bebelus supraponderal?

bebelus supraponderal? | Autor: teresa

Link direct la acest mesaj

Exista asa ceva? Am o prietena cu un baietel de 4 luni si trei saptamani care are vreo 9 kg. I s-a spus ca este prea mult pentru varsta lui. Voi ce parere aveti? Are motive sa se ingrijoreze? Intr-adevar, copilasul nu este asa vioi, isi tine capul dar cam in fata cand sta in fundulet, cred ca este prea greu. In rest nu are nimic. Face kk o data la trei zile, si atunci cu supozitor pentru ca asa i-a recomandat medicul. Asta sa fie cauza pentru care a luat atat de mult in greutate? Vreau sa mai spun ca parintii sunt amandoi slabuti, deci nu e o trasatura de familie. Poate va gasiti timp sa-mi raspundeti acum in timpul sarbatorilor. La Multi Ani! Teresa si Matei

teresa

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oz spune:

Este cam mult 9 kg la nici 5 luni dar depinde si de lungimea copilului. Faptul ca nu-si tine capul nu are legatura cu greutatea, nu cred ca are grasime pe cap ca sa-l faca mai greu decat al unui bebelus obisnuit. Faptul ca face kk rar si numai cu supozitor iarasi nu are legatura cu greutatea, este constipat. In general daca nu faci kk nici nu prea ai pofta de mancare. Parerea mea (nu foarte avizata) este ca trebuie sa-i faca un control amanuntit, faptul ca este supraponderal, nu este vioi si are o oarecare intarziere in dezvoltare se poate datora unui dezechilibru hormonal. Pe de alta parte copilul poate fi perfect normal si mai lenes din fire. Nu ne-ai dat amanunte esentiale cat si ce mananca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Bebele meu are 4 luni si o saptamana si are 8.500 Kg. Dar este fffff activ, se tine bine in picioare, il punem in johnny jump up si tzopaie cam 20 minute, se intoarce singur pe burta, se joaca cu jucariile.
M-a ingrijorat si pe mine faptul ca e cam mare, cumparam hainutze pentru 9 luni- 1 an, insa mi s-a spus de la doctor ca nu poate fi vorba despre obezitate la un copil alaptat exclusiv la san. Este el mare, are oase mari, seamana cu parintzii care nici ei nu sunt mititei.
Daca e alaptat la san e ok, daca nu ar trebui sa mearga inca o data la doctor.

Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teresa spune:

Scuze, chiar ca am uitat un lucru esential: este alaptat exclusiv la san. Cat despre cap, daca-l vezi ce obrajori are...ma mir ca-si ridica cat de cat capul. Cu bine, dragi mamici si bebelusi

teresa

Mergi la inceput

Si inca ceva. Nu este constipat pentru ca face kk normal, adica nu bilute sau f tare cum se intampla de obicei. Am auzit ca sunt copii alaptati la san care asimileaza f bine laptele si nu e nevoie sa faca mai des. Mamica ii pune supozitor pentru ca asa i-a zis pediatra, sa nu-l lase mai mult de trei zile fara sa faca kk, dar nu pentru ca ar fi absolut nevoie. Probabil ca ar face el in mod normal peste mai mult de trei zile.

teresa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns klavier spune:

teresa, din ce am citit si am vazut cu ochii mei la o prietena, nu e cazul sa isi faca parintii probleme chiar daca bebe e foarte mare pentru varsta lui. in primul rand, copiii alaptati exclusiv la san au foarte putine sanse sa ajunga supraponderali, chiar daca in perioada de bebelusi au fost foarte "umflati". asta pentru ca isi iau exact cantitatea de lapte care le e necesara pentru dezvoltare.
apoi, cu timpul, vor ajunge la o greutate normala si grasimea de bebelus se va repartiza uniform sau va disparea.
o prietena de-a mea are doi copii. al doilea, baietelul, era imens pe la 4-6 luni. alaptat exclusiv, aproape ca nu il mai putea duce in brate de mare si greu ce era. imi faceam complexe ca fiica-mea era ca o ata pe langa el. au trecut lunile, s-a lungit (nu exagerat) si acum, la aproape 3 ani, e un baietel frumos si normal si mai curand slab decat gras.
asa ca nu stresati copilul cu analize de depistat obezitatea la varsta asta.
in ceea ce priveste scaunul, se pare ca la copiii alaptati e normal si scaunul de mai multe ori pe zi, dar si scaunul la mai multe zile o data. doar ca nu stiu daca e bine sa depinda procesul doar de supozitor... oricum in curand vor incepe diversificarea si scaunul va fi cu siguranta mai frecvent daca ii vor da in fiecare zi o lingurita sau doua de suc proaspat stors de fructe/legume, de mere de exemplu.

multa sanatate,
Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rosey spune:

cand o alaptam, si denisa era constipata, cam pe la 3 luni a fost cel mai rau, dar era din cauza ca nu aveam destul lapte, ceea ce nu cred ca e cazul aici.cred ca ar fi bine sa mearga la un consult la un pediatru bun, sau chiar la un endocrinolog. nu e un caz singular, am mai auzit de copii "durdulii", dar ar putea sa constituie o problema de sanatate mai tarziu in viata. dar cine stie, poate ca asa e el! poate ca e "inalt" si bine facut, si e normal pentru constitutia lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Mie mi se pare foarte mult 'vreo' 9 kg pentru aproape 5 luni (sau, mai precis, 4 luni si 3 saptamini...)
Oricum, iti pot spune ca nu se incadreaza in grafice, la 5 luni 99% dintre bebelusi au o greutate cuprinsa intre 5,200kg si 8,500kg.
Fetita mea, tot alaptata exclusiv, avea la 5 luni 6,100kg iar acum, la aproape un an si jumatate are 9,500kg si 82cm. Ea se incadreaza perfect in graficele din carnetul de sanatate. Ca o paranteza, si ea a avut probleme de constipatie pina de curind, dar asta nu a ingrasat-o.
Pentru aceasta greutate bebelusul de aproape 5 luni ar trebui sa aibe, ca sa fie cit de cit proportional, si vreo 70cm de inaltime cel putin. Banuiesc ca acest bebe avea o greutate foarte mare si la nastere... Oricum, cred ca doctorul are dreptate, este prea mult pentru virsta lui si parintii ar trebui sa supravegheze cu atentie evolutia greutatii acestui bebelus. Exista pericol foarte mare de obezitate, de altfel obezitatea se intilneste din ce in ce mai mult in ultimii ani la copii.
Sanatate multa!

Otilia&LaAdelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

Supozitorul administrat atat de des creeaza dependenta, nu stiu cum doctorita respectiva nu cunoaste lucrul acesta. Frecventa scaunului la bebelusi alaptati exclusiv la san variaza intre zilnic si o data la 10 zile. Scaunul normal nu consta in frecventa ci in consistenta.
Cat despre greutate, eu nu mi-as face probleme la varsta asta, normalul e...ce e normal pt bebelusul tau.

Adela
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Adela%20P

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

La virsta lui se poate combate constipatia introducind lichide suplimentare-apa, sucuri de fructe, iaurturi. Cit despre greutate, atita timp cit curba evolutiva virsta-greutate-lungime este uniforma, fara suisuri sau coboriri bruste, inseamna ca are o dezvoltare armonioasa. Si al meu a fost tot timpul peste media virstei lui si totusi este dezvoltat armonios, nici nu seamana cu grasunelul de alta data, s-au dus obrajorii bucalati!!!
Chestia cu dezvoltarea bb ar trebui urmarita de pediatru/asistenta la controalele periodice.

Mergi la inceput

Va multumesc pentru raspunsuri, fetelor. O sa le arat parintilor ca sa hotarasca ei ce e mai bine pentru copilasul lor. Baietelul a avut 3,600 kg si 50 cm la nastere. A luat in greutate progresiv din cate stiu. Lungimea nu o cunosc exact dar pare destul de proportionat cu greutatea (adica nu e ca un butoias). Am spus vreo 9 kg pentru ca nici parintii nu stiu exact greutatea. Ultima data cand a fost la control a fost la vaccinul de la 4 luni si atunci s-a folosit o metoda cam nesigura de luat greutatea, adica greutatea mamicii si a lui bebe minus greutatea mamicii. Nu s-a folosit un cantar pentru copii. Atunci au iesit cam 8,500. S-ar putea sa mai fi crescut de atunci. O observatie: mamicile care au copii mai micuti sa nu se arate asa contrariate de o greutate mai mare, raspunsul lor mi se pare subiectiv, facand din propriul copil un standard (fara suparare). Cu bine!

teresa

Mergi la inceput