a prins si uite cum visinul meu avea intr-o jumätate cirese pietroase si in cealaltä visine, la fel de mari ca cirelele!!...stäteam in fata lui ca milogul, si mä gindeam cu ce sä incep!!...cu o visinä, sau cu o cireasä!!...imi pare räu cä l-am läsat in urma mea, in Ro...dacä as fi putut l-as fi luat cu mine!!
antoioana spune:
fETELOR,
eXTRAORDINAR CE MA RELAXEAZA SA DISCUT CU VOI PE TEMA ASTA A GRADINARITULUI.
Otilia, da numai patrunjel imi trimiti? Ca bag seama ca ai de gand sa pui o gramada in gradina ta .Te faci cu o vizita de la noi .
Cami,povestea cu visinul e tare frumoasa. Spune-mi, cand ai pus semintzele alea de flori de camp? Cat le-a luat sa germineze?
Inca o intrebare: stiti daca zmeura merge pusa si intr-un ghiveci mare?
Ce parere aveti despre papadie si urzica? Le bagati la buruieni? Eu tare le iubesc...Si sunt asa folositoare...
Iris, da tu ai rabdare, nu gluma...da cred ca si rezultate pe masura!
Andreutza, deci sa speram la ... specialistii raspund,da?
Va pup pe toate.
anto
camelia-daniela spune:
Dragä Antonia,
pe pliculet scria, dacä nu mä insel ( ceea ce nu cred ), in luna martie...cä este luna de nastere a lui Alex.
Semintele au räsärit la scurt timp, dar tin minte cä a durat mai mult dupä ce le-am plantat afarä...au inflorit ceva mai tirziu decit cele din naturä...mi-am propus sä le plantez de data asta acum in februarie, cä se pare cä si primävara asta va fi timpurie.
Totul este sä nu mai inghete peste noapte...astfel rezistä si pe balcon dupä ce le plantez...si aerul de afarä le intäreste...deasupra caloriferului, pe pervaz, au tendinta sä creascä luuungi si pläpinde.
Despre zmeurä...eu nu am fäcut niciodatä asta...nu väd de ce nu ar creste si intr-un ghiveci mai mare!!
Si trandafirii cresc si nu au nici o problemä...aici se gäsesc si pomi fructiferi, bineinteles sint pinä la 1 m inältime, sint plini de fructe si sint in ghiveci.
Päpädia si urzica...dacä le iubesti si ai grädinä, atunci lasä-le......si mie imi place bäsina porcului!!!...sä vezi ce-mi bag nasul in ea cind o intilnesc!!
La urzicä nu mä bag!!!...o respect prea mult!!!
Pupici de la Cami.
Cristina spune:
Otilia, uite niste sfaturi legate de inmultirea plantelor prin seminte:
http://reclama ilegala - conmsidera acesta un avertisment/content/show_article.php3?article_id=1919&page_nr=1
Andreutza spune:
Zmeura este un arbust si are nevoie de adancime mai mare pentru a-si dezvolta radacinile.Nu cred ca este potrivit un ghiveci.Cat despre pomii fructiferi la ghiveci acestia sunt cultivaruri pitice create special.Sa vedeti cat de bine arata piersicul pitic cu flori batute roz!Si face niste piersici mari..si bune...
Va pup!
Andreea & Octaveatza
petra spune:
Interesant subiect pentru mine.Iubesc mult de tot plantele si primavara aceasta o sa am bucuria de a le planta si ingriji in gradina proprie. Si cand stateam la bloc, imi faceam o gradinita pe balcon. Anul trecut am incercat si eu cu semintele si nu mi-a mers deloc. Le=am pus in pamant dupa indicatiile exacte, la timpul respectiv si am constatat ca dupa ritmul de crestere si puterea plantutelor rasarite din seminte ar fii inlorit in iarna. Asa ca am cumparat rasaduri gata mari si m-am bucurat de flori toata perioada. Am mai cumparat niste bulbi de lalele si ghiocei cu gandul de a le planta cand ma mut dar a fot prea frig si nu le-am mai pus afara in pamant, dar le-am plantat in pamant totusi, dar in ghivece mari, si le tin in garaj deocamdata si cand vina vremea buna fara inghet le scot afara si in felul acesta nu am vitregit bulbii de a nu sta in pamant, dupa care le replantez in locurile pe care le vreau eu. SA vad daca imi merge.
Otilia draga, tu deja ai iesit pe afara la gradinarit??? Of si la mine aici este inca o zapada groasa si mai ninge!Dar vine si la mine vremea calda ! Nu?
antoioana spune:
Cami, esti durere!Ia spune, bashina porcului e ciuperca aia care cand se usuca si o spargi iese un "praf" din ea? Aia de creste de nebuna pe campii? Daca-i vorba de ea, sa-ti spun: e super de gustoasa!!! Cand ne-a spus prima data cineva, am zis ca vor sa ne otraveasca, dar pana la urma am incercat. Facuta cu ou, ca un snitzel...yami. Sau o fi si vreo floare cu numele asta?Dar sa revin la subiect. Cu sigurantza voi incerca florile de camp!!!
Andreutza,pai am sa caut o zmeura pitica ! Ce zici, o fi asa ceva?
Petra draga, las' ca vine primavara si la noi...la toamna!
Este pe la noi (pe-acasa) o floare albastra care creste prin grau. Splendida combinatia aia de albastru si galben!Am uitat cum se cheama. Poate stiti voi? Ati gasit-o printre florile de camp cumparate?
Numai bine.
anto