Clarificari privind CIC pt 2004
Raspunsuri - Pagina 19
cool spune:
* Incepand cu luna a 7-a de sarcina, poate solicita concediu de maternitate daca are un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu de sarcina si lehuzie inscrisa in certificatul medical.
* Daca se afla in concediu de maternitate la data falimentului, va fi preluata in plata de catre casa judeteana de pensii de care apartine si evident va beneficia si de CIC (platit tot de casa de pensii) daca are un stagiu de 10 luni anterioare datei nasterii copilului.
C alexandra spune:
Este sigura informatia de mai sus in care se spune ca pentru a iesi in CIC iti trebuie vechime 10 luni pana la data depunerii cererii de iesire?
eu m-am angajat pe 16 iulie 2003, iar in ianuarie am fost in concediu fara plata, am nascut pe 1 aprilie 2004 dar cererea o s-o depun pe 25 iulie dupa ce tremin cele 126 zile de pre si postnatal, deci as face 10 luni de vechime pana atunci.
as dori sa-mi spuneti si mie de unde pot afla sigur.
Va multumesc.
MONAI spune:
Va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca ati auzit ceva de contributia de asigurari de sanatate pe perioada CIC.Eu am auzit ca s-ar plati doar la valoarea salariului minim pe economie, dar nimeni nu stie pe baza carei hotarari de guvern.
Va multumesc.
Sa auzim numai de bine.
als spune:
buna!
Am scris un mesaj la care nu am primit inca raspuns , as dori va rog marius sau liviu daca puteti sa imi da-ti un raspuns cat mai urgent posibil avand in vedere situtia de fata despre care am scris in mesaj
Va multumesc anticipat !!!!
cool spune:
PENTRU als
Ref la prietena ta:
***In cazul in care angajatorul isi inceteaza activitatea sau a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, drepturile de asigurari sociale (indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, pentru maternitate, pentru cresterea sau ingrijirea copilului bolnav, ajutorul de deces si indemnizatia pentru carantina), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul asigurarilor sociale de stat de catre casele teritoriale de pensii.
andrutza spune:
Nu stiu sigur daca aceasta problema a mai fost discutata - daca da, scuze :
Sunt gravida in 3 luni si in urma discutiei cu sefa mea in cursul careia am anuntat-o - vai mie!!! - a fost destul de nervoasa si a spus ca mai mult de sase luni nu ma lasa sa stau acasa. Si asta in conditiile in care eu ma gandeam sa stau 2 ani - nu am pe nimeni, nici o bunicuta, care sa poata avea grija de copil, una lucreaza inca si una e la tara. Stiu ca nu poate sa ma oblige, ca legea ma lasa sa stau pana ce copilul implineste 2 ani, dar pentru calmarea spiritelor ma gandeam eu ca, daca s-ar putea, as sta eu un an si sotul un an. Se poate? Va multumesc mult.
Ce legi reglementeaza aceste aspecte?
Andrutza si bebe
12+
cool spune:
Vezi Art. 122/ Legea nr.19/ 2000:
ART. 122/Lg.19/2000
(1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (4).
(2) Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2).
(3) Beneficiaza de aceleasi drepturi, daca indeplineste conditiile cerute de lege pentru acordarea acestora, si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii sau i-au fost dati in plasament.
----------------
ART. 122 a fost modificat de ORDONANTA DE URGENTA nr. 9 din 27 februarie 2003 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 167 din 17 martie 2003.
cami spune:
cine ma poate lamuri si pe mine?!!! Sunt insarcinata in 6 luni deci in luna octombrie trebuie sa nasc. M-am angajat din anul 2003 -IULIE cu un contract individual de munca pe termen nelimitat si pana in prezent nu mi-am luat decat concediu de odihna din cand in cand, cate 3-5 zile fiindca atat ne semna seful, programul de lucru fiind foarte solicitant 12 cu 24. Intrebarile mele sunt: "de cand ar trebui sa fac cerere ptr concediu de maternitate si o alta intrebare beneficiez eu de CIC in aceste conditii.
Va multumesc anticipat
Rozi spune:
1. Concediul de maternitate il poti lua cel mai devreme cu 84 de zile calendaristice inainte de data nasterii.
2. Ai dreptul la CIC (pana implineste copilul 2 ani), dar il poti lua dupa efectuarea a 42 de zile calendaristice de concediu postnatal.
Nota: pentru concediul de maternitate nu se face cerere, se depune la firma certificat medical (cu codul 09).
Sanatate!
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"