Cartile copilariei mele
Raspunsuri - Pagina 3
cristina73 spune:
Primele carti de care imi aduc aminte sunt Cipi si Povesti cu zane dar cartea copilariei mele a fost cu adevarat primul volum "La Medeleni"....
numai bine
cristina
Marox spune:
"Cipi"-probabil ca de-aia ii zic Cipi baietelului meu :-)
"Ciresarii"-i-am citit de vreo 1000 de ori, pina s-a saturat taica-meu si mi i-a ascuns, a durat 6 luni pina i-am regasit.
"Toate pinzele sus"
"Mary Poppins"-primele 2 le-am citit de la biblioteca scolii si am asteptat 20 ani pina cind am putut sa le cumpar retiparite.
"Povesti cu zine" de Contesa de Segur-aveam 4 ani cind o vedeam pe verisoara-mea ca le citea si nu voia sa mi le citeasca si mie.
"Calaretul fara cap" de Mayne Reed
"La Medeleni" - eram in clasa a treia si citeam aventurile Olgutei avind pe deasupra in camuflaj caietele de scoala
"Povesti nemuritoare", "1001 nopti", romanele lui Jules Verne.
"Fetita de pe Terra" e scrisa de un scriitor rus, am mai citit si alte carti de autori rusi, erau simpatice. A da, si "Stada mezinului", un roman despre partizanii rusi, era plina de politica si slogane, dar pe vrea aia nu vedeam decit actiunea.
"Singur pe lume" si "Romain Kalbris" de Hector Malot
"Pistruiatul"
"Morcoveata"-ca sa fiu sincera nu prea mi-a placut.
"Alice in tara minunilor", nici asta nu mi-a placut
"Tom Sawyer" si "Huckleberry Finn"
"O poveste cu un hobbit"
"Cismigiu & Co"
"Cocosatul", Pardaillan, Muschetarii si multe alte romane ale lui Dumas
"David Copperfield" de Charles Dickens
"Micul Lord" de Frances Hodgson Burnett (scuze daca n-am scris corect!)
"Ultimul mohican", "Winetoo" de Fenimore Cooper
Colectia de povestiri SF de 1 leu, publicata in anii 60-70, erau niste reviste foarte subtirele...le stie cineva?
"Legendele Olimpului"
Povestile lui Creanga, Ispirescu, schitele si momentele lui Caragiale.
"Dabada si Nubanu" de Gica Iutes
sirod spune:
Frumos subiect... si cind ma gindesc la copilasul meu ca va prefera computerul si, cum ai spus tu Leah, elucubratiile de la minimax, cartoon, foxkids si ce s-o mai inventa...asta este, sper sa am puterea sa-i canalizez interesul spre lucruri frumoasa cu adevarat.
In copilarie eram innebunita dupa 'Ciresarii', cred ca am citit romanul de zeci de ori, deja memorasem pasaje intregi.Apoi, au fost romanele lui Karl May, printre care unul mai putin cunoscut:'Testamentul incasului'si culmea, imi placeau povestirile cu pionieri si soimii patriei!!! (asta pina sa prind gustul romanelor, adica prin clasele 1-4, cind ma speriau basmele!)
Citeam tot ce-mi pica in mina de Sintimbreanu, Jurist, Rodica Ojog-Brasoveanu, tot ce era roman politist...
Dar, cartea pe care am iubit-o cu adevarat(si acum cind sint necajita si am oaresce timp recitesc fragmente) este La Medeleni-primul volum:citeam si rideam si cind am mai crescut putin si am citit tot romanul m-am jelit in hohote si mi-a parut atit de rau ca nu m-am oprit la 'copilaria eroilor'...
doris
Leah spune:
Vad ca mai toate ati citit "Ciresarii" in copilarie. Ce rau imi pare ca eu am descoperit-o asa tarziu, nu am avut o persoana care sa ma indrume.
Si fiindca a mentionat cineva Pistruiatul (pe care tot in liceu am citit-o), imi amintesc ca de acelasi autor, pe care nu mi-l amintesc, mai e o carte care se numeste "Printesa din Sega", e absolut fantastica, nu e despre o printesa ci oarecum de echivalentul feminin al Pistruiatului si Roscovanului. Gata, mi-am amintit: autorul se numeste Francisc Munteanu. Si mi-a mai placut si o carte numita "Racheta Alba". Stie cineva cine a scris-o?
Va recomand din sufletul meu de adult copil o carte pentru destinderea sufletelor voastre de adulti-copii "Cismigiu&Comp" de Grigore Bajenaru.E un deliciu la orice varsta,
Leah
babirusa spune:
Racheta alba am vazut filmul :). Ciresarii, Fram, ursul polar, In casa bunicilor(Ionel Teodoreanu), Legendele Olimpului, Din marile legende ale lumii, povesti nemuritoare, Petre Ispirescu, Fratii Grimm, Al. Dumas, Cuore, I. Creanga....
ANDRUSHKA spune:
Leah, de cand tot spun eu aici de "Printesa din Sega" si se parea ca nimeni n-a auzit de ea... Dar de filmul serial care s-a facut dupa carte, "Eroii nu au varsta' iti amintesti? Cu Banica junior in primul lui rol si personajul feminin principal- Andreea jucat de Rodica Horobetz, pe care am avut sansa sa o descopar intamplator pe net...e in Italia si are gemeni! faina cartea!
Yesterday I dared to struggle, today I dare to win!
ralucami spune:
Chiar ma uitasem prin biblioteca din fosta mea camera, inainte sa ma intorc in Japonia. Frumos oramduite, sterse de praf stau: "La Medeleni", "Coliba unchiului Tom" "Printz si cersetor" "Robinson Crusoe", "Ciresarii", "Domnitza Ruxandra" , " Povestiri isorice", "Legendele Olimpului","In casa bunicilor" si multe multe alte pagini care mi-au inseninat copilaria, care m-au facut sa visez, sa ma inchipui printzesa sau zana, care mi-au modelat inima. Peste toate , la loc de cinste mama a pus "Aventurile lui Habarnam", primea mea carte, cu copertile ei lucioase si albastre. Unde esti copilarie?
P.S. Va mai aduceti aminte mai fetelor de cartzile lui Mos Nae?? "In cautarea norocului" sau "Copilul nimanui" va spune ceva?? Tare mi-as mai dori sa le recitesc si sa le am in biblioteca mea.
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
Rayuela spune:
Cite carti nemaipomenite!!!Imi aduc aminte cu placere de lecturile din copilarie..ma uit la copii astia din occident(nu stiu cum e prin Romania)si constat cu tristete ca cititul unei carti este considerat o mare pierdere de timp,o timpenie,esti chiar ridiculizat,daca iti place sa citesti!Acum numai jocurile video cu bang bang,filme idioate cu extrem de multa violenta..cam astea sint hobbyurile lor.Trist,foarte trist!
Si apropos de carti..o carte care mi-a leganat toata adolescenta,am citit-o de vreo 10 ori..filmul l-am vazut tot asa,de multe ori,prima oara am plins de mi-a sarit camesha de pe mine ,nu alta...e vorba despre "Pe aripile vintului"...
rayuela cu bebe 30 de sapt
viorela hoff spune:
Toate romanele lui Ionel Teodoreanu!!!!
Incepand cu "Ulita copilariei" in care sunt multe si frumoase nuvele despre vacanta de vara si terminand cu "Masa umbrelor" in care vorbeste despre monstri sacri ai scrisului romanesc: Ibraileanu, Sadoveanu, etc.
Bineinteles ca in "mica" copilarie am citit Povesti nemuritoare, Fratii Grimm,Legendele Olimpului, Ciresarii, ceea ce nu mai aud astazi, parca au ramas undeva in timpul acela.
Cu melancolie Viorela